Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 00:08 - Пълен списък на генномодифицираните храни в България
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 34523 Коментари: 0 Гласове:
5



  image

Десетки храни и добавки, влагани в хранителни продукти в България, съдържат ГМО. Те са изредени в документ, разпространен до Районните здравни инспекции в страната, с който agronovinite.com разполага.

„До юни, 2007 г. в България не е постъпвало заявление за пускане на пазара на генномодифицирани храни. Това обаче не означава, че на българския пазар няма такива храни. 28-те Районни здравни инспекции извършват контрол на пазара в България, като досега проверките са показали наличието на следните ГМ продукти на българския пазар:   царевично брашно – българско производство и внос, пуканки – внос, соево брашно – внос, колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна) – българско производство, соеви изолати и гранулати – внос”, се казва в документа. Тези продукти са разрешени за консумация в ЕС, въпреки че съдържат ГМО.

Кои са генномодифицираните храни на българския пазар, за които трябва да внимаваме?

Доматено пюре и кетчуп

image

Доматено пюре

Доматеното пюре може да бъде произведено от ГМО домати, които са модифицирани, за да не гният. Първоначалният им производител е E.g. FlavrSavr.

 

Пица

image

Пица

 

Пиците по правило се приготвят с доматено пюре, което може да е произведено от ГМО домати.

 

Лютеница

image

Лютеница

 

Българските производители често уплътняват лютеницата с царевично нишесте или картофено пюре. И в двата случая може да са използвани ГМО суровини.

 

 
Чипс и картофено пюре

 

image

Чипс

 

Може да бъдат произведени от ГМО картофи. Разработката е направена с цел увеличаване на добивите.

 
Витамини

image

Витамини

 

Често на опаковките на някои хранителни продукти като плодови сокове, зърнени закуски и млека, особено на тези за деца, е посочено, че са обогатени с витамини.

Някои витамини обаче са произведени с помощта на генетично модифицирани бактерии.

През есента на 2010 г. стана ясно, че популярните витамини Центрум (Centrum) съдържат ГМО.  Бе издадена заповед те да бъдат изтеглени от пазара в 23 държави, включително и от България, и унищожени.

 


Шоколад с лецитин от ГМ соеви зърна

image

Шоколад

В шоколада се добавя соя, която нерядко е произведена от генномодифицирана. Тази соя е един от разрешените за употреба ГМО продукти в ЕС.

Соевият лецитин се добавя още в сладкарски изделия, сосове, тестени изделия, дресинги и колбаси, които вече са били открити на българския пазар, признават от Районните здравни инспекции.

 

 

Какао

image

Какао

Зърната на какаото също може да са отгледани след манипулации на наследствената информация.

 

 

Разтворими супи

image

Разтворими супи 

Заради ГМО нишесте от царевица и картофено пюре

 

 

 

Глюкозен сироп

image

Глюкозен сироп

 

Глюкозният сироп може да е произведен от нишесте от ГМ царевица

 

Сладкарски изделия

 

image

Захар

 

Ако са приготвени от захар от генетично модифицирано захарно цвекло или захарна тръстика. Разработката при тръстиката е направена с цел повишаване устойчивостта на пестициди.

 

Царевично брашно

image

Царевично брашно

Приготвя се от генномодифицирана царевица

 

Пуканки

image

Пуканки

Приготвят се от генномодифицирана царевица

 

Жито

image

Жито

 Съществуват и генно модифицирани видове жито, с цел да стане устойчиво на пестициди в убийствени дози.

 

 

Олио

image

Рапично олио

Царевичното и рапичното олио може да се извлекат от генетично модифицирана царевица или рапица.

 

Майонеза

image

Майонеза

ГМО съставките идват от влагането на голямо количество растително масло, което може да е произведено от модифицирана суровина.

 

 

Соеви продукти

image

Соя

Това са растително масло, соеви сосове, тофу, гранулати, лецитин. При соевите зърна например вече почти не се срещат “свободни от ГМО”, предупреждават от РЗИ. Соята е генно модифицирана, за да стане устойчива на хербициди. Първоначалните производители са Roundup Ready и Monsanto.

 

 

Консервирани храни

image

Консервирани храни

Четете внимателно съдържанието за следните съставки: брашно, грис, масло, нишесте и глюкоза, които се произвеждат от ГМО царевица.

 

 

 

Сладка царевица

image

Сладка царевица

 

Произведена е чрез генно модифициране с цел да стане устойчива на хербициди. На второ място, сама започва да произвежда инсектицид, който се бори с вредителите. Първоначалният й производител е Bt corn.

 

 

Ориз

image

Ориз

 

Някои видове ориз са генно модифицирани, за да имат увеличено съдържание на витамин А. Първоначалният производител е Golden rice. Неотдавна китайски учени дори разработиха генномодифициран ориз, който е източник на човешкия протеин албумин.
Към списъка на Районните здравни инспекции се добавя и още един, разпространен от руския клон на Greenpeace. В него са включени водещи производители на храни, които използват ГМО суровини в направата на продуктите си. Те присъстват и на българския пазар:

Snickers – шоколадов десерт
Campbell – супи
Uncle Bens – ориз, кетчуп
Lipton – чай
Mars – шоколадов десерт
Twix – шоколадов десерт
Cadbury – шоколад, какао
Ferrero – десерти
Nestle – шоколад
Nestle – напитка Nesquik
Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни
Pepsi – безалкохолно
7-Up – безалкохолно
Heinz – кетчупи, майонези, сосове
Nestle – детски храни
McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
Unilever – детски храни
Какви са вредите от ГМО храни?
На 11 ноември 2008 г. австрийското правителство публикува резултатите от изследвания, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на генномодифицираните храни върху репродуктивната система. Д-р Юрген Зентек, професор по ветеринарна медицина към Виенския университет, е ръководил екипа, изследвал две групи мишки. Едната е била хранена с нормална храна, а другата група – с 33 % генномодифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810 и друг сорт, и нормална хранителна смес.

Наблюдавано е намаляване на числеността на няколко последователни поколения и по-ниско тегло на новородените от родителите, хранени с ГМО. Отклоненията от нормата били значителни.

При други подобни изпитания през 2005 г., след 90-дневно хранене, било установено увеличение на черния дроб  и резки промени в кръвната картина на животните.

Бум от изключително рядката алергия към бразилския орех бил наблюдаван след пренасяне на гени от ореха в соята. Целта била да се произведе по-голямо количество от есенциалната аминокиселина метионин.

Фирмата Monsanto манипулира говеждия соматотропен хормон (ГСХ), вкарвайки го в бактерия-преносител – E. Coli. В хормона била променена съставна аминокиселина. Като резултат, добивът на мляко от кравите нараснал с над 30%. Но като страничен ефект било установено, че в млякото двукратно се увеличава съдържанието на IGF-1 – инсулиноподобен растежен фактор, често свързван с рак на гърдата и гастроинтестинални тумори у човека. Той играе и ключова роля при всеки вид рак при човека.

Промените в гените могат да накарат организма да си промени нормалния метаболизъм, като по този начин натрупва и предава токсични субстанции.

ГМО технологиите нарушават и естествения природен баланс – например при ГМО картофите е доказано, че съкращават живота на полезните калинки, които унищожават вредители по растенията и затова са използвани в биологичното производство.

Генните технологии могат да доведат и до т. нар. инфилтрация – генетично манипулирано растение може да се размножи и кръстоса с други растения, като това доведе до мутации и унищожаване на насекоми. При ГМО рапицата било установено, че е прехвърлила гени на бурени, които започнали да растат неконтролирано бързо.

Заради генното инженерство, много вируси мутират и се появяват непознати за науката щамове. Дискусията за ГМО стана особено актуална при епидемията от луда крава, тъй като мнозина учени смятат, че тя се дължи на манипулации в наследствените гени.

От РЗИ съветват предварително опакованите ГМ продукти да носят етикет със следното обозначение: „Този продукт съдържа генетично модифицирани организми” или „Този продукт съдържа генетично модифициран … (име на организма)”. Ако храните не са предварително пакетирани, като например храните, предлагани в ресторанти, болници, заведения за хранене и др. – това обозначение трябва да се поставя в близост до мястото на излагането им. Тези изисквания към етикетирането се отнасят и до високо рафинирани продукти като олио, извлечено от генетично модифицирана царевица, или захар от генетично модифицирано захарно цвекло, в които наличието на следи от ГМО вече не може да бъде установено с лабораторно изследване, обясняват лекарите.

У нас обаче на опаковките липсва задължителната информация, а предвидената санкция до 500 000 лева не е наложена на нито един производител или търговец. От друга страна, законът за храните у нас е много либерален и за продукти с ГМО под 0,9% указването на етикета не е задължително.

Десетки видове тестени изделия, месни продукти, шоколад, кисело мляко, олио, синьо сирене, хляб и бира съдържат генномодифицирани организми и няма как да се разпознаят, защото на опаковките липсва задължителната информация, сочи анализ на на Националния център за опазване на общественото здраве и Министерство на здравеопазването. При 300 проверки през 2012 г., наличие на ГМО е било установено в 10% от случаите.

  Източник: Агроновините



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 419643
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031