Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 10:55 - Кога пишем запетая пред И?
Автор: donchevav Категория: Други   
Прочетен: 9720 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 08.05.2014 06:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     

 

       И децата във втори клас знаят, че пред съюза И не се пише запетая.

image
      

        Вярно ли е това твърдение?
      Да, вярно е, ако съюзът И е употребен еднократно  за свързване на две еднородни /равностойни по служба/ части в изречението  или две прости изречения в състава на сложното.
      Такъв е случаят с употребата на съюз И в следните две изречения:
      Децата и възрастните имат различен праг на търпимост.
      Излезе на края на пътя, спря коня и се огледа.
     
 Мисля, че добре се познава и едно друго правило, свързано с употреба на запетаи при съюза И
      При употреба на двоен съюз И-И /или, казано по друг начин, при повтаряне на съюза И/ пред второто И се поставя запетая.
Пример:
      И децата, и старците се радваха на първия сняг.
      
      
И все пак - има ли случаи, в който съюзът И да е употребен еднократно, а да изисква запетая?

image
      
      Да, има, и се среща доста често. При това поставянето на тази запетая се смята за  висш пилотаж в пунктуацията на българския език. А е толкова лесна за откриване - стига да знаеш, че нещо трябва да търсиш:)))).
      Ето този случай. При това - в две разновидности: в просто и в сложно изречение.
/Просто изречение е това изречение, което има едно сказуемо /действие/, а сложно - което има две или повече сказуеми/действия/.
В просто изречение: Децата, почервенели от възбуда, и старците се радваха на първия сняг.
В сложно изречение: Излезе на края на пътя, който завиваше към селото, и се огледа.

image

   
Първият случай на употреба е по-рядък, но вторият се среща много често. А запетаята е задължителна - няма ситуация, при която тази запетая да отпадне /е, както всичко в българската граматика - с мнооо-ого малки изключения, които в края на този текст ще ви кажа/.
      По-важното може би е как да познаем в едно изречение, че става въпрос точно за този случай и че трябва задължително да поставим запетая.
      Много е просто. Ще се опитам да ви представя визуално едно изречение.
-------------------------------------.  Нека това да е едно просто изречение, завършващо с точка.
----------------и------------------. Това е изречение, в което има две части, свързани със съединителния съюз И. Както виждате, тези части са съседни, т.е. непосредствено свързани.
      Ако в първата част прекъснем нормалния ход на думите, за да вметнем нещо - някаква допълнителна информация, /независимо дали е израз, или изречение/, по законите на българския език от двете страни трябва да оградим тази вметната или обособена част със запетаи /т.н. ограждащи запетаи, които вървят винаги по две - както скобите и кавичките/. Втората ограждаща запетая обаче се появява точно пред И- съюза, който свързва нашите две съседни части. Но те вече не са съседни, а разделени от тази част.
 --------------,--------,и--------------.   
      Това е и решението на нашия проблем - пишем запетая, когато съюзът И, употребен еднократно, не свързва съседни цялости.

http://miryan.org/download/upotreba_na_zapetayata.pdf
image

      Да проверим:
Непознатият мъж влезе, усмихна се и поздрави.
Непознатият мъж влезе, усмихвайки се
, и поздрави.
      В първия случай съюзът И свързва две съседни цялости - "усмихна се" +"поздрави". Във втория случай съюзът И свързва думите "влезе"+"поздрави", разкъсани от деепричастието "усмихвайки се". Усещаме, че тук двете думи, свързани със съюза И, не са съседни. Ако се колебаем, особено в началото, можем да проверим, като прочетем заедно двете цялости, свързани със съюз И, за да разберем имат ли смисъл, например:
усмихвайки се и поздрави
     
Виждаме, че няма логика, двете части не са свързани.

image


      И сега - обещаното изключение:
       Пред съюза  И, употребен след разкъсваща част /вметната, обособена, подчинено изречение/, не се пише запетая, ако пред него има друг съюз или свързваща дума, например:
Непознатият влезе, усмихвайки се, даже и поздрави. Тук правилото за ограждащите запетаи е спазено - поставени са и двете, но втората не е пред съюза И, а пред наречието "даже", което заедно с И образува съюзната връзка "даже и". 
      Трудно ли е ? Надявам се, не! И вярвам, че сте от хората, които прилежно поставят запетаите в своите текстове. Не за друго, а за да ви разберат по-добре. Защото без запетаи текстът става неразчленен, труден за прочит и за разбиране, губи се смисълът, много често се стига до двусмислица.
      Например: 
Човекът викна котката хукна и изчезна за миг зад пердето.

image

 

       Познайте кой е хукнал и изчезнал - човекът /"Човекът викна котката, хукна и изчезна зад пердето"/ или котката /"Човекът викна, котката хукна и изчезна зад пердето"/. Въпрос на място на запетаята, нали?  А знаете и онзи виц за нещастника, когото помилвали, но заради една запетая, поставена не където трябва от съдията /"Да се обеси, не да се помилва", в крайна сметка го окачили на въжето:(((((
      Но... да не стигаме до крайности. Големият Йовков не познавал законите на пунктуацията - или пък нехаел за тях: слагал запетаи, където му падне, според логическия си усет и тежестта, която искал да получи пасажът. И какво - станал един от  тримата най-големи майстори на късия разказ в българската литература за всички времена.
      Все пак  трябва да имаме предвид: поставянето на запетаите в българския език е задължително - пък и един е мъдрият сърцевед Йовков.


    
     




Гласувай:
11



1. paciencia - Благодаря ти!
04.05.2014 13:22
Много полезно! Разсейваш доста съмнения, които са ме спохождали. Някои правила съм ги позабравила.
А как се посмях на примера с човека, котката и пердето:)))
Приятна почивка ти желая!
цитирай
2. donchevav - Благодаря, Paciencia! Забеляз...
04.05.2014 13:39
Благодаря, Paciencia! Забелязвала ли си, когато в един текст няма запетаи, как се запъваш и не можеш да четеш гладко. Не успяваш и да разбираш добре съдържанието и се връщаш по два-три пъти, докато го осмислиш. Пробваш и така, и така - като примера с котката, нищо че ти си смяла, когато си го чела:))) Питаш ли ме мене с една писмена работа за Дон Кихот, например - 7-8 страници голям формат - и с претенции, а пък няма нито една запетая. Голям смях пада - но там не е за смях! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3044305
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53388
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031