Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 17:53 - Суперхраната конопено семе
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 2244 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Конопеното семе, изненадващо за много хора свързващи растението само и единствено като вид упойващо средство, е едно от най-богатите на полезни и нужни на тялото вещества. (То не съдържа упойващия тетрахидроканабинол.)
Конопът е най-отдавна култивираното от хората растение и се отглежда заради здравите си влакна, високата скорост на растеж и мазнините в семената. В миналото части от растението са се използвали за направа на облекло, на въжета за мореплаването, а хартията, направена от коноп, се смята за една от най-качествените (не пожълтява). В ниви, където е растял коноп, почти не е имало подземни вредители като сляпо куче, попово прасе и други. Индустриалният коноп, който расте в неплодородни почви, е атрактивен като потенциален източник на устойчиво дизелово гориво.

Но тук ще говорим за конопеното семе като супер храна. Конопеното семе става все по-популярна здравословна храна не само защото е една от най-богатите на нутриенти храна (омега мастни киселини, амино киселини, витамини и минерали), която човечеството познава, но се оказва, че олиото от коноп има и лечебни свойства.

Около 35% от съдържанието на конопените семена е конопено олио. То съдържа 80% есенциални мастни киселини, линолова киселина, алфа линолова киселина и гама линолова киселина. Високото съдържание на протеини и есенциални мазнини и идеалното съотношение между тях правят конопеното семе толкова полезно за нас. Конопеното семе е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В1, В2, В6, Д и К, и на минералите калий, магнезий, сяра, калций, желязо, манган, цинк, силиций, германий и хром, което го прави разкрасяваща храна. Като цяло конопените семена са чудесен вариант за поддържане здравето на клетките. Здрави клетки - здраво тяло!

Ето и 10-те ползи за здравето от употребата на конопено семе (и продуктите от него - масло, конопен протеин):

1. Здраве за сърцето и понижаване на кръвното налягане. Есенциални мастни киселини в конопеното семе извеждат холестерола от кръвта, което предотвратява образуването на плака в артериите. Това намалява натоварването на сърцето.

2. Подпомага доброто функциониране на имунната система благодарение на протеина едестин.

3. Стимулира храносмилането. Конопът осигурява големи количества разтворими фибри, които поддържат храносмилателния ви тракт здрав и чист. Разбира се при редовна консумация води до намаляване на теглото.

4. Превенция срещу рак на дебелото черво, простата и гърдата, поради високото съдържание на стероли и антиоксиданти.

5. Заздравява кожата. Благоприятно въздействие при екзема, акне, псориазис.

6. Подпомага здравето на мозъчните клетки - превенция срещу заболявания на нервната система.

7. Конопа съдържа редките гамалинолееви киселини, които имат облекчаващо действие при заболявания като ревматичен артрит и диабетични невропатии.

8. Има отличен ефект при смущения в уринирането.

9. Има успокояващо действие.

10. Подобрява зрението.

Маслото от конопено семе има най-високото процентно съдържание на незаменими мастни киселини от почти всички семена на Земята. За лечение използвайте масло (студено пресовано олио).
Специалистите препоръчват конопеното семе при проблеми като недохранване или при необходимост от подсилване на организма. А според диетолозите няма по-добро на пазара от конопеното семе. Ако ежедневието ви е забързано или сте активно спортуващи, то един шейк с конопен протеин би могъл пълноценно да замести едно хранене.

Конопеното семе е източник на пълноценен белтък. Протеините в конопените семки съдържат всички 8 основни аминокиселини в перфектно съотношение и са лесно усвоими. По този начин човешкото тяло може да произвежда всички жизненоважни протеини от конопените протеини. Конопеното семе е натурално без съдържание на алергени, глутен и лактоза. Счита за се здравословна алтернатива на рибата. Няма друго такова растение, което да съдържа незаменими аминокиселини в толкова лесно смилаема форма или да има незаменими мастни киселини, които в такова перфектно съотношение да отговарят на нуждите на човека. Само водорасли като спирулина, синьозелени водорасли АФА и морски фитопланктон превъзхождат конопа по съдържание на протеин.

Беленото конопено семе е превъзходна храна с голям брой предназначения, включващи директната му консумация, поръсването му върху други храни, плодове или зеленчуци, добавянето му като гарнитура към различни ястия и салати, както и към сосове, маринати, кисели млека, тонизиращи напитки и фрешове. Може да бъде чудесна енергийна съставка на хлябове, бисквити, сладкиши и др. Основното предимство на небелените конопени семена е, че те са с по-голямо съдържание на минерали и неразтворими диетични фибри. Не е за пренебрегване и значително по-ниската цена на небеленото конопено семе, както и по-голямата му трайност. Конопеното семе е естествен разредител на кръвта и поради това не трябва да се използва, ако приемате антикоагуланти.

Конопените листа съдържат висок процент силиций, който е полезен за изграждането на здрави кости и хубавата кожа, коса и нокти. Конопеният лист е богат на фибри. Едната страна на конопения лист е мека, а другата – абразивна, така че при консумация на такива листа, фибрите се предвижват по тялото, докато се придвижват и преработват в храносмилателния тракт, нежно трият и почистват червата. Могат да се прибавят в различни салати. Чаят от сушен конопен лист има както феноменален вкус, така и противомикробно действие.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 422133
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930