Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2008 19:50 - Лазаровден
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7681 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 12.04.2014 07:07


Лазаровден


Събота. Деветнайсети април.  По християнския календар е Лазаровден.

От това, което прочетох разбрах, че църковният празник е – Възкресение на Лазара, а народният - Лазарница, Лазар, Лазарова събота.

Народното поверие разкрива,  че този ден се празнува в чест на нивите, пасбищата и гората. Лазар е заповедник на горите, шумаците. Той чисти, треби горите и ги прави ниви. Лазар има в ръцете си балтия /секира/ с която сече гората, шумака и прави орници.

Земята е била най-ценното, което са имали хората. Без земя – няма поминък, няма хляб. Нашата земя, която днес плаче за хора. Нашата земя осеяна на всяка крачка с бензиностанции и газостанции. Сякаш не е нужна никому...Ако дедите ни виждат от някъде в гроба ще се обърнат. Нашите деди, които са знаели цената на земята и са я обичали истински и пазили ..

image
 

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки с които се украсяват вратите на следващия ден — Връбница (Цветница ). Младите жени набират цветя за венците, които плетат на Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото.

При лазаруването песните, които са пеели момичетата били разнообразни и предназначени за всеки член от семейството, съобразно неговото обществено положение. С обредните  лазарски песни те  благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.

 Казват още, че мома, която не лазарува, не може да се момее. Една мома може  само един път да  е лазарка. В миналото, на Лазаровден, момците от селото са поисквали ръката на своята избраница. Макар че от Сирни заговезни насетне църквата забранява сватбите и годежите, младите хора използвали тоя ден  за сгледа.

 Посрещат празника с песента: 
„Расло дърво високо, посред поле широко; 
под дърво лазарки, премяна стягаха – лазарова премяна, 
Лазар да си посрещат по честити домове,
дето мома момува, дето ерген лудува.”

Смята се още, че лазаруването е стар езически обред, свързан с пролетните момински празници. Това говори, че много трудно сме скъсали със старата религия и е трябвало да наложат единия празничен календар с другия. 

image
 

По църковния календар на 19 април, събота  се отбелязва възкресяване на Лазаря от Иисус Христос. Притчата „Възкресяване на Лазаря” ни разкрива как чрез силата на вярата и божията воля може да възкръсне мъртвец. „Възкресението на Лазаря ни уверява, че душата съществува и след смъртта. То е също така уверение и залог за нашето бъдещо възкресение. Както Христос- господарят на живота и смъртта, 
може да възкреси един разложен вече труп, така Той може да възкреси и изгнилите тела на всички люде при второто пришествие, когато засвири Божията тръба.”

В църковния календар на 23 април се отбелязва – свети мъченик 
Лазар Български или свети Лазар
. Заради мъченията, които понася от турците отстоявайки  християнската си вяра той бил убит в Мала Азия, където бил овчар.  Това станало на 23 април 1802 година, когато бил на 28 години. Родното му място е Дебел дял, Габровско. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир „Свети Архангели”.Спомням си при едно посещение на Рилския манастир бях впечатлена от една сцена изобразена на лицевата страна на църквата. Богата трапеза, около нея, охранени и доволни от живота хора, а долу до кучето, където се търкалят кокали приседнал, полегнал слаб и съсухрен човек пресъздаващ образа на Лазар. Лазар, олицетворяващ хората, които стоят ниско в йерархията и чакат подаяние – трохи.

На изобразената картина всъщност е  пресъздадена „Притчата  за богаташа и бедния Лазар”, която е предупреждение за всички живеещи в охолство и  проявяват жестокосърдие спрямо ближния си, че  забравят за бъдещата отплата. Може би нашите зографи не винаги са изписвали църквите по канона, защото не им е било чуждо разслоението на обществото и различното място на хората... въпреки проповядваното смирение и подчинение. Та нали църквата, освен нравствените норми, които налага е крепител и на светската власт. За мене  по-правилно и примирението, не –смирението. Примирението идва от безсилието. Безсилието от безпомощността, от безизходицата. Затова народът ни е казал: „Помогни си сам, за да ти помогне и господ.”

Споделих с Вас това, което съм успяла да намеря и прочета. Без да претендирам  за познаване на празника и отбелязването му. Вълнува ме кое от всичко това, което  са създали хората е по силно. Езическото свързано с природата, което дава сили  на тялото /физическото/ или християнското, свързано с духа, с надеждата за доброто, което трябва да се заслужи. Какво взаимно проникване се е получило от  двете религии оставили следи в душите ни?   

 В народните представи ясно личи сливането на езическите и християнски елемент: възраждането, възкръсването на природата, превръщането на мъртвото в живо се свързва с библейския разказ за възкръсването на Лазар.

Обредните практики на Лазаровден ни дават основание да потърсим в тях връзката с древните култове към Богинята-майка, т.е. към пораждащото начало и затова обредността е женска, в нея участват само моми. Целта й е да осигури здраве и плодородие, да се предотврати суша и градушка. Момите, участвали в лазаруването, не са застрашени да бъдат "грабнати от змей" и следователно биха могли да изпълнят функциите си за продължаването на рода. Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. 
Ритуалното обикаляне на къщи и градини има характер на вербална магия, целяща да осигури здраве и берекет. Пролетните празници са най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието. 
Те са част от великденския обреден цикъл, посветен на обновяването на природата и възкресяването на живота.

 

 image

 

 

  Лазарски песни
Пожелание за плодородие:
А бре, Бое, бело Бое,
тука ли си, дома ли си?
Я отваряй равни двори,
равни двори, чимшир порти,
да улезнат лазарици.
— Бог помага, равни двори!
— Дал Бог добро, лазарици
Пожелание за берекет:
Къде ние заминале,
родило се, преродило,
та на земня натегнало:
от два класа кутел жито,
от два грозда бъчва вино.

 










Гласувай:
3



1. helios - Поздравления за постинга!
18.04.2008 20:13
Надявам се повече хора да го прочетат!
цитирай
2. tota - Благодаря!
18.04.2008 20:36
Преди пет години съм се ровила над пролетните празници. Любопитството ми бе породено от преливащото се в обреда от двете религии - езическата и християнската. Доколко е съхранено и какво трябва да пренесем през времето, изучавайки ги. Добре би било, ако всеки един от нас знае нещо повече да го разкаже.Да обогатим празника.
цитирай
3. tota - Лазарски песни
18.04.2008 20:58
Пожелание за плодородие:
А бре, Бое, бело Бое,
тука ли си, дома ли си?
Я отваряй равни двори,
равни двори, чимшир порти,
да улезнат лазарици.
— Бог помага, равни двори!
— Дал Бог добро, лазарици
Пожелание за берекет:
Къде ние заминале,
родило се, преродило,
та на земня натегнало:
от два класа кутел жито,
от два грозда бъчва вино.

цитирай
4. tota - Честит празник на всички!
19.04.2008 01:31
Във всеки дом - благодат и радост!!!
цитирай
5. cocolina - Честит празник!
19.04.2008 09:18
Да има много светлина в душата ти днес!Прегръщам те!Чудесно си го написала
цитирай
6. tota - Благодаря, Дони!
19.04.2008 09:30
И на теб! Бях избрала и една чудесна картина със здравец, но не зная как да я поставя тук. А, колкото до текста - винаги са ме вълнували празничните обичаи и традиции. Кое в тях откъде идва и как е стигнало до нас? Какви сме? Защо сме такива? Все търсене на културната ни идентичност. Писано е преди пет години в моите неща... Слънчен, светъл ден за всички българи, където и да са ... и за нас!!!
цитирай
7. inamay - *..*
19.04.2008 11:34
Прекрасни думи, пълни с мъдростта на хората и тук поднесени с такава лекота и дъх на пролет! Харесах още толкова неща и радвам се, че Ви откривам!
За празника на Лазар - много слънчево настроение! Дори и да го няма, рисуваме си го с въображение!
Поздрав! :)
цитирай
8. tota - Благодаря!
19.04.2008 12:29
И аз се радвам, че Ви открих. Хубаво е когато доловиш у другия усещането за себе си...Благодаря и за слънчевото настроение, което ми изпратихте!
цитирай
9. sande - Едно хубаво стихотворение на поета от Пловдив Румен Леонидов:
05.04.2015 13:51
Ако кажеш: ”Стани, Лазаре!”,
ще стане ли,
Ако кажеш: ”Събуди се, Лазаре!”,
ще се събуди ли,
Ако кажеш: ”Лазаре, вдигни се!”,
ще се вдигне ли…

И ако попита Лазар:
Ти кой си?
И ако попита Лазар:
Защо ме будиш?
И ако попита Лазар:
Защо ме викаш?
И ако Лазар каже:
Не съм те молил!
И ако Лазар каже:
Не си ме питал!
И ако Лазар каже:
Не те познавам!
И ако Лазар не иска
да стане,
и ако Лазар не иска
да диша,
и ако Лазар не иска
нищо,
тогава Ти, Боже, наричай ме
Лазар…

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12191024
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70761
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930