Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2008 19:15 - Днес е Велики четвъртък
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2369 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.04.2014 09:39


 

 

 

 

 

Днес е Велики четвъртък. Религията определя този ден като един от най-важните, защото на него се е състояла Тайната вечеря на Христос с 12-те аппостоли, по време на която той предсказва смъртта си и предателството на Юда.

След вечерята в Гетсиманската градина по време на молитва идват войници и след целувката на Юда хващат Христос.

На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството то започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

 

  http://goodnews.actualno.com/news_159933.html   

      24 април - четвъртък - Велики четвъртък - Какво е останало от спомена ми за този ден? От както се помня у нас винаги са боядисвани яйца, правени козунаци и   курабийки. Мама беша тази, която спазваше традицията оставена и от нейната майка. Боядисваше яйцата не с боя, а с извлек от  треви и люспи от стар лук. Боядисваше основно в три цвята - червено с листата от лук или от корените на брош, жълти с млечка и зелени с листата от коприва. Ние децата вземахме участие в този тайнствен за нас ритуал. Подавахме белите яйца и  подреждахме в кошнички с увит около дръжките бръшлян, боядисаните. След първото боядисано  в червено яйце мама  потъркваше лицето ни с него с пожелание да сме  здрави и румени до идната година.

Помня и правенето на козунаците. Мама влагаше цялото си усърдие в месенето и уплитането на плитки и накрая в изпичането. Ние децата се радвахме и впечатлени от мириса, който се носеше чакахме с нетърпение да бъдат изпечени за да ги опитаме. Смътно си спомням  за приготвения хляб - пита в средата с яйце. Хубави спомени. Къщата беше пълна с вълнения по приготовленията за празника. И с много обич.

От това, което съм чела за з обичая зная, че се спазва във всички краища на Бълтария. Освен боядисването на яйцата, козунаците и курабиите на този ден децата са ходели с китка здравец по къщите с пожелание за здраве. Домакинята им подарява по едно бяло яйце и по  една пара. От Велики четвъртък до Спасовден - Възнесение Христово всичките седем четвъртъци не се работи нито на полето, нито в къщи. Съществува поверие, че ако на Велики четвъртък вземеш от някоя богата къща от кваса, ти им пренасяш в къщата си богатството им. Затова не се дава от кваса на никого.
Познаването на традицията е важно за да се съхраним като народ.

 






Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12149051
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031