Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 18:01 - Какво прозира зад парадносттта?
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1324 Коментари: 0 Гласове:
1



Не разбирам от военните работи, но все още съм под впечатленията от парада, посветен на  Деня на храбростта и  празника на  Българската армия.. В тази връзка реших да ви дам възможността сами да се запознаете със споделеното в интервюто от  полк. Ангел Тюфекчиев за състоянието на българската армия.

 

 Полковник Ангел Тюфекчиев: Скоро България няма да има армия, а обслужващ персонал в униформи

 

Мирният разгром на нашите въоръжени сили е път към разграждането на държавата

Димитър В. Аврамов

 

 

 Полковник Ангел Тюфекчиев е роден в Ямбол. Завършил е военната академия "Георги Сава Раковски" в София с пет специалности, една от които е "електронно разузнаване". Последователно е началник щаб на полк, заместник командир на дивизия, заместник началник на окръжното военно управление. Женен, с една дъщеря и две внучки.

 

- Господин Тюфекчиев, министърът на отбраната Веселин Близнаков съобщи, че ще бъдат съкратени 8000 човека от армията, чийто личен състав ще падне до 31 000. Очаква се да бъдат закрити около 60 войскови района и три гарнизона. Как ще коментирате това и не е ли то пореден удар срещу националната сигурност?

- През последните 18 години армията премина през драматични структурни изменения. Това, че според министър Близнаков щели да съкратят 8000 е най-малкото. В момента българската армия разполага с около 14 000 щика, войници, сержанти и офицери, макар че тази цифра се крие от обществото. В министерството на отбраната има около 8000 служители, но те не са армия, те са служители. В Генералния щаб са около 600 до 800 човека и всичко останало, в никакъв случай не може да направи бройката 31 000, за които министър Близнаков говори.

Паралелно с все по-нагнетяващото се военно и политическо напрежение на Балканите, армията загуби възможността да служи на България,  т.е. да гарантира националната отбрана и суверенитета на страната.  Нито една държава, колкото и силна да е тя, не може само със собствени сили да се опази от съвременните заплахи, като тероризъм, борба с организираната престъпност, корупцията и т.н. В този смисъл, да се осланяме само на колективната сигурност и да не строим собствена армия, си е чиста проба предателство  срещу България. Това прави в момента нашето правителство. 

- Управляващите премахнаха безразсъдно наборната служба у нас, с идеята да създадат професионална армия. Този проект се проваля, след като не само намаляват желаещите да постъпят в нея, но се забелязва и масово напускане на различни чинове от войската, отделно са съкращенията. Как ще коментирате това?

- Въпросът ви е съвсем точен, в края на 2007 г. завърши пълната професионализация на армията. Това не беше предвидено в т. нар. "План 2015". Имаше три плана за нейното преструктуриране  и сега не знам на кой "умник" му хрумна идеята за пълната й професионализация. Само след 3-4 години ние ще се изправим пред страшния факт въобще да нямаме армия. То и сега нямаме, но не зная защо няма кой да каже, че царят е гол. Всички уверения на началника на Генералния щаб генерал Стойков, че изградената двустепенна командна структура ще е по-ефективна, не отговарят на действителността. Тя не осигурява създаването на окомплектовани, всестранно осигурени, гъвкави и мобилни бойни формирования. Ние не разполагаме със съвременни въоръжения и техника. Всички родове войски у нас в момента не са способни да изпълняват мисии и задачи, самостоятелно или в състава на многонационални сили на територията на България и извън нея.

 

- В такъв случай българската армия не може да изпълнява и конституционните си задължения като гарант за териториалната цялост на страната. И може ли днес да отрази ефективно атака от потенциален агресор?

- Категорично не. И някой трябва да отговаря за това тотално предателство по отношение на България. Не зная чия беше идеята в армията да се приемат жени. Скоро четох в пресата, че 400 жени са бременни, като имате предвид, че в сухопътните войски има 1000 жени на служба, представете си, половината от тях са извън строя. Това издава липса на правилна кадрова политика, същото става и във военните училища, те подготвят офицери, които не могат да се реализират. Лейтенантите служат година- две или три и трябва да напускат, в армията цари несигурност, масово се използва извънредния труд, без да се заплаща или компенсира по някакъв начин. Войниците, които са на мисия в чужбина, получават заплата и половина тук в България и валута на място, а техните заместници получават мизерна за армия заплата. В момента махат и порциона. С една дума, липсва и социална политика в армията, тъй като тя се командва от хора, които нямат нищо общо с нея.

- Смятате ли, че НАТО може да ни защити при извънредни обстоятелства? И защо трябва да разчитаме на алианса, вместо да поддържаме достатъчно голяма и снабдена с високотехнологични оръжия армия?

- Никъде, в нито един от документите, макар да сме членове на НАТО, не фигурира клауза, която да гарантира суверенитета и териториалната цялост на страната. Получава се така, че която държава не храни собствена армия, храни чужда, сега ще храним американците. В същото време всички наши съседи укрепват въоръжените сили. В тази връзка оправданието от страна на управляващите, че няма пари за армията, е чиста проба лъжа. Много са възможностите да се пренасочат средства, с които да се извършат ефективни за националната сигурност структурни промени в нея. Има много резерви, но правителството ги използва единствено и само да устрои себе си.

- Политиката на кабинета "Станишев" в областта на отбраната очевидно става все по-опасна за сигурността на страната. Договорът с Вашингтон за американските бази е пример за това - България се превръща в плацдарм за агресия срещу други държави и мишена за терористични удари.

- Точно така е и не трябва да се учудваме, когато бяхме предупредени, че  срещу нас ще бъдат насочени ракети. Да не говорим, че ставаме обект на терористични нападения и заплахи. Трагедията с опожарения влак София - Кардам  навява на мисълта, че това може да бъде един от първите терористични удари. Никой не може да ме убеди, че това е случаен инцидент, след като вагоните  изгарят за няколко минути при температура 1500 градуса. За мен това е терористичен акт. И отсега нататък ще бъдем обект на "внимание" от страна на тези, които отидохме да пазим и охраняваме в чужбина в състава на  мироопазващи мисии.

- Американските бази у нас ще бъдат разположени в стратегическата полоса юг - север, към която отдавна има апетити и Анкара. Не мислите ли, че близкото сътрудничество между САЩ и Турция, включително във военната област, крие много опасни рискове за България?

- Съвсем точно е, не е изключено американците един ден да се изтеглят и да поискат на тяхно място да дойдат турски части. Защото Турция е член на НАТО.  Сега последните сведения говорят, че американските бази ще се обслужват единствено и само от американци и никой няма да има достъп до тях - те стават абсолютно бели петна на нашата територия. Това е първата стъпка към окупиране на страната от чужди войски. А това е следствие от некомпетентното и национално безотговорно управление на тройната коалиция. Това управление следва турската и американската колониална и експанзионистична политика в региона, улеснена и от настаняването на базите у нас.

- Не мислите ли, че мирният разгром на армията ни е част от стратегически сценарий и за разгром на българската държава и разпокъсването й на автономни области по етно-религиозен признак?

- Аз не веднаж съм говорил и акцентирал, че ние сме жертва на едно тотално разграждане на държавата. В случая разгрома на нашата армия, като част от имунната система на страната, е начин да се ликвидира държавата. Както и да се опитват да ни заблуждават управляващите, печалната истина е такава. България не е необходима на новите ни "покровители" като население, тя им е необходима като територия. Ние ще бъдем в задния двор на Европейския съюз, ще бъдем обслужващ персонал. Затова във Вашингтон и в някои европейски столици смятат, че на нас не ни трябва армия. Между другото нашия военно-промишлен комплекс до 1989 г. беше в първата десетка в света по износ на оръжие, печалбите ни от него бяха 2 100 млн. долара средногодишно. Съгласно една неофициална доктрина на НАТО, държави с армия под 50000 души, нямат право да развиват военно-промишлен комплекс/ ВПК/. Това беше първият удар срещу ВПК, след като въоръжените ни сили бяха съкращавани постоянно и целенасочено. България реално няма никаква армия. От тук нататък можем да си правим изводите какво ни очаква в бъдеще.

 

09.3.2008 г. 21:19:45 – прочетено и копирано

Коментарите и разсъжденията  оставам за Вас.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12224486
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70788
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930