Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 10:18 - Из „Изкуството на житейската мъдрост” на Балтасар Грасиан (1601 - 1658 )
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8734 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 12.09.2012 00:04


 „В познанието за живота Гарсиан показва мъдрост и проницателност, които нямат равни на себе си” – Фридрих Ницше.

За „Изкуството на житейската мъдрост” – Артур Шопенхауер пише – „Тази книга е за всеки от нас. Тя не може да се чете само веднъж. Това е книга за постоянна у потреба”.

 image

 

Любовта на хората. Не е лесно да спечелиш възхищението на хората, а още по трудно – обичта им. Това зависи от благоволението на звездите, но още повече от усърдието – първото полага началото, второто го продължава. Само достойнствата не са достатъчни, макар и обикновено да се смята , че човекът заслужаващ уважение, е достоен за обич. За да заслужиш благоразположението на хората , трябва да им покажеш, че си истински благодетел – с широка ръка да раздаваш добрини, да си щедър на  добри думи и добри дела, да даваш обич, за да получаваш обич. Отзивчивостта на големите личности оказва магическо въздействие върху хората. Наблягай най-вече на достойните постъпки, а после посягай към перото. Нужни са дела, за да има и слово. Писателят също може да заслужи любовта на хората, при това за вечни времена.

 

Следвай повелите на сърцето си.  Никога не го пренебрегвай. То е личният ти пророк, който предвещава  важните събития в твоя живот.  Мнозина са се проваляли, защото от страх не са се доверявали на сърцето си. Но каква полза от страха, ако не вземеш под внимание предзнаменованията му за опасност и не се предпазиш? Висше е предимството на хората, надарени от природата с вярно сърце, защото то неуморно ги предупреждава за всевъзможни опасности  и ги спасява от бедите. Неразумно е сам да търсиш несгодите, освен ако искаш да се изправиш лице в лице с тях и да ги победиш.

 

 

От неговите максими

По – добре безумен сред безумци,

Отколкото разумен, но самотен.

 

Не се устремявай в началото на живота си

към това, с което трябва да го завършиш.

 

Не бъди прекалено умен,

по важното е да си благоразумен.

 

Не преставай да желаеш и да се стремиш.

Там където свършват желанията,

Започва царството на страховете.

 

 image

 

Балтасар Грасиан и Моралес, испански писател, философ и литературен теоретик  е роден през 1601 г.  в Белмонте, североизточна Испания Шедьовърът „Изкуството на житейската мъдрост” , излиза през 1647 г. под заглавие „Джобен оракул или изкуството на благоразумието. Сборникът от триста проверени от времето максими не е загубил и до днес привлекателност като практически наръчник за преуспяване в живота и лично усъвършенстване. Сентенциите на Грасиан учат как да постигаме истината, как да мислим и действаме, за да си пробием път в обществото и да утвърдим себе си, следвайки пътя на благоразумието и мъдростта.

 




Гласувай:
1



1. tota - Любопитно
20.05.2008 10:25

Вкусът като естетическа категория е предмет на изучаване от естетиката и социологията и представлява способността за възприемане на красивото.
За първи път в съвременната история се говори за вкус през 16-ти век във връзка с италианското течение маниеризъм (с произход от думата маниер (maniera)). Балтасар Грасиан и Моралес е испански философ, който за първи път използва думата вкус като естетическа категория. По време на Просвещението тя все още има общ характер и изразява предпочитанията и чувствителността към културата. По време на Романтизма мнението е, че красотата е нещо субективно и съществува само в очите на този, който я възприема.
В по-късните столетия постепенно вкусът се изгражда като интелектуално качество. Счита се, че човек трябва да има определено ниво на знания, компетентност и образование, за да може да разбере и оцени културното наследство и изкуство. През 18-ти век вкусът се превръща в основен критерий за аристократизъм.
цитирай
2. krotalka - Трябва да се отнасяме към другите така,
20.05.2008 21:49
както искаме те да се отнасят към нас. Това е най-важно, за да се разбираме с хората! Е има и такива, с които, както и да постъпиш, няма да им се понравиш - просто трябва да ги отминем с мълчание!

Приятна вечер!
цитирай
3. tota - Благодаря а изразеното мнение!
20.05.2008 22:08
Какво ли друго ни остава, освен да се разбираме. Но обстоятелствата твърде често ни поставят пред изпитания, които провокират неетично поведение. Мисля, че са необходими много такт, уважение и компромиси за да се постига хармония в отношенията между хората.
цитирай
4. cocolina - интересен постинг:)
21.05.2008 07:32
при Грасиани за пръв път срещнах, че не бива да правиш добро първо, ако не са ти го поискали, и освен това, той казва, че ако не може да отговори адекватно на това, което ти си направил за даден човек, рискуваш да се обърне срещу теб. Мъдър е.Прекрасен ден ти желая днес, Насе!
цитирай
5. tota - интересен постинг:)
21.05.2008 09:16
Само споделям това до което съм се докоснала. Хората живели преди нас са ни оставили послания от своя опит в житейските мъдрости. Освен да се учим от тях за да ни e по лек житейскrят ни път - друго не ни остава. Мъдър и проницателен! И твоят ден да е прекрасен и да е изпълнен с добрина човешка, Дони!
цитирай
6. анонимен - " Изкуството на житейската мъдрост"
12.09.2010 14:22
Писано преди векове - за векове . Всичко звучи актуално и сеага !
цитирай
7. hinki - Това е една от любимите ми книги.
25.02.2013 23:56
А духът й поразително ми напомня на Корените на мъдростта или Беседи за корените на зеленчуците от Хун Дзъчън.
Струва ми се, че житейската мъдрост навсякъде е еднаква.
Благодаря за хубавия пост.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148070
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031