Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2008 20:23 - Ръководителят като лидер
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7347 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 25.05.2014 10:20


Ръководителят като лидер


Пред мен е белият лист. Препрочитам заглавието на темата, която си избрах – ръководителят, като лидер.  Замислям се и си задавам въпроса: възможно ли е ръководителят да бъде едновременно и лидер?

            За да дам отговор на въпроса, трябва да вникна в същността на понятията. Търся определение. Ръководителят е човек, който стои начело, ръководи при известно начинание, дава насока на някоя дейност, работа. Лидерът е определен като водач, ръководител на политическа организация, на опозиция и т. н.

            Общото в тези понятия е това, че и ръководителят и водачът стоят начело на група хора, различното е в личностните качества, които притежават и обстоятелствата при които осъществяват своята дейност. Освен това ръководителят притежава власт, а лидерът – влияние. Същественото обаче е дали резултатите от тяхната дейност са ефективни.

            В научната литература се среща схващането, че ръководителят може да бъде едновременно и лидер. Това всъщност е една от основните му роли, която той играе при управлението на организацията. Тази категория е основна и приоритетна за  работата на ръководителя. Това всъщност е роля, свързана с между персоналните отношения и проблемите, които трябва да решава в тази връзка ръководителят. Той изпълнява ролята на лидер, защото трябва да мотивира обединява и ръководи подчинените, като чрез своето поведение не само дава пример за лоялност и фирмена принадлежност, но, използвайки своите административни права, той може да оказа значително въздействие върху служителите и работниците, които ръководи.

За да се превърне ръководителят и в лидер е необходимо да притежава не само вродените качества: начин на мислене, наблюдателност и памет, способност за концентриране, фантазия, творчество, организационен талант. В процеса на работа той трябва да развива и т. нар. придобити качества – воля, динамика, надеждност, вътрешна убеденост, авторитет, контактност, красноречие, оптимизъм, чувство за отговорност.

Не може и не трябва да се допуска, че съществува човек, който притежава всички изброени положителни качества. Идеалният ръководител – лидер в практиката носи своите индивидуални характеристики и има своите положителни и отрицателни страни. Заедно обаче с тази констатация трябва да се помни винаги, че редица качества могат да бъдат развивани и усъвършенствани в желаната посока, което води до професионално израстване и успех на ръководителя.

Така, както в изкуството говорим за различни школи и стилове, с които се характеризира творчеството на отделния артист, художник или музикант, така и в мениджмънта говорим за стил на ръководната дейност, т. е. за начина, по който ръководителят осъществява тази дейност при изпълнението на основните функции на управление.

 Стилът е сложна комбинация от знанията и уменията на ръководителя, неговите качества, отношенията към подчинените и сътрудниците и начина по който той изпълнява една от основните роли – тази на лидера. Тази комбинация е специфична за всеки ръководител и това поражда едно голямо многообразие от различни стилове при осъществяване на ръководната дейност. Разпознаването на определен стил има значение преди всичко за практическата дейност, както на самия ръководител, така и на цялата организация. Това на този етап на развитие на обществото е особено значимо. Не случайно оглавяващите огромни корпорации, както и неколцината „магнати” са разглеждани като обществени водачи, а от водачите се очаква да дават пример. Към тази категория са причислени и изпълнителните директори в бизнеса, които са възприемани като неизбежни лидери в техните организации.

В практиката е наложено схващането, че лидерството се разпознава по две изисквания. Едното е да приемеш, че постът не удостоява с привилегии – той навлича отговорности.  Другото е, че лидерите в една организация трябва да си наложат онова съгласуване между думи и дела, между поведение и заявени убеждения и ценности, което се нарича „почтеност на личността”. Ако трябва да поясним – лидерството е повече действие, отколкото блясък. Основната характеристика на лидерството всъщност не е само обаяние, нито пък само съвкупност от личностни характеристики, то е преди всичко работата.

Основата на ефективното лидерство е да мисли, чрез мисията на организацията. Да я определя и установява ясно и еднозначно. Лидерът поставя целите, посочва приоритетите, поставя и поддържа стандартите. Той разбира се прави компромиси. В действителност ефективните лидери са наясно, че те не контролират вселената.

Ръководителят – лидер в лидерството си вижда повече отговорност, отколкото високо положение и привилегия. Той ясно определя мисията и целите, осъществява водачество чрез отговорност без да я прехвърля на други. Той не се страхува от силата на сътрудници  и подчинени, напротив окуражава ги, подтиква ги и поощрява. Приема успехите на сътрудниците си за свои, а не като заплаха. Ръководителят – лидер знае, че съществува риск: способните хора обикновено са амбициозни и съзнават, че това е много по-малък риск от риска да бъдеш заобиколен от посредственост. Ръководителят лидер провокира човешката енергия и я насочва в конкретната изява, чрез мотивация.

Спечелването на доверие е задължително за ефективното водачество. В противен случай няма да има последователи,  а единственото определение за лидер е „някой, който има последователи”. Да  се вярва на един лидер не е достатъчно той да бъде харесван, нито пък да си съгласен с него. Доверието е убедеността от правотата на това, което казва и разкрива неговата почтеност. Действията и убежденията му трябва да бъдат в синхрон и съгласуваност. Ефективното лидерство както гласи една мъдрост „не се основава на това да бъде умен, то се основава главно на това да бъде последователен”.

Ръководителят като лидер това е най-доброто съчетание, което може да има една организация. Именно това гарантира нейното ефективно управление и гарантира дълготрайни резултати. Това съчетание дава възможност организациите да бъдат стабилни и работещите в тях мотивирани с насочена енергия към прогрес.

д-р Атанаска Тоскова




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За мене родителят е ГРОБАР
26.05.2008 01:05
на кого е ясно!
цитирай
2. tota - Ръководителят като лидер
26.05.2008 08:30
Визирам нещата като характеристики в теоретичен план. Не съм имала за цел да правя изследване в днешната действителност, когато повече от ръководителите не могат да бъдат квалифицирани като лидери. На повечето липсва професионализмът, други пък в сложната външна среда едва успяват да решават проблемите, трети пък - изпълняват поръчки. Не случайно, Аристотел е казал : "Щом си дръзнал да си над другите - то, знай, чи ти си им слуга!"
цитирай
3. анонимен - ръководителя като лидер
17.11.2008 08:06
добре се е расъждавало по темата
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148338
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031