Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2008 20:37 - Спасовден , Св. Спас
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6271 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 05.06.2008 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Бележитият български етнограф Димитър Маринов в своя фундаментален труд „Народна вяра и религиозни народни обичаи ”е описал образно какъв празник е Спасовден и как се празнува по нашите земи. Той посочва, че празникът е голям черковен празник /Вознесение господне/. Отбелязва се със сборове по селата, а и на много църкви е храмов празник. Народът независимо от черквата празнува този ден в чест на Св.Спас, като го придружава с обреда ходене на росен, с ходене из полето за дъжд и със спасовско хоро.

            Ходене на росен или раксосан. Росенът е диво полско цвете, лековито. Расте по ливадите , но навсякъде го няма, само на известни места никне. 

            Според народното вярване росенът е мило цвете на русалките и те се китят с него, оттам е и името му: росен, русалче, русанлийче, росник.

            На Спасовден Русалките са дошли и се стягат за Русалската неделя, когато ще сеят своята роса над нивите, та после ще си отидат. Те идват и на Спасовден излизат роса над нивите и сеитбите да ловят хляб. От туй тяхно изливане роса зависи дали ще има голямо плодородие или глад. Поради това народното вярване ги посреща с цяло седмично празненство в тяхна чест.

             Но преди да пристъпят към своята много важна и много тържествена работа, те се пременят и накитват като за предстоящо празненство. Има ли по-тържествен момент от тоя, когато се роси и сее благодатно семе над класилите вече цъфнали стръкове житни и им се дава плод да родят изобилно количество благодатни зрънца?

               Цветето, с което се китят, е росенът. Те берат росените цветове през нощта срещу Спасовден в потайно време. Ето защо до тази нощ, разказва народното вярване , цветовете на росена стоят , а на утрото на Спасовден росенът е без цветове. Откъснали са ги русалките.

                В този момент, когато берат росеновите цветове и се китят , русалките са весели, радостни , празнуващи. Затова те са и милостиви. Те идват отдалече, знаят всички билки и могат да лекуват всякакви болести.  Тази вяра създава обреда да се ходи на росен. Ходят на росен само болни, и то такива болни, които боледуват от незнайна болест или пък са се разболели миналата година през Русалската неделя. Ходят следователно такива, които линеят, чернеят, отпадат и няма за тяхната болест цяр, не помагат ни баяния, ни поливания, ни запойвания.

                  Болният, ако е мъж, ще хване чужда жена за посестрима и тя ще го води, ако ли е жена, ще хване чужд мъж за побратим и той ще я води. Свой човек не бива.

                 От къщата на болния ще се приготвят следните неща: нова зелена глинена паница, нов зелен бардук,  нов пешкир, хубава нашарена пита хляб, бъклица с вино, пинта с ракия, печена кокошка и друг пешкир или риза, или чорапи, които ще бъдат оставени на полето като дар на русалките.

                  Хлябът е шарена пита, тя се меси още през деня и  се пече с голямо внимание да не прегори. Всичко се отнася на росенова ливада, където отиват болните със своите побратими или посестрими. Там извършват ритуала. Болният ляга под стръковете на росена, принасят се и даровете на русалките, остава се и паничка с вода. След това остава беден до потайно време, додето пропеят първи петли. През това време русалките настъпват и кършат китките на росена и стръковете остават без цвят. Чак след това побратимът или посестримата задремват малко. При втори петли щом зорницата се покаже те събуждат болния. Първа грижа е да видят има ли в паничката цветец или няма. Ако има – болният ще оздравее, ако няма – ще продължи да боледува и ще се избави от болките, като умре. Болните сръбват от водата, другата наливат в съд и се връщат в селото потайно , за да не ги види никой., защото ако ги види няма лек. След това в продължение на четиридесет дни пият вода на гладно и обливат и тялото си с нея. Болният носи и стръкове росен за изцеление.

            Всичко друго е оставено на полето и се взема от овчарите за които се смята, че те са неприкосновени от за самовилите.

             На този ден се отправя и молба за дъжд. В древността е имало обичай -момите и момците са ходили вън от селото през нивите и ливадите , та се молели за дъжд. Това е бил обичай в който църквата не е вземала  участие, което дава основание да се приеме, че е езически. По пътя момите две по две са пеели песни посветени на св. Спас.

            „Свети Спас си коня кове,

              Сребро плочи, злато клинци

              И се стяга да обиди,

              Да обиди зелен синор.

               Сърдит беше, весел стана:

               Есенници изкласили,

               Пролетници въртенили,

               Ливадите кон не гази

               Я лозята изресили,

                Овчарите по бачии,

                 Сичко поле, песен пее.

 

                 Свети Спас се развесели,

                 Та си бръкна в силни скути,

                  Та извади леви ключи

                  И отключи небо, земля.

                  Поросила ситна роса,

                  Наросила зелен синор.

                  Свети Спасе, тебе молим,

                  Дай ни дъждец и росица,

                  Да се роди жито, просо,

                  Да нахраним сиромаси,

                   Сиромаси и сираци.

 

         Песента е от с. Литаково, Ботевграадско, мелодията е бавна, много подобна на хороводна. Играело се и Спасовско хоро.

 

Маринов, Д., Народна вяра и религиозни народни обичаи, Изд. БАН, 1994,  631 – 637.     

 

В нет-а намерих това:

Те ти, булка, Спасовден"

Според ентографа Ангел Гоев за всяка беда народът е измислил обряд, чрез който по магичен начин се търси изход от проблема. Безплодието например, се смята, че може да бъде излекувано само в нощта срещу Спасовден. Ялова жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Росенът цъфти само през нощта срещу Спасовден, за кратко време и листата му бързо опадат. Те трябва да попаднат върху двойката. Но преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка, бъклица вино. Хапват, пийват под росена. Какво друго се случва, етнографията не уточнява. Знае се само, че към полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, те трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене, то става по магичен начин, по божия промисъл. И не се тълкува като прелюбодеяние.

 

http://lex.bg/forum/viewtopic.php




Гласувай:
1



1. tota - Възнесение господне /Спасовден/
05.06.2008 21:11
40 дена след Великден православната църква чества Възнисението на Христос. Този ден народа нарича още Спасовден. Също като повечето празници от Великденски празничен цикъл и Спасовден е подвижен, т.е. той никога не се чества на една и съща дата.

Българите са народ, който тачи паметта на своите покойници. На този ден жените ходят рано на гробищата. Там освен храна и вино, те занасят и орехова шума. Храната и шумата се слагат от към главата на мъртвеца.

Според народните вярвания душите на починалите, които са излезли през страстната седмица се прибират на Спасовден (Възнесение Господне).

В някои райони на България се извършват ритуали, които са свързани с Русалийската неделя. В нощта срещу Спасовден, когато цъфти Росена много болни се отъркалват в тази билка. Вярва се, че тогава тя има най-лечебна сила. Чрез нея старите знахари са лекували „русалийска болест“ позната ни днес като парализа.

Този празник се свързван с другите летни празници, които се честват през юни. На днешния ден празнуват хората носещи имената Спас и Спаска. Не е случайно е възникнала и поговорката „Ето ти булка – Спасовден “.
________________________________________
http://www.bg-history.info/?p
цитирай
2. lambo - НА ТИ БУЛКА СПАСОВДЕН
06.06.2008 10:15
идва от този обичай. В смисъл - излезе ти късмета

Сега този израз се ползва в ситуация, когато те застигне неприятна изненада
цитирай
3. tota - @lambo - НА ТИ БУЛКА СПАСОВДЕН
06.06.2008 10:28
Е, нека да си пожелаем -първото! Благодаря! Приятен ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146954
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031