Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2008 08:06 - Любовите на Вазов!
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7759 Коментари: 3 Гласове:
2




Атина Болярска и Ана Карима останали дълбоко нещастни в любовта си към народния поет

Майката на Вазов изхвърля булката от дома му



Шумен скандал шокирал София през зимата на далечната 1892 година. Една от най-известните българки, съпругата на Иван Вазов, не била допусната до семейния дом. Слугинята събрала дрехите є в няколко бохчи и ги изхвърлила през прозореца. Строгата заповед за прогонването издала Съба Вазова, майката на народния поет. Случката подробно била разказана от Кирил Христов в неговите спомени, а Борис Вазов написал в дневника си:"Брат ми отиде при майка ми, падна на колене за прошка и каза:"Какъв голям грях щях да сторя. Бях решил тебе да изпъдя". Така завършила жестоката война между властната свекърва и крехката Атина Болярска. Любовта между нея и Иван Вазов пламнала близо две години по-рано. По това време той наближавал 40-те и бил най-желаната партия сред знатните софийски госпожици. Атина, която била с десет години по-млада от него, била известна светска красавица и интелектуалка . Тя е от виден русенски род , завършила Фундоклевския лицей в Киев и е една от най-изисканите дами по него време. Вуйчо є е митрополит Климент (Васил Друмев). Съба не харесала снахата още на годежа.
В края на септември 1890 година Атина и Вазов се видели за първи път. Запознал ги белетристът Михалаки Георгиев, близък приятел на Вазов, който отдавна му търсел съпруга. Фаталната среща уредила Магдалина, жената на Михалаки, която също е от Русе. На сгледата били майката Съба Вазова и братът на Атина * Георги.
Народният поет бил пленен от изящната госпожица. Тя знаела руски и френски, пишела стихове, пеела, рисувала и танцувала, почти не пропускала светските изяви по онова време. На първата среща бъдещата булка рецитирала пламенно стихове от "Епопея на забравените". Това бил неофициалният годеж на Вазов и Атина.
Скоро връзката им, започнала със сватовничество, се превърнала в нежна и страстна любов.
Официалният годеж бил на 15 октомври 1890 година. На изисканото тържество поетът поканил тесен кръг близки и приятели. Красивата и духовита Атина занимавала гостите. Според присъстващите вечерята минала на изключителна висота. Вазов и майка му Съба били през повечето време усмихнати и изглеждали доволни. Но още на годежа у бъдещата свекърва се загнездили съмнения относно снахата. Не случайно професор Шишманов писал по-късно,че тогава майката не харесала Атина,защото тя се проявила като "цапната и с много волен характер". Бракът в началото потръгнал.
Венчавката между Вазов и госпожица Болярска се състояла на 4 ноември, в три часа следобед, в църквата "Свети Крал". Поетът бил много весел до елегантната си булка, а тя * щастлива до своя красив и известен мъж. Сватбата се превърнала в централно събитие в светския живот на столицата за есента на 1890 година.
Бракът тръгнал привидно добре. Младоженците изглеждали влюбени и доволни. Вазов споделял с очарователната си и интелигентна съпруга творческите си планове.
Но истинска стопанка на дома си оставала Съба. Тя гледала под око чаровната и палава Атина, която не успяла да се впише в строгите и патриархални порядки на Вазовия дом. Свекървата подхвърляла хапливи реплики, видимо показвала неодобрението си към невестата. Започнала да се намесва и в живота на съпрузите.
Раздразнението є преминало в открит гняв. Съба започнала и публично да роптае срещу снахата. Властната майка се оплакала от Атина в писмо до сина си Владимир, който бил на учение в Русия. Семейният живот проскърцал. Малко по-късно и Вазов изповядал пред проф. Шишманов: "Бракът ми излезе нещастен!"
Така се стигнало до фаталния 17 януари 1892 г., когато Атина шумно била прогонена от семейната къща. Вазови никога не є простили и не произнесли нито една добра дума за нея.
Истинската драма между бившите съпрузи обаче започнала след раздялата. Молбата на Вазов за развод била протакана цели 30 години * до смъртта му. Едва ли има друг подобен мъченик в цялата брачна история на България.
След неговата кончина Атина получила по-голямата част от наследството му * 482 500 лв., докато брат му Борис взел едва 94 049 лева. Адвокатът Цветан Лекарски успял да се пребори в съда, въпреки, че Вазов е написал в завещанието си:"Тази жена измъчи душата ми по всевъзможни начини и затова не є оставям нищо!"
За изненада на всички, вдовицата започнала редовно да ходи на гроба на своя бивш съпруг. По-късно тя се опитала да събере и издаде всичко писано от и за съпруга є. Възрастната дама дълбоко съжалявала, че с Вазов нямали деца.
Атина умряла сама, на 90 години в София, след жесток побой, нанесен є от квартиранти.
След раздялата с Болярска Вазов бил нещастен и самотен. Да утеши мъката си той се хвърлил в бурна връзка с омъжената Евгения Марс. Тя също била млада и амбициозна интелектуалка като Атина и искала да блести в компанията на Вазов. За разлика от бившата съпруга Евгения знаела как да се представи пред фамилията Вазови, а после да спечели дружбата на известния писател. Съвременниците є я определяли като фатална жена, която постепенно започнала да има магнетично въздействие върху народния поет. Той всеки ден є изпращал бележки, канел я на чай, на разходка. Тази любовна кореспонденция, стигнала и до нас, говори за силната страст на Вазов към една привлекателна и дръзка жена. Творецът бил обсебен изцяло от нея и нищо не є отказвал. Връзката им била публична, за нея се шушукало из софийските светски салони. Но Евгения не се развела със съпруга си, който бил един от първите дипломирани зъболекари в България. Швейцарски възпитаник д-р Елмазов приемал връзката като творческа дружба. След години, синът на Евгения и д-р Елмазов, прекрасният оперен певец Павел Елмазов си спомнял, че поетът се държал с него бащински и винаги се интересувал от бележките му в училище.
Необезпокоявана от мъжа си Евгения пишела стихове, пиеси, разкази, на които Вазов бил единственият є редактор. Жизнена и начетена, тя извличала максимална полза от близостта си с поета.
Един случай на публично внимание към Евгения Марс дори шокирал софийската публика. По случай 25-годишнината на Вазовата творческа дейност било организирано голямо тържество. На народният поет подарили златна лира. Той направил смайващ жест и дарил ценната вещ на Евгения Марс.
Това направо вбесило останалите му почитателки, които започнали да пишат злобни пасквили по адрес на писателката Марс. Една от най-жестоките є противнички е друга жена на перото * Ана Карима. Двете твърде си приличали * едри, упорити, с желание за власт в културния живот на България. Карима се стремяла към Вазов, била тайно влюбена в него и търсела мнението му за своите творби. Достъпът до него обаче є бил отказан. Ана била омъжена за Янко Сакъзов, който често є изневерявал. Озлобена, че няма свой интимен живот, Карима се опитала да нанесе съкрушителен удар на Евгения. След смъртта на Вазов тя издала малка книжка, в която разказвала за безнравствеността на "нахалната" писателка Марс. От първата до последната страница любимката на народния поет е наричана "некадърница". Карима я обвинява дори, че е продала Вазовата лира за 500 000 лева. Започнал процес за клевета и Карима била осъдена. Край на скандала сложил цар Борис Iii, който я помилвал.
Уморена от публичните скандали Евгения Марс се разболява от сърце. На своя син Павел Елмазов тя предала най-ценното, останало є от Вазов * своите спомени.

 

http://www.bghelp.co.uk/forums/archive/index.php/t-2709.html

 

 

Иван Вазов казвал за жените:

- Красивите жени често приличат на големите градове, които леко се превземат, но мъчно се запазват.

 

"Анекдоти за велики личности", Пенка Визирева, 1982 г., С.

 

 




Гласувай:
2




1. tota - Утрен поздрав /Иван Вазов/
09.06.2008 08:25
Я пришел к тебе...
Фет




Аз дойдох, душице сънна,

сладко да те поздравя,

че на вън се вече съмна

тебе, мила, да явя;



и че слънцето засмяно

над горите вече грей,

че от радост упоено

славейчето майско пей;



че зефирите въздишат,

че дъбравата мълви

и цветята си миришат

из зелените треви;



че природата с росица,

с хубост свети, с младост грей

и кат красна годеница

на жениха си се смей;



да те видя, ангел чудни,

да те видя – пак засмян,

и – дали възтокът будни

бе от тебе по-румян!

http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=872&Level=2

Биографични бележки за Иван Вазов
http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=286&Level=1
цитирай
2. slavuncho - Позната история...
09.06.2008 08:42
На мама хубавеца, най-умния, най-добрия и т.н., ама откъде му се натресе това курвище - без извинение!
цитирай
3. tota - @slavuncho - Позната история...
09.06.2008 08:48
О, времена о, нрави! Всичко се повтаря ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12222742
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70784
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930