Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2008 07:16 - Петровден
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5865 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2014 10:07


На 29 юни православната църква празнува Петровден.

Празникът е в чест на светците Петър и Павел и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. 
В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля).
 
На празника не се работи. Коли се петел или пиле, а от първите ябълки петровки се раздава за мъртвите.
 
В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза
  с песни  и хора. 
И тук, както в по-голямата част на народния ни календар, в рамките на християнското честване на първоапостолите са вмъкнати ритуални действия с атропеен характер. Преди всичко това е жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът например е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата.
 

Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. 
В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.
 

Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и  първопрестолници и вселенски учители. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. 
Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" ( на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък".
 
Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър
  и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял. След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. 
Традиционно се смята, че Петър е учител на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт. Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт. Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.
 

http://www.menumag.bg/articles/view/30

  image

Малка мома служба слага, ой Коладе,
среди-лято по Петровден, мой Коладе,
че напълни бъкличките,
бъкличките с къбулците,
че калеса земя и небе,
земя и небе, вси светии;
вси дойдоха, вси седнаха.
Най-подир дойде Самси Господ,
най-подир дойде, начело седна,
начело седна, ей тъй, на земята:
- Ой та тебе малка моме,
аз ще те питам, ти ще ми кажеш -
на кого слагаш тазика служба?
- Прости, Боже, ази ще кажа,
ази си имам изгубен братец,
хабер ми доди от Цариграда,
хабер ми доди, ми той загинал.
На него слагам тазика служба,
ежте и пийте, хем кажете:
- Бог да прости моя братец!

http://liternet.bg/folklor/motivi/slujba_petrovden/pejchinovo.htm 
 

image

Честит Петровден!
Честит празник на всички онези, които имат имен ден днес на Петровден!  Да ви е живо и здраво името! Много здраве, успехи и усмивки! Весело изкарване на празника!
ИНаздраве!
Честит рожден ден и на мой добър приятел!
Желая му радост!

image

 

Надникни:

1http://bgkulinar.net/id-1996

http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/06.29_Petrovden.htm












Гласувай:
2



1. tota - Св. Петър
29.06.2008 07:18
В колективното въображение светецът е
благ старец в бели одежди, който държи ключовете от райските врати и определя коя душа е праведна и може да влезе в Рая, а коя - не. Християнският мит за подялбата на света между светците е отразен в народните песни:
“Седнал Господ да почине,
да почине и света да дели.
Дял се падна на Светаго Петра,
падна му се райските ключове,
да стои на райски порти,
да отключва и пак заключва……”

цитирай
2. tota - Име: Петър
29.06.2008 07:27
П - определя такива качества на личността, като увереност в собствените сили и склонност към философски размисли. Притежателите на буква „П” в името са смели, настойчиви, емоционално реагиращи на всичко ставащо хора. Те умеят да отстояват възгледите си, но се стараят да избягват конфликти. Звукът не създава неприятни усещания, предразполага към задушевен разговор, към доверие.


Е- символизира необходимостта от самоизява, от обмяна на идеи, както и дипломатически способности, проницателност и известна бъбривост. Тази буква предполага възможност за нервни сривове, базирани на сложните взаимоотношения с близките хора. „Е” говори за лесна приспособяемост, повишена сексуалност, често потискана от комплексираност. Подсъзнателно звукът се възприема спокойно, без раздразнение.


Т- говори за чувствителна, творчески надарена натура, с добре развита интуиция, но надменна и амбициозна. Името с буква „Т” прави човека завистлив и злопаметен, тези хора не могат да търпят конкуренция. При жените тази буква внушава увереност в неотразимостта на собствения им чар и често ги превръща в кокетки. Когато произнасяме звука „Т”, ние често сякаш се натъкваме на невидима преграда. У много хора това предизвиква неприятно усещане.


Ъ = Неизвестност. Ако „ъ” стои в името или фамилията, то човек не се поддава на никакви критерий и оценки, намира се зад предела на познаваемото, от него може да се очаква всичко.


Р- символизира решителност, висока работоспособност, умение правилно да се анализира ситуацията. Много често човекът с тази буква в името може да бъде рязък и невъздържан в изказванията си. Трудно му е да се изкачва по служебната стълба и затова той понякога търси възможност да се реализира чрез свободно творчество. Това е широка натура, но непредсказуема в порива на емоциите. „Р” е рязък звук, на чувствителните хора той може да се стори неприятен, особено ако се произнася твърдо Виктор, Карл, Артур.






-------------------

Информацията е взета от книгата "Името и съдбата" на Борис Хигир, с разрешението на издателство Autopoint

цитирай
3. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
29.06.2008 18:25
Присъединявам се към поздравленията в постига и
от своя страна желая на всички именници да им е
живо името и да си го носят гордо!
цитирай
4. optimum2 - Поздравления чудесно казано
01.07.2008 12:24
Честит празник на всички именници и весело лято.
Лек ден и много усмивки...
цитирай
5. magnoliya - Честит празник на всички, които ...
29.06.2014 14:02
Честит празник на всички, които празнуват днес! Да са живи, здрави и щастливи! Приятно изкарване!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12197108
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70761
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930