Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2008 23:51 - Да си спомним за Мария Нейкова, авторката на 'Вървят ли двама'
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3934 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 21.12.2013 10:46


   На 57-годишна възраст преди шест години на 01.08.  2002 г. си отиде от нас   Мария Нейкова -  авторката и изпълнителката на песента "Двама" към филма "Козият рог"  Мария Нейкова е родена на 21 декември 1945 в Пловдив. Завършва ВМПИ - Пловдив - 1985. Автор е на около 100 естрадни песни, музика за филми и театрални спектакли, детски песни. Започва изпълнителската си дейност в художествената самодейност .  Първият успех на Мария Нейкова идва веднага сред като завършва двегодишната школа за естрадни певци през 1968. След концерт в зала "България" тя е поканена да пее като солистка в оркестър "София". Датата е 21 декември, нейният рожден ден. Първият й запис за радиото е песента "Закъснели срещи" (от филма "Мъже в командировка") на Петър Ступел, с която по-късно печели и първа награда на "Златния Орфей". Много известна е и "Яворова пролет", която Мария Нейкова изпълнява заедно с Мими Иванова и Паша Христова. През 1972 г. композираната от нея песен "Добър вечер, лека нощ" печели първа награда на Младежкия конкурс, а на "Златния Орфей" взема специалната награда на Съюза на композиторите. Мотивът на наградата е "За създаване на нов национален стил в българската естрада". През същата година Мария Нейкова печели наградата за най-добър изпълнител в конкурса "Мелодия на годината". В началото на 70-те създава няколко самобитни песни, в които сполучливо вплита интонациите и маниера на изпълнение на родопската песен и се очертава като едно от ярките явления на авторската песен в българската естрада.През  1973 г. тя постига  нови успехи - песента й "Имам земя" печели втора награда на "Златния Орфей", но това е и най-високото отличие, тъй като първа награда не е присъдена. Същата година тя композира и изпълнява песента към филма "Козият рог".

(Вървят ли) "Двама" (из филма "Козият рог")
Текст: Богомил Гудев
Музика и изпълнение: Мария Нейкова

 

Вървят ли двама на дълъг път
и път да няма не ще се спрат.
Ще бродят близки по таз земя,
ах, как не искам да съм сама.

 

Решат ли двама да дирят брод,
в тях грейва пламък за цял живот,
той пръска искри в скръб и тъга,
ах, как не искам да съм сама.

 

Делят ли двама една съдба,
допрат ли рамо в една борба,
ще никнат чисти на таз земя,
ах, как не искам да съм сама.

 

 Из информация от:

http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=377988






Гласувай:
2




1. tota - Ваня МИНЧЕВА ОТИДЕ СИ МАРИЯ НЕЙКОВА
01.08.2008 23:56
Мария Нейкова си тръгна от този свят, но ни остави песните си. И особено една от тях - "Двама" от филма на Методи Андонов "Козият рог". И ние, като всеки народ, си имаме химн. Но Мария ни подари една песен, която за редица поколения се превърна в химн на душата, на любовта, на взаимната подкрепа и сила. Малцина творци имат щестливата съдба да оставят такава силна творба, която направо те стиска за гърлото, в чиито звуци има всичко - и могъществото на планината, и широтата на полето, и ромона на водата, и кристалния блясък на небето. В нея има бъдеще за красотата.

Почитателите на хубавата българска песен знаят коя е Мария Нейкова - певица и композиторка, съзала над 250 песни. Повечето от тях тя изпя сама. Други станаха хитове в изпълнение на цяла плеада именити певци - Орлин Горанов - "Не заспивай когато умират звезди", Георги Христов - "Дали си разбрала", Росица Кирилова - "Мила мамо". Нейни песни са в репертоара на младите Таня Боева и Еми Стамболова и много други. Животът на Мария мина в София, в дълги турнета и много пътувания у нас и по света.

Малцина обаче, дори сред пловдивчани, знаят, че тя е наша съгражданка. Винаги, когато имаше малко свободно време, Мария иваше в Пловив, в родната си къща, при близките си. Почти не излизаше от двора. Обичаше дългите разговори със старите си приятели - Личка Танчовска, Славка Атанасова, Мария Гигова, Маца и Ачо Атанасови, Тодор и Ваня Горинови... Само те, най-близките знаят, че 15-годишна Мария пише първата си песен - "Момичето с луничките". "Написах песен за себе си - с музиката и текста", каза в интрервю Мария преди няколко години. Не се разделяла с китарата си. На тази възраст тя била направо луда по популярния тогава Пол Анка. Написала песен и му я пратила. А той пък я изпял и нейни приятели я чули по радиото, разказва сестра й, писателката Величка Настрадинова. "Тук, в градината, под асмата и с котетата ми е най-добре", обичаше да казва тя. Майка й определяше дъщерите си като миндер кокона - Мария, а Величка - калдаръм кокона. Много силно беше влиянието на баща ни върху Мария, споделя сестра й. Тя беше наследила великолепния глас на Янко Настрадинов. А баща й беше известен в града със записите си на родопски песни в Радио София, с участието си в ансамбъла на Асен Диамандиев и в певческото дружество "Ангел Бокурещлиев", макар че беше главен счетоводител на Авторемонтния завод. Истината беше една - в Пловдив, в дома на улица "Петър Васков”, тя отпускаше пружината на работа и проблеми. Сякаш единствената й грижа оставаше дали сестрите ще задомят малките котенца. Умираше си за котки.

В Пловив Мария пропя, засвири на китарата си, написа първите си песни, изпя ги пред първата си публика още в ученическия състав към Авторемонтното училище, където пожела да учи лудетината на татко, разказва сестра й и от нея разбираме колко весело и палаво дете е била Мария. После следва София и Школата за естрадни изпълнители. Тогава идват любовта и брака с Ники Нейков, после е ред на Цветин. През 80-те гоини решава, че трябва да учи в Музикалата академия под тепетата - още един повод да е по-често в Пловдив. През всичките години Мария не пропусна покана да пее за пловдивчани. Съдбата реши и последното й излизане на сцена да бъде пред съгражданите й. През декември коледният концерт на филхармонията завърши с нейно изпълнение на "Не заспивай, когато умират звезди".

Мария Нейкова си отиде от нас, но получи много радост в живота си. Малко са трите й приза от "Златен Орфей". Много бяха аплодисментите, с които публиката я изпращаше след всяко изпълнение. Тава беше голямото вълнение и любов, които тя получи. Но и тя ни даде много - цялата си Божа дарба и незабравимата усмивка, която не напусна лицето й.
http://www.aba.government.bg/bg/Bd/Archive/16172002/inme.htm
цитирай
2. viki11 - Прекрасен човек, прекрасна душа, прекрасни песни.
02.08.2008 00:10
Аз много харесвам клипа от филма също:

http://viki02.blog.bg/viewpost.php?id=89688

Това е много любима моя песен.
На нея имам и необяснимо прекрасни спомени.
Гледах я на живо в изпълнение на авторката в НДК на шоуто на Слави.
цитирай
3. tota - viki11 - Прекрасен човек, прекрасна душа, прекрасни песни.
02.08.2008 00:21
Да, наистина Мария Нейкова беше една прекрасна душа. Дори и само тази песен да беше изпяла тя пак щеше да бъде запомнена ! Да я споменем с добро и да почетем паметта й!! Поклон, Мария!!!
цитирай
4. iliada - Чудесна е !
05.08.2008 00:08
Хубав постинг и тя го заслужава!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150245
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031