Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2008 15:22 - Проф. Димитър Иванов предупреди за потребителска рецесия у нас
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2404 Коментари: 4 Гласове:
1



Проф. Димитър Иванов предупреди за потребителска рецесия у нас
17.10.2008 13:55

Глобалната финансова криза ще бъде усетена в България най-вече от домакинствата и малкия и средния бизнес, прогнозира проф. Димитър Иванов, бивш икономически съветник на президента Георги Първанов, по време на дискусия за световната криза и отражението й върху застрахователния и осигурителния бизнес в България, с която Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) откри в четвъртък академичната учебна година.

Икономическата дейност на малките предприятия може да спре, тъй като и в момента те трудно могат да получат кредит над 10 млн. евро. Може да се спука балонът с цените на имотите, очаква се свиване на благосъстоянието и доходите, каза Иванов, според който България е изправена пред тежка потребителска рецесия и отделно от световната финансова криза в страната ни от няколко години има вътрешна криза.

Според него е реална опасността от фалити и увеличаване на безработицата. Спестяванията могат да се обезценят с 20%.

Проф. Иванов допусна, че финансовите проблеми ще окажат влияние и върху застрахователния сектор, където темповете на инфлация ще повлияят на разходите по всички видове искове.

Свиването на пазара на имоти ще повлияе върху растежа му, а намаляването на продажбите на автомобили също ще свие премиите на застрахователните компании. На българския пазар основната част от събрания премиен приход се дължи именно на автомобилните полици и традиционно най-висок дял заемат "Автокаско" и "Гражданска отговорност". От друга страна, "Гражданска отговорност" е губеща застраховка за компаниите и това се компенсира с имуществени полици.

За световната икономика лондонският преподавател прогнозира период от поне 10-15 години на рецесия, а светът дълги години ще бъде обречен на изключително високи данъци и силен спад в цената на основните валути.

Един от факторите за криза у нас е бързото повишаване на задлъжнялостта на домакинствата, освен това по статистически данни преди няколко месеца над четири пети (или 80%) от българите разполагат със спестявания, с които могат да преживеят едва месец и половина, ако не получат друг доход. Друга причина са увеличените цени на енергийните ресурси, транспорта и водата, каза проф. Иванов.


Той посочи, че в началото на кризата е било голяма грешка да се търсят решения "на парче", а не на цялата система. Според него българското правителството не може да се лиши от антикризисна програма, въпреки че преди избори промени се правят много трудно.


Проф. Иванов препоръча задължителна комплексна антикризисна програма; по-строг контрол от страна на БНБ върху кредитите и съотношенията на доход/размер на кредита, срок за плащане/тежест върху получателя; гарантиране на депозитите във всички банки до пълния им размер; програма за балансиране на преструктурирането на кредитите на домакинствата.

Във форума, посветен на световната финансова криза, участваха доц. Пламен Пътев, преподавател в Стопанската академия в Свищов, председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов, доц. Боян Дуранкев, Величка Рангелова и др.С тази дискусия продължава вече утвърдената традиция на училището академичните занимания със студентите да бъдат придружавани от поредица дискусионни форуми, посветени на важни за развитието на страната проблеми – икономически, финансови, търговски, обществени – на които представители на научните, академичните и деловите среди имат възможност за обмяна на мнения и идеи, обясниха от ВУЗФ. /Mediapool.bg




Гласувай:
1



1. tota - http://www. vbox7. com/play:7...
19.10.2008 18:18
http://www.vbox7.com/play:76a22e95
цитирай
2. bestregards - беднотията винаги най-много от...
19.10.2008 20:43
беднотията винаги най-много отнася от спекулативните крахове на големите играчи

1 бедняшки лев е много по-чувствителен към повишение на цените от 1 богаташки... беднякът ще яде попара и боб, а богаташът просто няма тая година да си купи 2-ра кола и 4-ти апартамент
цитирай
3. tota - bestregards - беднотията винаги най-много от...
19.10.2008 21:12
За съжаление е така..жалко за отрудения ни народ ..
цитирай
4. rummi - много е вярно това изказване за "на парче"
25.10.2008 12:02
липсата на цялостна визия за развитие на страната най-вероятно се дължи на това, че участниците в управлението не са се концентрирали върху решаването на проблемите на държавата и нейното население, а върху това как да се облагодетелстват от положението си. така явно са изпуснали да видят тортата, защото са се облизвали пред собственото си парче. на печелившите - честито.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148785
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031