Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2009 21:26 - Иван Пановски Яничари ходят мамо
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7593 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 28.06.2009 22:10


                    ИВАН ГЕРГОВ ПАНОВСКИ се изявява като певец в детските утра на борованската прогимназия "Отец Паисий", под ръководството на учителката Параскева Вълева. Сетне неговият път минава в белослатинската гимназия, където за щастие учител по пеене и музика е Светослав Обретенов - впоследствие виден български композитор и хоров диригент.И не случайно самият Иван Пановски с признателност казва: "...Той много направи за мен"!В периода 1942-1943 год. като войник в школата за запасни офицери във Велико Търново, той има щастлива среща този път с композитора и диригента Тодор Попов, който е организатор на художествената самодейност в школата - сърце на всички музикални прояви. Оттук Иван Пановски за първи път чува своя глас по радио София, като солист и индивидуален изпълнител на народни песни. След офицерските години в гарнизоните на Белоградчик, Враца и Плевен той е преподавател в Народно военно гранично училище. Хубавите думи за командира певец тук вече се заместват с десетките почетни грамоти, удостоверения и награди в общовойсковите прегледи на художествената самодейност. 
                  Паметна ще остане за Иван Пановски есента на 1951 год., когато се явяват пред професионалната комисия. Големият водораздел е дошъл! Той сваля военния мундир и поема отговорният път на професионалния народен певец. Оттук беше даден началния успешен старт на песента:"Яничари ходят, мамо".Започват концертите в страната. Множат се приятелите и почитателите на изпълнителя, към "еничарите" вече се прибавят и "Димитър дума Диляна", "Залюбил Георги буля си", "Стоян си стадо изкарва". С тях певеца разкрива една широка панорама на народната душа, на онзи народен оптимизъм, който лъха от всеки ред, от всяка музикална строфа. При него има нещо изключително - свързване на характерната мелодия със смислен поучителен текст. Множи се репертоара от песни: "Огреяла месечинка", "Иван на Рада думаше", "Де се е чуло и видяло син баща на съд да кара", "Залюбила ми Тодора" - хороводни песни, ту на пайдушката, ту на правите хора и ръченицата... Всекидневните срещи с кооператори, работници, войници и учители, записите по радио София увеличават популярността на народния певец Иван Пановски. А той винаги беше акуратен, дисциплиниран, организиран и пеещ без умора на тези хора, от които е произлязъл... а от посещенията си в родното Борован, той сякаш се зареждаше с нова сили. Тридесет и пет години в редиците на професионалните народни певци, певици и инструменталисти! Жив ветеран и жива история на Българската концертна дейност, сам допринесъл за нейното утвърждаване у нас и в чужбина. Среща радушен прием на публиката в бившия Съветски съюз, Унгария, Сърбия и други. За него още преди много години ветерана на българската народна музика Георги Бояджиев написа: "...Твоето име е свързано с една от най-хубавите, съдържателни и трогателни песни - "Яничари ходят мамо". Няма българско сърце, което да не трепне, когато слуша тази песен.
                   И само това да си оставил на народа си, е достатъчно, за да се запише името ти със златни букви в съкровищницата на песенния ни фонд!" Иван Пановски е изпълнител на песни от Северняшката фолклорна област. Една от най-известните му балади е „Еничари ходят, мамо“. Изнася концерти с пътуващи групи. Прави записи на народни песни в Радио София — „Покани Гендо“, „Либе, ле, либе денгубо“, „Звезда вечерница“, издава грамофонни плочи. Умира в София през 1998 година.   http://bg.wikipedia.org/
   Яничари ходят мамо
  http://www.youtube.com/watch?v=VidwW2qVz-Y http://www.youtube.com/watch?v=_qWNisU7UlQ
  Изпълнение на песента от певец от Македония – и тази песен е открадната . Ех, един народ отроден от родното …Прости им господи!   http://www.youtube.com/watch?v=F88hillYoh0&feature=related   Това е отзвук за песента: „Dzabe se prcite bugari, pesnata e posvetena na makedonskite robovi koja turskata imperija gi zemala kako janicari, a ne na bugarskite...”   Имах желание да Ви представя един голям певец и неговата песен „Яничари ходят мамо” , а се натъкнах и на другото ….И робсството е разделено ....Ако чуе в гроба ще се обърне … Прости им господи, че забравиха корените си!!  




Гласувай:
2



1. mrazekoff - Браво,
04.02.2010 22:54
велика песен на един велик певец с чудесен глас , такъв, какъвто няма да се повтори....
Благодаря, за идеята...
цитирай
2. magnoliya - Като че ли знаеш колко харесвам
23.02.2010 21:01
песните на Иван Пановски. Слушала съм го като малка по радиото, тогава телевизорите бяха рядкост. Дълго време търсих касета с негови записи, но никъде не намерих. Затова много се зарадвах, като видях песента, включена в колекцията. Благодаря ти.
цитирай
3. анонимен - невероятна песен
21.06.2010 15:24
винаги когато я чуя ,се разплаквам ... преживяното изплува пре мен сякаш е ставало в мое присъствие!
цитирай
4. анонимен - Българин
30.12.2010 15:15
Д аз съм Българин и сегордея с произхода си , и стова че велики хора, като Иван Пановски са част от този народ. Този велик българин е живял , като ученик в къщата на дядо ми и баба ми в Бяла слатина. За моя радост баба ми Дана е още жива , вече навлезе в 96 -та си година и ми е разказавала как е пял и хората са се спирали да го слушат по улицата. От тези разкази го познавам.
Имам една молба - от дълго време търся записи на неговите песни , но без успех. Може ли някой да помогне в тази насока !
Благодаря !
Много здраве на всички през новата 2011 година !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148052
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031