Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 09:48 - „ Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!” Атанас Буров
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 34873 Коментари: 44 Гласове:
155

Последна промяна: 30.01.2011 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

„ Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!” Атанас Буров

 

/136 години от рождението на Атанас Буров, български финансист и държавник (починал 1954 г.)/

 Това заслужава да бъде прочетено и препрочетено!!

Ето малка част от завещанието на Атанас Буров, което звучи, сякаш е казано днес, а  сегашните български политици би трябвало да си го препрочитат всеки ден. А и не само те. Изглежда, всеки един българин, всеки един от нас, трябва да го прочете. И да се замисли. Тогава  може би ще заживеем по-добре.

„Ние трябва да бъдем европейци, ако чувстваме, че имаме нужда от Европа. Ако смятаме, че сме всесилни, че можем да ритнем, тъй как да кажа, тази помощ, че можем сами да разрешим тази проблема - тогаз можем да бъдем каквито щем - и азиатци, и балканци, и т.н. Но едва ли има двама свестни хора в България да си правят илюзия, че ние можем със свои собствени сили да разрешим някоя проблема. Която и да било от нашите проблеми ще се разреши чрез съгласието на европейските държави. Но за да спечелим тяхното съгласие, ние трябва да държим сметка за психологията на тези народи. Ние трябва пред тяхната съвест да бъдем прави и за това всичко онова, което ни излага пред тях, трябва старателно да го избягваме."

 

„Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка - а за сметка на партията си, на държавата си, на народа си. Това властогонство е бясна болест - който е ухапан веднаж от нея - умира цял живот, като бесен. И е бесен за власт - срам и позор, но е така."

 

„По отношение на вътрешния и външния капитал...Чуждият капиталист няма да дойде сам да направи фабрика, той няма да дойде сам да раздава кредит. Той ще търси известна българска група, солидна, с която ще влезе в известни отношения, в сътрудничеството на която ще повери свойте средства, която ще трябва да го гарантира във всяко отношение...Ако обаче българският капиталист стои в затвора, ако българското дружество е изложено да плаща 100% от своите печалби, ако цялата тази отровна атмосфера пълни парламента, пълни събранията, пълни редакциите на вестниците, ако ние се задушаваме в едно чувство на омраза и завист....кажете ми, за бога, кой разумен чужденец ще дойде спокойно в тая подивяла страна да хвърля своите милиони."

 

„Аз продължавам с риск да мина за старомоден политик да имам дълбока вяра в демокрацията, в националната демокрация и в парламентаризма. И най-голямата моя вяра произхожда от едно - че тя е режим, който сам себе си лекува, че тя има всичката гъвкавост, всичката приспособимост, за да може да отговори на най-разнообразните и най-променчивите нужди на един народ. Всички други режими имат нещо сковано и свършват с катастрофи."

 

„Парите покваряват дребният човек, извисяват големият. Ако имаш ум, но нямаш пари, ти си нищо, ако нямаш ум, а имаш пари, пак си нищо.С ум и пари можеш да постигнеш всичко."

 

"Аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена, и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува...."

 

„Как може един народ да се гордее с трудолюбието си, като от 365 дни в годината 270 са празници...."

 

„Евлогий Георгиев не е пиел, не е пушел. А първата работа на българина , като позабогатее - и то на българина полуинтелигент - е да пропуши и да почне да пие. Пиянството става национален въпрос в България..."

 

„Изтерзана, България е поставена днес на съд - този съд ще продължи до окончателното сключване на мира. Всички управници и граждани сме длъжни да направим крайни усилия, за да облекчим съдбата й... Да свием прочее временно партийните си знамена. Да избягваме дребнавите домогвания за партийно надмощие. Да си подадем братска ръка, за да подкрепим делото на правителството за създаване на мощна, свободна, демократична България." (в. „Мир" 16 октомври 1944 г.)

 

"Ако си адвокат, умри, но спечели делото на своя доверител. Умри, но спечели. Ако си търговец, уважавай клиента си, той ти носи хляба и парите. Цени го като човек, като твой приятел. Търговията е училище за любезност. Не прави мръсно и сечено на човека, който е до тебе и ти помага в търговията. Ако ти му помогнеш днес, той ще ти помогне утре. Не бъди злопаметен - забравяй обидите. От едното влязло, в другото излязло. Дума дупка не прави..."

„Българинът може да забогатее само с упорита работа. С нищо друго. Проклятие на съдбата ли е или нещо друго е, но е така."

 

„Народът има вярно чувство за властта - той обича тая власт, която му гарантира земята, демокрацията и справедливостта. Такава власт обаче в България никога не е имало - защото ако има едното - няма другото."

 

„Власт не пада от закани. От обиди. От дърдорене. Властта пада само когато се наруши балансът на живота и естествените закони на живота на човека..."

Кой е Атанас Буров? Биографични бележки за него.

"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава”. Това го е казал гениалният банкер и политик Атанас Буров.

Изречено е преди повече от половин век, но звучи изключително съвременно, особено в контекста на послeдния критичен доклад на Европейската комисия.

Атанас Буров е най-известния български банкер и финансист, също и политик.

Ярък представител на златните години на България (времето на Петър Дънов, Николай Райнов, Владимир Димитров - Майстора), на разцвета в духовно и материално отношение. Идеите на Буров за изграждане на демократична българска държава с просперираща икономика, модерна финансова система, свободно движение на капитали и европейски ориентирана външна политика продължават да са актуални и в началото на третото хилядолетие.

Той е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово, завършва право и икономика в Сорбоната, а накрая учи в Швейцария и Англия. След завръщането си в България ръководи строителството на железопътната линия София-Кюстендил и участва в управлението на редица предприятия - минното „Българско акционерно дружество", „Бъдаще", Българска търговска банка, Застрахователно дружество „България", Акционерно дружество „Бяло море" и други. Участва като доброволец в Балканските войни и Първата световна война.

Атанас Буров е избиран за народен представител десет пъти, бил е подпредседател на Народното събрание и министър в четири кабинета. Той е политик, който никога не позволява компромиси или отклонения от демократичните принципи и поставя над всичко националните приоритети. Освен всичко друго е публицист и издател на вестник „Мир". Сред най-креативните идеи на Атанас Буров съвременниците и последователите му посочват идеите за ролята на предприемачеството в съвременното общество, за акционерната форма на сдружаване, за ролята на държавата в подкрепа на капитала.

Като активен деятел на Народната партия Атанас Буров е министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Стоян Данев (1913) и Александър Стамболийски (1919-1920). След Деветоюнския преврат през 1923 г. се включва в Демократическия сговор и, наред с Андрей Ляпчев, оглавява неговото умерено крило. Той е министър на външните работи и изповеданията в трите правителства на Ляпчев (1926-1931). През 1944 г. се включва като министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев (2-9 септември 1944), образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.

Ето какво казва за него Михаил Стоянов от УС на Фондация „Атанас Буров": „Буров поема дипломацията в един сложен момент, в който България трябва да понесе неправдите на Ньойския договор. Но заедно със своя колега от кабинета - министърът на финансите Моллов, и използвайки огромния си авторитет и лични контакти в Европа, Буров осигурява два много важни за икономическото оцеляване и като предпоставка за бъдещото развитие на страната ни заеми. Първият заем е т.нар. бежански заем - за закупуване на жилища и селскостопански инвентар за бежанците от Тракия и Македония. И вторият заем - стабилизационният - за стабилизиране на националната валута - българския лев, за построяването на нови железни пътища, пристанища и укрепване на съобщителните линии. Негова е заслугата за продължаване на мораториума върху репарационния дълг и неговото предоговаряне. Репарационният дълг е възлизал на 680 млн. златни франка, платими за 50 години при 5 на сто лихва. Буров успява да предоговори тази сума и тя да се замени с годишно плащане от 11 млн. златни франка за 36 години при 5.5 % годишна лихва, т.е. два пъти се намалява обемът на репарационния дълг".

Така Атанас Буров получава заслужено признание от своите колеги вътре и вън от страната. Въз основа на широкия му международен авторитет той е избран за член на политическата комисия на Обществото на народите. Фамилията Бурови и най-вече двамата братя Атанас и Иван Бурови налагат акционерната форма на предприемачеството в България, която според Атанас Буров и неговите близки е най-приемлива не само за акционерите, но и за обществото, тъй като се счита, че по онова време това е най-прозрачната форма на собственост и най-лесно би могла да бъде контролирана от обществото - неща, които и днес продължават да бъдат актуални.

През август 1944 г. видният български банкер и политик Атанас Буров е един от действените участници в т.нар. "нефашистка опозиция", която (ако и несъгласна с официалния прогермански курс на управляващите) живо се интересува от съдбата на родината в контекста на продължаващата война и очертаващата се тревожна тенденция от болшевишка окупация на страната. Именно от тази позиция трябва да оценим участието на Буров в изготвянето на декларация на 13-те от 6 август 1944 г., подписана от най-видните опозиционни водачи (в т.ч. и четирима представители на ОФ) и предадена от Никола Мушанов на 12 август на регента Богдан Филов, в която се иска коренно изменение на външно-политическия курс, излизане от войната, сближение със Съветска Русия, оттегляне на войските ни от Сърбия, стриктно спазване на Конституцията и образуване на "едно народно конституционно правителство, ползващо се с доверието на целия народ".

 След Деветосептемврийския преврат Буров е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд. След освобождаването си през 1945 г. той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство. През 1947 г. се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков и е интерниран в Дряново, за известно време е изпратен в концентрационния лагер край Дулово. През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор, лишаване от граждански права и конфискация на имуществото. Обвинен е, че е "ръководил организация, която си е поставила за задача отслабване и събаряне на установената власт чрез преврат и терористически действия" и е обещавал на представителите на САЩ и Англия, че ако в изборите за Велико народно събрание през 1946 г. победи опозицията, ще им даде бази на Черно море. Буров излежава присъдата си в Шумен и Пазарджик, където умира на 15 май 1954. През 2000 г. е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица. Присъдата му е отменена от Върховния съд през април 1992 г.

Атанас Буров е човек, прозрял една истина, актуална и днес - че личният просперитет има смисъл само тогава, когато допринася за просперитета на цялото общество. Тази философия преминава във всички негови изказвания в парламента и извън него, в политическите му прояви, след това във вестника. Доказателство за това негово убеждение е и изказването му на заключителното съдебно заседание на Народния съд срещу него през 1951 г. по време на комунистическия режим, на което той отказва услугите на адвокат. Тогава банкерът е на 76 години и заявява:"Господа съдии, тази глава е достатъчно стара, ако тя ще спаси България, аз ви я подарявам".

Николай Увалиев, автор на книгата "Вековете на Атанас Буров", споделя следното за своя герой: „Според Буров умението да се печелят и да се управляват пари преди всичко е психология и прозорливост. Това се отдава на хора добре възпитани и високо образовани. Уменията се предават по наследство и се пазят в тайна. "Парите с мъка се изкарват. Те са твои само когато съумееш да ги опазиш - казва той.- Най-лесно се губят, когато се дават в заем за щяло и нещяло. Затова не бива да се дават с лека ръка, ей тъй, като подарък, без гаранция, без да си проучил кой ще ги получи и за какво ще ги ползва. Много пари - много грижи и опасности за имащия."

Атанас Буров е мъдър и прозорлив човек и политик. Ето една най-впечатляващите му прогноза за България. Още в началото на 1939 г., когато Германия завоюва Судетската област от Чехия, в статия във вестник "Мир" Атанас Буров предрича: "Голяма война предстои и ще обхване цяла Европа и света. Застрашени, великите сили Англия, Франция и Русия ще се обединят, към тях ще се присъединят САЩ. Макар и болезнено, те ще надделеят над Германия. Но в края на войната ще настъпи дълбок разлом между интересите им. Ще се образуват две титанически полит групи и те ще си поделят Стария континент. Но ще минат години и Великите сили ще забравят враждите и оскърбленията помежду си и отново ще се обединят, но вече на икономическа основа." Тези негови прозрения вероятно са продиктували неговото "интимно желание", както го определят четирима авторитетни политици по онова време, да иде посланик на България в Москва. "Защото Москва е пресечната точка на един бъдещ общ континент - Евроазия", твърди той. Този мъдър мъж, този прорицател е успял да съзре, че ще се осъществи мечтаното от векове и реално зреещо в настоящето обединение на нации, икономики и култури на страните от бреговете на Атлантическия океан до бреговете на Тихия океан. А по отношение на прогнозата за България, той напълно е бил убеден, че я очаква добра съдба, защото "ние сме малка държава, бедна на природни богатства, но добрият ни народ е неоценимо богатство. Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля, заклевам ви, никога не я изоставяйте!" - заключава съдбовно Атанас Буров.

Ето и още едно доказателство за разсъдливостта и патриотизма на големия финасист и политик. През 1943 г. В банката му във Варна дошъл Яни Гагаузина от Кестрич (квартал "Виница") и поискал кредит 100 000 златни лв. Буров бил в банката и го посъветвал: "Яни, зная, че си заможен и работлив човек, но война е, цели държави пропадат вдън земя. Парите, дето ги искаш, са много. Как, бе, човек, как ще ги връщаш?" Яни настоял и срещу кредита ипотекирал 50 дка в Аязмото. Минали години, Буров излязал прав. Яни не успял да си погаси заема и банката придобила имота му. През 1947 г., два-три дена преди всеобщата национализация, Атанас Буров спешно пристигнал във Варна и продал на крайно изгодна за клиента цена ипотекираните 50 дка. "Нека да не пренадлежат на държавата, а на манастира "Св. св. Константин и Елена". Светата обител ще ги опази за вечни времена от посегателства!", казал предвидливият банкер.

И още. Част от разговор с Атанас Буров, докато е заточен в Дряново.

-   Господин Буров, на какъв принцип се подбираха хората за това висше училище, за Свободния университет?

- В България е имало винаги само един принцип - на способностите - там привилегии няма. Там застъпничество няма. Там има изпити. Който покаже голям успех, той влиза. Който е с малко дарбица - вън. Ако ще баща му да е цар Фердинанд - вън. Цар Борис е бил на-посредственият юнкер във Военното училище. Най-способните хора ставаха комунисти - какво бе това проклятие, но бе така. Гео Милев, вашият кумир, господин Памукчиев, не бе голям офицер, не бе и голям поет, но стана голям комунист - и вие го превъзнесохте до небесата. Не бива така - на всеки трябва да се отдава заслуженото внимание. Йордан Йовков като оратор бе нула, но като разказвач бе магьосник.
Всеки човек би трябвало да знае дарбата си

- Коя бе дарбата на цар Борис III?

- Да управлява. Да намира хората, които му трябват в момента.

- Това дарба ли е?

- Най-важната дарба. Да умееш да намираш хората, които ще ти свършат работата в момента. Не за векове, не завинаги, а в момента. На 9 юни му трябваше професор Цанков и полковник Иван Вълков - намери ги. Точно те му трябваха. И те разчистиха блатото и миазмите на режима на дружбашите, на Стамболийски. След това намери мен, Андрей Ляпчев и ние оглавихме правителството.
След като ние управлявахме четири-пет години, ние, естествено, се изхабихме. Като овни в стадо, което четири-пет години са оплождали. Трябват нови овни за оплождане на властта. И той, цар Борис, нареди така, ние - Сговорът, да паднем в изборите на 21 юни 1931 година и да дойде на власт правителството на Александър Малинов - на Народния блок.

 

 Frognews.bg

http://frognews.bg/news_7075/Atanas_Burov_%E2%80%93_tsinik_ili_madrets/

 













Гласувай:
155




1. miaa - Благодаря ти за хубавата статия!
30.01.2011 10:12
Хубав ден и слънчево настроение,Tota!
цитирай
2. tota - Хубав ден и слънчево настроение, ...
30.01.2011 10:17
miaa написа:
Хубав ден и слънчево настроение,Tota!

Миа, подбрах я, по случай годишнината от рождението на Атанас Буров и заради неговия патриотизъм. За мен, Буров преди всичко е БЪЛГАРИН!!
цитирай
3. stela50 - Гениален банкер и политик ,остър и безкомпромисен ,
30.01.2011 10:24
понякога груб и циничен ,Буров е голямо име в нашата история ...
Благодаря ,приятелко, за хубавия материал и тази част от завещанието на Буров, която всеки трябва да прочете и осмисли ...Думите му наистина звучат силно и
съвременно .
Поздравления ,Ати , за прекрасния постинг ...за България .
цитирай
4. tota - понякога груб и циничен, Буров е ...
30.01.2011 10:34
stela50 написа:
понякога груб и циничен ,Буров е голямо име в нашата история ...
Благодаря ,приятелко, за хубавия материал и тази част от завещанието на Буров, която всеки трябва да прочете и осмисли ...Думите му наистина звучат силно и
съвременно .
Поздравления ,Ати , за прекрасния постинг ...за България .


Да, Танечка, именно това негово завещание ме провокира да препечатам материала. Заслужава си да бъде прочетено и препрочетено. Звучи актуално.
цитирай
5. liliyanaandreeva - И по-дивашки, по-престъпни и по-наежени българи - НЯМА!
30.01.2011 13:45
Престъпни защото са еничари на всякакви главорези от изтока и от запад, а напоследък и от север и от юг!
цитирай
6. tota - Престъпни защото са еничари на в...
30.01.2011 14:30
liliyanaandreeva написа:
Престъпни защото са еничари на всякакви главорези от изтока и от запад, а напоследък и от север и от юг!

Може и да имаш основание, но не е правилно всички да бъдат слагани под един знеменател. Медалът има две страни. Тревожното за съвремието ни е липсата на политици - държавници, политици - дипломати, отстояващи интересите на малката ни държава. Милеещи да род и Родина!!
В тревожно време живеем....
цитирай
7. zvezdichka - Поздравления за
30.01.2011 14:49
обширно поднесената информация за този талантлив и прозорлив човек! Хубаво е да се вгледа човек в думите му!

"...да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува...."

А ние умеем ли да ценим земята, върху която стъпваме и която е в пределите на нашата страна??? Какво става с българското село...?
"Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля, заклевам ви, никога не я изоставяйте!"

и още:
"Най-важната дарба. Да умееш да намираш хората, които ще ти свършат работата в момента. Не за векове, не завинаги, а в момента."
Дай Боже повече такива хора на България!
цитирай
8. tota - обширно поднесената информация за ...
30.01.2011 15:14
zvezdichka написа:
обширно поднесената информация за този талантлив и прозорлив човек! Хубаво е да се вгледа човек в думите му!

"...да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува...."

А ние умеем ли да ценим земята, върху която стъпваме и която е в пределите на нашата страна??? Какво става с българското село...?
"Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля, заклевам ви, никога не я изоставяйте!"

и още:
"Най-важната дарба. Да умееш да намираш хората, които ще ти свършат работата в момента. Не за векове, не завинаги, а в момента."
Дай Боже повече такива хора на България!


Мила, Цанка!
С теб еднакво се вълнуваме за съдбата на България! Боли ни като много други българи за случващото се на родната ни земя. Затова по често трябва да се обръщаме към мъдростта на българина. Атанас Буров е един от тях. И аз ще допълня с твоите думи: "Дай Боже повече такива хора на България!"
цитирай
9. silencemurmur - "Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!”
30.01.2011 15:33
Днес важи по-скоро: Повярвайте ми, по-дивна, по-прекрасна,
по-нежна планета от Земята няма.
Сравнение с нея няма.
цитирай
10. tota - Днес важи по-скоро: Повярвайте ми, ...
30.01.2011 15:44
silencemurmur написа:
Днес важи по-скоро: Повярвайте ми, по-дивна, по-прекрасна,
по-нежна планета от Земята няма.
Сравнение с нея няма.


Да, така е. Та нали нашето прекрасно кътче е част от планетата Земя! Но човек обича и се привързва най-много към онова място, което очите му най-напред са видели, където са най- милите му спомени - детските....Обичайки това кътче, човек несъмнено обича и планетата Земя.
цитирай
11. mamas - Благодаря, Ати!
30.01.2011 16:04
Прочетох с интерес. Присъединявам се най вече към тези думи: "...оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува...."
Хубав ден ти желая!
цитирай
12. tota - Прочетох с интерес. Присъединявам ...
30.01.2011 16:13
mamas написа:
Прочетох с интерес. Присъединявам се най вече към тези думи: "...оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува...."
Хубав ден ти желая!

Благодаря, Славе! Да, вяра и сила трябва на всички ни.. и да действаме!
Хубав ден и за теб!!
цитирай
13. bven - Колко прозорлив е бил Буров!
30.01.2011 17:59
"Да си подадем братска ръка" - това с най-голяма сила важи сега за българите. Прекрасен постинг, Ати! Хубава почивка!
цитирай
14. kalin8 - Поздравления за темата!!!
30.01.2011 18:02
Актуална е! И още как!!!
Б.
цитирай
15. tota - "Да си подадем братска рък...
30.01.2011 18:03
bven написа:
"Да си подадем братска ръка" - това с най-голяма сила важи сега за българите. Прекрасен постинг, Ати! Хубава почивка!


Благодаря, Наталия! Да се учим от мъдростта на истинските българи!! "Да си подадем братска ръка", какво по - хубаво от това?
Хубава вечер за теб!
цитирай
16. tota - Актуална е! И още как!!! Б. Да, ...
30.01.2011 18:04
kalin8 написа:
Актуална е! И още как!!!
Б.

Да, Борисе, сякаш за днешното време са казани тези думи. "Дано Бог бъде благосклонен и дари народа ни с мъдрост."
Хубава вечер!!
цитирай
17. zelas - Не съм съгласен с много от нещата ...
30.01.2011 20:41
Не съм съгласен с много от нещата казани от Буров. Има право за някои дребни неща. Като цяло вижданията му са малко остарели.
Ако е нужно може да се аргументирам,
цитирай
18. tryn - Стойностно и актуално!
30.01.2011 21:30
Много истина, мъдрост и прозорливост има в Завещанието на Буров.
Поздравления за постинга и за снимките, Тота!
Хубави дни ти пожелавам!
цитирай
19. tota - Не съм съгласен с много от нещата ...
30.01.2011 21:30
zelas написа:
Не съм съгласен с много от нещата казани от Буров. Има право за някои дребни неща. Като цяло вижданията му са малко остарели.
Ако е нужно може да се аргументирам,


Допустимо е да не съвпадат вижданията ти с тези на Атанас Буров, защото са изречени при други обстоятелства и време. Похвалното най - вече е в това, че са изречени от един истински българин и забележителен човек.
Колкото до аргументите ти, може да ги споделиш.
Хубава вечер, Пламен!!
цитирай
20. dolsineq - Един велик българин! Поклон пред ...
30.01.2011 21:34
Един велик българин! Поклон пред паметта му!
цитирай
21. georgibogdanow - Интересно ми беше да прочета, бл...
30.01.2011 22:03
Интересно ми беше да прочета, благодаря!
цитирай
22. zelas - Допустимо е да не съвпадат вижда...
30.01.2011 22:08
tota написа:
Допустимо е да не съвпадат вижданията ти с тези на Атанас Буров, защото са изречени при други обстоятелства и време. Похвалното най - вече е в това, че са изречени от един истински българин и забележителен човек.
Колкото до аргументите ти, може да ги споделиш.
Хубава вечер, Пламен!!


Е да поне е бил родолюбец, докато не знам сега поне един от "богатите" финансово хора да е.

Например това е много субективна идея

„Парите покваряват дребният човек, извисяват големият. Ако имаш ум, но нямаш пари, ти си нищо, ако нямаш ум, а имаш пари, пак си нищо.С ум и пари можеш да постигнеш всичко."[quote]

Парите покваряват ВСЕКИГО! То е заложено в природата на парите.

[quote]Аз продължавам с риск да мина за старомоден политик да имам дълбока вяра в демокрацията, в националната демокрация и в парламентаризма. И най-голямата моя вяра произхожда от едно - че тя е режим, който сам себе си лекува,


Това е една заблуда от негова страна. Парламентарната демокрация е прикрита диктатура. При директната демокрация може да има някакъв диалог между избиратели и изпълнителна власт. Но при положение, че хората участвуват активно - веднъж на четири години, това не е демокрация.


Има и други неща, но не ми се обсъжда, щото човекът в сравнение с много е що годе свестен.

цитирай
23. tota - Наистина може да се спори.
30.01.2011 22:52
Наистина може да се спори. И за пасажа за парите и демокрацията. В друга реч произнеся следното: " Демокрацията е голям лукс. Много голям лукс. Тя, демокрацията е цвете, което вирее само на богата природна почва. Не на камъни, не на пущинак. Демокрация в Африка няма. Пустинята ражда пясъци и камъни. Тя не ражда хляб. Демокрацията расте при хляба. Има демокрация там, дето хлябът е по - мек и по -дебел - като в Англия и Франция, в Америка..."

Не съм съгласна с думите " щото човекът в сравнение с много е що годе свестен." Достатъчна е само неговата обич към България за да заслужи почитта ни. Когато му дават последната дума, той е съвсем кратък: "Господа съдии, тази глава е достатъчно стара. Ако тя ще спаси България, аз Ви я подарявам." Малко хора биха произнесли тези думи.
цитирай
24. tota - Един велик българин! Поклон пред ...
30.01.2011 22:54
dolsineq написа:
Един велик българин! Поклон пред паметта му!


И мъдър!! Трябва да познаваме българите оставили следа и да се учим от тях!
цитирай
25. tota - Интересно ми беше да прочета, бл...
30.01.2011 22:55
georgibogdanow написа:
Интересно ми беше да прочета, благодаря!


И аз благодаря, че надникна и прочете.
Хубава вечер!
цитирай
26. tota - Много истина, мъдрост и прозорл...
30.01.2011 22:59
tryn написа:
Много истина, мъдрост и прозорливост има в Завещанието на Буров.
Поздравления за постинга и за снимките, Тота!
Хубави дни ти пожелавам!


Благодаря! Трябва да откриваме, да познаваме и да се учим от опита и завещаното ни от истинските българи!!
Хубави дни и за теб!
цитирай
27. zelas - В друга реч произнеся следното: ...
30.01.2011 23:29
tota написа:
В друга реч произнеся следното: " Демокрацията е голям лукс. Много голям лукс. Тя, демокрацията е цвете, което вирее само на богата природна почва. Не на камъни, не на пущинак. Демокрация в Африка няма. Пустинята ражда пясъци и камъни. Тя не ражда хляб. Демокрацията расте при хляба. Има демокрация там, дето хлябът е по - мек и по -дебел - като в Англия и Франция, в Америка..."


А това пък си е направо расизъм от негова страна. Хляба в Англия и Франция е дебел не благодарение на демокрацията ами за сметка на Африка и не само.

А за това че е бил патриот, браво, но не е бил единствения, по това време много са били патриоти (много от тези наречени фашисти по-късно) и това е което липсва в днешно време.


цитирай
28. cinichedonist - буров е достоен за подражание
30.01.2011 23:58
за съжаление у нас моделите за подражание
към настоящия момент са тотално сгрешени
цитирай
29. vmir - Слагам го в блогрола си.
31.01.2011 06:56
Благодаря!
цитирай
30. iliada3 - Благодария, Ати!
31.01.2011 09:03
Благодария ти за хубавия материял!
цитирай
31. buditeli - Браво
31.01.2011 09:45
Много актуално. Възможно е и след 100, и след 1000г да продължи да бъде също толкова актуално. Или може би, ще си променим манталитета и тогава всичко, което е казал Буров, ще бъде отживелица. От нас зависи.
цитирай
32. ckarlet - Хареса ми поднесения от теб мате...
31.01.2011 09:47
Хареса ми поднесения от теб материал за Атанас Буров, Тота!
„Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!” Думите на Атанас Буров са актуални и днес, дано само успеем да я запазим така дивна и за поколенията ни...
Поздрави!

цитирай
33. hristo27 - Атанас Буров: "Аз признавам ...
31.01.2011 10:36
Атанас Буров: "Аз признавам три вида плащания - КЕШ, "на ръка" и в брой!" :)))
Признат приживе като един от най-успешните банкери в Европа.
цитирай
34. tota - А това пък си е направо расизъм от ...
31.01.2011 11:05
А това пък си е направо расизъм от негова страна. Хляба в Англия и Франция е дебел не благодарение на демокрацията ами за сметка на Африка и не само.

А за това че е бил патриот, браво, но не е бил единствения, по това време много са били патриоти (много от тези наречени фашисти по-късно) и това е което липсва в днешно време.

Да, приятелю! Ние знаем защо хляба на т. н. "велики" е дебел. Но тук е употребена метафора. Защото според мен демокрация може да има само там, където има развита материално техническа база и висока култура. Всичко друго е заблуда за масите.
Относно патриотизма - има държавници и политици, които независимо при какви обстоятелста, режими и външно влияние винаги си остават патриоти. Критерият да бъдеш патриот трябва да бъде отношението ти към България и всичко българско, и най вече как живее народът.
цитирай
35. tota - за съжаление у нас моделите за по...
31.01.2011 11:26
cinichedonist написа:
за съжаление у нас моделите за подражание
към настоящия момент са тотално сгрешени


За съжаление е така.
Хубав ден!
цитирай
36. tota - Благодаря! Благодаря, че се ...
31.01.2011 11:28
vmir написа:
Благодаря!


Благодаря, че се отби и прочете. Предоставяй го и на други да знаят, че България е имала винаги държавници истински българи!!
Хубав ден!
цитирай
37. tota - Благодаря ти за хубавия материа...
31.01.2011 11:29
iliada3 написа:
Благодаря ти за хубавия материал!


Приятно е да чуя, че ти е допаднало това, което подбрах за този голям българин!!
Хубав ден!
цитирай
38. tota - Много актуално. Възможно е и след ...
31.01.2011 11:31
buditeli написа:
Много актуално. Възможно е и след 100, и след 1000г да продължи да бъде също толкова актуално. Или може би, ще си променим манталитета и тогава всичко, което е казал Буров, ще бъде отживелица. От нас зависи.


Да, актуално звучи и трябва да бъде четено и препрочитано най - вече от политици и държавници. Да се учат от примера на истинските българи и да отстояват интересите на страната ни.
Хубав ден!
цитирай
39. tota - Хареса ми поднесения от теб мате...
31.01.2011 11:34
ckarlet написа:
Хареса ми поднесения от теб материал за Атанас Буров, Тота!
„Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!” Думите на Атанас Буров са актуални и днес, дано само успеем да я запазим така дивна и за поколенията ни...
Поздрави!

Да, Скарлет точно си го казала: "...дано само успеем да я запазим така дивна и за поколенията ни..." Дано!!
Хубав ден!

цитирай
40. tota - Атанас Буров: "Аз признавам ...
31.01.2011 11:36
hristo27 написа:
Атанас Буров: "Аз признавам три вида плащания - КЕШ, "на ръка" и в брой!" :)))
Признат приживе като един от най-успешните банкери в Европа.


Наистина е така, Христо! Един от най-успешните ни баанкери!!
Хубав ден!
цитирай
41. ukon - Атанас Буров
31.01.2011 18:34
Това е човек, който дали съзнателно или несъзнателно е владеел енергията на природните сили, изразяваща се в неговото родолюбие и енергията на парите, които са му давали свободата да се изразява и да бъде себе си. Благодаря за споделената статия.
цитирай
42. tota - Това е човек, който дали съзнателно ...
31.01.2011 20:35
ukon написа:
Това е човек, който дали съзнателно или несъзнателно е владеел енергията на природните сили, изразяваща се в неговото родолюбие и енергията на парите, които са му давали свободата да се изразява и да бъде себе си. Благодаря за споделената статия.


Благодаря, че се отбихте, прочетохте и споделихте!
Хубава вечер!
цитирай
43. vmir - 36. tota,
01.02.2011 06:25
tota написа:
vmir написа:
Благодаря!


Благодаря, че се отби и прочете. Предоставяй го и на други да знаят, че България е имала винаги държавници истински българи!!
Хубав ден!


Сложих го в блогрола си и отделно го цитирах, дано да се замислят някои унищожители на съвременна България.
цитирай
44. tota - Благодаря! Благодаря, че се ...
01.02.2011 08:55
vmir написа:
tota написа:
vmir написа:
Благодаря!


Благодаря, че се отби и прочете. Предоставяй го и на други да знаят, че България е имала винаги държавници истински българи!!
Хубав ден!


Сложих го в блогрола си и отделно го цитирах, дано да се замислят някои унищожители на съвременна България.


Да се надяваме, че не всичко е изгубено. Дано си отворят очите и те и ние за да я има България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12136081
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031