Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 22:10 - Загадъчният, неизвестният Константин Антонов
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24235 Коментари: 29 Гласове:
40

Последна промяна: 11.08.2013 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Загадъчният, неизвестният Константин Антонов

Поводът да се реша да пиша за Константин Антонов бе едно писмо, което получих на лични съобщения от Христо Минчев - hristo27 съблогър и  приятел. В него той пишеше: „Прави ми впечатление, че публикуваш стихове на Константин Антонов, които са много хубави. Кой е този поет, да си призная, не го познавам.”/ Изпратено: 08:41 От: hristo27/

Реших, че ще направя всичко възможно да  потърся информация за Константин Антонов. Потърсих мое приятелско семейство от град Дупница. Та нали през 1981 година там живях близо половин година. Тогава за първи път прочетох това име. Моите приятели ми подариха негова стихосбирка. Бях впечатлена от стиховете му.

Преди известно време преподреждайки библиотеката  открих стихосбирката. Прочетох едно стихотворение и това събуди интереса ми към него и реших, че трябва да споделя с Вас неговите творби. Любопитно ми бе какъв човек е бил? Какво е люлеело мислите му и какво е клокочело в душата му та да пише така образно и прочувствено? За това подбрах няколко негови стихотворения, които последователно  публикувах в блога  за да бъде четен този талантлив поет. Да му дам живот отново.

 На отправената от мен молба към моите приятели да ми споделят нещо за поета Константин Антонов те се отзоваха и ми изпратиха следното  за него:

 

„ Константин Антонов е роден в село Червен Бряг, в полите на Рила. Селото е разположено сред плодородно поле, разсичано от сребърната лента на планинската река Джерман.
Мисля, че родителите му са били учители. Още като ученик в гимназията в Дупница издава първата си стихосбирка "Цветя от моята градина". Това е преди 1944 година.
Поетичният му талант е ярък, словото му е пищно, разточително, метафорично, а мисълта бляскава и остро като острието на "дълго точена кама". Негово е поетично сравнение: "Ракията е люта като дълго точена кама".
Дългогодишен кореспондент на окръжния вестник "Звезда" в Кюстендил и вестник "Дупнишка комуна" в града. Майстор на очерка и репортажа. Майстор на празнични есета.
Съпругата му бе детска учителка. Имат един син - Георги, учител.
Безпартиен. Това му попречи да се издигне в кариерата. Целият му трудов стаж премина като инспектор в отдел "Култура" на ГОНС - Дупница.
Среден на ръст, с широко лице, изразително, както казва Марио Пузо - купидоновско, с черна, начупена на едри къдрици коса.
Елегантен, изключителен кавалер и почитател на женската красота. Неговите комплименти към жените са поетични бисери.
Обичаше закръглените жени, с пищни форми.
Един път го срещнах на улицата при "Развесената върба", на около 500 метра от площада.
Попитах го накъде се е запътил?
Отговори ми: "За никъде. Виж каква хубава жена върви пред мен, погледни какви форми, как плува във въздуха. От площада тръгнах след нея и не мога да се откъсна. Ще вървя така сигурно до края на света."

Питам го: "А тя знае ли, че я харесваш?"
А той: "Откъде ще знае. За първи път я виждам."

Късно издаде поетичните си книги "Провинциална неделя" и "Часовете на отнесените есенни листа" - вече наближаваше 55-60 години.
„ Цветя от моята градина” издава  още като ученик.
Като поет е познат само в Дупница, остава неизвестен в България. Остава и непризнат. Не е член и на СБП
.
Не го печатаха в централните издания, не го печатаха  и в издателствата.
Някак не се вписваше в литературната конюнктура и мода.
Изглеждаше някак странен, екстравагантен.
Има неиздадена белетристика. Например романа му "Не пипай тази книга".
Научна фантастика. Черно море прави една огромна вълна, като тази в Япония, и залива България. Има любовна история и шпионска интрига и пр.”

За съжаление - вече не е между живите.

 

 Това е накратко опит за портрет на Константин Антонов. Бих допълнила щрихи от образа невъзможен. Но защо невъзможен? Та нима не се оглежда неговият живот в поезията му?

Неговият портрет допълвате Вие с коментарите си под стихотворенията. Силата е в изречените думи от всички нас, но преди всичко на талантливите творци, оставили следа след себе си, какъвто е и Константин Антонов, чиито стихове публикувах тук. Какъв човек е бил? Колко силно го е казал? : "Ще усетим, че сме си забравили във този дом душата, за да търсим несъществуващи неща ..."

Благодаря Ви!

                                                                       image

 Извадка от коментарите:

15.06 10:47 martiniki - много красиво стихотворение - като залез  и аз не съм по сбогуванията, но думата е по желателно-заклинателна С Богом - което само по себе си значи много,

                   - Хубаво стихотворение! Веднага познах автора на онзиденшното сбогуване   …..спаси ме......и от други хора, дето имат само гръб...

……много е добър когато издъхват наесен дърветата
да бие дълго камбаната….

 

15.06 12:18 sande - Това стихотворение е бисер, малък лиричен шедьовър ... Обърнете внимание: Стихотворението не е за сбогуването, а преди всичко за любовта на един мъж към една жена. Имаме апотеоз на жената!

Стихотворението звучи по ритмиката си и като тържествен марш, толкова величествено и покоряващо е всичко. Безпощадно като празното небе!
                              - И аз искам "да си ушия костюм от вятъра, а от залеза да си направя жълта риза без ръкави"... Какъв забележителен порив към красота и волност има в тези думи!
Истинска поезия.

…. че представя и забравени поети от провинцията, които са създали поетични шедьоври. Рядък случай, когато поет може да каже всичко с толкова малко думи ...

Стихотворението е много изповед но и лично и е изцяло в метафоричната стихия на Константин Антонов. В стихотворението е закодиран неговия малък бунт. Забележете, че Антонов никъде не клейми никого, не напада, не обвинява, не сочи с пръст, не раздава справедливост. Това е неговия натюрел - винаги остава място извън думите.
На пишещите поезия в малките градове често гледат като на странни хора, чудновати, особени…

Оказа се нещо невероятно: за този безспорно талантлив поет в мрежата няма нищо! Все едно, че не е съществувал! Това е печално.
Много ми харесват тези два образа: "любов безрасъдна, трайна колкото ехо в черупката на мида" и
"... се обичаме елементарно, с нарисувани сърца".

Запомнят се образите на Константин Антонов.
Това е най -тъжното стихотворение, което съм чел. Всъщност поетът иска нежно да ни предпази от разочарованията и болките, които идват,предупреждавайки ни с обич.

Стихотворението е много силно и въздействащо. С малко думи, но с прекрасни метафори е изразена болката по майката, чиято липса е до гроб и с нищо не може да се замести.

А талантливият и топъл човек Константин Антонов няма вече къде да го срещнем, освен в поезията, която ни е оставил.
И за която сме му благодарни.

15.06 15:51 megg - Красиво в своята тъга стихотворение за пътя ни , за миговете - вечност и за любовта, която остава ...

                             - "Искам да си ушия костюм от вятъра" Благодаря, Ати, че с постинга си ме накара да усетя тази дреха, изтъкана от вятър и от жълтото сияние на слънцето!

                             - Поздравления за публикуваното стихотворение, частица от душите ни остава в родния дом, може би най - добрата - по детски чиста и възторжена.

                             - Хубаво е, че представяш стиховете на този талантлив поет - досега непознат за мен. И "Вятърът вае" ми хареса много. Докосва тази отронена въздишка - копнеж по истинската любов.

15.06 17:37  zabunova - Аз съм от "На всички, които не искат да чуят тези думи." Но и че "Сбогом" ме заземява, т.е., че за малко съм тук, на земята.
Обаче с "Не може два пъти да се премине една и съща река" може да се спори. Минава се, но водата е вече друга! На това му викат ВТОРИ ШАНС! :)))

18.06 08:34 tota - По важното е да не бъдат забравени, а техните "поетични шедьоври" да достигнат до ценителите на поезията и обичащи те българското! Според мен е бил фин човек, с изтънчен вкус, различен, естет, дори непокорен.

за да търсим несъществуващи неща ..." Ето "И вената на съдбата ми бие като кълвач в глуха гора" Да няма кой да те чуе, да са глухи за твоите вопли...Какъв човек е бил този Константин Антонов?

18.06 18:01. zebb - Всеки миг ни е дар! Завръщането ни - крехък опит да задържим мига.
19.06 01:11stela50 - Благодаря ,мила ... Нежност и светлина и в твоите дни .Какво му трябва на човек ,за да живее...две неща ,които събират
в себе си целия му свят .Две неща ,най-важни и скъпи за него .
Пожелавам на всеки да открие своите две неща .. .КОГАТО МИСЛИМ ЗА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА, всъщност мислим най-земно...

                                 -  Вълнуваща поредица от докосващи стихове и красива музика .

Невероятен поет.

19.06 21:22  alexs - Едни се радват на скъпи дрънкулки, а други на обичта на хората! КОГАТО МИСЛИМ ЗА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА Пяната на изгревите да бъде достатъчна.......Невъзможните неща стават възможни... Понякога..
А спрем ли да мечтаем да живеем с надеждата ....живота губи смисъл!

20.06 00:38  tomdju - След прочита, дръзвам да си мисля, че един подарък от –фиби, ще е много реален! С пожеланието към всяка жена, щедро да ги губи и винаги да не й стигат. Загуба е да загубиш фиба, но печалбата е – осмисляне на два живота

Стига ти само усещането, че вятърът вае... и си сътворил един прекрасен стих. Чуден е авторът! Обаятелен! И вече утвърден майстор на словото в мен. 

                                - А от ъгъла на поета, че страхът е лош съветник – адмирации!

                                 На образността на словата му вече привикнах, но картините, чуваш ли картините! Къде намери тая хармония...и ако жената е неотразимо топла, то огледалото е толкова лирично! Така ми се щеше да можеше да види и той поста, достоен за него!

Някои бият камбаната и ни водят по тревата до потоците...поне да им благодарим за възможните не възможности!

21.06 20:08 georgibogdanow - Хубаво е :)
23.06 18:33  takaini - Невероятно! Вероятно това,което ни трябва -е хармонията в Душите ни!

21.06 19:39 inel379 - Истинските думи са най-нужните ни! Стремежът ни към осмислен живот е свързан с чистотата им! Боси, но силни сме с тях, защото не губим връзката със земята! По-близо до природата не е само емоционален апел!

21.06 21:02 babaelenica - Ати, Истинските неща се усещат.Нямат нужда от показна помпозност. Нямат нужда от розови финтифлюшки. Имат нужда само от познание. :)))
Неразделната троица - Раждане, Живот, Смърт. Когато сме млади и силни, не се замисляме, че ще дойдат такива дни.Да се надяваме, че сме живели достойно.
И можем да се топлим от спомените си. Поне аз виждам такова послание.:)

24.06 01:21 bizcocho „троши между зъбите си орехите
на съмненията" - невероятна метафора!
.........................
"Спят по леглата си хората – един до друг
или един без друг." - този му израз най ме порази....

Добре е описал разрухата на ценностите, даже твърде добре!
Страхотен автор, който е виждал зомбирането на човека.
24.06 12:15 compassion - ЗАЩО НАМРАЗИХ ... Къде е вината? "...в счупените очила на съня ми, ...в тъмните къщи, виновно скръстили ръце."
Много поетично ... Пък аз виждам обърканото кълбо на подсъзнателни подбуди.
За да си поет, трябва да си поне малко луд. Иначе как ще видиш такива чудеса в тъмнината на нощта...

25.06 11:26 monaliza121 - Когато поискам да бъда нещо, което е невъзможно,
измислям си го:... Хареса ми въздушната скулптура!:))
25.06 12:01 miaa - Талантливите, надминават себе си.. Стремежа им към съвършенство, ги прави безсмъртни.
25.06 12:50 topsyturvy - Костите на душата нашарени с алвеоли гукащи от крилата на бяло...
26.06 22:25 magnoliya - Хубави стихове . . .

28.06 22:55 mt46 - Хубаво стихо!... И аз бих направил нещо подобно...

…..когато нищо няма да ни е необходимо...Земята ще ни приюти... :((

29.06 23:12 alav - Толкова истина има в този толкова кратък стих!
"...отдалечиш ли се към звездите,няма нищо вече да ти е необходимо"
Идват и такива дни! Но до тогава спомените са онова което никой и нищо не може да ни отнеме!

 30.06 14:04 karaiany - Има много висини в старостта ! ... Дано всеки има щастието да ги познае....Чудесно е това стихо , Тота ! Благодарности !:)))
Харесва ми лириката на К Антонов и съм ти благодарен , че го публикуваш.
За майката се пише само с любов !:)

Не успях да подбера всички коментари. За това още един път искам да Ви благодаря  за  съпричастността към стиховете на  Константин Антонов.
kushel, mt46, stela50, nikstan, martiniki, monaliza121, sande, megg, zabunova, bven, get, . tili, makont, medima , bizcocho, ivana59, veninski, alav, kalin8, babaelenica, optimum2, ckarlet, ivankalilova, iliada, ognena71, alexs, inel379, priqtel12, vostroto, magnoliya, tomdju, naidobriq, pevetsa, mamas, miaa, ivankalilova, feq, djmanaf, boyana, topsyturvy, compassion, smile999, eliana, bojo12345, georgibogdanow, takaini, hristo27, zebb, sestra. iliada, ketcakuatl, karaiany, alav, feq, panazea,

 Без всички Вас   публикуваните  негови стихове нямаше да се възприемат по този начин. Именно, ако не бяхте всички Вие, които го четохте  и четете тук. Всички Вие, които отделихте от времето си да споделите мислите си за неговото творчество. Това именно дава нов живот на талантливия поет Константин Антонов!
Без всички Вас, които коментирахте и изразихте свое виждане за стихотворенията на Константин Антонов представянето му нямаше да бъде на висота. Вие всички направихте това с Вашето отношение към този талантлив поет!
Благодаря Ви, че бяхте в  Салона за нежни души!

Ще завърша с думите - докато има хора с нежни души красотата и добротата ще са спътници във все по загрубяващата ни действителност. И няма да бъдат забравени творци като Константин Антонов.

                                                                                image

image
 село Червен бряг

Bach, Toccata and Fugue in D minor, organ

http://www.youtube.com/watch?v=ipzR9bhei_o&feature=related

 Bach, Double Violin Concerto in D Minor, 1st mvt. BWV 1043

http://www.youtube.com/watch?v=-CwICXwLBmo&feature=relmfu

 









Гласувай:
40




Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Също като Георги Райчев, който по ...
07.07.2011 22:26
Също като Георги Райчев, който по нищо не отстъпва на Йовков и Елин Пелин, но е доста неизвестен.

"...Още в Царица Неранза и Греховна повест в стила на Райчев се усеща ясно стремежът към модерност под влиянието на полския писател Станислав Пшибишевски и неговата поема De Profundis (от лат.: Из дълбините - разбирай "адови", бел. р.), желанието да се изследват тъмните страни на психиката.

Най-ясно и ярко този интерес проличава обаче в диаболичния му сборник от 1923 г. Разкази (Страх, Безумие, Съновидения, Лина, Грях, Карнавал, Незнайният). В българската литература той е един от авторите, които успяват най-добре да облекат в художествена плът търсенето на ново познание за личността чрез разкриване на гранични психични състояния."

цитирай
2. tota - Също като Георги Райчев, който по ...
07.07.2011 22:34
kushel написа:
Също като Георги Райчев, който по нищо не отстъпва на Йовков и Елин Пелин, но е доста неизвестен.

"...Още в Царица Неранза и Греховна повест в стила на Райчев се усеща ясно стремежът към модерност под влиянието на полския писател Станислав Пшибишевски и неговата поема De Profundis (от лат.: Из дълбините - разбирай "адови", бел. р.), желанието да се изследват тъмните страни на психиката.

Най-ясно и ярко този интерес проличава обаче в диаболичния му сборник от 1923 г. Разкази (Страх, Безумие, Съновидения, Лина, Грях, Карнавал, Незнайният). В българската литература той е един от авторите, които успяват най-добре да облекат в художествена плът търсенето на ново познание за личността чрез разкриване на гранични психични състояния."


Здравей! "Също като Георги Райчев, който по - нищо не отстъпва...."
Още колко ли пъти може да напишем този израз за талантливи творци на България останали в сянката на известните, незабелязани или непризнати защото не са били разбрани. Благодаря ти, че сподели и се докосна и до неоцененият, неразбран, загадачният, неизвестният Константин Антонов.
Талантливият Константин Антонов!
цитирай
3. анонимен - В тоя ред на мисли, по какво нашата ...
07.07.2011 22:42
В тоя ред на мисли, по какво нашата колежка Осичката отстъпва на Дора Габе и Петя Дубарова например, но дали ще стане известна, като тях. А мога да изброя и поне още 10 блогери, които са на много високо ниво, но само отделни хора имат шанса да станат известни.
цитирай
4. tota - В тоя ред на мисли, по какво нашата ...
07.07.2011 22:50
kushel написа:
В тоя ред на мисли, по какво нашата колежка Осичката отстъпва на Дора Габе и Петя Дубарова например, но дали ще стане известна, като тях. А мога да изброя и поне още 10 блогери, които са на много високо ниво, но само отделни хора имат шанса да станат известни.


Бих казала въпрос на обстоятелства. Сега има по - големи възможности да се публикува. Въпросът е дали критиците ще забележат притежавания талант и ще му дадат развитие, каквото подобава. Но винаги идва моментът, когато талантът е забелязан и оценен. Може и много късно да е...но то се случва. Да им пожелаем успех!
цитирай
5. stela50 - Поздрави ,Ати ...Не зная дали най-важното е известността .
08.07.2011 00:42
Константин Антонов е бил познат и четен в своя роден край ,
като него има и много други талантливи творци . Ето ,идва момент ,
в който той вече е известен ,благодарение на твоите постинги ,
представен с финес и елегантност и приет с интерес и възхищение.
Аз самата при възможност също щях да те питам знаеш ли нещо повече за този поет . Вече получих отговор на въпроса ,а стиховете му ще останат незабравими
и оригинални ,красиви и истински в мислите и душата ми.
Благодаря за докосването до живота и творчеството на този даровит и
може би надминал малко времето си човек и поет ...
цитирай
6. tota - Константин Антонов е бил познат и ...
08.07.2011 06:13
stela50 написа:
Константин Антонов е бил познат и четен в своя роден край ,
като него има и много други талантливи творци . Ето ,идва момент ,
в който той вече е известен ,благодарение на твоите постинги ,
представен с финес и елегантност и приет с интерес и възхищение.
Аз самата при възможност също щях да те питам знаеш ли нещо повече за този поет . Вече получих отговор на въпроса ,а стиховете му ще останат незабравими
и оригинални ,красиви и истински в мислите и душата ми.
Благодаря за докосването до живота и творчеството на този даровит и
може би надминал малко времето си човек и поет ...

Да, Танечка, наистина даровит и надминал времето си човек и поет. Оригинален в мислите и изказа, оставил ни прекрасни стихове в които се оглежда животът му. Благодаря за споделеното и хубавите думи за Константин Антонов.
цитирай
7. hristo27 - Благодаря за информацията относно ...
08.07.2011 09:20
Благодаря за информацията относно К. Антонов!
цитирай
8. tota - Благодаря за информацията относно ...
08.07.2011 09:27
hristo27 написа:
Благодаря за информацията относно К. Антонов!


И аз ти благодаря! Проявеният от теб интерес ме провокира да го представя по този начин. За да е познат вече на четящите го.
Хубав ден, Христо!
цитирай
9. kosara2008 - чудесен постинг!!прекрасен автор, познат ни вече и близък, благодарение на теб!!!
08.07.2011 12:12
чудесио, приятен ден!:)
цитирай
10. megg - От сърце ти се радвам, Ати!
08.07.2011 13:05
С топлина и усет ни представи един талантлив, но непознат ( поне за мен ) поет. И
напомни, че изкуството се изгражда не само от големите, известни автори, а и от тези, които са по - малко познати. И че в мълчаливите разговори помежду им и с нас е магията на различния свят.
Благодаря ти за споделеното! :)
цитирай
11. tota - чудесио, приятен ден!:) Бл...
08.07.2011 13:51
kosara2008 написа:
чудесио, приятен ден!:)


Благодаря, Косара! Да обичаме българското, то ни е потребно повече от всякога в глобализиращият се свят.

Приятен ден и на теб!
цитирай
12. tota - С топлина и усет ни представи един ...
08.07.2011 13:56
megg написа:
С топлина и усет ни представи един талантлив, но непознат ( поне за мен ) поет. И
напомни, че изкуството се изгражда не само от големите, известни автори, а и от тези, които са по - малко познати. И че в мълчаливите разговори помежду им и с нас е магията на различния свят.
Благодаря ти за споделеното! :)


Мила, Меги! Толкова хубаво си го казала, "че изкуството се изгражда не само от големите, известни автори, а и от тези, които са по - малко познати."
Наистина в мълчаливите ни разговори се зароди онази магия, която ни отваря очите за света на поезията и различния поглед в нея.

Благодаря ти за споделеното!
Хубав, слънчев летен ден!
цитирай
13. sande - Става ясно, че си е струвало да бъде представен този безспорно талантлив поет , защото ...
08.07.2011 14:11
Ще завърша с думите - докато има хора с нежни души красотата и добротата ще са спътници във все по загрубяващата ни действителност. И няма да бъдат забравени творци като Константин Антонов.

...времето немилостиво заличава всичко, поглъща имена, книги ... Като плаващи пясъци е, покрива всичко, отива в обятията на забравата.

Радвам се, че сега в Мрежата сте заедно - блогърката от Пловдив Тота и поета от Дупница Константин Антонов.

Поздрави и възхищения!

цитирай
14. tota - Ще завърша с думите - докато има хора ...
08.07.2011 14:28
sande написа:
Ще завърша с думите - докато има хора с нежни души красотата и добротата ще са спътници във все по загрубяващата ни действителност. И няма да бъдат забравени творци като Константин Антонов.

...времето немилостиво заличава всичко, поглъща имена, книги ... Като плаващи пясъци е, покрива всичко, отива в обятията на забравата.

Радвам се, че сега в Мрежата сте заедно - блогърката от Пловдив Тота и поета от Дупница Константин Антонов.

Поздрави и възхищения!


Благодаря, Санде! Не случайно съдбата ме е отвела тогава в Дупница. А това да го представя и да бъдем в мрежата заедно вероятно има своя отговор - сродни души. Едната душа надарена с талант да владее магията на словото, а другата да чете душите на поетите по сътвореното от тях.
Хубавото е, че вече всеки, който обича поезията ще се докосва до неговия неоспорим талант на творец , този на Константин Антонов.

Благодаря за съпричастността при представянето на Константин Антонов.
цитирай
15. martiniki - виж колко е надкласов, надзлободневен, извънвремеви
08.07.2011 16:33
можеше да е писал и сега, със същата сила звучат стиховете му, никаква архаика не ме лъхна от редовете
интересно ми е какво ли крият другите му стихосбирки

благодаря за запознанството, тота!
цитирай
16. tota - можеше да е писал и сега, със същата ...
08.07.2011 16:44
martiniki написа:
можеше да е писал и сега, със същата сила звучат стиховете му, никаква архаика не ме лъхна от редовете
интересно ми е какво ли крият другите му стихосбирки

благодаря за запознанството, тота!


Дора, широко скроен е бил и неподатлив да бъде вписан в рамки. Ерудиран, естет със силно развити сетива. Доловил нещата от живота прекрасно ги е пресъздал в поетичните си творби. Обичал е и класическата музика. Не случайно съм подбрала творба от гениалния немски композитор, един от най - великите Йохан Себастиан Бах. Когато говорели за музика той казвал, че най - много обича "татко Бах."
За другите стихосбирки да намеря малко време ще ги потърся в библиотеката.Интересно да надникнем и в тях.

Благодаря ти за коментарите и отношението към К. Антонов.
цитирай
17. martiniki - tota,
08.07.2011 16:57
отношението към хората, които не се вписват в рамки (съответно в съюзи, сдружения, партии) не се е променило никак, както преди така и сега отмъстително и преднамерено биват подминавани, неспоменавани, непечатани с цел да бъдат забравени, все едно не са съществували - никога не съм разбирала това отношение, както не виждам смисъл и от групирането на хора в подобни организации
цитирай
18. zabunova - Здравей, скъпа! И аз мога да кажа, че ...
08.07.2011 18:08
Здравей, скъпа! И аз мога да кажа, че се запознах с един невероятен творец! Благодарение на твоите ... лекторски часове, които се превърнаха в семинари по поезия и ме върнаха в студентството ми... Само Големият човек може да оцени друг толкова Голям! Хубаво настроение на Теб, много хубаво!
цитирай
19. kalin8 - Аз ти благодаря,
08.07.2011 18:18
защото чрез тебе, Ати, се запознах с този талант!
Б.
цитирай
20. tota - отношението към хората, които не се ...
08.07.2011 19:12
martiniki написа:
отношението към хората, които не се вписват в рамки (съответно в съюзи, сдружения, партии) не се е променило никак, както преди така и сега отмъстително и преднамерено биват подминавани, неспоменавани, непечатани с цел да бъдат забравени, все едно не са съществували - никога не съм разбирала това отношение, както не виждам смисъл и от групирането на хора в подобни организации

Дора, какво бих могла да кажа, освен балкански или български синдром. Вместо да се цени талантливият човек, професионално извисеният, успява онзи, който е приспособим. За съжаление това е нашата действителност. Валидна за всички политически системи.
Винаги идва признанието. Дори и със закъснение.
Тъжното е, че човекът, който получи нашето възхищение няма да научи това.

Хубава вечер!
цитирай
21. tota - Здравей, скъпа! И аз мога да кажа, че ...
08.07.2011 19:20
zabunova написа:
Здравей, скъпа! И аз мога да кажа, че се запознах с един невероятен творец! Благодарение на твоите ... лекторски часове, които се превърнаха в семинари по поезия и ме върнаха в студентството ми... Само Големият човек може да оцени друг толкова Голям! Хубаво настроение на Теб, много хубаво!

Благодаря, мила Дани! Направих всичко с плам, ответстващ на творбите на Константин Антонов. Обичам поезията - това е, което ме води към творчеството на нашите поети. Просто хоби. Не съм специалист.
Благодаря ти за високата оценка за Константин Антонов.! Удовлетворението за мен е, че вече неговите творби са достъпни за ценителите на поезията!
И на теб хубаво настроение!!
цитирай
22. tota - защото чрез тебе, Ати, се запознах с ...
08.07.2011 19:26
kalin8 написа:
защото чрез тебе, Ати, се запознах с този талант!
Б.


Борис, по - важното е, че си тук!! Благодаря ти!
цитирай
23. feq - Каква богата душевност има Константин Антонов! И колко е благородно от твоя страна да съживиш спомените за него...
08.07.2011 20:01
Радвам се, че ни запозна с неговото творчество по много интересен начин, Ати!
Похвално деяние!
:*
фея
цитирай
24. tota - Радвам се, че ни запозна с неговото ...
08.07.2011 20:06
feq написа:
Радвам се, че ни запозна с неговото творчество по много интересен начин, Ати!
Похвално деяние!
:*
фея


Благодаря, Феичка! Ние всички заедно съживихме спомените за него и дадохме живот на талантливият Константин Антонов! Почитателите на поезията ще гo намират тук в мрежата.

Хубава вечер!
цитирай
25. sestra - Благодаря ти, Ати!
12.07.2011 09:44
Значим труд от твоя страна, значимо събитие - тази чиста поезия да намери читателите си. И време е вече да се каже следното: поетът притежава нежна душа, за да е чувствителна за всичко, но и остър нрав, за да изгради неръкотворно здание от най-измамната материя - словото, здание, което да е вечно.
цитирай
26. tota - Значим труд от твоя страна, значимо ...
12.07.2011 16:05
sestra написа:
Значим труд от твоя страна, значимо събитие - тази чиста поезия да намери читателите си. И време е вече да се каже следното: поетът притежава нежна душа, за да е чувствителна за всичко, но и остър нрав, за да изгради неръкотворно здание от най-измамната материя - словото, здание, което да е вечно.

Радвам се, че си тук. Чудесно казано: " ....поетът притежава нежна душа, за да е чувствителна за всичко, но и остър нрав, за да изгради неръкотворно здание от най-измамната материя - словото, здание, което да е вечно." Тези думи са валидни и за Константин Антонов - поетът оставил ни тези прекрасни стихове.
Хубав ден!
цитирай
27. renimaznikova30 - ТОВА Е МОЯТ ДЯДО
22.01.2015 00:41
Здравейте на всички! Съвсем случайно ми споделиха за този блог и за публикацията тук за дядо ми . Нямах търпение да се регистрирам, за да мога да напиша коментар на мига. Казвам се Райна Георгиева Мазникова и съм единствената внучка на вече покойният ми дядо - поета и писателя Константин Антонов Мазников. Не мога да ви опиша колко ме развълнувахте с невероятните си думи, които сте написали за поезията на дядо, за това как сте усетили неговите метафори и символика. Той беше един изключителен човек. Най-добрият дядо на света! Моят дядо! Почина, когато аз бях в 8 клас, погребението му беше точно на първия ми учебен ден ...Беше толкова отдавна...Аз съм вече на 39 години...Наскоро загубихме и прекрасната ми баба, чието име нося аз - Райна. Бог да ги прости и двамата! Вчера беше премиерата на моята първа стихосбирка. Наследила съм богатството и усета към словото от дядо си . Той не можа да дочака излизането от печат на последната му стихосбирка - "Ти,който си на земята"...не можа да я види с очите си, да я разлисти...почина и не след дълго тя вече стана факт.....много жалко.Това беше четвъртата му и последна стихосбирка. Ако ви е интересно - бих разказала още много за него. Желая ви успех и още веднъж ви благодаря за интереса, който сте проявили към автора и човека Константин Антонов Мазников!!!
цитирай
28. sande - Поздрави, Райна Георгиева!
01.11.2016 10:25
Радвам се, че се появи ... И че си Поетеса.

Това е чудо.
цитирай
29. tota - renimaznikova30 - ТОВА Е МОЯТ ДЯДО
10.08.2018 10:31
Невероятно е, че сте тук, сред нас! Благодаря Ви, за коментара! Моля ви, публикувайте тук, негови стихове от последната му стихосбирка! Публикувайте и Ваши стихове!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148127
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031