Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2012 08:00 - 150 години от рождението на художника Антон Митов
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17737 Коментари: 26 Гласове:
47

Последна промяна: 01.04.2012 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

150 години от рождението на художника Антон Митов

Роден на 1 април 1862 г. в Ески Заара (дн. Стара Загора).
Антон Стефанов Митов е български живописец, изкуствовед, критик, историк на изкуството, обществен деец; дописен член на БАН.
Завършил Академията за изящни изкуства във Флоренция.
Бил е гимназиален учител в Стара Загора, Пловдив, Варна и София; професор по история на изкуствата, перспектива и методика на рисуването; директор на Художествената академия.
Сред по-известните му картини са: "Връщане от гроздобер", "Пазар на грозде в Евксиногад край Варна", "Златар на Софийския пазар", "Из Софийския пазар", "Група селяни на пазар в София", "Група селянки на пазар в Силистра", "Портрет на Иван Мърквичка", "Автопортрет".
Автор на първите морски пейзажи в българската живопис: "Варненско пристанище", "Варненски бряг", "Варненско море".
Активно участва в обществено-културния и политически живот и се изявява като страстен публицист. Сред публикациите му в периодичния печат са "Писма върху България", които излизат във вестниците "Балканска зора", "Вечерна поща", "Свят", "Мир" и сп. "Изкуство".
Починал на 20 август 1930 г.

                                                              image

                                                                                   Автопортрет 1921

„Учениците му си спомнят със симпатия за неговата ерудиция. „История на изкуството учихме при проф. Антон Митов – пише в своите спомени Чудомир – какъвто си беше къс, дебел, с къса шия, като се качеше горе на „фенеря”,приличаше на глобус. Той говореше интересно... минаваше за теоретик на изкуството, беше културен човек и често излизаше в печата със статии или критики, подписани с „Имос” или „Тонино”.”

 http://www.monitor.bg/article?id=332554

                                                        image

 Антон Митов "Пазар на зеленчуци в София" 1917

image

 Антон Митов  "Хасково - пазаря"

image

Антон Митов Хоро в с. Въгларово
 

Маргарита Брадистилова,  в статия посветена на българския живописец и учен Антон Митов споделя, че той със своята дейност е „подсигурил Съединението”

„На 6.09.1885 г. е обявено Съединението, а последвалата го Сръбско-българска война / 1885 г./ е отразена в безценните мемоари на Антон Митов: " Старозагорската дружина замина за отбрана на южната ни граница, понеже се предполагаше нападение от турците, и аз заминах с нея за Ямбол като доброволец, обаче оттам бидох повикан от главния комисар в Пловдив и назначен да завеждам телеграфните станции в града и онези на гарата му.... Когато очаквахме нападение от турците, нападнаха ни сърбите, тъй като крал Милан, подбутнат от австрийците, поискал да възстанови някакво равновесие на Балканския полуостров, затова всички наши войски бяха отправени към Сливница, а на турската граница около р. Арда бяхме събрали наше въоръжено с кримки население под командата на тогавашния поручик Чардафон Великий. Един ден когато бях на телеграфния апарат, от станцията на Кърджали викат спешно Пловдив, на което моментално отговорих. От нея станция говореше сам Чардафон, като искаше да предам една телеграма до правителството в София, в която той излагаше едно твърде опасно и сериозно положение на поверената му граница... Покойният министър-председател Петко Каравелов, комуто предадох телеграмата, тоз час ми предаде по телефона да отида при пловдивския английски консул - капитан Джонс, и да му предам телеграмата на Чардафон. Аз се познавах с консула и му занесох лично телеграмата, която той, след като прочете внимателно, ми каза да почакам малко и стана, та написа една шифрована телеграма до английския посланик в Цариград, която ми подаде, като ме помоли да предам лично и немедлено по предназначение... На другия ден се получи телеграма отговор направо от Лондон до капитан Джонс, подписана от министър Солсбъри - не вече шифрована, а открита на французский език, в която се казваше: кажете на българското правителство да не се безпокои, турците не ще посмеят да преминат р. Арда. Разбира се, преди всичко аз съобщих тази телеграма на правителството в София, а после лично я занесох на консула, който се зарадва твърде много и заповяда да донесат шампанско да пием за щастливото довършване на Съединението и за благоденствието на съединена България..."

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2381§ionid=6&id=0001601  image

 Антон Митов  " Падналите за отечеството"

 "Въпреки многото си административна работа Митов нито за ден не изоставя рисуването. Неговата прецизност при пресъздаването на детайлите е толкова пословична, че дори предизвиква критика. В изследването си „Българска пейзажна живопис” Величко Коларски цитира мнението на критика д-р М. Тихов, според когото в платната на Митов има „фотографски реализъм, който не би трябвало да задоволява добрия художник”.  Всъщност е точно обратното – точно този „фотографски” рисунък носи слава на живописеца. Но освен с блестяща техника той впечатлява и с топлата си палитра, обилната светлина и с обичта, с която пресъздава десетки сцени от родния живот. Художникът рисува предимно битови сюжети, разкривайки напълно реалистично характерите и емоциите на хората. В наследството му има и много портрети, икони, военни картини и морски пейзажи.В първите три десетилетия на двадесети век на платната му оживяват колоритни пазарни сцени, които отразяват не само подробности от етнографията ни, но и от реалния живот. Те са създадени с такава прецизност и топлота, че се харесват много извън границите на България. „Селските” платна на Антон Митов са посрещани с възторг в повечето европейски държави, а той самият е канен за изложби в Париж, Берлин, Рим, Венеция, Варшава, Мюнхен... Част от картините му са притежание на частни колекционери не само в Европа, но и в Америка и Африка. Така художникът придава на родното изкуство международен авторитет и в очите на чужденците страната ни не е вече онзи затънтен край на Балканите.

Трудолюбието му е пословично   Антон Митов впечатлява с трудолюбието си и умението да вмества в графика си десетки ангажименти. Освен като художник и преподавател той работи и като лектор. Непрекъснато пътува из цялата страна, за да изнася доклади и беседи, защото е убеден, че изкуството трябва да стане по-близко до обикновените хора. Същевременно пише художествена критика, рисува стенописи в църкви и манастири, както и илюстрации за романи като „Под игото” и почти не му остава време за почивка. Много преди да почине през 1930 г., той е признат не само за един от най-великите ни художници, но и за един от най-големите патриоти. Успява да възпита в духа на изкуството и сина си Борис (1891-1963), който също става известен художник, преподавател и професор в Художествената академия." http://www.monitor.bg/article?id=332554

 


 









Гласувай:
47



1. анонимен - Хубав постинг. Много е ценно фил...
01.04.2012 09:08
Хубав постинг. Много е ценно филмчето за Александър Невски.
цитирай
2. bojo12345 - Като видях "Пазара в Хасково"....
01.04.2012 09:16
Си спомних детските години когато този пазар бе до халите край реката в Хасково.
Помня как се продаваха яйца от кошниците,домашно овче и краве сирене,как в купички в вода плуваши домашно масло.а когато наближеше Велик ден на пазара имаше стотици агнета.През другите дни се продаваха и пилета и петли.За плодове и зеленчуци да не говорим , всичко бе в изобилие и ескра качество.Когато настъпеше сезона за дините ,баща ми пазареше за 120 - 150 лв. преди 1960 г цяла кола волска с дини и ниги караха в къщи.Комунизма расипа това чудо, типично за българското село - домашното производство ,което напълно задоволяваше нашият пазар сродно производство!
цитирай
3. stela50 - Поздрави за постинга , Ати ... Един Голям творец
01.04.2012 10:16
и човек . Клипът е страхотен !
Развълнува ме представянето на Антон Митов ...
Благодаря !
цитирай
4. sestra - Наистина ценен постинг, Ати,
01.04.2012 10:20
не е за чудене, че хората на изкуството най-бързо и точно долавят пулса на времето и не е изключение това, че един баща на академичното изкуство у нас се оказва във вихъра на историята. Тук има и снимки..., но знам, че не е лесно да се намерят в нета повечето произведения на Митов.
цитирай
5. mariniki - благодаря за този прекрасен постинг...за паметта..
01.04.2012 10:27
Антон Митов е великолепен творец...заслужава да се
пише за него... бях тук с удоволствие...
сърдечен поздрав за теб..
цитирай
6. get - - Да, Антон Митов с творчеството си ни дава възможност ...
01.04.2012 12:48
... да се върнем назад във времето !!

- Връщайки се назад във времето ние опознаваме една непозната нам и безвъзвратно ... погинала България ??

- Замълчавам ... в нейна памет !
цитирай
7. gocho52 - Тогавашните художници са замествали фотографията.
01.04.2012 13:30
Безмълвно гледам...
цитирай
8. sande - Поздрави, Ати, за възпоминанието на този достоен и талантлив българин ...
01.04.2012 13:44
Един забравен българин-творец, един от строителите на България.

Благодаря ти, че си го представила по един убедителен начин, заедно с времето, в което той живее и проявява дарованието си.
цитирай
9. megg - Интересно, вълнуващо е споделеното, Ати!
01.04.2012 13:51
Очарована съм не само от таланта, но - и от волята за работа, от родолюбието на Антон Митов. Не знаех, че първите морски пейзажи в нашата живопис са негови.
Благодаря ти! Слънчев ден, Ати!
цитирай
10. naidobriq - Много интересно и
01.04.2012 15:53
стойностно..
Благодаря Тота.Спокойна вечер ти желая:)
цитирай
11. yotovava - Има изразена атмосфера и плътност в неговите платна,
01.04.2012 16:25
наистина фотографски реализъм, сякаш можеш да пипнеш.

Поздрави
Валя
цитирай
12. ivankalilova - Благодаря, Ати. За мен бе изключ...
01.04.2012 16:40
Благодаря, Ати . За мен бе изключително интересно да прочета и видя всичко това, миличка .
И за клипчетата , от сърце благодаря!
Много прегръдки и усмивки , с пожелания за хубава вечер!:)))
цитирай
13. pevetsa - Благодаря Ати, за полезната инф...
01.04.2012 16:44
Благодаря Ати, за полезната информация за този Достоен творец и Българин.
Нека почива в мир!
цитирай
14. tota - Благодаря Ви за коментарите и за заслуженото внимание и почит към юбилея на Антон Митов
01.04.2012 22:03
1. kushel - Хубав постинг. Много е ценно фил... - И мен ме впечатли!

2. bojo12345 - Като видях "Пазара в Хасково".... Това беше доста отдавна. Не успях да намеря картината, това е репродукция като картичка. По важното е, че се докосваме до едно отминало време. Колкото до превратностите в селското стопанство - друга тема. Може да говорим много по нея. Ще имаме време.

3. stela50 - Поздрави за постинга , Ати ... Един Голям творец - Танечка, интересна личност е Антон Митов, съчетала в едно живописец, изкуствовед, критик, историк на изкуството, обществен деец; дописен член на БАН. Оставил следа след себе си. Жалко, че по - голяма част от творбите му е в чужди колекции.

4. sestra - Наистина ценен постинг, Ати, -Станимира, благодаря за оценката, която си направила за твореца, като "човек на изкуството най-бързо и точно е долавил пулса на времето и не е изключение това, че един баща на академичното изкуство у нас се оказва във вихъра на историята."

mariniki - благодаря за този прекрасен постинг...за паметта.. Мариники, не бива да ги забравяме българските творци. Всяко докосване до тях и творбите им е докосване до нещо българско, което няма да се повтори.

6. get - - Да, Антон Митов с творчеството си ни дава възможност ... Приятелю, Гет, наистина ние "ние опознаваме една непозната нам и безвъзвратно ... погинала България ??" Но можем ли да спрем времето? Можем ли да променим съдбата на малка България към която непрестанно се протягат ръце?

7. gocho52 - Тогавашните художници са замествали фотографията. Точно,Георги. Техниката им на рисуване е била друга.

8. sande - Поздрави, Ати, за възпоминанието на този достоен и талантлив българин ...
Санде, трябва да има смисъл от всичко това, което правим тук.

9. megg - Интересно, вълнуващо е споделеното, Ати! Мила, Мег и аз бях впечатлената от родолюбието му!

10. naidobriq - Много интересно и стойностно. Да, Ани заслужена е почитта към него като творец и родолюбец.

11. yotovava - Има изразена атмосфера и плътност в неговите платна Да, Валя и аз имах същото усещане. Има и други картини публикуване в „Монитор” .Особоно цветните селски мотиви.

12. ivankalilova - Благодаря, Ати. За мен бе изключ... Ваня, приятно ми бе, че се отби и прочете!

13. pevetsa - Благодаря Ати, за полезната инф... Алекс, наистина е достоен творец и Българин.
цитирай
15. makont - Прочетох с интерес,
02.04.2012 12:24
хората от неговите картини сякаш са живи и ей сега ще протегнат ръка. Поздрави и хубава нова седмица!
цитирай
16. tota - @15. makont - Прочетох с интерес,
02.04.2012 19:32
Мая, благодаря ти, че надникна и прочете за този голям творец!!
цитирай
17. martiniki - Няколко пъти влизам да погледам картините, но още не съм успяла да прочета всичко,
04.04.2012 07:52
което си публикувала. Затова си премълчавам. Но картините говорят сами. Пазара разгледах подробно - впечатляващо платно
цитирай
18. tota - @ 17. martiniki - Няколко пъти влизам да погледам картините, но още не съм успяла да прочета всичко,
04.04.2012 17:04
Марти, кой когато има възможност тогава да чете. Но нали е твой съгражданин реши специално да му отделиш внимание.

Хубав следобед!
цитирай
19. martiniki - сигурно има картини в галерията,
04.04.2012 19:21
другия път като ходя да не пропусна да питам


Не специално, просто заслужено.
цитирай
20. tota - @ 19. martiniki - сигурно има картини в галерията,
04.04.2012 19:48
Благодаря, Марти! Надявам се да има, защото в нета бяха ограничени. Свалила съм още една, която беше извън текста, който съм подбрала. Във вестник "Монитор" / линка, който съм публикувала може да Ви отведе там / има две картини, но не и позволено копирането. После има още една подробност, че много от неговите картини са извън страната, вероятно и в лични колекции у нас. Те разкриват един друг свят на България, едно отминало време, което няма да се повтори. Интересна личност, бих го нарекла енциклопедист.

Хубава вечер, Марти!
цитирай
21. kometapg - Благодаря ти за интересната инф...
05.04.2012 00:42
Благодаря ти за интересната информация и клипчета!:)
цитирай
22. tota - @ 21. kometapg - Благодаря ти за интересната инф...
05.04.2012 08:12
Хубаво е Светла, че се отби и прочете!! Хубав, пролетен ден!
цитирай
23. анонимен - БЛАГОДАРЯ ТИ, НАСЕ! ВПЕЧАТЛЯВАЩ ...
05.04.2012 09:51
БЛАГОДАРЯ ТИ, НАСЕ! ВПЕЧАТЛЯВАЩ БЛОГ, НО КАТО ТЕ ПОЗНАВАМ, НЕ СЕ УЧУДВАМ ЗА УДОВОЛСТВИЕТО, КОЕТО МИ ДОСТАВИ!
цитирай
24. анонимен - АНОНИМНИЯТ СЪМ КРАСИМИРА ДРАГНЕВА
05.04.2012 09:53
ОЩЕ ВЕДНЪЖ- БЛАГОДАРЯ И ДОСКОРО!
цитирай
25. tota - @ 23. анонимен - БЛАГОДАРЯ ТИ, НАСЕ! ВПЕЧАТЛЯВАЩ ...
06.04.2012 00:18
И аз благодаря, Краси! Приятно ми е, че се открихме отново. До скоро!!
цитирай
26. zvezdichka - Невероятен художник!
06.04.2012 12:59
Това, което е запечатал в картините си е нещо, което наистина ме интересува - живота на българина в едно време, което отдавна е отминало и човек няма как да разбере за нравите, обичаите, начина на обличане, атмосферата, която е царяла, прекрасните произведения, които са творели в онези времена, ако не прочете или не види някоя от тези картини.
Благодаря за удоволствието Ати!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146748
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031