Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 07:34 - Гордият Костадинов род - първа родова среща
Автор: drakost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12597 Коментари: 13 Гласове:
28

Последна промяна: 13.12.2013 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                           РОД СЕ РОИ, НО НЕ ГИНЕ
image

Обикновен и много топъл беше августовският ден на 21  2010 год. Но той е необикновен за Костадиновия род от махала Църна река в с. Мазарачево, обл. Кюстендилска.
 Над 80 души от един род, от една кръв за първи път бяха заедно. Въодушевлението, патоса и настроението са неописуеми. Роднините се прегръщат, целуват, а други плачат от радост. Гледката от случващото се е много трогателна.
   Часът е 12,00. На ската се качват водещата на срещата Бойка Спасова и родоизследователят Драган Костадинов. Г-жа Спасова открива тържеството с думите:
                     "Скъпи роднини и драги гости,
  днес 21 август 2010 г., в този прекрасен слънчев ден, сме се събрали тук в това късче земя от просторите на нашата Родина, в този оазис, ухаещ на чист въздух от горски цветя, плодове и билки, наречен Църна река. Това е първата ни родова среща на Костадиновия род - род с тривековна история.
  С голяма почит и уважение трябва да съобщя, че всичко това дължим на нашия братовчед Драган Костадинов, който с огромния си ентусиазъм и желание, не пожали труд и средства, за да сме всички днес и тук и на когото предоставям думата."    Той каза, че това е била негова дългогодишна мечта и сега, когато тя е вече реалност, се чувства много щастлив.
   Говори за това, колко труд и усилия са му трябвали, за да напише историята на рода в книгата, озаглавена "Гордият Костадинов род" и изказа своята увереност, че идните поколения на рода, ще продължат започнатото от него и родът, ще има една по-пълна история.Той благодари на всички присъстващи с пожелание за много здраве, семейно щастие  и нека никога да не забравят това свещено място за Костадиновия род.
Думата взе отново водещата Бойка Спасова, която каза:
   - Разрешете ми от мое и ваше име да благодарим на нашия скъп братовчед Драган Костадинов, на този скромен, честен, трудолюбив и отзивчив човек към всички мероприятия на рода, било то за хубави или лоши поводи - прекрасен съпруг, баща, разбира се и дядо, голям общественик, благодарение на когото беше възможна тази родова среща. Сваляме ти шапка и дълбоко се прекланяме пред тебе Драгане, както казва и народа ни.
  Бъди жив и здрав, бъди благословен!
 Следва поканата към най-възрастния от рода Любен Вучков да открие паметника на родоначалника дядо Гого с думите:
    - Това е първото зрънце, от което пораства и се разлиства голямото родословно дърво на Костадиновия род.
image

Всички участници в срещата бяха посрещнати с хляб и сол.

image

image
 Най-малкият участник в родовата среща е Валентин /Валката/ от гр. Пловдив, Илиев род.
image

Изключително вълнуващ беше момента с пристигането на Василка Владимирова /Алексов род/, която с инвалидната си дубалка изкачи разстоянието от пътя до паметника на дядо Гого.
image

Първи за снимка пред паметника на родоначалника дядо Гого застанаха Минко и Петър от с. Бистра, Търговишко, на които цял живот им е липсвал родовия корен.
image

На следващата снимка е Красимир Любенов /Илиев род/ от гр. Димитровград.
image

Няма по-голямо щастие от това, да чустваш до себе си братското рамо.
image

image

image

В СОУ "Дамян Груев" в гр. София в час на класния ръководител, беше разгледано родословното дърво на Калоянчо, внук на Минко Стефанов /Петров род/.
   Голямо тържество беше направено в дома за възрастни хора с физически увреждания в гр. Кюстендил за родословното дърво на Милка Георгиева /Васев род/, род, който е дал най-много убити във войните, а нейният баща, ранен в битката за Стражин, остава инвалид за цял живот.
image

   Александър Боянов и съпругата му Светла /Васев род/ не можаха да присъстват на срещата по уважителни причини, но дни след това пристигнаха в Църна река, за да се поклонят пред паметника на дядо Гого. Развълнувани и горди от видяното, те не чувстват как изминават пешком двадесетте километра от Църна река до гр. Кюстендил.
Много писма получих от наши родственици, които не са могли да присъстват на тържеството. 
   Едно писмо, което много ме развълнува, беше това на Георги Минев от с. Мъдрец, Старозагорско, син на леля Севда /Велинов род/. Ето какво ми пише той:"Няма да бъде пресилено, ако всички наши сродници те приемат и оценят като Апостола на Костадиновия род, като бунтара срещу заспалия наш дух, като Човека, който държи нашите деца, внуци и правнуци, да знаят своя род и се гордеят с него во веки веков!"
   Аз от сърце благодаря на нашия братовчед Георги, който ми дава тази висока оценка, но Апостолът е един и това е Левски, а това звание му е присъдил народът български.
    Нашият род има богата история, което е видно и от книгата, която написах, а моята мисия беше всичко това да не умира с времето, а да остане за поколенията от рода ни.
image

    Поклон, дълбок поклон пред нашия пра, пра дядо Гого. След като му е  останал само единственият син - дядо Костадин, той успява да съхрани, а след като оженва дядо Костадин и да възроди рода, а наша е гордостта, че сме имали такива предци.
    След като изпратих книгата на сина ми в САЩ, той веднага я прочита, след което дълго време се коментира по нея.  Внучката ми Емили, която е на 5 годинки, слушайки всичко казано, заявява:
 "Аз съм Емили  Костадинова, татко е Костадинов, майка е Костадинова, баба и тя е Костадинова и кученцето и то е Костадинов. Всички сме Костадинови. Да, всички!"
А аз казвам, да пребъде във вековете нашият горд и прекрасен Костадинов род!
Песен за България.wmv - YouTube
ilia lukov - zov za bylgaria http ilialukov.com - YouTube
Гордият Костадинов род xvid - YouTube
Първа родова среща на Костадиновия род - YouTube
 Втора родова среща на Костадиновия род
IVO BARBUTSKI SBOGOM BRATIA.flv - YouTube










Гласувай:
28



1. desi2007 - Поздрави!
08.10.2012 07:35
Поздрави за хубавия сайт и за Костадиновия род! Всеки българин трябва да знае и познава историята на рода си, а това , което сте написали Вие г-н Костадинов заслужава внимание и уважение. Вярвам, че и книгата, която сте написали е толкова интересна, колкото и сайта Ви. Още веднъж - поздрави за направеното от Вас!
цитирай
2. zlatko1 - Интересно
16.10.2012 07:08
Много инересно написан сайт. Драго, дерзай в същия дух!
цитирай
3. krasi46 - Чест и слава
21.10.2012 18:32
Чест и слава за всеки род, който има човек като Вас г-н Костадинов. Бъдете жив и здрав!
цитирай
4. vl999 - И един поздрав от мен пътешественика
21.10.2012 18:55
И един поздрав от мен пътешественика от Николичевци Владо. Хубаво написан сайт, с приятна музика, който ще вдъхва у младите родолюбие. Нека всички се учат от Вас! Успехи във всички начинания и да пътешествате като мен. Аз другият месец заминавам за Канарските острови при сина си. Дано и Вие отидете до Чикаго при Вашия син.
Владо
цитирай
5. анонимен - Браво за сайта!
25.10.2012 06:52
Браво за сайта! Хубава идея и аз да направя нещо подобно за нашия род. Васил Димитров от Бургас.
цитирай
6. ivba - Добре написано
26.10.2012 16:52
Добре написано "Род се рои, но не гине", а моят поздрав за Костадиновия род е песента ми "Сбогом братя". Нека всички от рода Ви да са живи и здрави!
цитирай
7. анонимен - Огромно благодаря!
30.10.2012 23:39
Поклон и признателност към положения труд,ентусиазъм и любов за създаването на историята на нашия род!Горда съм ,че нося част от Костадиновия род!Радвам се,че визуализирах разказите на моята маминка Райна за родния край.Сега разбирам блясъка в очите й и трепета в гласа й,когато говореше за Мазарачево!Благодаря,че направи тази приказка реалност!Росица Минкова /дъщеря на Минко Минев-Петров род/
цитирай
8. mit777 - Кой съм аз?
28.12.2012 18:36
Всеки човек рано или късно си задава въпроса: - Кой съм аз? За вашия род г-н Костадинов този въпрос не стои. Вие сте дали отговора. Поздравления!!!
цитирай
9. viktoria6666 - Истински родолюбец
28.12.2012 18:40
Всичко това, което сте направили г-н Костадинов има само едно определение: - Истински родолюбец, който милее за българщината.
цитирай
10. nikpe9 - Повече от похвално!
28.12.2012 18:43
Вие сте приели за своя мисия в живота, да напишете историята на рода, а това е повече от похвално г-н Костадинов.
цитирай
11. julia4444 - Аз съм Юлия от Чикаго
28.12.2012 18:47
Г-н Костадинов, всичко това, което сте направили и правите е в душата и сърцето Ви, дано то да остане да живее в сърцата на идните поколения от Вашия род.
цитирай
12. drakost - 1. iliada - За съжеление твърде късно попадам ...
05.03.2013 16:02
За съжеление твърде късно попадам на този забележителен блог!Виждам ,че с много желание сте подготвили този пост и често казано бих си откраднала нещичко за при мен , но вече е време за кокичета и минзухари .Вярвам,че когато мина отново ще е точно навреме!Поздравления от мен!Дерзайте!
цитирай
цитирай
13. zdrave77 - Г-н Костадинов
05.03.2013 19:37
сигурна съм, че за Вас най-голямата награда е поколението след Вас никога да не забравя почитта си към предците. Желая Ви още по-големи успехи в благороните Ви занимания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drakost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50653
Постинги: 7
Коментари: 19
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031