Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 14:42 - Българските традиции ще спасят семействата и нас в глобалния свят
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 40097 Коментари: 92 Гласове:
75

Последна промяна: 20.12.2012 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Реших да споделя с Вас, написаното от Ярослава, впечатлена от споделеното в него. И не само. Последните дни се срещам и разменям мисли с близки и с непознати. В разговорите се натъквам на отчуждение от българското и България. Дори момиченце на 4 години и половина, когато чакахме пред кабинета на зъболекаря, сподели, че му е по – хубаво в Лондон. А, беше родено тук и гледано тук. Странно ми прозвуча изреченото от едно малко дете. Та то, какво е видяло и разбрало от живота? Зная какво ще си кажете – ами да, то детето е усетило, къде е хубавото.
         Труден е животът ни днес, но ако не носим в себе си частица от българското, от традициите ще се изгубим по пътя си в глобалния свят. Не веднъж съм споделяла думи на българи, работили за България, обича ли я, които твърде рано са осъзнали, че по дълго ще просъществува онази малка държава, която успее да съхрани своите традиции.
Един от тях професор Александър Балабанов, който непосредствено след Първата световна война е написал в своите спомени: „Само тия малки държави ще могат по-дълго да противодействат на тая съдба, които се стремят, не да мерят мегдан с големите, а просто да се засилват вътрешно, да работят усилено за културното си и национално затвърдяване, да се обособят по-рязко, да си създадат як гръбнак, и яка броня.”
Нека в навечерието на предстоящите празници, отново да се съберем около трапезата, където и да сме и да не забравяме корените си. България да е в сърцата ни, тя да е всичко за нас, въпреки всичко!!
image Българските традиции ще спасят семействата и нас в глобалния свят Из edna@netinfocompany.bg

Чета страницата Ви с интерес и чисто по женски разсъждавам заедно с вас за това, какво не ни достига за да сме щастливи и обичани, какви са рецептите за това или онова в живота и тези дни си спомних, че аз всъщност знам рецептата, разбрах я много отдавна на една почти юношеска възраст - 18 години, когато бях студентка в Русия, тогава СССР.

Беше 1988 г. Бях втори курс студентка и живеехме в общежитие за чужденци в Санкт Петербург (тогава Ленинград). Живеехме си весело и безгрижно, в супер интернационална компания (бяхме поне от 20 държави) и никой от нас не се замисляше особено по сериозни теми и разбира се, не знаехме какво предстои.

Един ден при нас в стаята пристигна едно чернооко симпатично момче (студент от бесарабските българи) и без да се познаваме ни покани настойчиво да дойдем на войнишкото му изпращане. Понеже беше зима и доста студено, а общежитието му бе доста далеч, ние се опитахме любезно да му откажем, но той настоя и просто каза - ще дойде семейството ми и лелите ми, те са чули, че има българки тук.

Нашият род живее в Украйна повече от 100 години и не сме ходили в България и не сме виждали съвременни българи. България е в сърцата ни, тя е всичко за нас, елате, кани ви баща ми, при нас на такава покана не се отказва. И ние приехме.

Бяхме две българки, млади, вятърничави, постоянно смеещи се момичета. Пристигнахме на адреса. Беше сибирски студ, всичко живо притичваше на прибежки, а пред общежитието на Кольо (така се казваше момчето) чакаха групичка жени - отрудени, с кожухчета, а върху тях, тъкани престилки, шарени от нашите. Ние не схванахме веднага кои са, но те ни познаха, първи и ни запрегръщаха плачейки...

"Нали сте вие булгарките ма моме, нали??? Кръвта вода не става чедо, веднага разбрахме, че сте от нашите..."

Аз бях изумена, защото имам абсолютно славянски вид, бяхме облечени и гримирани по последна мода, а и не говорехме помежду си понеже беше студено, но, явно кръвта във вените е проговорила, та те ни познаха веднага...

Закичиха ни с китки и се качихме горе.... Зяпнах от учудване.... На кенарени покривки с наши шевици имаше огромни тави отрупани с националните ни ястия, включително бобена салата, шарени чинийки с чубрица и туршия от чесън. В стъклени кани проблясваше тежко, рубинено вино и ракия с цвят на старо злато....

Мислех, че съм във филм, защото помня като на лента изключително интересен обичай... Не помня всичко, но дошлите дариха момчето с плетени чорапи, пешкири и най-необходими неща, включително манерка от дядо му - герой, който е воювал. После по ред казахме тостове и пожелания. Последна бях аз и пожелах нещо от рода да бъдеш жив и здрав и достоен защитник на отечеството...

Мислех, че това са стандартни пожелания, но тогава стана баща му и с някаква особена тежест каза - Слушай, сине, сестричката си булгарка, и да не ни посрамиш, ти си немаш сестри, тия са ти двенките, сега са ти дошли, те са ти по кръв най-близки, да знаеш, дека и към тех дълг имаш и към земята, сине, и към рода си. Да служиш сине честно и дано някога унуките ми да служат под знамената болгарски...

После, към края баща му каза с някаква особена тъга в гласа, че майка му ще му заръча нещо. И майката запя, запя с плътен глас, силен и любящ, народна песен, от която помня половин куплет, но толкова силен, че и сега косата ми настръхва:

"Сине, бели гълъбе, я съм те сине повой повивала, на ръце съм те, сине, носила и сега, сине, ти думам и клетва, сине, заклевам - да спиеш, сине, со пушка, со пушка, сине, со сабля и жив да ми се повърнеш... да можеш гнездо да свиеш, дома да те чека бела гургулица, да видя твоите дребни дечица"

 

После настъпи тежко мълчание.... Плакаха всички, баща му избърса сълзата си и му пожела да служи достойно и да не позори рода... Имаше и много веселие, празненството завърши с хора и песни, но всичко беше с тежест и мярка - нямаше нищо излишно, нямаше никой дори под пийнал, всичко беше правилно, тържествено, много истинско и по стар български обичай, както те казваха...

Минаха много години и присъствах на много събития, но най-мило ми е това... Там, където ме посрещнаха не по одеждите, а по кръвта, там, където ме обичаха, без да ме познават и ми показаха какво значи род, обичаи, почит към всеки сънародник и обич към отечеството и земята и там, от където си тръгнах повече българка и с широко отворени очи, разбрала простите истини, че човекът, това е отечеството, рода, обичаите, семейството и родната земя, и че ако имаш нерешими въпроси, просто трябва да е обърнеш към традициите и историята си, за да намериш най-верните отговори.

И сега в глобалния свят, младите хора най-често си задават същите въпроси - кой съм аз и с какво се различавам от другите? А ние сме длъжни да им покажем вярната посока - тя е вътре в нас, в хилядолетната ни история, в българските обичаи и традиции и разбира се, в източноправославната ни религия - това е, което ни е съхранило през вековете и което сме длъжни да запазим и за следващите поколения.

image
 

Пожелавам на всички хубави празници - отпразнувайте ги традиционно, прочетете и направете по стар обичай всичко от храната до дрехите, песните и разговорите, обединете се със семейство и близки на трапезата, и ще се почувствате наистина щастливи и много по-близки!
Автор: Ярослава

http://www.edna.bg/koleda/koledni-emocii/bylgarskite-tradicii-shte-spasiat-semejstvata-i-nas-v-globalniia-sviat-4628839 image   снимки: http://www.bizimi.com/bulgarianCustoms/NovaGodina.php

 









Гласувай:
75



1. hristo27 - Хубави празници и за теб!
20.12.2012 14:45
Хубави празници и за теб!
цитирай
2. ivoki - Ако имаше начин
20.12.2012 14:49
бих гласувал 100 пъти. Разплака ме.......
цитирай
3. tota - Хубави празници и за теб! Бл...
20.12.2012 15:14
hristo27 написа:
Хубави празници и за теб!


Благодаря, Христо! Само здраве и живот да е! За всички ни!
цитирай
4. tota - бих гласувал 100 пъти. Разплака ме. ...
20.12.2012 15:20
ivoki написа:
бих гласувал 100 пъти. Разплака ме.......


И моите очи се напълниха, за това не се стърпях и реших непременно да го споделя с приятели и надничащите тук. Оказва се, че дори и един ден да не си живял в Родината си, обичта към нея е пренесена през времето и предадена на идващите поколения - децата. Само като си помисля, колко време е изминало от българите, заселили се най - напред в Бесарабия, а традициите и обичаите са живи?
цитирай
5. sherif - Традициите може да не са онова, което бяха,
20.12.2012 15:42
но важността им е извън всякакво cъмнение.
цитирай
6. tota - но важността им е извън всякакво ...
20.12.2012 15:58
sherif написа:
но важността им е извън всякакво cъмнение.


Споделям виждането Ви. Мисля, че трябва да намерят място в учебното съдържание на някои предмети в училище, в извънкласните форми също. Защото си отива поколението преди нас, което беше носител на неподправените обичаи и традиции.
цитирай
7. dedenze - Браво и аз като № 2 си поплаквам.
20.12.2012 15:59
Дано заради родните еничери не изгубим българското и нашите традиции !
Весели празници и здраве !
цитирай
8. tota - Дано заради родните еничери не и...
20.12.2012 16:16
dedenze написа:
Дано заради родните еничери не изгубим българското и нашите традиции !
Весели празници и здраве !


Така е, нима може човек да остане равнодушен, четейки разказа. От него прозират истини, които трябва да ни отворят очите. Съхраним ли традициите и обичаите и нас ще ни има. Дано днешните наши управници, да си отворят очите, да не се самозабравят, кланяйки се на чужденците, а да помнят и знаят, че са от българска майка раждани.
цитирай
9. katan - Ати!
20.12.2012 16:17
Разплака ме предколедно.
В мен заигра онова "бугарско", което ще запази нашата идентичност.
Благодаря ти за сълзите, които се стекоха не само от очите ми, но и от самата ми душа.
Пожелавам ти топли и сърдечни празници!
По традицията:).
Прегръщам те.
цитирай
10. faktifakti - традициите са нашия подпис във времето.
20.12.2012 16:35
Щастлива Коледа.
цитирай
11. tota - Разплака ме предколедно. В мен з...
20.12.2012 16:55
katan написа:
Разплака ме предколедно.
В мен заигра онова "бугарско", което ще запази нашата идентичност.
Благодаря ти за сълзите, които се стекоха не само от очите ми, но и от самата ми душа.
Пожелавам ти топли и сърдечни празници!
По традицията:).
Прегръщам те.


Кате,
ти го носиш в тебе това, което заиграва - родното, българското. По важното е ние да съумеем да го предадем на децата си и на идващите след тях.
Благодаря за пожеланията! Прегръдка и от мен!!
цитирай
12. sande - Отечеството - това е колективния дух на един народ!
20.12.2012 17:01
Отечеството - това са обичаите и традициите на всеки народ!

Народ, който забрави корените си или се отдалечи от тях - обезличава се, губи духа си, самочувствието си и постепенно се претопява в световните тълпи. Загива. Изчезва.

Трогателно и въздействащо е разказаното от Ярослава.

Не е важна бедността или богатството, важен е духът. Непреклонния дух.

Поздравления за Ярослава и Ати!
цитирай
13. tota - Щастлива Коледа. Благодаря, Ева! ...
20.12.2012 17:01
faktifakti написа:
Щастлива Коледа.


Благодаря, Ева! Нашият подпис във времето - колко точно си го казала само? Колкото по - дълго във времето съхраним и оставяме този подпис, до тогава ще ни има.
Не забравям и легендата на богомила Петър Осоговец за нас, за България, "през изкус и съсипни ще мине, ала ще изтрае"

Щастлива Коледа!
цитирай
14. monaliza121 - Поздрави, Тота!
20.12.2012 17:33
Този текст е урок по родолюбие.:)
Светли Коледни празници!:)
цитирай
15. gosho568 - И от края на света също... ;)
20.12.2012 17:45
Поздрави!
цитирай
16. mt46 - Поздрав, Ати!
20.12.2012 17:56
Глобализмът работи за националното обезличаване... А и чалгаризацията...
Добри /пред/празнични дни!...
цитирай
17. saportok - Страхотен разказ. . . Повече усм...
20.12.2012 17:59
Страхотен разказ...Повече усмивки за Коледа Ви желая!
цитирай
18. kalin8 - Поздравления !
20.12.2012 19:24
Истина е Ати!
Истина!!!
Хубава вечер! Игнажден е...
Б.
цитирай
19. tota - Отечеството - това са обичаите и ...
20.12.2012 19:35
sande написа:
Отечеството - това са обичаите и традициите на всеки народ!

Народ, който забрави корените си или се отдалечи от тях - обезличава се, губи духа си, самочувствието си и постепенно се претопява в световните тълпи. Загива. Изчезва.

Трогателно и въздействащо е разказаното от Ярослава.

Не е важна бедността или богатството, важен е духът. Непреклонния дух.

Поздравления за Ярослава и Ати!


Санде, много точно си доловил, че "не е важна бедността или богатството, важен е духът. Непреклонният дух." А аз ще добавя и вярата в собствените сили, всеки един и всички заедно, като народ.
Има какво да се поучим от нашите братя българи в Бесарабия. Убедена съм, че те пренасят през времето, именно това, което са им завещали предците им, принудени някога да напуснат родните земи. Да пазят езика, традициите и обичаите. И за това са се съхранили до ден днешен.
цитирай
20. tota - Този текст е урок по родолюбие. :...
20.12.2012 19:40
monaliza121 написа:
Този текст е урок по родолюбие.:)
Светли Коледни празници!:)


Съгласна съм с теб, Монализа! Урок по родолюбие. Надявам се колегите педагози да го споделят със своите ученици, как се пазят корените. И клипът е интересен - запазен е езикът ни, дори и в диалектна форма, обичая, песните. Все едно, че никога не са напускали България. А, някои никога не са имали възможност да я видят.
Светли, празнични дни и на теб!
цитирай
21. tota - Поздрави! Когато знаем кои ...
20.12.2012 19:41
gosho568 написа:
Поздрави!


Когато знаем кои сме, защо сме, вероятно ще можем и сами да се спасим.
Поздрави и от мен!
цитирай
22. tota - Глобализмът работи за национал...
20.12.2012 19:51
mt46 написа:
Глобализмът работи за националното обезличаване... А и чалгаризацията...
Добри /пред/празнични дни!...


Да, Марине, съгласна съм с теб, че "глобализмът работи за националното обезличаване" Та нали за това създадоха Европейския съюз. Сложиха на държавите - членки по още един "хамут". Много преди нас живелите на земите ни са прозрели съдбата на малките държави. Жалко и тъжно съществуване ни предстои, ако не се събудим от съня в който ни приспиват. И чалгаризацията е част от сценария.
Всичко добро!
цитирай
23. megg - Кръвта вода не става ...
20.12.2012 19:53
Традициите помнят, разказват, водят ни с с гласовете на дедите към мъдрост и обич към родовото и родното, към сговор ... към нас самите като човеци и българи.
Хубав постинг, Ати, светлото надделява в думите! И вярата!
Светло да е, бяло и празнично! :)
цитирай
24. tota - Страхотен разказ. . . Повече усм...
20.12.2012 19:53
saportok написа:
Страхотен разказ...Повече усмивки за Коледа Ви желая!


Да, да благодарим на Ярослава, че сподели преживяното от нея, за да достигне до нас днес!
Повече усмивки за Коледа и аз Ви желая!
цитирай
25. tota - Истина е Ати! Истина!!! Хубава ...
20.12.2012 19:55
kalin8 написа:
Истина е Ати!
Истина!!!
Хубава вечер! Игнажден е...
Б.


Борис, радвам се, че се отби. Истина е!!
Хубава вечер и на теб и твоите близки на сърцето!!
цитирай
26. tota - Традициите помнят, разказват, ...
20.12.2012 19:58
megg написа:
Традициите помнят, разказват, водят ни с с гласовете на дедите към мъдрост и обич към родовото и родното, към сговор ... към нас самите като човеци и българи.
Хубав постинг, Ати, светлото надделява в думите! И вярата!
Светло да е, бяло и празнично! :)


Мила, Мег, кръвта вода не става или род, рода не храни, тежко, който го няма. Прекрасно е споделеното: " Традициите помнят, разказват, водят ни с с гласовете на дедите към мъдрост и обич към родовото и родното, към сговор ... към нас самите като човеци и българи."
Хубави дни, Мег! Поздрави!
цитирай
27. ivoki - НА НЯКОЛКО ПЪТИ ОПИТВАХ
20.12.2012 20:48
tota написа:
ivoki написа:
бих гласувал 100 пъти. Разплака ме.......


И моите очи се напълниха, за това не се стърпях и реших непременно да го споделя с приятели и надничащите тук. Оказва се, че дори и един ден да не си живял в Родината си, обичта към нея е пренесена през времето и предадена на идващите поколения - децата. Само като си помисля, колко време е изминало от българите, заселили се най - напред в Бесарабия, а традициите и обичаите са живи?


ДА ЖИВЕЯ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ИМАХ ПРЕКРАСНА РАБОТА И ПЕЧЕЛЕХ ДОБРЕ, НО НЕ МОГА ДА ИЗДЪРЖАМ ПОВЕЧЕ ОТ 2-3 ГОДИНИ......
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА !!!
цитирай
28. анонимен - Хубави празници, Ати!
20.12.2012 21:20
И да поддържаме традициите живи, българските традиции, независимо къде по света сме се разпиляли! ;)
цитирай
29. tota - бих гласувал 100 пъти. Разплака ме. ...
20.12.2012 21:25
ivoki написа:
tota написа:
ivoki написа:
бих гласувал 100 пъти. Разплака ме.......


И моите очи се напълниха, за това не се стърпях и реших непременно да го споделя с приятели и надничащите тук. Оказва се, че дори и един ден да не си живял в Родината си, обичта към нея е пренесена през времето и предадена на идващите поколения - децата. Само като си помисля, колко време е изминало от българите, заселили се най - напред в Бесарабия, а традициите и обичаите са живи?


ДА ЖИВЕЯ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ИМАХ ПРЕКРАСНА РАБОТА И ПЕЧЕЛЕХ ДОБРЕ, НО НЕ МОГА ДА ИЗДЪРЖАМ ПОВЕЧЕ ОТ 2-3 ГОДИНИ......
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА !!!


Благодаря, Ивоки за пожеланията! Весела Коледа и щастлива Нова година и за теб!
Не на всеки е дадено да може да живее сред чужди, макар че понякога може да бъдеш и чужд сред свои. Отдалечеността и отчуждението е факт и сред най - близки хора. Няма я сплотеността и взаимопомощта. За съжаление.
Споделеното от Ярослава ме развълнува, вероятно защото познавам много българи от там. Каква трябва да е силата на духа, за да пренесеш през времето, завещаното ти от дедите? И да кажеш думи, завет: "Слушай, сине, сестричката си булгарка, и да не ни посрамиш, ти си немаш сестри, тия са ти двенките, сега са ти дошли, те са ти по кръв най-близки, да знаеш, дека и към тех дълг имаш и към земята, сине, и към рода си. Да служиш сине честно и дано някога унуките ми да служат под знамената болгарски..."
Какви ли чувства бушуват вътре в душата, когато си далеч от Родината и когато тя е само блян?
Дано никога да не я губим!! Където и да сме да знаем, че има едно място в нея, където някой ни чака!!

цитирай
30. tota - И да поддържаме традициите живи, ...
20.12.2012 22:01
gogi6666 написа:
И да поддържаме традициите живи, българските традиции, независимо къде по света сме се разпиляли! ;)


Галине, посланието на разказа е голямо - те там, никога не са били тук, а милеят за България, а ние я имаме и не я ценим.
За това да поддържаме традициите живи, българските традиции, независимо къде по света сме се разпилели!!!
Дано!!
Хубави празници за теб и за всички, където и да са!!
цитирай
31. planinitenabulgaria - Брависимо за силния постинг!
21.12.2012 00:00
На Балканите само ние вече почти сме загубили националното си чувство. В Западните покрайнини бългапите се чувстват по-българи от нас. Разрухата на традициите след Деветото, омразата, която бе насадена у хората до степен всеки да мрази всеки. Тя се насажда и сега чрез простотията и примАтивитизма, който струи от медии, от учебни програми, от политиката на биривджиприматите от парламента, съда и др. Това е довело до безвъзвратна промяна в мисленето, която наричаме нихилизъм. Децата усещат накъде се завърта животът и поемат в тази посока. С пари от ЕС ще изградим метро, инфраструктура и на кого ще остане това като българите се стопяват?
И понежение на Балканите ние сме първата държава по липса на национално чувство, ще бъдем и първата, чиито територии ще преминат в съседите. Опустошени като природа обезбългарени, циганизирани...
цитирай
32. sparotok - Българска традиция
21.12.2012 00:01
Ати, аз съм напълно уверен, че Българската традиция ще ни спаси. Корените ни са здраво забити в родната земя, няма сила, която да ни откъсне от нея!

Весели празници!!!
цитирай
33. alexs - Вярата е това, което може да ни сп...
21.12.2012 00:16
Вярата е това, което може да ни спаси!
Хубави празници!
цитирай
34. tota - На Балканите само ние вече почти сме ...
21.12.2012 00:22
planinitenabulgaria написа:
На Балканите само ние вече почти сме загубили националното си чувство. В Западните покрайнини българите се чувстват по-българи от нас. Разрухата на традициите след Деветото, омразата, която бе насадена у хората до степен всеки да мрази всеки. Тя се насажда и сега чрез простотията и примАтивитизма, който струи от медии, от учебни програми, от политиката на биривджиприматите от парламента, съда и др. Това е довело до безвъзвратна промяна в мисленето, която наричаме нихилизъм. Децата усещат накъде се завърта животът и поемат в тази посока. С пари от ЕС ще изградим метро, инфраструктура и на кого ще остане това като българите се стопяват?
И понеже ние на Балканите ние сме първата държава по липса на национално чувство, ще бъдем и първата, чиито територии ще преминат в съседите. Опустошени като природа обезбългарени, циганизирани...


Коста, за съжаление това е истината, която не може да се скрие. И както казва един приятел: "Българите, съвременните, особено младите, не осъзнават колко важни са тези неща за духовното оцеляване на българската нация, която е в несвяст. В будна кома."
Време е да се спре това строполясване по нанадолнището!! Защото други вече чертаят картите си на нашата земя.
цитирай
35. tota - Ати, аз съм напълно уверен, че Бъ...
21.12.2012 00:26
sparotok написа:
Ати, аз съм напълно уверен, че Българската традиция ще ни спаси. Корените ни са здраво забити в родната земя, няма сила, която да ни откъсне от нея!

Весели празници!!!

Да, Павел, така е, може да ни спаси. Само че се иска много работа, и общи усилия от семейството до най - високите етажи на институциите на държавата и обратно, защото с подмяната на населението други традиции ще се популяризират.
Но, да не бъдем песимисти.

Весели празници!
цитирай
36. tota - Вярата е това, което може да ни сп...
21.12.2012 00:36
alexs написа:
Вярата е това, което може да ни спаси!
Хубави празници!


Тя е в нас, Алекс. Само някой трябва да запали факела!!

Хубави празнични дни и за теб!!
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Много ме трогнаха тези българи, за ...
21.12.2012 10:32
Много ме трогнаха тези българи, за съжаление такива като тях са на изчезване. В големите градове хората така са се отчуждили, че нямат желание да се събират, камо ли да почетат традициите. Дано повече хора да прочетат този постинг и да се замислят за българските обичаи и ценности.
цитирай
38. stela50 - Много вълнуващ и силен пост, Ати ... Нещо дълбоко трепва
21.12.2012 10:37
и не може да изчезне никога ... Аз съм от тези, които вярват в младите
и наистина точно преди празниците ме разплакаха няколко случая,
които са израз на все по- силното усещане и влечение към българските
традиции и обичаи... Не може всички да мислят така в този объркан свят,
но все повече млади българи, които лично познавам се връщат от чужбина,
за да родят и отгледат децата си тук - има и такива , които ги смятат за неудачници или смахнати, но истината е в сърцата им - в желанието
да променят нещо в Родината си. Моля се да се променят нещата и те да не
срещат огромни препятствия по пътя да пренесат нещо полезно и добро
тук. Докато не се промени виждането относно младите хора, които са останали
или са се върнали - умни, амбициозни, талантливи и естествени - все още ще
има случаи като този пред зъболекарския кабинет.
Освен това наблюдавам напоследък връщане към народната песен и танц,
народните традиции и празници ... Звучи оптимистично и силно вярвам всичко
да си дойде на мястото ... но ще мине време ...
Светли и весели празници и добри дни за всички !
цитирай
39. tota - Много ме трогнаха тези българи, за ...
21.12.2012 11:28
kasnaprolet9999 написа:
Много ме трогнаха тези българи, за съжаление такива като тях са на изчезване. В големите градове хората така са се отчуждили, че нямат желание да се събират, камо ли да почетат традициите. Дано повече хора да прочетат този постинг и да се замислят за българските обичаи и ценности.


Невенче, това, което споделяш е днешната наша действителност. Резултат от индустриалното и потребителското общество, а днес и от глобализацията. Обстоятелствата пред които ще бъдем поставени - изхранването на човечеството, консумирането на чисти продукти ще ни заставят да се поучим от опита на живелите преди нас и да
се завърнем към корените. Това е спасението. Няма да забравя думите на един от дядовците в рода на съпруга ми, който преди години казваше: "Вие и Вашите деца ще има какво да сложите на масата. Натам не зная."

Светли празнични дни!!
цитирай
40. tota - и не може да изчезне никога. . . Аз съм ...
21.12.2012 11:36
stela50 написа:
и не може да изчезне никога ... Аз съм от тези, които вярват в младите
и наистина точно преди празниците ме разплакаха няколко случая,
които са израз на все по- силното усещане и влечение към българските
традиции и обичаи... Не може всички да мислят така в този объркан свят,
но все повече млади българи, които лично познавам се връщат от чужбина,
за да родят и отгледат децата си тук - има и такива , които ги смятат за неудачници или смахнати, но истината е в сърцата им - в желанието
да променят нещо в Родината си. Моля се да се променят нещата и те да не
срещат огромни препятствия по пътя да пренесат нещо полезно и добро
тук. Докато не се промени виждането относно младите хора, които са останали
или са се върнали - умни, амбициозни, талантливи и естествени - все още ще
има случаи като този пред зъболекарския кабинет.
Освен това наблюдавам напоследък връщане към народната песен и танц,
народните традиции и празници ... Звучи оптимистично и силно вярвам всичко
да си дойде на мястото ... но ще мине време ...
Светли и весели празници и добри дни за всички !


Танечка, и на мен ми се иска да вярвам, че всичко ще си дойде на мястото. За съжаление не са малко годините на безвремие и доста от нещата, които бяха загърбени, трудно ще бъдат възстановени. Приемствеността я няма между поколенията. Смятам, че семейството е в основата на всичко, икономическия натиск , който понася е причина, цялата енергия да е насочена само към оцеляването. Вместо към нравствеността. Българинът някога е живял за едната чест.
Силно вярвам всичко да си дойде на мястото, защото нещата се редуват ... но ще мине време ...
Светли и весели празници и добри дни за всички и от мен!
цитирай
41. miaa - Щастлива Коледа!
21.12.2012 13:23
Традициите са най- хубавото и най- ярко доказателството, за величието на един народ.Трогна ме твоят постинг, Ати! Благодаря ти!
цитирай
42. анонимен - Благодаря ти, миличка, за този постинг !
21.12.2012 14:04
Трябва да сеем непрекъснато семето на родолюбието и вярата в Бога. Иначе пак ще паднем под чужда власт. Никога няма да забравя как Любка Рондова разказваше, че живеели в центъра на Прага преди много години. Когато баща й накрая ги намерил след дълги години, разделени от войната, поискал да се върнат в България. Тя казала, че там е беднотия, но той отговорил: "Бедно е, но си е наше."
цитирай
43. анонимен - Тук в Блог.бг един българин, живеещ в Англия,
21.12.2012 14:07
сподели с болка, че в Англия, дори, когато в почивни дни се събирали само български семейства, пак не искали да говорят на български, а само на английски.
цитирай
44. magnoliya - Снощи успях само да надникна при ...
21.12.2012 17:55
Снощи успях само да надникна при теб.
Днес четох, радвах се на разказа на Ярослава, на коледарите и си направих извода /за кой ли път/, че отдавна живеещите извън границите на нашата Родина българи и техните наследници милеят много повече за нея, отколкото живеещите тук.
Благодаря ти!
Весели Коледни и Новогодишни празници!
цитирай
45. анонимен - Великолепен пост, благодаря. Аз ...
21.12.2012 17:58
Великолепен пост, благодаря. Аз живея извън България за момента. Може би това ще се промени съвсем скоро, зависи от разни обстоятелства...Така или иначе, извън всякакво съмнение е, че ние сами сме отговорни за родовата си памет, традициите, вярата и всички останали добродетели.
Ако не успеем да се съхраним, няма да ни бъдат виновни нито политиците,нито чалгаджиите, нито мафиотите. Като начало можем да спрем да се дърляме един друг по блогове и форуми. Ясно е, че има много заинтересовани кръгове да ни разединяват, да ни насъскват един срещу друг и т.н. Нека не им го позволяваме!
цитирай
46. tota - Традициите са най- хубавото и най- ...
21.12.2012 18:36
miaa написа:
Традициите са най- хубавото и най- ярко доказателството, за величието на един народ.Трогна ме твоят постинг, Ати! Благодаря ти!


Благодаря, Миа! И аз споделям твоето виждане, че традициите, разкриват самобитността и величието на един народ. Те са това, което го прави един народ.

Любимото ми изпълнение на ансамбъл "Тракия" е за теб!
http://www.youtube.com/watch?v=o5A5w6GkiqM
цитирай
47. tota - Трябва да сеем непрекъснато семето ...
21.12.2012 18:43
анонимен написа:
Трябва да сеем непрекъснато семето на родолюбието и вярата в Бога. Иначе пак ще паднем под чужда власт. Никога няма да забравя как Любка Рондова разказваше, че живеели в центъра на Прага преди много години. Когато баща й накрая ги намерил след дълги години, разделени от войната, поискал да се върнат в България. Тя казала, че там е беднотия, но той отговорил: "Бедно е, но си е наше"


И аз Ви благодаря за споделеното. Силни думи е изрекъл бащата на Любка Рондова: "Бедно е, но си е наше". Там е най - мило!!

Една песен на Любка Рондова. Насладете се нейния глас!!
http://www.youtube.com/watch?v=kYCjgUlOBKM
цитирай
48. tota - сподели с болка, че в Англия, дори, ...
21.12.2012 18:53
анонимен написа:
сподели с болка, че в Англия, дори, когато в почивни дни се събирали само български семейства, пак не искали да говорят на български, а само на английски.


Не ме учудва това, което споделяте. Може да имат стремеж да усъвършенстват езика, но забравят, че трябва да поддържат и двата езика.
Ще дойде ден, когато ще осъзнаят грешката си. Не може да на го боли човек за онези думи, които най - напред е чул: - Чедо, чедо!!
цитирай
49. tota - Снощи успях само да надникна при ...
21.12.2012 18:58
magnoliya написа:
Снощи успях само да надникна при теб.
Днес четох, радвах се на разказа на Ярослава, на коледарите и си направих извода /за кой ли път/, че отдавна живеещите извън границите на нашата Родина българи и техните наследници милеят много повече за нея, отколкото живеещите тук.
Благодаря ти!
Весели Коледни и Новогодишни празници!


Раде, обстоятелствата са ги заставили да се съхранят и да милеят повече за татковината, както те казват за България.
За теб!!
ДИМИТРИНА КУНЕВА " ЗАГУКАЛА МИ СИВА ГЪЛЪБКА "
http://www.youtube.com/watch?v=Uh-z1_XO73E
цитирай
50. tota - Великолепен пост, благодаря. Аз ...
21.12.2012 19:14
анонимен написа:
Великолепен пост, благодаря. Аз живея извън България за момента. Може би това ще се промени съвсем скоро, зависи от разни обстоятелства...Така или иначе, извън всякакво съмнение е, че ние сами сме отговорни за родовата си памет, традициите, вярата и всички останали добродетели.
Ако не успеем да се съхраним, няма да ни бъдат виновни нито политиците,нито чалгаджиите, нито мафиотите. Като начало можем да спрем да се дърляме един друг по блогове и форуми. Ясно е, че има много заинтересовани кръгове да ни разединяват, да ни насъскват един срещу друг и т.н. Нека не им го позволяваме!


Благодаря Ви, за споделеното! Всичко е в ръцете ни, но трябва да се събудим от съня, с който ни приспиват. Да осъзнаем, че е крайно време да спрем тази трансформация в обществото, наричана криза, която почти няма аналог в историята ни. Може би с годините непосредствено след Освобождението до началото на ХХ век. И още ако не настъпи коренна промяна, България няма да я има. Къдета и да сме да я носим в сърцето!!
Послушайте нашата песен, която оглася простора !! Хубави дни!!
Валя Балканска- Излел е Дельо хайдутин
http://www.youtube.com/watch?v=7lJYq6bjHTQ
цитирай
51. yotovava - Вярвам в това.
21.12.2012 22:13
цитирай
52. soleilelle - твоят невероятно красив пост ме ...
21.12.2012 22:15
твоят невероятно красив пост ме провокира да напиша за един Родолюбец -Симеон Груев .Благодаря
цитирай
53. tota - Да, Валя, трябва да вярваме и да ...
22.12.2012 07:58
yotovava написа:


Да, Валя, трябва да вярваме и да не губим идентичността си като българи!
За теб!
http://www.youtube.com/watch?v=3ZFj3roHX9c
http://www.youtube.com/watch?v=d2Wm7bCfwNc
Весели Празници!
цитирай
54. tota - твоят невероятно красив пост ме ...
22.12.2012 08:04
soleilelle написа:
твоят невероятно красив пост ме провокира да напиша за един Родолюбец -Симеон Груев .Благодаря


Анна, не бива да забравяме оставилите следа. С интерес ще прочета посветеното от Вас на Симеон Груев.

Една прекрасна песен подбрах за Вас!
месечинко моя
http://www.youtube.com/watch?v=DvcHjDs8weE
Весели празници!!
цитирай
55. mamas - Благодаря, Ати!
22.12.2012 13:24
Плаках... и се радвам, че и другите преди мен са се развълнували толкова силно. Ще оцелее България.

Светли празници!
цитирай
56. mariniki - много ме трогна нарисаното от теб, Ати...
22.12.2012 15:30
твърдо вярвам и аз, че българските традиции ще спасят семействата
и нас в глобалния свят, както са го правили и в мрачните времена...
пожелавам ти светли и топли празнични дни... от сърце...
цитирай
57. tota - Плаках. . . и се радвам, че и другите ...
22.12.2012 15:36
mamas написа:
Плаках... и се радвам, че и другите преди мен са се развълнували толкова силно. Ще оцелее България.

Светли празници!


Славе, благодаря за пожеланията. Оптимизъм струи от думите ти: "Ще оцелее България" Дано!!!
Моят поздрав за теб!

Магда Пушкарова - "Що не ме ожениш, мале ле...
http://www.youtube.com/watch?v=Ja2gcHbkcok
Динка Русева - Високо грееш, звездо льо
http://www.youtube.com/watch?v=B__QyTrMLGs
Светли празници!!
цитирай
58. tota - твърдо вярвам и аз, че българските ...
22.12.2012 16:01
mariniki написа:
твърдо вярвам и аз, че българските традиции ще спасят семействата
и нас в глобалния свят, както са го правили и в мрачните времена...
пожелавам ти светли и топли празнични дни... от сърце...


Благодаря, Мариники! Само народ български да има. Детски гласове да огласят простора. Ще има и традиции и България!!
Моят поздрав за теб!
Седнал ми беше Манолчо -Недялка Керанова
http://www.youtube.com/watch?v=XeD8c8D15nQ
Светли, празнични дни!!
цитирай
59. djani - Много патриотично и драматично...
22.12.2012 18:28
Драматично, за това че израсна безродно поколение и то по вина на родителите си. Водени от еснафско желание отрочетата непременно да завършат в чужбина и де се реализират там. И съмоосъждайке се след емиграцията им на самота и бдение пред скайпа. Да видят скъпите лица на внучетата и след това да поплачат скришом от тях. Вече имам много такива приятели и познати и за съжаление се увеличават. Защото птичетата отлитат завинаги. Всъщност, глобализацията осъжда на подобна съдба бедните страни и не само тях. Всички ще се преварим в казана...
цитирай
60. tota - Драматично, за това че израсна б...
22.12.2012 19:16
djani написа:
Драматично, за това че израсна безродно поколение и то по вина на родителите си. Водени от еснафско желание отрочетата непременно да завършат в чужбина и де се реализират там. И съмоосъждайке се след емиграцията им на самота и бдение пред скайпа. Да видят скъпите лица на внучетата и след това да поплачат скришом от тях. Вече имам много такива приятели и познати и за съжаление се увеличават. Защото птичетата отлитат завинаги. Всъщност, глобализацията осъжда на подобна съдба бедните страни и не само тях. Всички ще се преварим в казана...


Джани, патриотично, защото виждаме как след толкова години, българите в Бесарабия носят в себе си обичта към България. Трагично, защото се от родиха и разпиляха българите по света. И още народът се топи...Държава без народ е територия. А, празна територия - няма.... Силни са думите ти, боли от истината в тях: Всички ще се преварим в казана..." В казана на глобализацията!!

Поздрави, Джани!
http://www.youtube.com/watch?v=aORCDwOXzsI
цитирай
61. 4aiotgluhar4e - Весели празници и на теб, Ати!
23.12.2012 00:54
Весели празници и на теб, Ати!
цитирай
62. tota - Весели празници и на теб, Ати! ...
23.12.2012 09:09
4aiotgluhar4e написа:
Весели празници и на теб, Ати!


Благодаря, Чайче!!
Това избрах за теб!
Raina Ivan Diakov Maiko edna si na sveta
http://www.youtube.com/watch?v=8lEgjgluYJI
Весели празници!!
цитирай
63. inel379 - В семейното огнище има топлина за всички!
23.12.2012 13:40
Силни сме с нея!
Благодарни и благородни!
Затова сме готови да раздаваме
на онези, на които по различни причини тя липсва!
И става чудо!
Отдалечаваме се от агонията
и се доближаваме до хармонията!
Чувстваме се щастливи!
Чувстваме се удовлетворени!
Прекрасни мигове на единомислие и единодействие
с майката Вселена!
Уютни празнични дни, Тота!
Музика в душите да звучи!:)
цитирай
64. tota - Силни сме с нея! Благодарни и б...
23.12.2012 14:06
inel379 написа:
Силни сме с нея!
Благодарни и благородни!
Затова сме готови да раздаваме
на онези, на които по различни причини тя липсва!
И става чудо!
Отдалечаваме се от агонията
и се доближаваме до хармонията!
Чувстваме се щастливи!
Чувстваме се удовлетворени!
Прекрасни мигове на единомислие и единодействие
с майката Вселена!
Уютни празнични дни, Тота!
Музика в душите да звучи!:)


Мила, Инел, Благодаря за пожеланията!
Споделям виждането ти, че "в семейното огнище има топлина за всички!" За това трябва да се стремим, то да е съхранено. Да го има. За да има хармония, щастие, удовлетворение, единомислие, единодействие в света.

За теб!
Мой роден край
http://www.youtube.com/watch?v=3ZFj3roHX9c
http://www.youtube.com/watch?v=Yz5RLFdHnSU&playnext=1&list=PL3Jb9ZVBGqSZ1h-tj8T6pGSDdkJkaZ5eY&feature=results_main
цитирай
65. slunchevchovek - Отдавна не бях чел по-вълнуващ м...
24.12.2012 21:28
Отдавна не бях чел по-вълнуващ материал! Благодаря ти, че събуждаш отново в нас българското!
цитирай
66. tota - Отдавна не бях чел по-вълнуващ м...
24.12.2012 21:49
slunchevchovek написа:
Отдавна не бях чел по-вълнуващ материал! Благодаря ти, че събуждаш отново в нас българското!

Да благодарим и на Ярослава за споделеното!
Българското, ние го носим в себе си, но не бива да допуснем да се размием в този глобализиращ се свят. Пример за нас са бесарабските българи
/и не само те /, които и до ден днешен са съхранили традициите и обичаите и тачат всичко българско.
цитирай
67. qbylkovcvqt - Весели празници, Ати! Боя се, ...
25.12.2012 09:48
Весели празници, Ати!

Боя се, че все по-малко познаваме своите традиции и се отдалечаваме от тях...
Често ограничаваме традицията в това какво трябва да има на масата. Традицията е нещо много по-голямо и всеобхватно... Българинът никога не е живял лесно. Сега колкото и да е трудно, не е по-трудно от преди 100 или 200 години да речем... Но мисленето ни се променя и то не в полза на българската традиция... :) Ще спра до тук. Празници са.

Честито Рождество и Щастлива Нова година!
цитирай
68. kometapg - Традициите ни са тези, които при...
25.12.2012 16:51
Традициите ни са тези, които придават нашата самобитност като народ! А нашите са толкова цветни и хубави и трябва да съумеем да ги запазим! Честита Коледа! :)
цитирай
69. tota - Весели празници, Ати! Боя се, ...
25.12.2012 20:47
qbylkovcvqt написа:
Весели празници, Ати!

Боя се, че все по-малко познаваме своите традиции и се отдалечаваме от тях...
Често ограничаваме традицията в това какво трябва да има на масата. Традицията е нещо много по-голямо и всеобхватно... Българинът никога не е живял лесно. Сега колкото и да е трудно, не е по-трудно от преди 100 или 200 години да речем... Но мисленето ни се променя и то не в полза на българската традиция... :) Ще спра до тук. Празници са.

Честито Рождество и Щастлива Нова година!


Благодаря, Славе!
Честито Рождество Христово и Щастлива Нова година и за теб и твоите близки! Споделям това, което си доловила, че приложението ни традициите се ограничава в определени стеснени рамки. Но за да се променят нещата се иска и позиция на държавно ниво. Ще приведа това, което ме впечатли тези дни. Калофер отбелязва подобаващо празника, спазвайки обичаите, но това, което видях в репортажа за Панагюрище ме изненада. Градът беше озвучен с песен, която няма нищо общо с традициите ни. Звънко пей /jingle bells/ звучеше на английски. Тази мелодична детска песен се изпълнява и на нашия български език. Какво пречи на общината да подбере песента, която звучи на български език. http://www.youtube.com/watch?v=7CVEtQm9y9I
Освен семейството отговорни за това са и държавните институции, общините, училищата, и медиите. Всички те трябва да съблюдават традициите и да работят за тяхното утвърждаване в живота ни.
Трябва да има правила и за ползването но езика ни. Отиваш в ДКЦ или в кметство и слушаш само циганска реч. Имаме такива райони в града. Защо да не се изисква там на обществените места да звучи български език? Колко малко се изисква да има правила и те да се спазват.
Спирам до тук все пак е празник.
За теб!
http://www.youtube.com/watch?v=yikdzHl9zwk
цитирай
70. tota - Традициите ни са тези, които при...
25.12.2012 20:56
kometapg написа:
Традициите ни са тези, които придават нашата самобитност като народ! А нашите са толкова цветни и хубави и трябва да съумеем да ги запазим! Честита Коледа! :)


Благодаря, Светла! Честита Коледа и на теб!
За да запазим традициите се изисква и воля и знание за тях!! Държавните институции в лицето на Министерството на културата и на образованието трябва да вземат нещата в свои ръце и да работят за утвърждаването на традициите ни!!
За теб! http://www.youtube.com/watch?v=VZT2ZyZRNa4
цитирай
71. priqtel12 - Съгласна съм с написаното.
26.12.2012 11:34
"Труден е животът ни днес, но ако не носим в себе си частица от българското, от традициите ще се изгубим по пътя си в глобалния свят."
да, дори и да ни е трудно днес, не бива да губим искрицата на българщината в душите си. Без нея ще бъдем ничии.....
Честита Коледа!Поздрави!
цитирай
72. ckarlet - Дано да успеем да запазим българ...
26.12.2012 15:19
Дано да успеем да запазим българските традиции, Тота, и по-важното е да съумеем да ги предаваме на поколенията!
Поздрави за хубавия, постинг и Щастлива Коледа!
цитирай
73. mariniki - Честито Рождество, Ати...
26.12.2012 17:19
светли и топли дни за теб...
пожелавам от сърце..
цитирай
74. tota - "Труден е животът ни днес, но ...
26.12.2012 20:53
priqtel12 написа:
"Труден е животът ни днес, но ако не носим в себе си частица от българското, от традициите ще се изгубим по пътя си в глобалния свят."
да, дори и да ни е трудно днес, не бива да губим искрицата на българщината в душите си. Без нея ще бъдем ничии.....
Честита Коледа!Поздрави!


Иве, от всеки един от нас зависи да не губим искрицата на българщината в душите ни, за да не бъдем ничии!!

Честита Коледа!

За теб!
http://www.youtube.com/watch?v=Ty1KxaiF1R8&NR=1&feature=endscreen
http://www.youtube.com/watch?v=Zx0P17GwXUQ
цитирай
75. tota - Дано да успеем да запазим българ...
26.12.2012 21:11
ckarlet написа:
Дано да успеем да запазим българските традиции, Тота, и по-важното е да съумеем да ги предаваме на поколенията!
Поздрави за хубавия, постинг и Щастлива Коледа!


Скарлет, съхраняване на традициите и предаване на поколенията. Но без предозиране и натрапване на чужди заемки, нетипични за българското.

Щастлива Коледа и за теб!
http://www.youtube.com/watch?v=lot7gg3K29o
http://vbox7.com/play:fa62241d
цитирай
76. tota - светли и топли дни за теб. . . поже...
26.12.2012 22:39
mariniki написа:
светли и топли дни за теб...
пожелавам от сърце..


Благодаря, Мариники!
Весели и щастливи празнични дни! И много обич за теб!!

http://www.youtube.com/watch?v=umo4sHhBL-Q
http://www.youtube.com/watch?v=o3dQrA0lnMQ
цитирай
77. saportok - Весела Коледа!
27.12.2012 11:37
Весела Коледа!
цитирай
78. tota - Весела Коледа! Благодаря за ...
27.12.2012 12:07
saportok написа:
Весела Коледа!


Благодаря за пожеланията. Тя вече мина, но следва очакването на Новата година.
Здрава, благодатна и щастлива да е за всички ни!!
цитирай
79. makont - Красиво и трогателно,
28.12.2012 01:07
да, трябва да се обединим и в празниците и в делниците. Така няма да се изгубим. Поздрави за хубавия постинг. Желая ти много настроение и усмивки по празниците с любимите хора!
цитирай
80. tota - да, трябва да се обединим и в праз...
28.12.2012 11:36
makont написа:
да, трябва да се обединим и в празниците и в делниците. Така няма да се изгубим. Поздрави за хубавия постинг. Желая ти много настроение и усмивки по празниците с любимите хора!


Благодаря, Мая! Да бъдем преди всичко човеци, да носим българското в себе си, и да не се противопоставяме един на друг. Да не допускаме да ни разделят по географски, политически, религиозни и какви ли не още критерии.

За теб!
Мария Балтаджиева - Гората пее
http://www.youtube.com/watch?v=7t2TB0t8HaM

http://www.youtube.com/watch?v=z_TnPlMun24&playnext=1&list=PL39376F0EB6F57287&feature=results_main

Весело посрещане на Новата година!
цитирай
81. iliada - Най-искрени благопожелания за...
29.12.2012 16:40
Най-искрени благопожелания за
здраве и сили;
за ползотворни дела; за
топлота и доброта – дарявани
и получавани; за дни на радост
с усмивки и веселие;
за мигове на сбъднати мечти през Новата 2013-та:)
цитирай
цитирай
82. tota - Най-искрени благопожелания за...
29.12.2012 20:01
iliada написа:
Най-искрени благопожелания за
здраве и сили;
за ползотворни дела; за
топлота и доброта – дарявани
и получавани; за дни на радост
с усмивки и веселие;
за мигове на сбъднати мечти през Новата 2013-та:)


Иля, благодаря за пожеланията! И на теб много здраве, късмет и щастие през Новата 2013 година!
Моят поздрав за теб!
Северняшки ансамбъл за народни песни и танци - Плевен
http://www.youtube.com/watch?v=DYFq4pHPEhc

Весело посрещане на Новата година!!
цитирай
83. etyna - Прекрасен разказ!
29.12.2012 23:11
Нека предстоящата година е здрава и успешна за теб и близките на сърцето ти хора!
цитирай
84. tota - Нека предстоящата година е здрава и ...
30.12.2012 08:57
etyna написа:
Нека предстоящата година е здрава и успешна за теб и близките на сърцето ти хора!


Етина, благодаря за пожеланията! И на теб през Новата 2013 година пожелавам много здраве, успехи и щастие!
Моят поздрав!
http://www.youtube.com/watch?v=KPrcT2UUsVA
Весело посрещане!
цитирай
85. iliada - Ако бъдем хора, вместо победители, ...
30.12.2012 10:34
Ако бъдем хора, вместо победители,
Ако бъдем честни, вместо безразлични,
ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни,
ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения,
ако бъдем щастливи, вместо прави,
то може би сме добри християни.
Поздравяваме Ви с настъпващите новогодишни празници!
Разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата.
~ ~ ~
Най-искрени благопожелания за
здраве и сили;
за ползотворни дела; за
топлота и доброта – дарявани
и получавани; за дни на радост
с усмивки и веселие;
за мигове на сбъднати мечти през Новата 2013-та:)
цитирай
86. miaa - Честито Рождество! Щастлива Нова 2013 година!
30.12.2012 11:56
Мила Ати, в твоя блог е уютно и съкровено...Тук има българско присъствие, родолюбие, мъдрост и много любов към великите творци, патриоти и тези, които обичат България.Бог да те благослови.
цитирай
87. tota - Ако бъдем хора, вместо победители, ...
30.12.2012 15:16
iliada написа:
Ако бъдем хора, вместо победители,
Ако бъдем честни, вместо безразлични,
ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни,
ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения,
ако бъдем щастливи, вместо прави,
то може би сме добри християни.
Поздравяваме Ви с настъпващите новогодишни празници!
Разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата.
~ ~ ~
Най-искрени благопожелания за
здраве и сили;
за ползотворни дела; за
топлота и доброта – дарявани
и получавани; за дни на радост
с усмивки и веселие;
за мигове на сбъднати мечти през Новата 2013-та:)


Благодаря, Иля!
"Поздравяваме Ви с настъпващите новогодишни празници!
Разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата."
Прошката и добротата, само те ще ни водят към разбирателството.

Весело посрещане на Новата 2013 година!
цитирай
88. tota - Мила Ати, в твоя блог е уютно и сък...
30.12.2012 15:39
miaa написа:
Мила Ати, в твоя блог е уютно и съкровено...Тук има българско присъствие, родолюбие, мъдрост и много любов към великите творци, патриоти и тези, които обичат България.Бог да те благослови.


Мила Миа, благодаря за хубавите думи. Мисля, че щом сме тук, трябва да сме полезни. Полезни за България! Какво е тя без хората - територия. В този глобализиращ се свят, нашата държава стана мащеха за чедата си. Прокуди ги по света.
Що за държава е нашата щом не работи в посока на нейното засилване - да има работеща икономика, да има работни места, да води истинска социална политика и т. .н. Има лостове, с които може да се направлява посоката на развитие, стига да има воля у наричащите себе си държавници.

Българското трябва да доминира в страничките ни!!!

За теб!!
Българин се казвам - Георги Гоцев
http://www.youtube.com/watch?v=dBMANt5hJek
http://www.youtube.com/watch?v=16cMkvas7d8

Весело посрещане на Новата 2013 година!!
цитирай
89. gocho52 - Поздрав от Варна,Ати!...
30.12.2012 18:28
.
цитирай
90. tota - . За теб! Калинка Вълчева - Я ...
30.12.2012 22:42
gocho52 написа:
.

За теб!

Калинка Вълчева - Я изгрей, изгрей
http://www.youtube.com/watch?v=gzkhdmd-QN0

Благодаря, Георги! Весело посрещане на Новата 2013 година!!
цитирай
91. chergligan - Споделям изказаните от Вас мисли, ...
18.01.2013 10:38
Споделям изказаните от Вас мисли, както и написаното от Ярослава.
Пожелавам Ви здраве и късмет през Новата 2013 година!
цитирай
92. tota - Споделям изказаните от Вас мисли, ...
19.01.2013 20:09
chergligan написа:
Споделям изказаните от Вас мисли, както и написаното от Ярослава.
Пожелавам Ви здраве и късмет през Новата 2013 година!


Благодаря Ви! Да бъдем повече човеци! Да пазим българското, за да ни има!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146590
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70663
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031