Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2013 21:11 - Нахвърляни мисли…Няма да я бъде тази наша държава…
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 23162 Коментари: 53 Гласове:
57

Последна промяна: 20.04.2013 09:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нахвърляни мисли…Няма да я бъде тази наша държава…

 Днес ми се наложи да отида до кв. „Столипиново”, известен и като „Изгрев”. Още от ДКЦ „Изток” пред очите ми изникнаха търговските обекти –  магазини, гаражни помещения и сергии. Всички те са заредени със стока от „братска” Турция – дрехи, обувки, перилни препарати, стоки за бита и други. И между тях – зеленчуци, плодове, хляб и хлебни изделия, месо / висеше на кука/, яйца, захаросан памук, палачинки, кюфтета и кебапчета. Всичко това се приготвя и продава на улицата без да се съблюдават никакви  – санитарно - хигиенни изисквания.

И друго, което не видях – никъде нямаше касов апарат.

На фона на всичко това насядали от двете страни млади хора, тук там по – възрастни  и деца, деца , деца …Не чух да звучи българска реч. Мъже играят карти, ядат и пият... звучи музика, която няма нищо общо с българското. Живот си живеят в място, където държавата сякаш я няма.

И там разслоението си е казало своето  -  нови къщи по на няколко етажа,  без план. До тях малките къщички без никакви улици. И коли нови – мерцедеси и БМВ – та, джипове минаваха през цялата улица.

Вървиш, гледаш това и се питаш дали наистина си в България?  Всички тези хора живеят със социалните, детските надбавки, безконтролната търговия. Вероятно има и още нещо. Това по – добре го знаят органите на реда.

……

И другата крайност - линеят селата ни, във входовете на жилищните блокове вече живеят повече пенсионери, отколкото млади хора.Топи се България ...

Тази картина не е само тук в  „Столипиново”, а във всички квартали /гета/ в големите градове, в които живеят братята роми. До кога с тази прекалена толерантност от страна на държавата и обществото. Те много добре знаят, че начина по който живеят е неправилен , но продължават, защото им е по-лесно и им е "позволено".

Ако нашите бъдещи политици продължат да гледат на този етнос , като на хора, чрез които могат да се "докопват" само до властта и не предприемат радикални мерки, и те да заживеят по правилата на държавата ни: няма да я бъде тази наша държава…няма да се нарича България, а може би Мангалия или Ромалия по - модерному./ Не Румелия, в плановете на други е това наименование??/
Те са равноправни граждани на Р. България и е крайно време да започнат да се държат като такива, както ние си плащаме за всичко, така и те са длъжни да го правят!!!
......
И да не вземете да ме обвините в национализъм!! Споделих само видяното.

 













Гласувай:
61



1. tikoev - Ще плащат. . . вече им раздават по 100 ...
18.04.2013 21:50
Ще плащат...вече им раздават по 100 лева на глас! Което означава, че пак те ще определят как да живеем ние и колко пари да им се отпускат на тях!
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Ати!
18.04.2013 21:52
Ти си попаднала в евентуалното черно бъдеще на родината ни /след 20-30 г./...
цитирай
3. planinitenabulgaria - Привет за този постинг, Тота!
18.04.2013 21:58
Този проблем е най-страшният от всички и затрива България. Гостоприемникът вече не може да изхравна паразитите, но паразитите стават все повече. На едно ромово семейство се падат по осем деца, от които поне 6 остават живи. Те са около 300000 в София, по около 100000 в Сливен и Видин и така в страната - 1500000. В момента те мигрират от селата, където опустошиха за джелезо и джици къщите в големите градове, където също има банкомати. Всеки месец им ги зареждат с помощите за децата им - техния - поминък! - а през свободното си време те се занимават с продажба на цигари или други видове престъпност. Ако нямат далавера някъде са по гари и пазари. Сега ще имат келепир от изборите.
Един пример:
Под старата Водопречиствателна станция имаше гето, а сега - 6 /пиша с думи, шест!/ От цялата страна идват при тях дуги ромове, но какви коли карат! Не вярвам да са от детските. Но и никой ги не пита - те имат права. Не само в превозните средства на Градски транспорт или при заплащане на данъци...
цитирай
4. vayaleta - Права си!
18.04.2013 21:59
Никога не са били учени да спазват правилата, уви и затова мислят, че всичко им е разрешено.
цитирай
5. tit - Отвоюват си тяхното без бой!:(
18.04.2013 22:19
от наша страна!
цитирай
6. tota - tikoev, mt46, planinitenabulgaria ,vayaleta,tit, - Благодаря Ви за изрезеното мнение.
18.04.2013 22:55
1. tikoev - Ще плащат. . . вече им раздават по 100 ...
Това е недобра информация. Пак ще изберат този, който са определили. Така ще нагласят нещата.

2. mt46 - Поздрав, Ати!
Така си помислих и аз Марине. Но най - напред не знаех къде се намирам.

3. planinitenabulgaria - Привет за този постинг, Тота!
Колко много си прав, Коста, казвайки истината на глас. Размених реплики с едно момче, което се оказа, че не е от квартала. То каза, че ако някой се опита да влезе да поставя касови апарати или нещо друго, няма да излезе жив от квартала. Прозвуча ми много силно казано.
Виж някой е сложил минус, вероятно няма очи за случващото се с държавата ни. Никой не иска противопоставяне, само правила и спазване на задълженията като граждани на държавата от всички - без изключение.

4. vayaleta - Права си!
Да Виолета никога н са били учени да спазват правилата и последните двадесет и малко отгоре години са ползвани за това кой да вземе властта.

5. tit - Отвоюват си тяхното без бой!:(
Теди, за съжаление това е самата истина. Въпреки че се наливат много средства за интеграцията им, нещата не се променят.
цитирай
7. get - - Спокойно Ати !
19.04.2013 00:33
- По сходен модел се е формирала античната гръцка държава !

- Знам ли ? - след време може да ни сочат за образецА на цивилизованостА ! - историците(ИДЕОЛОЗИ) в новата Европа, навлизаща в етапа на "развитият социализъм" !!

- Прощавай(те) цинизма !

- Апропо - знаете ли, че между Франция(и не само) и нашата държава, се водят преговори, те да ни плащат (за да "социализираме" индианците си) - Тоест да си ги държим тук, та да не им развалят рахата в подредената държава . :(((
цитирай
8. tota - pvdaskalov - споделено на лични
19.04.2013 00:42
"....Мен също много ме е яд на циганите, но има и работни между тях. Такива са тези, които живеят в Калофер. Бегло за тях съм разказал в "Бараката...". .....Нямам обаче рецепта срещу безочието на основната маса от тях. Спомням си, преди няколко години една жена-българка от Шумен или Нови пазар се молеше в пресата да я признаят за циганка, защото загиваше без работа и помощи. ......
Ако смяташ, че това лично съобщение ще е в подкрепа на твоя постинг, можеш да го пуснеш като мнение.

Благодаря за споделеното, Петър! То хвърля светлина върху факта, че хората са различни, има и добри и лоши, работливи и мързеливи. Не мога да поставя знак на равенство. Акцентът на споделеното е в посока права и задължения и толериране от страна на управляващите на определена група граждани.
цитирай
9. tota - - По сходен модел се е формирала а...
19.04.2013 01:10
get написа:
- По сходен модел се е формирала античната гръцка държава !

- Знам ли ? - след време може да ни сочат за образецА на цивилизованостА ! - историците(ИДЕОЛОЗИ) в новата Европа, навлизаща в етапа на "развитият социализъм" !!

- Прощавай(те) цинизма !

- Апропо - знаете ли, че между Франция(и не само) и нашата държава, се водят преговори, те да ни плащат (за да "социализираме" индианците си) - Тоест да си ги държим тук, та да не им развалят рахата в подредената държава . :(((


Приятелю, Гет!
Благодаря за споделеното. Нахвърляните мисли са опит да покажат, че има сериозен проблем в нашето общество и ако държавата не вземе нещата в свои ръце нещата могат да излязат извън контрол.
Става въпрос за истинска работа за интегрирането им - задължително образование поне до 8 клас, обвързването посещаването на училище с детските надбавки, здравна просвета и култура, работни места и за тях, дори и крайно да ти прозвучи създаване на институция подобна на трудовата повинност. Отварям скоба - преди няколко дни един възрастен ром, да не напиша циганин ми сподели, че чрез строителни войски много от тях имали занаят и това ги спасявало в тези трудни години. А днес младото момче ми каза, че тези тук в Столипиново се отличават от нас, защото не излизат от гетото, не общуват с други хора.Това могат да направят училището, казармата / такава вече няма/, работата / закриха/ унищожиха май е по - точната дума/ предприятията и какво остава - различните фондации, които само източват парите и нищо не се вижда на повърхността.
Това, което си подразбрал, ако е вярно, не говори добре за демократичността, на уж демократичните държави.
цитирай
10. sande - Каквато държавата,такива и циганите й, каквито циганите, такава и държавата!
19.04.2013 06:44
Има такава зависимост. Едно са българските цигани, но друго - сръбските, други са испанските цигани, други италианските, други африканските и доста различни - руските. Не зная има ли цигани в Китай, Япония ...Или в Индия? Какви са им циганите на индийците? Някои казват, че там всички били цигани, значи 1 милиард и 200 милиона!

За България циганите са проблем в проблема. Самата българска действителност след проваления преход е проблем, а циганите завършват картината. Освен да си прекръстим държавата на Мангалия и така всичко да си стане Нормално.
цитирай
11. yotovava - Проблемът е в израждането - изродени ценности,
19.04.2013 09:44
изродена представа за съществуване, за труд, за ........

Предлагам Европа да си ги интегрира.
цитирай
12. mitkaloto - Трагедията на една държава. Поз...
19.04.2013 10:33
Трагедията на една държава.Поздрави!
цитирай
13. tota - sande, yotovava, mitkaloto,
19.04.2013 12:52
10. sande - Каквато държавата,такива и циганите й, каквито циганите, такава и държавата!
....
За България циганите са проблем в проблема. Самата българска действителност след проваления преход е проблем, а циганите завършват картината. Освен да си прекръстим държавата на Мангалия и така всичко да си стане Нормално.
....
Констатация, в която прозира недалновидното управление на страната през годините на прехода. В стремежа към властта и лично облагодетелстване народните избраници забравиха защо са там. Пишат правилата или ги взаимстват от някъде без да са приложими за нашите условия, специфика. На всичкото отгоре, много често ги променят и най - лошото е, че не ги спазват. Така примерът не е пример, който да възпитава, а заразява всички да го следват. Щом ония горе могат да заобикалят законите, защо и ние да не правим това.

Висок морал се изисква в политиката и отговорност за бъдещето ни като народ и държава.
.....
11. yotovava - Проблемът е в израждането - изродени ценности, изродена представа за съществуване, за труд...
Валя, точно казано. Добре би било Европа да ги интегрира. Но виждаш какви планове кроят.

12. mitkaloto - Трагедията на една държава.

Тъжна, констатация, но е факт. Да си толкова сляп, че да не можеш да предвидиш опасността, която те грози и да не работиш в тази посока е престъпление.
Може да има и изключения по места, но това не решава кардинално проблема.
цитирай
14. stela50 - Здравей, Ати ... Засегнала си един страшно наболял проблем
19.04.2013 12:55
не само в нашия град ... но наистина картината
в Столипиново е потресаваща ...
В този квартал ми се е случвало преди много време
да премина веднъж, въпреки, че съм родена в Пловдив
и ми се плачеше ... губиш представа къде се намираш...
Хората, които са живели и още живеят там навярно
могат да напишат книги. Но все пак мисля, че този
проблем е от много години, с риск да ме упрекнете
ще кажа, че вината, за да се стигне до това положение
не е само на ромите, а и на неправилната политика
на всички нива през годините - права, задължения,
образование ... Има и такъв момент - когато не ти се
занимава с нещо, просто махаш с ръка и го оставяш,
пък каквото ще да става. Не може така ... сега всичко
се изсипва върху нашите глави. Много хора не са си
свършили работата - още от децата ромчета - до възрастните.
Навярно единици се опитват, има много образовани роми,
но не могат да се справят. Вече е доста късно, не ми се
иска да кажа - невъзможно, за да се промени картината
в ромските квартали и села, а както чухме около Видин
има само ромско население ... обезлюдени села, без нито
един българин. Има ли закони, те трябва да важат за всички,
така е ... Но кой им дава пари, кой им разрешава всичко това,
кой ги манипулира и използва, кой ги надъхва и после бяга ...
Това е наслагвано през времето и с магическа пръчка
не може да се изтрие... За съжаление това е един стар и много
наболял проблем. А виновните са и сред тези, които са били
избирани и са отговорни точно за това в местната власт...
Как да я бъде България ?!!
цитирай
15. demonwind - Това е толкова много работна ръка!
19.04.2013 13:46
Веднага ми изникват мисли за места като Треблинка, Заксунхаузен, Лидице, Бухенвалд, ГУЛАГ, Белене... И имена като Айхман, Менгеле, Мирчо Спасов, Лаврентий Берия... Ех, кога ли не само ние, но и Евпора ще се събуди... Апропо, добре си го написала, утре е 20 април! ;)
цитирай
16. tili - Защо да спазват някакви си
19.04.2013 16:24
правила като 40 милиарда са откраднати и изнесени от България през последните 10 години? Офшори, мними чужди инвестиции, пране на пари от наркотици и проституция... Молове и магазини по Витошка с умопомрачителни наеми, където никой не влиза и вътре стои само по някоя намазана скучаеща мутреска.
Циганите са реална илюстрация на "обществото" ни. Това, в което живеем. Защо те да са други?
цитирай
17. fascindoo - 10. sande - Каквато държавата,такива и циганите й, каквито циганите, такава и държавата!
19.04.2013 17:49
...
Но не забравяй,че циганите са били винаги скритото оръжие на евреите в държавата БГ!
--- сега е просто ОЧЕВАДНО!

те са си едно племе (потърси в гугъл Ифандиев по въпроса!)
цитирай
18. sande - За пръв път чувам за подобна връзка - евреи - цигани, но ще прочета Ифатдиев ...
19.04.2013 18:56
fascindoo написа:
...
Но не забравяй,че циганите са били винаги скритото оръжие на евреите в държавата БГ!
--- сега е просто ОЧЕВАДНО!

те са си едно племе (потърси в гугъл Ифандиев по въпроса!)


***
Иначе съм чул фразите: Това ще стане на куково лято! Т.е. никога.
и
Това ще стане, когато евреин се върне от жътва.

Може да се каже и за циганите. Не я обичат жътвата, въобще селската работа.

Поздрави!
цитирай
19. tota - stela50, demonwind, tili ,fascindoo, sande
19.04.2013 20:08
14. stela50 - Здравей, Ати ... Засегнала си един страшно наболял проблем

За съжаление това е един стар и много наболял проблем. А виновните са и сред тези, които са били избирани и са отговорни точно за това в местната власт...
Как да я бъде България ?!!

Верен поглед над този наболял проблем имаш , Танечка. Затова реших за споделя
видяното. Дали ще има воля у избраниците ни да бъде разрешен. Начини има.

15. demonwind - Това е толкова много работна ръка!
Това, за което пишете, е показано в тяхното поведение на първия клип.
Но въпреки това да бъдем хора. Христо Смирненски в "Ний" беше написал: "Ние всички сме чеда на майката земя, но чужда е за нас кърмящата й гръд...."
Колкото до възклицанието Ви:
"Ех, кога ли не само ние, но и Евпора ще се събуди"
И аз се питам същото. Само че те дори и да се събудят, пак ще помислят само за себе си.

16. tili - Защо да спазват някакви си правила като 40 милиарда са откраднати и изнесени от България през последните 10 години?....Циганите са реална илюстрация на "обществото" ни. Това, в което живеем. Защо те да са други?

Много точно казано, Лили - илюстрация на обществото ни. Примерът!!!

17. fascindoo - 10. sande - Каквато държавата,такива и циганите й, каквито циганите, такава и държавата!
Но не забравяй,че циганите са били винаги скритото оръжие на евреите в държавата БГ!--- сега е просто ОЧЕВАДНО!

Не случайно народът ни е казал "крушата си има опашка!...Та и тяхната работа. Нужни са на някого да довършат другиму...Може и така да са нещата.

18. sande - За пръв път чувам за подобна връзка - евреи - цигани, но ще прочета Ифандиев ...

Вероятно заслужава да бъде прочетен.
цитирай
20. tota - Допълнение
19.04.2013 20:39
Понеже виждам два минуса - две несъгласия с написаното или със самата мен. Бих искала да допълня, че пропастта между бедни и богати и при тях ясно се откроява.Видях и мизерията - живеещи в една малка стаичка почти на улицата, на втория етаж на друга къща се отглеждаха птици. Там не видях да се ровят кофи. Не бих искала погрешно да бъда разбрана - те също са хора, но с друг начин на живот и манталитет и за да станат като останалите в обществото трябва да се започне работа още от детската градина и достигна до основното училище най - малко, и работни места за да може по някакъв начин да се ограничи паразитирането им. И истинска и продължителна работа от институциите за интегрирането им.
цитирай
21. kamasutra - Циганите са продукт на една скапана ...
19.04.2013 21:20
Циганите са продукт на една скапана и античовешка държава и изобщо не са най-голямото зло. Ако бяхме нормална държава, нямаше да ма цигански проблем.
А да одобрявdш оjвратителното споменаване на концлагерите от някакъв..айде да не пиша нищо е омерзително.
Такива фашизоиди са гадни, заради това одобрние ще ти сложа минус:)
цитирай
22. sande - Трите минуса сигурно са от цигани ...
19.04.2013 21:27
Ама те какво искат?

Да им ръкопляскаме ли на циганската им работа и на безобразията им. България цела пропищя от циганията им и от тормоза над българите.
Ще играе май гьостерицата. Всичко си има начало и край.
цитирай
23. tota - Циганите са продукт на една скапана ...
19.04.2013 21:56
kamasutra написа:
Циганите са продукт на една скапана и античовешка държава и изобщо не са най-голямото зло. Ако бяхме нормална държава, нямаше да ма цигански проблем.
А да одобрявdш оjвратителното споменаване на концлагерите от някакъв..айде да не пиша нищо е омерзително.
Такива фашизоиди са гадни, заради това одобрние ще ти сложа минус:)


Всеки прави това, което е преценил. И десет минуса да сложите това е един стар и наболял проблем в нашето общество.
Любопитно ми е къде видяхте това одобрение? Изгледайте първия клип за да видите кой се вижда като фашизоид.
Колкото до квалификацията Ви за държавата ни, вероятно такива са целите на тези, които ни докараха до този хал!!! И успяват!!

И това:
http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2013/03/05/malkite-kamycheta.1060698
цитирай
24. tota - Ама те какво искат? Да им рък...
19.04.2013 22:09
sande написа:
Ама те какво искат?

Да им ръкопляскаме ли на циганската им работа и на безобразията им. България цяла пропищя от циганията им и от тормоза над българите.
Ще играе май гьостерицата. Всичко си има начало и край.



За съжаление прекалената ни толерантност и заиграване ще ни доведат до безизходица, не по - късно след 10 години.
И безброй минуси да сложат - проблемът си остава.
цитирай
25. get - - Драга Ати - не трябва да съдим толкова "населението", което е проблем(ът) ни (?) !
20.04.2013 10:32
tota написа:
sande написа:
Ама те какво искат?

Да им ръкопляскаме ли на циганската им работа и на безобразията им. България цяла пропищя от циганията им и от тормоза над българите.
Ще играе май гьостерицата. Всичко си има начало и край.



За съжаление прекалената ни толерантност и заиграване ще ни доведат до безизходица, не по - късно след 10 години.
И безброй минуси да сложат - проблемът си остава.


- Представителите на същото, в голямата си част страдат от така наречената ... социална "олигофрения" - тоест липсват им елементарни знания и умения(като качества в поведеченският модел) с което ги правят аутсайдери-МАРГИНАЛИ(със всичките последствия за тях и обществото) ?

- Законодателя е изхождал от подобни "хипотези", когато е писал текстовете в чл.чл.:
Чл. 137. Който изложи лице, ЛИШЕНО оТ ВЪЗОЖНОСТА да се САМОЗАПАЗВА поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята БЕЗПОМОЩНОст(?), по такъв начин, че животът му може да бъде в опасност, и като съзнава това, не му се притече на помощ (...)
Чл. 138. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който съзнателно не окаже помощ на лице, за което е длъжен да се грижи и което се намира в опасност за живота си и няма възможност да се самозапази поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могъл да окаже помощ (...)

- Какво (ни/ги) ... изобщо прави БЕЗПОМОЩЕН един човек ? - на това следва да си отговорим !?
- Защото ! - Не можем да да се борим със СЛЕДСТВИЕТО ако не знаем ПРПИЧИНАили ... ако знаем не ПЛАНИРАМЕ ... АДЕКВАТНА като действие ПРОГРАМА ! - На база на същата следва да се изготви ПЛАН (действен !) ?
- В този план, както се извежда ПРОБЛЕМА, така се извежда ЦЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ... също й КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА за ЕФЕКТИВНОСТ на МЕРОПРИЯТИЯТА(предприетите ДЕЙСТВИЯ) !
- В този План - се набелязват: Етапи; обезпечаване; обучение и ред други ... неща, с който той става ДЕЙСТВЕН-РЕЗУЛТАТЕН ! - В момента това липсва, съзнатело !!
цитирай
26. tota - 25. get - - Драга Ати - не трябва да съдим толкова "населението", което е проблем(ът) ни (?) !
20.04.2013 11:15
Приятелю Гет, в последното изречение е отговорът ти. В момента това липсва, съзнателно !!
"- В този План - се набелязват: Етапи; обезпечаване; обучение и ред други ... неща, с който той става ДЕЙСТВЕН-РЕЗУЛТАТЕН !
- В момента това липсва, съзнателно !!"

Може още много да се каже, но щом и по този наболял проблем се налагат ограничения при обсъждането, всичко е ясно. Това население е потребно някому, такова, каквото е.
Тази тема трябва да бъде непрекъснато на фокус. Защото това "население" е изпуснато и не е сигурно дали вече не е късно за нов подход?
По принцип никога не е късно. Но ще става все по - трудно да се канализира, така както би било редно.. С много работа и контрол на институции, фондации, защото изтичат от там много пари - без резултат. Всичко е по - старому. Там има много богати, които могат да купят всичко.

Но ще завърша с твоите мисли: " В момента това липсва, съзнателно !!


цитирай
27. get - - "Декадата" за "интеграция" на ромското население - Започна ... ?
20.04.2013 20:39
... през 2005 г. с много медиен шум и фанфари - благодарение на дьордшорошовото "ОО" и "Световната банДа"(прощавайте, грешката е вярна :)) !

"За периода 2007- 2013 г. в ЕС се предвижда да бъдат изразходвани 13.3 млрд. ..." - Цитат: по Европейския социален фонд за интеграцията на ромите - вероятно тази цифра следва да я завишим с още една трета(като сума) тъй като парите се превеждат и чрез:
- Фонда за развитие на селските райони;
- Европейския фонд за регионално развитие (...) и още по-"дребни", като директни инвестиции от държавата ни (...) и тук "милицонерската" ми природа (...)въстава, ставам "черноглед"(ец) - И ще взема да кажа, колко ли хора следва да влязат в затвора ... по причина, че са се облажили покрай тази "декада" и ... ?!! :(((

- А относно "циганите" и тяхната Потреба от политиците(?) - Нещата са ясни ! - при тях действат принципите (изследвани от Социална психология, "пенатенциарен" дял(автор Горчев - достоен човек) "Модели на групова престъпност(уличната) и на лицата, изтърпяващи наказания, в местата за лишаване от свобода" ?) !
- Накратко: Изгражда се иерархична(пирамидална) структура ! - на върха стоят "циганските"(царе) барони ... или местният Пахан(руски "блатен" термин) или "капо ди тути, капи"(итал.)
- Апропо, глава на престъпното общество в Баку от вида "пахан" - с това е започнал кариерата си грузинският евреин, Йосиф Джугашвили, станал пламеният "революционер" таварищ "Стоманен" ! . б.м.).
- А ... всички под него (съобразно позиция в йерархията-пирамидата) - си "знаят мястото", слугуват безпрекословно на по-висшата "иерархия" и, а са кривнали ... следват: физическо малтретиране; отлъчване от общноста (което им дава, чувството за "групова общност-сигурност"), тоест "херем"!
- Ако не продължат да НЕ слушат (тоест не се подчиняват на своеобразният "кагал") следва физическото им унищожение !
- Пояснявам(!) тази схема действа по отношение: организирана(етносна); улична и затворническа престъпност ! - Белите "якички" ... са нещо друго(?!), като елемент от схемата ?!
цитирай
28. tota - 27. get - - "Декадата" за "интеграция" на ромското население - Започна ... ?
20.04.2013 21:35
Гет, приятелю, благодаря ти за този коментар, разкриващ истинското лице на проблема. Означава ли това, че сме в улица без изход относно интегрирането на това население?
цитирай
29. get - - Малко цинично ... Но ? - предпочитам, нещата да си вървят по този "никакъв начин" ...
20.04.2013 22:55
... с това "нищо не правене"- Защото, ако започнат да СЕ СЛУЧВАТ нещата, както са като представи на тези, които заложиха "Декадата" ... Ей тогава, лошо ни си пише !!
tota написа:

Гет, приятелю, благодаря ти за този коментар, разкриващ истинското лице на проблема. Означава ли това, че сме в улица без изход относно интегрирането на това население?


- А относно "интегрирането" на "индианците"(няма грешка в термина !) - има един чехски виц, който го разправяха още през 80-те ? :))

- Всъщност, ако трябва да бъдем обективни и от там откровенни ... като един от техните "барони" Цветелин Кънчев ! - Същото го е заявявал на няколко пъти публично: "А кой ви е казал, че циганите искат да се интрегрират ?" :)) ... Да, това са точно използваните думи, което донякъде ме успокоява !

- Ще се опитам да го обясня простичко ? - "тези"(?) заложилите чрез "Циганската декада" своебразните си техни цели ЖЕЛАЯТ да ги обърнат на НАРОД (хомогенна, езикова, културна тоест етносна общност !) - Но на практика, циганите се делят на четири ОСНОВНИ и още няколко подгрупи - като между тези същите има жесток антагонизъм !
- Така че, "По-добре антагонизъм вътре в това можество, което сме свикнали да наричаме категориално-терминологично(с унифициращото ги) като дума ЦИГАНИ (!) - отколкото тези същите, ако се консолидират (каквато е основната част в плана на Шорош и СБ !) , та после този потенциал бъде насочен срещу нас - чуждо етносното, тям население ?!

- Схващаш ли уловкате при "плановиците" на "Декадата"(?), добре че в изпълнителното звено(ниво) се действа типично по балканско-ориенталски МЕРКАНТИЛНО - Гепи парите и бегай ! - ще прощаваш циничният ми изказ, но в опита си да опростя нещата ... малко или много (изразяването на идеите ми по проблема се опростачва) ?!
- За което още веднъж извинения - но мисля простени ми са дребните грешки, с оглед - Да разберем ГЛАВНОТО ?!

- Поздрави !

П.П.
- Не мисли, че тези неща които пиша, са продиктувани от моя материална или управленска заинтересованост(нямам никакво участие !) в тази така наречена "Декада".
- Просто, разигравам варианти съобразно "явните" неща и "скритите" цели, с които е "заченато" това мероприятие ?! - и от това идват, формалните противоречия, ако прочетеш постовете ми вопръса !
цитирай
30. ivesa - Има и работливи цигани,
21.04.2013 09:04
сутрин,отивайки на работа виждам по улиците много хора от ромски произход,чистичко облечени да почистват изхвърлени и отвяти от вятъра боклуци.За премахването на гетата трябва да се работи още много от страна на местните управления и ромските лидери.Наскоро гледах по телевизията за ромската организация"Мешарето",видяното ми вдъхна оптимизъм,че ще видим успешното решение на наболелите проблеми с ромските гета.Поздравления за изразената позиция!:)
цитирай
31. tota - 29. get - - Малко цинично ... Но ? - предпочитам, нещата да си вървят по този "никакъв начин" ...
21.04.2013 11:28
Гет, приятелю, още едно благодаря за коментара и допълненията в него. Да сме наясно какво се случва в нашата България, относно това население. И не само!?
Нито за миг не съм си представяла интегрирането им извън нас, знаейки, че и те самите се смятат за различни - по кланове, по изповядване на религии, по занаяти, по уседналост, имотно състояние, образованост и други признаци.
Сега си отговарям защо им създадоха азбука и издадоха учебници. Отново се прокрадва максимата "разделяй и владей". Всичко е насочено срещу нас българите и държавата ни. Стопяването ни до малцинство и унищожение на държавата ни.
Това означава, че тези, които са се наели да изпълняват "Декадата" служат на чужди интереси. Няма какво друго да кажа.
А всичко може да е по друг начин. Правила!!! Правила!! Задължения!! Задължения!! Пример!! Пример!! И изискване да се изпълняват.
Например: ползване български език на обществени места, в институциите, здравните заведения и др.; музика - 75% българска по националния ни ефир и заведенията и 25% - друга; задължително образование до VІІІ клас; здравна просвета; консултации семейно - битови въпрос; мерки за ограничаване на раждаемостта /не издръжка чрез детските надбавки и други помощи/ и заетост на всяка цена.
Тази наша псевдо демокрация или криворазбрана демокрация ще ни донесе много повече проблеми в бъдеще, защото за да е такава, каквато се прокламира, трябва да има висока култура и просвета на населението и развита материална база.
Дано бъдещите политици имат воля да насочат усилията се и в тази посока. Защото ще е валидно отново обръщението на Васил Левски в джобното му тефтерче и въздишката, изпусната от него с обръщението "Народе????"
Което означава да не чакаме наготово да се случват нещата, а да ги вземем в собствените си ръце. И решаваме!!!

цитирай
32. tota - сутрин, отивайки на работа виждам ...
21.04.2013 11:42
ivesa написа:
сутрин,отивайки на работа виждам по улиците много хора от ромски произход,чистичко облечени да почистват изхвърлени и ответи от вятъра боклуци.За премахването на гетата трябва да се работи още много от страна на местните управления и ромските лидери.Наскоро гледах по телевизията за ромската организация"Мешарето",видяното ми вдъхна оптимизъм,че ще видим успешното решение на наболелите проблеми с ромските гета.Поздравления за изразената позиция!:)


Ивеса, благодаря за коментара! Присъединявам се към споделеното от теб. Има и работливи между тях. Но това е малка част. Тук тя е преди всичко в някои села. Не се отнася за живеещите в големите градове, които се занимават основно с търговия и тя е без контрол. Та те са в пъти по - богати от нас.
Ще добавя и друго. Между тях има и много чисти и приветливи. И такива, които държат децата им да учат, да се развиват. Но са много малко.
Разслоението при тях също постави на колене една по - голяма част, която няма поминък и паразитира...Отприщи се в посока на кражби, просия, своеволия и още ...много други неща.
Не е случайно излизането на мешерето на светло. Проблемите са много сериозни и допускам не подаващи се вече на контрол.
цитирай
33. get - - Последна намеса(допълнение-обяснение) от мой страна по този сериозен проблем - МЕШЕРЕТО (?) !!
21.04.2013 13:31
- Мешерето е най-реакционната и ретроградна, поради това и най-опасна част в този "пъзел" !

- Мешере ! - в една престъпна организация, която вече е структурирана и утвърдена в началото има консултатитвни функци(своеобразен съвет-"мозъчен тръст", който подпомага в работата "Пахана"). След време (изхождайки от империчен опит и азработки по въпроса - Този консултативен орган, започва да играе и контролно-законодателни, плюс съдебни функции ! - тоест обръща се на своеобразен "съд" - Но това е съд, който работи по принципите и "законите" на ОРГАНИЗИРАНАта ПРЕСТЪПНОС !
- До към 70-те години, на миналия век тези функции и значението на "мешерето", бяха неуатрилизирани от правозащитни и правоприлагащи органи на държавата !
- Сега в момента на хаос и институционален и законов вакуум ... ролята на "мешере" отново се засилва - А това е опасно !
- То е ОПАСНО по причина, че същото предвид мястото и значимоста му в тази, все още аморфна по същността си човешка маса ("цигани"), може да изиграе ролята на катализатор, на процесите по създаване на ЕТНОСНА "ОБЩНОСТ" - чужда по характера си(и поради това враждебна) на местното (българско) население(държава) с нейните утвърдени култура, закони, обичаи и традиции !
- Вероятно ви се струва пресилено твърдението ми(? - пример !) - но за мен - действително формирането в древноста на "гръцките" държави(градове) на балканите е вървяло по този път ?!
- Лустросаният образ на "мешерето", представяно от (откровено тъпите ни, както е присъщо за ) медиите ни, е нещо МНОГО СТРАШНО(опасно !) по своята същност !
- Мешерето "трупайки точки" с изявите си, цели създаване на един превратен образ, с което трупа авторитет ! - Последният му е необходим по утвърждаване(институционализиране му), като изпълнителна и законодателна сила(власт) по отношение на нещастните им РОБИ(Да, Роби !) тоест обикновенните хора от гетата !

ДОПЪЛВАМ - Обикновенният "циганин" е първо Човек, като нас - имал нещастие да се роди в ГЕТОто с неговите правила и традиции !
цитирай
34. tota - 33. get - - Последна намеса(допълнение-обяснение) от мой страна по този сериозен проблем - МЕШЕРЕТО (?) !!
21.04.2013 14:10
Отново, с благодарност, приятелю Гет!! Много мислих преди да споделя видяното в кв. "Столипиново". Въпреки свалянето от първа на постинга, той трябва да бъде четен именно поради коментарите и най - вече това, което ти сподели. И аз мисля като теб: "Обикновеният "циганин" е първо Човек, като нас - имал нещастие да се роди в ГЕТОто с неговите правила и традиции ! " Много пъти сърцето ме боли като видя да ровят кофите, но не само те правят това. Бедността засяга все повече и повече хора. Не само част от тях.
Но, наистина не бива да се заиграва, защото и без това нещата, относно държавността ни са разклатени.

С риск да се повторя, ще цитирам думите на големият наш народопсихолог Марко Семов в "Писма до България", посветена на търпението на българите:

" България ще стане нормална държава, когато политиката престане да носи келепир, привилегии и леснодостъпни и осигурени от закона кражби.
Когато тя стане място за добродетели, за достойнство и патриотизъм.
Може би някой знае кога България ще стане това - аз лично нямам представа."

Този отговор ще продължаваме да казваме до тогава, докато не кажем:
Спрете с това противопоставяне!
Обединете се и работете за България!
Служете на народа си, господа политици!!!
цитирай
35. pvdaskalov - Дебатът...
22.04.2013 12:10
Дебатът тук стана изключително интересен, но вече по обем не мога да го обхвана, запомня и реагирам адекватно. Ето защо, без да изневерявам на стила си: в сериозните неща да има и малко хумор, предлагам следния експеримент. И без това ЕС (EU) си е един грандиозен експеримент. Пращаме по 1000 души от гетата на България в най-развитите страни, за да се опитат да ги интегрират. Ние ще копираме техния опит и ще го приложим обратно в България. Става ли?
Ако ви се струва глупаво моето предложение, само кажете в лс до мен и ще го изтрия.
цитирай
36. get - - :))) - Щом поглеждаме нещата от към хумористичната им страна, то ще разкажа чехският виц ?
22.04.2013 21:55
pvdaskalov написа:
Дебатът тук стана изключително интересен, но вече по обем не мога да го обхвана, запомня и реагирам адекватно. Ето защо, без да изневерявам на стила си: в сериозните неща да има и малко хумор, предлагам следния експеримент. И без това ЕС (EU) си е един грандиозен експеримент. Пращаме по 1000 души от гетата на България в най-развитите страни, за да се опитат да ги интегрират. Ние ще копираме техния опит и ще го приложим обратно в България. Става ли?
Ако ви се струва глупаво моето предложение, само кажете в лс до мен и ще го изтрия.


- Знаем, че Чехословакия бе едно от най-развитите страни в соц"лагера" :))
- Та поставили тяхното ЦеКа, задача пред науката да приобщят(интегрират) техните си "индианци".
Събрали се мастити академици от тяхното БАН и решили, че чрез просвета и образование - Ще постигнем интегрирането им !
- Пристъпило се към планиране на организационно-инвестицинната, като заложили "Всеки циганин с осмокласно образование !!".
След приключване работата на плановици и икономисти се събират и изслушват обосновката, виждат че има средства и ... ааха да гласуват - Един пан предлага: Панове, имаме още финансов резерв, дайте вместо основно, да им дадем средно образование !
Пак се оттегля екипа смята, пресмята и отново ... идва ред да докладва резултатите ! - Според сметките им всичко излиза - даже и ресурс в резерв им остава ! ... Оня същият "пан" отново прави предложение:
Ами така и така имаме свободни средства - Дайте ! - всеки циганин със висше образование !
... И в този момент, един от държавната комисия, който все мълчал поискал думата ! - словата му били следните:
Панове разбрах, че имаме и финансовият и педагогическият потенциал да дадем ... дори и висше образование на всеки циганин, Но ?! - я се представете переспективата ! - Ако, дори и завършилите висше образование, си останат с манталитета на ... Циганин(от гетото !) ?

ПОЯСНЯВАМ(и допълвам):
Педагогиката има два основни дяла: Дидактика(обучение) и Възпитание !
- А като "как", ли ще изглежда - педагогиката за индианците в часта и "възпитание" ? - Възпитание в КАКВО следва да им развиваме ... ?!
цитирай
37. statistika - Приятна вечер на всички!
22.04.2013 22:02
Приятна вечер на всички!
цитирай
38. mariniki - никой не дава решение на този наболял проблем...
22.04.2013 23:57
и той все повече се задълбочава... иначе по време на избори...
политиците се надпреварват кой да купи гласовете им...
сърдечен поздрав, Ати...
цитирай
39. bven - Абсолютно си права, Ати!
23.04.2013 21:17
Привилегиите им са много и неизброими -
безплатно здравно обслужване - все в спешния кабинет и безплатно,
строежа на жилища без план, разрешение и данъци - безплатно,
возене в обществения транспорт с цел кражба - безплатно,
приказване и крещене на родния им език по улиците - безнаказано,
чупене обществени постройки (като кабинки за спирки, пейки, чугунени отливки, паметници) - без потърсена отговорност ,
раждане на 12 години на деца и получаване на детски до навършване на 18 години...перманентно законно и безнаказано...
Има кой да прояви законност, просто липсва желание и морал у държавните мъже!
цитирай
40. tota - pvdaskalov, get, statistika, mariniki , bven,
24.04.2013 00:09
35. pvdaskalov - Дебатът... - Дебатът...
Добро предложение. Тъкмо ще можем да изучаваме челен опит. :))

36. get - - :))) - Щом поглеждаме нещата от към хумористичната им страна, то ще разкажа чешкият виц ?
Добре е щом можем да приемаме нещата и откъм веселата им страна.
Има какво да се поучим от вица.
Възпитание в КАКВО следва да им развиваме ... ?! Несъмнено - да правят по - малко любов. Това при тях е в излишък.

37. statistika - Приятна вечер на всички!
Хубаво пожелание! Благодаря! Приятна вечер и на теб!

38. mariniki - никой не дава решение на този наболял проблем...

Така е по удобно. По старому, както си върви живота. Без правила, докато опоскат и последното село в България.
цитирай

39. bven - Абсолютно си права, Ати!
Благодаря, Бвен. Всичко споделено от теб е самата истина. И много точно казваш: "Има кой да прояви законност, просто липсва желание и морал у държавните мъже!" Тях ги вълнуват други проблеми ...
цитирай
цитирай
41. iliada - Много, много отдавна е започнало ...
24.04.2013 02:06
Много ,много отдавна е започнало всичко това и още от тогава трябваше да се прогледне за съжаление.С времето нещата стават катастрофални............
цитирай
42. bojo12345 - Поздрав за истината която си написала.
24.04.2013 20:28
От баща ми знам ,че на този свят има две невъзможни неща :
Първото е вълк да се дресира и второто , циганин да се очовечи!
Такива ги направи старата соцсистема - бяха превилигеровани , бяха ги направили другари ,а не цигани. Днес при демокрацията нещата са други.
Скоро гледах по телевизията две ромски деца изоставени в социален дом,преди години като бебета- едното осиновено в Швеция ,получило образование,владее два западни езика , второто след излизане от дома - работи при един възрастен човек и гледаше говеда.Децата не се раждат с пороци , родителите им ги създават.
Ако се вземат твърде строги мерки може да се постигне резултат ,но политиците трябва да проявят характер , ако и той да е диктаторски от типа на
Пиночет за да въдворят ред.Срещу вятъра никой не може...още по-малко циганите.
цитирай
43. vostroto - Циганите ни дърпат назад още от т...
25.04.2013 11:40
Циганите ни дърпат назад още от тогава, от когато са се натрапили по нашите земи. Преди турците са ги използвали да ни избиват, сега нашите политици, макар и не по физически начин.
За това което представляват българските цигани, носят голяма вина и българите, така, че бумерангът се обръща срещу тях. От векове наред се е видяло, че циганите сами не могат да станат хора, и докато не ги дресираме (неслучайно използвам тази дума) като такива, ще има да страдаме. Защото другата алтернатива е или да ги елиминираме физически, или да ги изгоним, което е немислимо.
цитирай
44. tota - iliada, bojo12345, vostroto - Благодаря Ви за коментарите!
25.04.2013 20:38
41. iliada - Много, много отдавна е започнало ...

Много вярно доловено. Но, никога не е късно, стига да има мисъл и воля за България! И воля да се работи както трябва с това население.

42. bojo12345 - Поздрав за истината която си написала.
Тогава работеха, но имаше също стимулиране на раждаемостта, онези 500 лева, които никак не бяха малко.
Добре казано: "Ако се вземат твърде строги мерки може да се постигне резултат, но политиците трябва да проявят характер , ако и той да е диктаторски... за да въдворят ред. Срещу вятъра никой не може...още по-малко циганите." На този етап, когато се упражнява контрол от ЕС - трудно могат да се приложат радикални мерки. Но други - могат. Въпросът е да се работи истински, не да се имитира работа и усвояване на парите от фондациите и да няма резултати.

43. vostroto - Циганите ни дърпат назад още от т...
" За това което представляват българските цигани, носят голяма вина и българите, така, че бумерангът се обръща срещу тях. " Така е, затова, както си посочил се иска сериозна работа за приобщаването им.
цитирай
45. get - - Зарекох се, повече да не пиша, Но-о-о ? - от всичко прочетено, няма как да не възкликна !
26.04.2013 20:48
- НА КАКВИ "БОГОВЕ" се молим ??

- Какво ни се втълпява от детски години и най-вече в училище ?! ... та не са ли ВНУШАВАНИТЕ ни "истини" за КУЛТУРА и ЦИВИЛИЗОВАНОСТ, именно това КОЕТО СЛЕДВА ДА НЕ СМЕ ?!

- Та не е ли това, което ни прави НЕ ДА СЕ РАЗЛИЧАВАМЕ, а да ЗАПРИЛИЧВАМЕ на тези, от които в момента се жалваме ?

- Ще ви скандализирам - Но, почтенноста изисква да съм откровен, та ще ви питам ? - Кажете ми, (в исторически аспект) - Съществува ли, при НЯКОЯ друга ... освен при трите народности, цигани, евреи и гърци ПАРАЗИТИЗМА, РАСИЗЪМ и КСЕНОФОБИЯ в такъв вид, при което, е доведен до ИДЕОЛОГИЯ и НАЧИН НА СЪЩЕСТВУВАНЕ ?

- Внушава ни се, че цивилизация, идвало от ( латинско: civis, „гражданин“) , тоест гражданин на "полиса" ? - А какво е гръцкият полис, някой обяснява ли ни ? ... не е ли това, едно ПАРАЗИТНО ОБРАЗУВАНИЕ ? - не е ли негова база, експлоатацията и РОБСТВОТО ?

- А какво е КУЛТУРАТА им ? - Ами тази същата философия и изкуство, чрез която ни се внушават едни такива "високохуманни" идеи като тези на "великият" Аристотел:

"“Непосредствено след раждането си, живите същества биват предназначени или да се подчиняват, или да властват !"
- Какво е робът според Аристотел: "одушевена собственост", “одушевено оръдие на труда”, средство, чрез което господаря “потребява жизнените блага”. Наистина робът бил човек и за разлика от животните надарен с реч, но само за да разбира заповедите и всъщност е само едно “домашно животно”.

- А не сме ли се и ние вече, обърнали(с мислене и като отношение) на тези същите високо "културни" "цивилизатори" ?!

- Никак не ми е странно, като съм чел в книгите примери за "примитивни" общества, които са се чудели на тази НАША "ЦИВИЛИЗОВАНОСТ" ?

- Търсете, търсете, търсете отговорите(!) ... докато откриете себе си ?

- Простете (!) че Аз(един като вас) бях откровен !


цитирай
46. alexs - Една партия която предлага решение e НФСБ
26.04.2013 23:23
И с реален шанс да влезе в парламента Дори Мира Янова потвърди това..
април 2013 | 19:27 | Агенция "Фокус"
http://www.focus-news.net/?id=n1774028
Бургас." Интегрирането на различните етноси в страната трябва да се ускори. Всички управляващи партии до момента подходиха изключително безотговорно към този въпрос. Това каза пред Радио „Фокус” съпредседателят на ПП "Национален фронт за спасение България", Валери Симеонов. По думите му, трябва да бъдат променени критериите за отпускането на детски надбавки, пари за майчинство и социални помощи, тъй като към момента, хората от малцинствените групи, които ги получават, не са обвързани по никакъв начин с отговорности и задължения, които трябва да бъдат поемани от тях. „Ние настояваме за промени в законодателството, така че да бъдат въведени задължения за ромския етнос. Тези задължения трябва да бъдат срещу заплащане. Социалните помощи например могат да бъдат получавани само срещу полагането на общественополезен труд, което ще намали високата безработицата сред тези хора. Има много непривлекателни дейности, за които за съжаление трудно се намира работна ръка. Циганският етност трябва да получава помощи само ако извършва определените от съответните институции дейности в обема, който трябва да бъде изпълнен. Ако откажат, помощите трябва да бъдат спирани”, обясни Симеонов. Идеята е залегнала в предизборната платформа на партията за предстоящите парламентарни избори. Според членовете на НФСБ, този нискоквалифициран труд може да се използва и в селското стопанство, което към момента е в окаяно състояние. По отношението на така наречените детски надбавки, програмата на партията залага изплащането на помощи само при положение, че се дават за едно или две деца. „За трето дете не трябва да има детски надбавки. При раждане на четвърто, настояваме да се спират парите за първите две. По този начин циганският етнос ще бъде изправен пред отговорността сам да поема задълженията за отглеждането на своите деца и да не харчи грешни, държавни пари. Интегрирането ще може да се извърши само при положение, че бъде направен анализ на състава на този етнос, а той както знаем всички е от две групи. Едната е интегруема или тези хора, които работят и плащат своите данъци. Другата група е тази, която доста добре преживява, благодарение на нарушаването на закона”, допълни Валери Симеонов. Според него, обикновено това са хора, които се занимават с разпространението на контрабандни цигари, с проституция, разпространението на наркотици, кражби, просия. Той бе категоричен, че тези престъпления процъфтяват заради бездействието на държавата. „Точно тези престъпления осигуряват поминък на циганското население. Ограничавайки възможността за извършването на тези престъпления ние ще приобщим този етнос във включването му в по-полезни дейности. Разделяйки споменатите групи трябва да се премине към процедура по установяване на собственост. Българската държава трябва да подаде ръка на тези цигани, които имат законни жилища. Незаконните трябва да бъдат унищожени. Това трябва да се изпълни. Така населените места ще бъдат освободени една голяма част престъпни дейности”, каза още съпредседателят на партията. От там предлагат ромите, които се занимават с подобен вид дейност да бъдат настанени във фургони, разположени извън населените места. „Има достатъчно пустеещи ниви, които са държавна или общинска собственост. Трябва да бъдат осигурени най-елементарните условия и 24-часова полицейска охрана. Ангажимент на страната ще бъде образованието на децата. Те ще бъдат извозвани с автобуси до съответните училища, където на получат своето образование. Така ще получат своя избор – дали да живеят във фургони като своите родители или да намерят някаква професия и да се интегрират”, отчете Валери Симеонов.
цитирай
47. alexs - Циганите са продукт на една скапана ...
26.04.2013 23:32
kamasutra написа:
Циганите са продукт на една скапана и античовешка държава и изобщо не са най-голямото зло. Ако бяхме нормална държава, нямаше да ма цигански проблем.
А да одобрявdш оjвратителното споменаване на концлагерите от някакъв..айде да не пиша нищо е омерзително.
Такива фашизоиди са гадни, заради това одобрние ще ти сложа минус:)

: То за ГЕРБ е добре да има проблем Циганите нали са потенциални избиратели.. ето кои слагат минуси
цитирай
48. vilish - Здравей, Ати!
28.04.2013 17:04
Чета в днешния празничен ден написаното... нямам какво да добавя... пътувам с цигани всеки ден..Скоро в автобуса унижиха безобразно млада жена, чиято карта беше изтекла предишния ден, а пътуващите без билети цигани не "закачиха" , защото нямали пари... Така обясни проверяващият контрольор ...
******
******
Да бъдат светли празничните дни за теб и близките ти!
цитирай
49. ckarlet - Напълно споделям и подкрепям на...
10.05.2013 17:32
Напълно споделям и подкрепям написаното от теб, Тота!
цитирай
50. tota - Чета в днешния празничен ден нап...
10.05.2013 18:17
vilish написа:
Чета в днешния празничен ден написаното... нямам какво да добавя... пътувам с цигани всеки ден..Скоро в автобуса унижиха безобразно млада жена, чиято карта беше изтекла предишния ден, а пътуващите без билети цигани не "закачиха" , защото нямали пари... Така обясни проверяващият контрольор ...
******
******
Да бъдат светли празничните дни за теб и близките ти!


Благодаря за пожеланията, Вили! И на теб, всичко най - добро!
Има какво още да споделя във връзка с дискриминацията спрямо нас. Пиша нас, защото всички сме граждани на Република България и ние и ромите и останалите етноси. Така е и в аптеката в ДКЦ"Изток. На едните се отказва услуга, лекарството да се раздели, дори и когато е на блистери, а на другите се броят таблетките. Нещо, което е недопустимо.
цитирай
51. tota - Напълно споделям и подкрепям на...
10.05.2013 18:21
ckarlet написа:
Напълно споделям и подкрепям написаното от теб, Тота!


Благодаря Скарлет, че се отби и прочете. Бих искала да допълня, че новото правителство трябва да въведе изискване на обществени места да се ползва българският език. Пак там в ДКЦ"Изток" приятно впечатление ми направи млада майка, ромка, която разговаряше с детето си на български език. Това е показателно, че и сред тях има семейства, които разбират колко важно е да научат децата си да говорят българския език.
Хубава вечер!
цитирай
52. jelezov - Бързо разширяващата се цигания е ...
21.05.2013 14:55
Бързо разширяващата се цигания е трудно решем или изобщо не решим проблем в условията на буржоазното общество. Съществуването му и в богатите страни е доказателство за истинността на тезата ми. Казвам "цигания", защото това е социален феномен, който съществува и се разширява и сред всички останали етноси, населяващи Страната ни. Социализмът обаче реши този проблем! Пример: в моето малко делиорманско село преди 9 септември 1944 г. съществуваше Циганска махала, в която живееха стотина души в условията на страшна мизерия. Едно от първите мероприятия на народната власт беше мащабна операция за обезпаразитяването им. Имам детски спомени, как отговорникът за това понякога с пистолет ги принуждаваше да хвърлят дрехите си в парната машина. През следващите години махалата постепенно но бързо се обезлюдяваше. Едни отиваха на работа в новостроящите се промишлени обекти в Шумен и най-вече в Девня. Други започнаха да се трудят в новоучреденото ТКЗС. Те напускаха купторите си и се пренасяха да живеят в закупените къщи на изселници в Турция или на българи - преселници в близките градове. Така за няколко години в нашето село, както и в цялата страна, циганията, в общи линии, бе премахната. За да се появи в още по-уродлива форма след 1989 г., когато, след ликвидиране на ТКЗС мнозинството от съселяните ми и преди всичко безимотните цигани останаха без гарантиран поминък. Веднъж през 90-те години ми потрябва съсед циганин. Попитах 10-11 годишното му внуче, - родителите на което работеха в София и което говореше еднакво свободно на цигански, турски и български - къде е дядо му. То невъзмутимо ми отговори на турски: "гитти чалмаа" (отиде да краде). Често се сещам за тази случка, когато се замислям върху проблема за циганите и циганията - като социален тумор, лечим оперативно, но в един друг, по хуманен свят. Освен това се питам, дали появата на ПРЕКАРИАТЪТ - новата опасна класа - рожба на глобализацията, не е начало на нов социален процес, приличащ по нещо съществено на оциганяването?
цитирай
53. zzz65 - сутрин, отивайки на работа виждам ...
24.05.2013 19:24
ivesa написа:
сутрин,отивайки на работа виждам по улиците много хора от ромски произход,чистичко облечени да почистват изхвърлени и отвяти от вятъра боклуци.За премахването на гетата трябва да се работи още много от страна на местните управления и ромските лидери.Наскоро гледах по телевизията за ромската организация"Мешарето",видяното ми вдъхна оптимизъм,че ще видим успешното решение на наболелите проблеми с ромските гета.Поздравления за изразената позиция!:)

въпросът е в образованието;ако дадения ром е ходил на училище той няма да бъде такъв .въпросът е в това. как ще вкараме ромите в училищатата?липсата на образование и отам липсва на бъдеще е част от проблема .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12182434
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70756
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930