Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2014 20:28 - Да има или не данък върху нивите?
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1833 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Да има или не данък върху нивите? Държавата може да събира от налога поне 200 млн. лв. годишно, с които да стартира комасация на земята, за да стане земеделието ни конкурентно

от Ростислава Иванова

След като Върховният административен съд сложи край на споровете около мораториума върху земята за чужденци, на дневен ред излиза въпросът да бъде ли въведен поземлен данък в България. За изминалите 15 години от поземлената реформа нивите бяха освободени от налога поради ниската им цена, малка доходност и слаба конкурентност на българското земеделие. Присъединяването на страната към ЕС и европейскотото подпомагане на селското стопанство обаче промениха ситуацията. Дилемата е държавата да започне да облага и собствениците на земя с данък, какъвто се изисква за другите имоти или да се аргументира защо иска да продължи преференциалното си отношение към земевладелците, освобождавайки ги от налога.

Въпросът бе дискутиран между учени от Института за икономически изследвания към БАН по време на публичната лекция на доц. Огнян Боюклиев на тема „Земеделската земя в България - организация на ползването, регулации и възможност за въвеждане на поземлен данък”.

Защо е необходим данък „ниви“?

Държавният бюджет се нуждае от постъпления, особено за бедна държава като нашата, която има най-вече земеделско производство предимно на зърно, но не и на промишлени стоки. По официални данни у нас има близо 3,5 млн.  собственици на обработваема земя, каза доц. Буюклиев. На базата на пазарната цена на земята и по други коефициенти той е изчислил, че приходите в хазната от поземления данък ще са около 200 млн. лв. Това е добър финансов ресурс, с който държавата може да направи много неща и то отново в областта на селското стопанство. Така например би могла да инвестира тези средства за подпомагане на процеса на комасация, който само в нашата страна сред страните-членки на ЕС още не е стартирал.

По-важно е обаче, че налогът ще принуди голяма част от собствениците на малки парчета земя да ги продадат и така ще помогне дректно за окрупняването на парцелите. В момента множество ниви между 1 декар и 5-6 декара пустеят, но хората ги пазят, макар да не могат да ги обработват, защото имотите "не искат ни хляб, ни вода". Но ако им се наложи да плащат всяка година данък, най-вероятно ще поскат "да се отърват" от парцелите, които вече ще изискват разходи, без да им носят носят приходи. Така въвеждането на данъка само по себе си ще се превърне в ефетивен стимул за комасиране на земеделските земи.

Големият проблем в случая е, че при отсъствието на единен кадастър на собствениците на земя и техните имоти, е абсолютно невъзможно парите да бъдат събрани от всичките 3,5 млн. земевладелци. Нивите на много от първоначалните реститути са преминали във владение на множеството им наследници, голяма част от които са се пръснали по градовете и в чужбина и не могат да бъдат открити. Немалка част от тях пък нямат и понятие, че притежават ниви, а има и не малко, които просто са зарязали имотите си. Има пустеещи ниви, а също и такива, в които местни арендатори се самонастаняват и работят без да имат законно право за това.

Този хаос в земеползването и собствеността ще продължи, докато държавата не започне да поддържа регистър с актуална база данни, категоричен е Буюклиев. Това ще помогне на данъчните да събират поземления данък, какъвто съществува в държавите с развита пазарна икономика и особено в страните от ЕС. Такъв данък открай време има във Франция, която е най-големият производител на земеделски продукти в ЕС. Там държавните преференции не се изразяват в нулеви данъци, а в деференцирани ставки по ДДС за храните и държавни дотации за всички земеделски производства, за да са конкурентни на пазара в ЕС.

Продължението тук:
http://3e-news.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5_33570

 





Гласувай:
4



1. tota - Не сега!!
07.02.2014 00:25
И това ако стане и последната земя собственост на българи ще отиде в ръцете ма чужденците. Хората ще бъдат принудени да я продадат. Насърчение на кооперациите трябва!! И техника.
цитирай
2. tota - Посочват, че това ще са пари за кадастъра...
07.02.2014 00:26
Поддържане на кадастъра. И тези са станали като докторите. Хайде да не говорим какви са услугите на кадастъра. Ясно е едно, че държавата иска само "да стриже овцете" - без да помисли, че за да има за стригане - трябва да има и грижа. Селското ни стопанство се нуждае от ясна стратегия за развитието му и насърчение. В Първомайските села вече пристигнаха китайците. Още 1986 г. проф. Боюклиев писа за проблема с човешките ресурси в този отрасъл. И после - ликвидационните съвети. Земята и хората, какво е една държава без тях?
цитирай
3. tota - ". . . земята, отново в обще...
07.02.2014 00:27
"...земята,отново в обществени ръце !!!" - Това е изходът ако искаме държавата България да има територия - своя земя - нещо за което са водени войни, умирали хора. Колко вдовици са полагали усилия и една педя земя не са продали за да не лишат децата си от поминък? И още, заради това, че беше скъсана връзката на собственика - стопанин със земята. Няма го онова поколение, което знаеше, че земята няма цена. С връщането на земята в реални граници целта беше да се отвори пазар за земята и изкупи на безценица. Тогава държавата, ако беше на мястото си, тя трябваше да изкупи земята, да създаде държавен фонд и част от него да предостави безвъзмездно на българи, които биха се завърнали в Родината. Кой изкупи земята ни? Защо в Добруджанския край има изградени къщи, които чакат сякаш някого? Защо се сеят само едни и същи култури, а не се редуват? Защо никой не се грижи за опазване чисти водоизточниците за поливното земеделие? Наистина се нуждаем от ясна аграрна политика, защото държава без земеделие е като човек с една ръка...Идете долу, срещнете се с обикновените хора, работещи земята, не само с фермери, в кооперациите и на други места, доловете тяхното виждане за този значим сектор и се преборете да му се даде възможност да се изправи отново. Защото селското стопанство ни е измъквало от всички кризи. Защото и без война можем да загубим територията си, само с подмяна на населението.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150005
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031