Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2014 16:05 - „Само глухите не чуват барабаните на войната” – Хенри Кисинджър
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3505 Коментари: 6 Гласове:
28

Последна промяна: 06.03.2014 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Само глухите не чуват барабаните на войната” – Хенри Кисинджър

полк. Ангел Тюфекчиев

         Идеята за „нов световен ред” под диктата на САЩ и Запада се срива. В този смисъл светът се преструктурира. По смисъла на казаното от Клаузевиц, че „войната е продължение на политиката с други средства”, извинява глобалните интереси на САЩ и водещите страни в света.

            Всичко това поставя под известно съмнение розовата картина, която се натрапва на световната общественост, че не съществува опасност от война и не е нужно поддържане на висока отбранителна способност от страните. Към тази измамна илюзия се „присъедини” и НАТО. Това беше добре дошло за България, което вече двадесет години определя цялата ни политика в областта на отбраната и сигурността. В същото време в световен мащаб разходите за отбрана нарастват. С бързи темпове се превъоръжават водещи страни в света като Китай, Индия Русия, Бразилия, САЩ, и започват да влияят на хода на събитията в света. Дори и по – малките играчи на световната сцена, предимно страните от Близкия изток и Азия, където се очертават центровете на глобалното противопоставяне, приемат много сериозно подготовката за посрещане на бъдещи военни предизвикателства.Оръжията не са играчки, а средства за воюване и не могат дълго да стоят мирни. Оръжията се натрупват за война.

            В този ред мисли всъщност съществува реална заплаха за монопола на САЩ върху света. Военната стратегия, е насочена към защитата на интересите й по целия свят. Изходът е един – войната. Вече на два пъти войната спасява икономиката на САЩ. Катастрофалната задлъжнялост на най – мощната страна в света бие тревога и този камбанен звън е предупреждение в ушите на приятели и врагове. Някой трябва да плати или опрости този дълг.

            Като верен съюзник, какъвто е била България във всички военни съюзи, няма съмнение, че ще бъдем въвлечени в конфликт.

            Факт е, че икономическият център се премества на Изток. Двадесет и първи век ще бъде век на глобалното противоборство за разпределение на ресурсите, които определено намаляват и не достигат за всички. Войната е най – вероятният от изходите на това противоборство и ще е глупаво да се изключва като невъзможна. И всички големи и не толкова големи играчи на световната сцена се готвят за това с усилени темпове.

            В „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред” Самюел Хангтингтън още през 1996 година  стига до извода, че обективно неизбежният бъдещ конфликт ще се осъществи по формулата „Западът срещу всички”.

            Сбъдват ли се предсказанията на Самюел Хангтингтън? Определено – да! И то не в полза на Европа. Около Европа усилено се изгражда кордон от ислямистки държави, от Гибралтар до Пакистан, който е пълен с конфликти, вътрешни противоборства и проблеми. Всяка намеса на САЩ и Запада в тия региони водят единствено да възраждане на исляма.

            Великият арабски халифат е в ход да бъде изграден и ще поиска да си върне значението на влиянието в света. Няма съмнение, че този процес става с активното участие на САЩ и Запада, които си внушават, че странични наблюдатели, в подходящия момент ще се намесят, да решат нещата в своя полза и поставят в пълно подчинение „изтощените” в противоборството страни.

            Единственият изход на САЩ за момента е, контрола върху ресурсите необходими на Изтока и върху технологиите необходими на Русия.

            Какво ни остава на нас – българите за в бъдеще? Трябва ли да приемаме с чисто илюзорните картини за света и мирно бъдеще, които ни внушават оценките на ЕС и Алианса? Така или иначе ние сме във война, чрез участието в тъй наречените умиротворителни мисии и коалиции от държави за налагане на новия световен ред и не бива да се правим на светци или невинни.

            Ние българите все още живеем с илюзията за един свят и правим прогнози за мирно „живуркане”, когато ще си решим социалните и икономическите проблеми и после ще обърнем внимание на отбраната и сигурността. Имаме военновременен план, но план, но план отбрана не прави. Забравихме правилото, че който иска мир, трябва да се готви за война. Отбраната и сигурността струват пари. Но ако се върнем назад в миналото, само преди стотина година, ще видим, че тогава България е била в много по – тежко положение и въпреки това нейните управници са намирали адекватно решение относно отбраната на страната. И  в този смисъл България е ставала фактор в региона. Но е имало идеята, националния идеал, който е споявал в едно правителство и народ и в името на този идеал са преодолявани трудностите и се е поддържала поносима за времето си мирновременна армия и военновременни формирования.

            С какво се различава стратегическата среда днес и тогава? Чисто пацифисткият подход към отбрана е вреден за България и обслужва чужди интереси.

            Кой е виновен за това състояние? Нароилите се партии след 10 ноември 1989 година  за тези двадесет и повече години успяха единствено да си спечелят реномето на крадливи търговски дружества, на фирми, които сегиз – тогиз се групират в холдинги, сиреч коалиции и в които далаверата е винаги за лидерите, а не за членската маса.

            В една реч произнесена от Кимон Георгиев на 12 юли 1934 година в театър „Роял” – той казва: „Липсата на идейно съдържание и принципност в нашите партии намери израз и в друг страшно печален факт, - тяхната разпокъсаност, която не намира никакво идейно оправдание и се обяснява с необятния кариеризъм на нашата политиканствуваща интелигенция, че тъкмо това именно лиши партиите от здрави опори в народа; партиите отдавна са изменили на обществената си мисия, поради това, че все повече са овладени от котериен дух и са се превърнали от инструмент в служба на държавата, в сдружение за експлоатация на същата; че благодарение на тази именно роля на партиите спрямо държавата, която е принудена да понася техните непрекъснати пристъпи, нейния апарат е разложен до глупост.”

             Имаме поне хиляда причини да се гордеем , че сме българи и една единствена е достатъчна да се срамуваме – нашата политическа класа. Ще остане ли глуха  за звъна на барабаните?

 

 













Гласувай:
28



1. freeoldmen - Чудесен анализ!
06.03.2014 16:31
Много точен финал:
"Имаме поне хиляда причини да се гордеем , че сме българи и една единствена е достатъчна да се срамуваме – нашата политическа класа."
цитирай
2. lubomir33 - Прав е автора
06.03.2014 17:07
Както пише полк. Азманов в книгата си "Урокът от Добро поле":

"Независимо от това, дали ние сме защитници на грубата и жестока военна борба или не, дали сме кротки миролюбци или поклонници на силата, призракът на войната периодически надвисва над главите на народите и те, щат не щат, са принудени да изтеглят меча. И тогава „горко на победените".
цитирай
3. zarenkow - Не ми е известно да има политическа ...
06.03.2014 17:15
Не ми е известно да има политическа класа освен международно мафиотско сдружение, като продължение на диктаторските режими от 44 насам, заедно с родоотстъпничеството, България вече е само обвивка без съдържание.
цитирай
4. stela50 - Боли... когато се говори за България
06.03.2014 19:38
само като за територия... Навярно носим частица вина
за това, което ни се случва... и въпреки всичко...
... за тези двадесет и повече години успяха единствено да си спечелят
реномето на крадливи търговски дружества, на фирми,
които сегиз – тогиз се групират в холдинги, сиреч коалиции и в които
далаверата е винаги за лидерите, а не за членската маса...
„Само глухите не чуват барабаните на войната” ...
Имаме поне хиляда причини да се гордеем , че сме българи
и една единствена е достатъчна да се срамуваме –
нашата политическа класа.
Ще остане ли глуха за звъна на барабаните?...
Поздрави за постинга, Ати !
цитирай
5. planinitenabulgaria - Не е хубаво за една държава да няма армия,
06.03.2014 23:11
Не хубаво и да има правителство, наподобяващо банда от идиоти. Защото то унищожава имунната система на страната и така в снагата на държавата може да навлезе зараза, от която няма лечение...
цитирай
6. aip55 - Тоте,
07.03.2014 05:07
благодаря ти за постинга! Точно това, което си описала, винаги ме е мъчило.
Похватите за съществуването на империализма са отдавна ясни и показани в историята. Империализма не може да съществува без война, това е душата му, агресивен, респектиращ и жесток. Мотото му е убивай и унищожавай, колкото по малки и слаби са другите, толкова по силен ще съм аз. Няма етика и морал в него, а това са всички западни държави, в които за жалост се присъединихме и ние българите. Поздрав и спокойни почивни дни.
ПП. И хубав 8-ми март!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148494
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031