Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2015 23:08 - Пъ­­тят на един ми­­ли­­ар­­­дер
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4604 Коментари: 8 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пъ­­тят на един ми­­ли­­ар­­­дер

Пет го­­ди­­ни и по­­ло­­ви­­на пре­­ди да из­­­бух­­­не Вто­­ра­­та све­­тов­­­на вой­­на във фаб­­­ри­­кан­­т­­с­­­ка фа­­ми­­лия се ро­­ди мом­­­чен­­­це, ко­­е­­то ро­­ди­­те­­ли­­те кръс­­­ти­­ха Адолф. Ху­­ба­­во мъж­­­ко име.

Име­­то бе ак­­­ту­­ал­­­но и мо­­дер­­­но в мо­­мен­­­та, го­­ди­­ни по-къс­­­но ще­­ше да се пре­­вър­­­не в прок­­­ля­­тие, обяс­­­ни­­мо за­­що. С Адолф за­­поч­­­ва­­ше тре­­та­­та ге­­не­­ра­­ция фаб­­­ри­­кан­­­ти и пред­­п­­­ри­­е­­ма­­чи. Дя­­до му и ба­­ща му бя­­ха от­­к­­­ри­­ли и раз­­­ра­­бо­­ти­­ли злат­­­но на­­хо­­ди­­ще, без да се на­­ла­­га да емиг­­­ри­­рат в по­­со­­ка Клон­­­дайк. С фаб­­­ри­­ки за фар­­­ма­­цев­­­тич­­­на ин­­­дус­­т­­­рия във вре­­ме­­на на вой­­ни, кри­­зи, глад и ми­­зе­­рия. Не про­­из­­­веж­­­да­­ха дру­­го, ос­­­вен да хра­­нят све­­та с ле­­кар­­с­­т­­­ва и хи­­мия, ня­­кой път с неп­­­ред­­­ви­­ди­­ми пос­­­ле­­ди­­ци. Със смел пи­­о­­нер­­с­­­ки дух за из­­­ди­­га­­не и пре­­ус­­­пя­­ва­­не...

Дру­­ги­­ят дя­­до на Адолф и май­­ка му съ­­що не бя­­ха слу­­чай­­ни хо­­ра. Фаб­­­ри­­ки за ци­­мент и тек­­с­­­тил в ця­­ла Гер­­­ма­­ния на фа­­ми­­лия Спо­­он ка­­ра­­ха хо­­ра­­та да из­­­го­­ва­­рят то­­ва име с по­­чи­­та­­ние и рес­­­пект.

...От ма­­лък Адолф е въз­­­пи­­та­­ван, че го очак­­­ват ве­­ли­­ки де­­ла. Жи­­вее в бо­­га­­та къ­­ща, къ­­де­­то ни­­що не се пра­­хос­­­ва. Адолф е буд­­­но мом­­­че и ин­­­те­­ре­­си­­те му са раз­­­нос­­т­­­ран­­­ни. Ба­­ща му на­­реж­­­да да след­­­ва прав­­­ни на­­у­­ки. След сту­­ден­­т­­с­­­ки го­­ди­­ни в Тю­­бин­­­ген, Хам­­­бург и Гре­­но­­бъл, Адолф от­­к­­­ри­­ва ад­­­во­­кат­­с­­­ка кан­­­то­­ра в Хам­­­бург. Пол­­з­­­ва 3-4 ези­­ка.

Млад, об­­­ра­­зо­­ван, бо­­гат и кра­­сив, в про­­дъл­­­же­­ние на 7-8 го­­ди­­ни той ста­­ва ми­­ли­­о­­нер и нат­­­руп­­­ва без­­­це­­нен опит. Кой­­то от нас е доб­­­ре прос­­­ве­­тен прав­­­но, мо­­же да си пред­­с­­­та­­ви как­­­во оръ­­жие е то­­ва – да поз­­­на­­ваш за­­ко­­ни­­те и пре­­ди всич­­­ко тех­­­ни­­те не­­съ­­вър­­­шен­­с­­т­­­ва...

През 1967 г. Адолф нас­­­ле­­дя­­ва ба­­ща си и по­­е­­ма ръ­­ко­­вод­­с­­т­­­во­­то на фаб­­­ри­­ка за ле­­кар­­с­­т­­­ва в Бла­­у­­бой­­рен (град в про­­вин­­­ция Ба­­ден-Вюр­­­тем­­­берг). Със скром­­­на­­та циф­­­ра от 80 чо­­ве­­ка ра­­бот­­­ни­­ци и го­­ди­­шен про­­дукт от 4 млн. мар­­­ки.

През 1974 г. се раж­­­да “Ра­­ци­­о­­фарм”, кой­­то пре­­рас­­т­­­ва в кон­­­церн. Ве­­ри­­га­­та зав­­­ла­­дя­­ва не са­­мо Гер­­­ма­­ния в най-бур­­­но­­то й ико­­но­­ми­­чес­­­ко раз­­­ви­­тие, а та­­ка съ­­що и Ун­­­га­­рия, Че­­хословакия и Пол­­­ша. Мре­­жа от фаб­­­ри­­ки за про­­из­­­вод­­с­­т­­­во, ап­­­те­­ки, снаб­­­дя­­ва­­не и тран­­с­­­порт, мо­­дер­­­на ин­­ф­­­рас­­т­­­рук­­­ту­­ра, всич­­­ко не­­об­­­хо­­ди­­мо...

Адолф ку­­пу­­ва, мо­­дер­­­ни­­зи­­ра, от­­к­­­ри­­ва ра­­бот­­­ни мес­­­та, про­­да­­ва, жи­­во­­тът му е бор­­­ба. Не е из­­­вес­­т­­­на циф­­­ра­­та на всич­­­ки­­те му ра­­бот­­­ни­­ци. Са­­мо към “Хай­­дел­­­бер­­г­­с­­­ки ци­­мент” ра­­бо­­тят 100 хиляди ду­­ши. Кон­­­цер­­­нът, кой­­то той ръ­­ко­­во­­ди, про­­из­­­веж­­­да елек­т­ро­­ма­­ши­­ни, тек­­с­­­тил, сто­­ма­­на, елек­­т­­­ро­­е­­нер­­­гия с вя­­тър. Хо­­те­­ли и рес­­­то­­ран­­­ти, за­­мък бли­­зо до Ро­­щок, го­­ри, пар­­­це­­ли и зе­­ме­­дел­­с­­­ка зе­­мя, про­­из­­­ве­­де­­ния на из­­­кус­­т­­­во­­то, ан­­­ти­­ки, ди­­а­­ман­­­ти и зла­­то, ак­­­ции и па­­ри пра­­вят Адолф пе­­ти­­ят по бо­­гат­­с­­т­­­во в Гер­­­ма­­ния.

В на­­ча­­ло­­то на 2008 г., ко­­га­­то за­­поч­­­ва све­­тов­­­на­­та фи­­нан­­­со­­ва кри­­за, той за­­ед­­­но с же­­на си при­­те­­жа­­ват 20 милиарда.  През ок­­­том­­в­­­ри, в рам­­­ки­­те на един ден, Адолф за­­губ­­­ва 1 млрд. ев­­­ро от ак­­­ци­­и­­те си във “Фол­­к­­с­­­ва­­ген”. Бан­­­ки­­те са без­­­ми­­лос­­т­­­ни, за­­гу­­би­­те на­­рас­­т­­­ват ла­­ви­­но­­об­­­раз­­­но... За три ме­­се­­ца се сто­­пя­­ват над 10 млрд. ев­­­ро. Ми­­ли­­ар­­­ди­­те от же­­на му, ро­­де­­на Хо­­ланд, и ид­­­ва­­ща от фа­­ми­­ли­­я­­та на ци­­мен­­­то­­ви оли­­гар­­­си, сме­­се­­ни с не­­го­­ви­­те, съ­­що за­­поч­­­ват да се то­­пят с по­­доз­­­ри­­тел­­­на бър­­­зи­­на.

Злат­­­но­­то вре­­ме на по­­чет­­­ни тит­­­ли, ор­­­де­­ни и ме­­да­­ли, пред­­­се­­да­­тел­­с­­т­­­ва­­не на без­­б­­­рой ор­­­га­­ни­­за­­ции и фон­­­да­­ции, ве­­че не топ­­­ли 74-го­­диш­­­ни­­ят Адолф.

* * *

На 5 яну­­а­­ри 2009 г. Адолф на­­пис­­­ва до же­­на си, пет­­­те де­­ца, ста­­ри при­­я­­те­­ли и по­­ли­­ци­­я­­та пос­­­лед­­­ни­­те пре­­по­­ръ­­ки, поз­­д­­­ра­­ви и обяс­­­не­­ния. Тай­­но из­­­ли­­за на мрък­­­ва­­не от име­­ни­­е­­то в квар­­­тал “Вай­­лер” на Бла­­у­­бой­­рен и пра­­ви крат­­­ка ек­­с­­­кур­­­зия, са­­мо 500-600 крач­­­ки през сне­­го­­ве­­те. Сти­­га до ж. п. ли­­ни­­я­­та, по ко­­я­­то ми­­ну­­ти по-къс­­­но ще про­­фу­­чи бър­­­зи­­ят влак...

В про­­то­­ко­­ли­­те на по­­ли­­ци­­я­­та е от­­­бе­­ля­­за­­но:

“Пре­­диз­­­ви­­ка­­ни от фи­­нан­­­со­­ва­­та кри­­за теж­­­ко със­­­то­­я­­ние на пред­­п­­­ри­­я­­ти­­я­­та, не­­си­­гур­­­ност и пъл­­­на без­­­по­­мощ­­­ност да се спра­­ви с проб­­­ле­­ми­­те пре­­кър­­­ши­­ха то­­зи страс­­­тен пред­­п­­­ри­­е­­мач, кой­­то взе­­ма ре­­ше­­ние да прик­­­лю­­чи с жи­­во­­та си...”

На Адолф Мер­­к­­­ле бя­­ха ос­­­та­­на­­ли още са­­мо 10 млрд. иму­­щес­­т­­­во, ко­­га­­то из­­б­­­ра пъ­­тя да лег­­­не на рел­­­си­­те... До там го до­­ве­­де не­­по­­но­­си­­ма­­та за­­гу­­ба.

В Бъл­­­га­­рия ум­­­ни гла­­ви ще въ­­веж­­­дат нов пред­­­мет за уче­­ни­­ци­­те: “Как да ста­­на ми­­ли­­о­­нер” или не­­що по­­доб­­­но... А за­­що не ми­­ли­­ар­­­дер?

 Александър Кондоферски

 image

Книгата може да  заявите на адреса на издателството:

 Вестник "Приятел" - Самоков - 0722/66-730

 www.vestnikpriatel.com

Надка Вардарова - 0899 789 002, 0885 115 307, 0878 270 223
Тодор Попов - 0896 400 164
Делян Василев - 0887 39 55 39













Гласувай:
22



1. donchevav - Да, наистина е необходима наука ...
01.06.2015 06:19
Да, наистина е необходима наука "Да бъдеш богат човек" - не само как се става, но и как се остава - и "богат", и "човек". Поздрави, скъпа Ати! Честит Първи юни:)))
цитирай
2. tota - Да, наистина е необходима наука ...
01.06.2015 08:31
donchevav написа:
Да, наистина е необходима наука "Да бъдеш богат човек" - не само как се става, но и как се остава - и "богат", и "човек". Поздрави, скъпа Ати! Честит Първи юни:)))


Мила, Вени, честит Първи юни и на теб!
Да всичко е наука, но не самоцелна, и още освен нея трябва и практика. Не случайно един жеравненски търговец е записал в книгите си "Учи се за наука, не за пари, защото многото науки, носят пари!" Колкото до как се остава "богат" и "човек" - много рядко срещана комбинация. Нужен е и морал, който у нас е в дефицит.
Хубав ден!
цитирай
3. syrmaepon - Да, имено "за наука", ...
01.06.2015 09:50
Да, именно "за наука", защото науката може да донесе пари не само на една фамилия, тогава богатството е вечно, а фалитът невъзможен.
цитирай
4. tota - Да, именно "за наука", ...
01.06.2015 12:19
syrmaepon написа:
Да, именно "за наука", защото науката може да донесе пари не само на една фамилия, тогава богатството е вечно, а фалитът невъзможен.


Да, Сирме, добре прозряна истина още в епохата на Възраждането. Но днес чувам изрази от рода: "Не ми говори за книги, говори за пари, за пари - и - и!! Книгите не дават пари, а далаверката." Жалка наша действителност.

Светъл първоюнски ден!
цитирай
5. metlichina - не е лек пътят към парите...
03.06.2015 22:47
иска се знания, нюх, бърза мисъл и почтенност.. още пазя годишен справочник
от 1937 г на дядо ми, тютюнотърговец търгувал с цяла Европа.. когато
търговците са се доверявали един друг само на едната честна дума..
цитирай
6. tota - иска се знания, нюх, бърза мисъл и ...
04.06.2015 10:40
metlichina написа:
иска се знания, нюх, бърза мисъл и почтеност.. още пазя годишен справочник
от 1937 г на дядо ми, тютюнотърговец търгувал с цяла Европа.. когато
търговците са се доверявали един друг само на едната честна дума..

Метличинка, споделила си най - ценното качество, което е потребно на днешните бизнесмени "бърза мисъл и почтеност.." Имало и и такива хора в областта на търговията между които е стояло доверието и честната дума. Този справочник, вероятно хвърля светлина и в тази посока.
Наистина, не е лек пътят на парите, но тежкото от тях са качествата, които формират, когато са лесни пари.
цитирай
7. megg - Толкова различни
05.06.2015 21:43
житейски съдби представя книгата на Александър Кондоферски, толкова различни пътища пред човека, трудни избори... От този разказ остава и усещането за това, че честта и достойнството, самоуважението са най - важни, че успехът е нещо променливо, но те - вечни човешки стойности.
Поздрав, Ати, и прегръдка! Хубава събота! :)
цитирай
8. tota - житейски съдби представя книгата ...
06.06.2015 07:24
megg написа:
житейски съдби представя книгата на Александър Кондоферски, толкова различни пътища пред човека, трудни избори... От този разказ остава и усещането за това, че честта и достойнството, самоуважението са най - важни, че успехът е нещо променливо, но те - вечни човешки стойности.
Поздрав, Ати, и прегръдка! Хубава събота! :)


Мег, всяко време е изграждало своите морални устои. Съхранените чест и достойнство, самоуважение са определяли и мястото в обществото, не парите. Вечните стойности - дали ще заемат подобаващото им се място при обстоятелствата днес? Можем да задаваме въпроси и да търсим отговорите сами?
Прегръдка и от мен! Хубава събота, мила Мег!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150519
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70668
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031