Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2016 09:51 - Притча за разликата между страстта, любовта и обичта
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12404 Коментари: 21 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Притча за разликата между страстта, любовта и обичта

Всички сме изпитвали страст, изпитвали сме и любов, но дали сме изпитвали обич? Често хората бъркат тези три чувства, но трябва да запомним, че между тях определено има разлика и трябва да се научим да я разпознаваме.

Днешната притча ще ви подскаже именно каква е тънката разлика между тези чувства.

***

image

Младият мъж вървеше до своя Учител. Скоро пред тях се ширна поляна, осеяна с макове.
– Стигнахме, – каза Учителят. – Сега ще ти разказа една история с макове. А ти ще разбереш какво е страстта, любовта и обичта…

Двамата направиха няколко крачки сред красивото алено море.

– Ето ни тук, сред това безкрайно поле от макове, – говореше Учителят. – Разхождаме се из него и очите ни се къпят в красотата му. Изведнъж погледът ти е привлечен от едно конкретно алено стръкче. Уж всички са еднакви, но ти не можеш да откъсне очи от точно това. Навеждаш се към него, докосваш нежните му листенца, очите ти го изпиват цялото. Искаш го. Да е само и единствено твое. Завинаги.

– Протягаш ръка и го откъсваш. За да го запазиш за себе си. Без да си даваш сметка, че така го убиваш. После продължаваш по пътя си доволен, усмихнат… Докато макът не увехне и не го изхвърлиш, за да потърсиш друг.
Това е Страстта.

Учителят хвърли откъснатия мак и продължи.

– Отново вървиш из полето, радваш се на красотата му. И отново погледът ти се спира върху едно конкретно стръкче мак. То ти се струва по-различно от останалите. Сякаш ти говори и сърцето ти го чува. Навеждаш се внимателно, виждаш само него. Не смееш да го докоснеш, за да не го нараниш.

Гледаш го, гледаш го, иска ти се времето да спре, да останеш тук завинаги. Иска ти се нищо да не ви разделя. Да умреш дори, само винаги да си го него… Но внезапно подухва ветрец и довява до теб омайващия аромат на някакво друго цвете. За миг забравяш за мака и тръгваш, за да откриеш откъде идва това прекрасно ухание. Макът остава в сърцето ти, усещаш мъка, когато мислиш за него, но… всичко това е вече минало…
Това е Любовта.

– А какво тогава е Обичта, Учителю?

– Продължаваш да вървиш сред полето. Погледът ти танцува с вятъра. Изведнъж го виждаш. Стръкче мак, което сякаш е създадено за тази ваша среща. Сякаш ти си бил създаден за тази ваша среща. Сядаш близо до него. Не можеш да откъснеш очи.

Знаеш, че най-сетне си намерил мястото, на което принадлежиш. Намерил си себе си. Това стръкче мак става смисълът на твоето съществуване. Грижата за него става твоята мисия. Правиш всичко възможно, за да го опазиш и да удължиш живота му. И оставаш там завинаги…
Това е Обичта.

https://www.diana.bg/pritcha-za-razlikata-mezhdu-strastta-lyubovta-i-obichta/#qSOqEZ589OxtfcIw.99

 

 image

Днес е осми декември – на всички настоящи и бивши студенти пожелавам здраве и хубава, празнична вечер!

 










Гласувай:
27



1. syrmaepon - Да, много хубава притча. Но обичта е ...
08.12.2016 11:48
Да, много хубава притча. Но обичта е свързана понякога и със страдания и не всеки е готов да ги понесе.
цитирай
2. tota - Да, много хубава притча. Но обичта е ...
08.12.2016 13:00
syrmaepon написа:
Да, много хубава притча. Но обичта е свързана понякога и със страдания и не всеки е готов да ги понесе.

Сирме, дори и да е свързана понякога със страдание обичта, как би се чувствал всеки, ако не е докоснат от това чувство и ако него изживял?
Дай Боже всекиму да е докоснат от тези чувства и да я има красотата в тях!
цитирай
3. rosiela - ПОЗДРАВИ!
08.12.2016 13:15
Интересна притча! Авторска ли е или сте я чули някъде?
цитирай
4. ivoki - Да, много хубава притча. Но обичта е ...
08.12.2016 14:09
syrmaepon написа:
Да, много хубава притча. Но обичта е свързана понякога и със страдания и не всеки е готов да ги понесе.


Ако не може да ги понесе , просто това не е обич !
цитирай
5. tota - Интересна притча! Авторска ли е или ...
08.12.2016 15:15
rosiela написа:
Интересна притча! Авторска ли е или сте я чули някъде?

Роселия, притчата открих в сайта на Диана Гинова - психолог / психотерапевт. Не зная дали тя е авторът.Там няма посочен.
Пояснявам, когато публикувам материал, който не съм писала, винаги посочвам линк под него. Активирам го за да отведе четящия до източника, ако това го интересува. Така е прието и трябва тези правила да се спазват.
Открих притчата, във връзка с дискусия с приятелка, кое понятие е по широко любовта или обичта? Допадна ми метафората, затова реших да я споделя.
Поздрави и от мен!
цитирай
6. tanyaivanova - Само иаз като мерудия на манджата да ...
08.12.2016 15:40
Само иаз като мерудия на манджата да кажа че е жалко да разделяме понятията. Страстта често води до любов а любовта до обич ако не сбъркаме по пътя.
цитирай
7. tota - Да, много хубава притча. Но обичта е ...
08.12.2016 15:49
ivoki написа:
syrmaepon написа:
Да, много хубава притча. Но обичта е свързана понякога и със страдания и не всеки е готов да ги понесе.


Ако не може да ги понесе , просто това не е обич !


Ивоки, в едно свое стихотворение поетът Марко Недялков е казал, ако човек не стане малка рана, никога няма да е щастлив. Пресъздавам по памет. А Фридрих Ницше, казва:
"Тези, които най-много обичат човека, винаги са му причинявали най-голямата болка; като всеки любящ, те винаги са искали от него невъзможното."
И аз споделям, че обичта е страдание, което ни носи болка, но трябва да имаме силата да я понесем.
Хубава вечер!
цитирай
8. tota - Само иаз като мерудия на манджата да ...
08.12.2016 15:57
tanyaivanova написа:
Само и аз като мерудия на манджата да кажа че е жалко да разделяме понятията. Страстта често води до любов а любовта до обич ако не сбъркаме по пътя.

Интересен поглед, който разкрива взаимовръзката между тези три понятия, разкриващи в различна степен най - красивите чувства, които са в основата на живота. И това е най - доброто, което може да случи. Има взаимовръзка, но не е задължително тези чувства да се проявят последователно. Метафората, в притчата разкрива това.
Хубав ден!
цитирай
9. sande - Любовта и страста на първо место, обичта е най-широкото понятие ..
08.12.2016 19:02
https://www/watch?v=UXa5HODo0sM

***

Поздрав с песента " Сърце ме боли за Търпана" !








цитирай
10. vania23 - Според мен
08.12.2016 19:41
градацията е малко по-различна :) Страст - да, да я поставим на третото място, на второто е обичта, а най-високо винаги стои Любовта. Тя включва в себе си и обичта, а може /макар да не е задължително/ - и страстта.
Думите "обич" и "любов" винаги ми напомнят за думите "хубав" и "красив". Да си хубав е хубаво, но да си красив, е още по-хубаво :)
цитирай
11. donchevav - Привет, Ати! Настоящи и бивши ст...
08.12.2016 20:24
Привет, Ати! Настоящи и бивши студенти, настоящи и бивши висшисти:))) - какво ли няма в днешното време! Липсва ми гласът на майка ми, която никога през годините не забрави сутринта на 8 декември да ни честити студентския празник. Благодарна съм, че ни научи на този ден да си спомняме онова време, да се чувстваме празнично! Честит празник и на тебе, скъпа приятелко!
Много мъдра притча! Аз също възприемам тези три чувства в тази последователност и градация: страст, любов и обич. От друга страна погледнато, във всяка любов трябва да има и страст, и обич. Не знам, но ми хареса! Прегръдка от мене!
цитирай
12. krumbelosvet - Не знам защо,
08.12.2016 20:41
Май НИКОЙ не може на тоя свят да доближи максимума и в трите. Знам хора изключително изявени в едно Това не е разсъждение, а НАБЛЮДЕНИЕ. Виж, около минимума и в трите има мнозина. Може би просто недостатъчно енергия. Кое от трите е най-доброто? Знае ли някой ЧОВЕК? Може би коректен въпрос е - какво съчетание от трите, как и кога. Кой да ти каже. Но всеки получава по нещо и, какво да прави, приема си ролята.
цитирай
13. stela50 - Много хубава притча... Благодаря, Ати...
08.12.2016 21:00
за първи път я чета.
Страстта, любовта и обичта са по някакъв начин свързани,
въпреки различието на смисъла, но ми харесва посланието
на притчата... харесва ми чудесното представяне с картини
и музика...
Поздрави !
цитирай
14. tota - https://www/watch?v=UXa5HOD...
08.12.2016 22:09
sande написа:
https://www/watch?v=UXa5HODo0sM

***

Поздрав с песента " Сърце ме боли за Търпана" !

Санде, благодаря за поздрава!
Разминаваме се относно всеобхватността на понятията. Любовта е най - широка като понятие изразяващо същевременно и чувствата - страст и обич. И зависят от степента на проявление. Притчата разкрива, че може да има всяко едно от тях и до там. Възможна е да се проявят и в градация в зависимост от силата на чувствата.
Защо мисля така. Порових се в тълковния речник и не само. Води ме библейската мисъл за мир и любов. Там е казано," плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност..", а в тълковния речник срещаме, определението, че любовта е "чувство на самоотвержена и силна привързаност към някого, основано на кръвно родство, приятелство, разбирателство и още склонност, пристрастие, предпочитание, привързаност към нещо." Мисля, че обичта и страстта като чувства са синоними на любовта или те са чувства, чрез които се проявява любовта.
Не претендирам разсъжденията ми да са в правилна посока и да са правилни. Необходимо е виждане и на специалисти, работещи в тази област.
Например "Мысли о проблемах любви" Лу Андреас-Саломе
http://www.lyubi/phil63.php









цитирай
15. tota - градацията е малко по-различна :) ...
08.12.2016 22:14
vania23 написа:
градацията е малко по-различна :) Страст - да, да я поставим на третото място, на второто е обичта, а най-високо винаги стои Любовта. Тя включва в себе си и обичта, а може /макар да не е задължително/ - и страстта.
Думите "обич" и "любов" винаги ми напомнят за думите "хубав" и "красив". Да си хубав е хубаво, но да си красив, е още по-хубаво :)


Ваня 23, благодаря за коментара! Припокрива се с моето виждане за тези три понятия, разкриващи съкровени чувства.
Поздрави!
цитирай
16. tota - Привет, Ати! Настоящи и бивши ст...
08.12.2016 22:24
donchevav написа:
Привет, Ати! Настоящи и бивши студенти, настоящи и бивши висшисти:))) - какво ли няма в днешното време! Липсва ми гласът на майка ми, която никога през годините не забрави сутринта на 8 декември да ни честити студентския празник. Благодарна съм, че ни научи на този ден да си спомняме онова време, да се чувстваме празнично! Честит празник и на тебе, скъпа приятелко!
Много мъдра притча! Аз също възприемам тези три чувства в тази последователност и градация: страст, любов и обич. От друга страна погледнато, във всяка любов трябва да има и страст, и обич. Не знам, но ми хареса! Прегръдка от мене!


Вени, благодаря за пожеланията и коментара! Напълно съвпада твоето виждане, с моето. И като градация и проявление, и съдържание. Тук ще добавя останалите две тълкувания на обич и страст. За пояснение.
Обичта, е сърдечно влечение към някого или нещо; чувство на нежност и привързаност, любов.
Страстта е неудържимо увлечение, желание, чувство, което трудно се контролира; разпаленост, предмет на дълбоко увлечение или любов със силно чувствено, сексуално влечение.
Прегръдка и от мене!
цитирай
17. tota - Май НИКОЙ не може на тоя свят да до...
08.12.2016 22:33
krumbelosvet написа:
Май НИКОЙ не може на тоя свят да доближи максимума и в трите. Знам хора изключително изявени в едно Това не е разсъждение, а НАБЛЮДЕНИЕ. Виж, около минимума и в трите има мнозина. Може би просто недостатъчно енергия. Кое от трите е най-доброто? Знае ли някой ЧОВЕК? Може би коректен въпрос е - какво съчетание от трите, как и кога. Кой да ти каже. Но всеки получава по нещо и, какво да прави, приема си ролята.


Благодаря Ви, за коментара. Интересни разсъждения. може би отговорът е индивидуален за всеки и проявлението им зависи от магията или енергиите на привличане.
Поздрави!
цитирай
18. tota - за първи път я чета. Страстта, лю...
08.12.2016 22:35
stela50 написа:
за първи път я чета.
Страстта, любовта и обичта са по някакъв начин свързани,
въпреки различието на смисъла, но ми харесва посланието
на притчата... харесва ми чудесното представяне с картини
и музика...
Поздрави !


Благодаря, Танечка! Хубаво е посланието в притчата. И аз мисля, че са взаимосвързани.
Прегръдка!
цитирай
19. miaa - Хубава притча! Поздравления, за хубавия постинг,Tota!
09.12.2016 20:52
Страстта и любовта са взаимосвързани! Бурни,красиви,вечно борещи се противоположности, съпътствайки човека, по пътя на живота..А обичта е многословна, състрадателна, предана, разбираща..Обичта прощава, дава възможност на човека да се развива , както професионално, така и духовно!
цитирай
20. flymore - Няма любов без обич,
09.12.2016 21:27
страстта е част от двете. Несподелената любов носи страдание.
Мое мнение, а притчата е повече от красива по съдържание.
Ати, с благодарност за всичко присъстващо на страничката ти!!! Повече няма какво да добавя...
Прегръдка и лека от мен!<3
цитирай
21. litatru - Здравейте, tota!
13.12.2016 19:08
Тази вечна тема е благословена, защото вълнува всички.
Аз не проявявам СТРАСТ към Вас, нито ЛЮБОВ, нито пък ОБИЧ, по простата причина, че нито Ви познавам, нито съм Ви виждала, но изпитвам желание да Ви прегърна НАЙ- ЕФИРНО, НАЙ- ПРИЯТЕЛСКИ, защото споделихте тази прекрасна притча с нас.
Със сигурност това ми желание е продиктувано от чувство на благодарност, нали?
Ако е така, то аз Ви прегръщам!
Хубава вечер и много късмет - Литатру!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147959
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031