Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2017 00:07 - Политиката няма връзка с морала Николо Макиавели
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8262 Коментари: 22 Гласове:
26

Последна промяна: 22.01.2017 00:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Политиката няма връзка с морала Николо Макиавели

Отричан и възхваляван, италианският философ и историк Николо Макиавели /1469 – 1527/ е един от малкото мислители, чиито произведения се изучават внимателно и от философи, и от политици. Прочутият флорентинец е основател на модерната политическа наука и е известен с дръзката си препоръка, че държавник, който иска да запази и да засили властта си, трябва да прибягва до измама, лукавство и безмилостна употреба на сила.

Макиавели произхожда от старо благородническо семейство, а баща му е първият му учител по риторика и латински. През живота си е бил преди всичко държавен служител на Флоренция - изпълнявал е дипломатически функции и бил е ръководител на полицията. Превратностите на съдбата го пращат и в затвора с обвинението в заговор срещу властта, но въпреки мъченията той отказва да се признае за виновен и е освободен. След това се оттегля в имението си недалеч от Флоренция и там написва шедьоврите „Владетелят", „Беседи върху първата декада на Тит Ливий", „Военното изкуство", „История на Флоренция". Умира във Флоренция, но никой не знае къде е гробът му. http://www.gnezdoto.net

image

Ето 25 цитата от Макиавели, подбрани от HighViewArt.com, които евентуално биха ни помогнали да разберем по-добре света на политиката:

1. "Най-трудното положение - когато мирът е необходим, а войната неизбежна."

2. "Никой не би желал да падне само заради надеждата, че ще се намери кой да го вдигне."

3. "Обичаен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво."

4. "Оценка за интелигентността на един владетел е да огледа хората около себе си."

5. "Хората по природа са неблагодарни, променливи, лицемерни, страхливи и сребролюбиви. Докато извличат от тебе облаги и нуждата да прибегнеш до услугите им е далече, те са ти верни и ти предлагат кръвта си, имота си, живота и децата си, но усетят ли, че тази потребност се приближава, веднага ти обръщат гръб."

6. "Не може да се разчита на приятели, които се печелят с пари, а не с величието и благородството на духа."

7. "Губи онзи, който знае какво ще стори, ако спечели. Печели онзи, който знае какво ще загуби."

8. "Делата, които са нежелани от поданиците, владетелите трябва да възлагат други да ги вършат, а тези, които са желани, да ги изпълняват сами."

9. "Една промяна неизбежно влече след себе си и друга."

10. "Жаждата за надмощие е онази, която последно угасва в човешкото сърце."

11. "И ако, разбира се, някога трябва да скриете факт с думи, направете го по такъв начин, че да не стане известно или имайте готовност за бърза защита."

12. "За ума на властимащия първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си; ако тези хора са предани и способни, то може винаги да сме уверени в неговата мъдрост, защото той е съумял да разпознае техните способности и да задържи тяхната преданост. Ако те не са такива, то и за владетеля ще се мисли същото, защото първия гаф той вече е извършил, избирайки си лоши помощници."

13. "Хората са по-склонни да грешат в изводите си, отколкото в наблюденията."

14. "Който желае постоянен успех, трябва да променя поведението си с времето."

15. "Който сам е добър приятел, той има добри приятели."

16. "Предприемачите са тези, които разбират, че има малка разлика между пречка и възможност и са в състояние да превърнат и двете в своя полза."

17. "Политиката няма връзка с морала."

18. "Хората имат навик да хвалят миналото и да порицават настоящето"

19. "Целта оправдава средствата."

20. "Човек не може да застави себе си да се отбие от пътя, по който досега неизменно е преуспявал."

21. "Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си."|

22. "У повечето републики раздорите се пораждат от безделието, което е рожба на мира; а опасността от война възвръща единението."

23. "Разликата в човешките съдби се дължи на обстоятелството, че едни желаят да притежават повече,а други да не загубят и това. което притежават."

24. "Преди всичко друго имайте власт."

25. "Нищо не е тъй обезсърчително, както да не намираш нов повод за надежда."

http://www.highviewart.com/cvetno/nikolo-makiaveli-politikata-nyama-vrazka-s-morala-3013.html

Други негови мисли:

Победителят има много приятели, но приятелите на победения са истински.

Когато всички хора страдат, малцина се стремят към мъст, понеже общата беда се понася по-леко от личното оскърбление.

Съдбата е жена, и ако искате да господствате над нея, трябва да я завладеете със сила.

Съдбата проявява своята мощ тогава, когато не срещне съпротива.

 Тук :  Николо Макиавели  Владетелят https://chitanka.info/text/4440-vladeteljat

Владетелят започва с обръщение към монарха. По нататък в рамките на шестнадесет глави той проследява основните моменти в управлението, подкрепени с примери от историята. Според автора всички видове власт които са господствали над хората са били или княжества, или републики. Княжествата биват или наследствени, или нови. Новите или се завоюват изцяло, или се завоюват и се присъединяват към наследствените. Населението в завоюваните владения или е свикнало да е под властта на владетел, или е свикнало да бъде свободно. Тези владения се завоюват или със собствено или със чуждо оръжие, или с доблест или с късмет. Основната идея на книгата е, че князът трябва да забрави всякакви нравствени съображения и да разчита само на силата и хитростта.

     Особено място в нея е отделено на доброто въоръжение на държавата. Войската трябва да бъде набирана от хората в самата държава, само такава войска ще служи на интересите на страната. Наемната и чужда войска са гаранция за слаба и застрашена държава и авторът ги счита за безполезни. Най-опасни според Макиавели са спомагателните войски. Да повикаш по-силните да те защитават винаги е гибелно за теб, защото ако войската на помагащия губи – губиш и ти, ако победят – оставаш в техен плен. Гибелта с тях е сигурна. Наемните войски са опасни заради нехайството, а спомагателните, заради доблестта си. Истинският владетел разчита само на собствени войски. Само тогава е в безопасност.

     Разгледал държавното и военното дело, авторът формулира и разглежда някои качества, които владетелят трябва да притежава, като например отношението му към поданиците и съюзниците. Според Макиавели владетелят трябва да е достатъчно благоразумен, за да избягва позора от такива пороци, които биха го лишили от държавата, но не бива да се срамува и от тези, с които се опитва да я спаси, защото има човешки качества които и да са положителни, могат да се окажат гибелни за държавата. Точно това е макиавелизма – моралът в политиката е това, да се запази стабилността и властта, а не онзи морал, с който сме свикнали в ежедневието. Владетелят не може да бъде щедър, защото ще обремени народа с огромни данъци и това ще е краят му,  нито умерено щедър, защото никой няма да го забележи. Затова не бива да обръща внимание на прозвището скъперник, когато не е умерено щедър. Що се отнася до милосърдието, владетелят трябва да бъде много внимателен. Понякога малко жестокост може да спаси цялата страна от разединение и завладяване от врага. По-добре е да внушава страх, отколкото любов. Страхът обаче трябва да бъде налаган така, че той да не бъде обичан, но поне да не бъде ненавиждан. Но Макиавели съветва владетеля да си спечели подкрепата на простолюдието, защото в случай на бедствие няма на кого друг да разчита. Мъдрият владетел не е длъжен да държи на думата си, ако условията в които я е дал вече не важат и ако това вреди на държавата. Пред народа обаче той трябва да е винаги морален и да служи за пример, независимо с какви средства си служи за запазване стабилността в страната.

За да преуспее, владетелят трябва да се обгради със способни и верни съветници и министри. Има безпогрешен начин той да ги опознае. Ако те мислят повече за себе си, отколкото за държавата, те са недостойни. Но, от друга страна и самият владетел трябва да се грижи за тях, като им позволи да забогатяват, да дели с тях и чест и бреме, за да се чувстват нужни. Владетелят обаче трябва да внимава да не станат алчни и да не започнат да злоупотребяват. За него е важно и да може да се пази от ласкатели. Те по принцип са слабост на властимащите. За целта съветници и министри трябва да бъдат отучени да дават съвети когато си пожелаят, а само когато им е поискано, за да не изчезне почитта на хората към владетеля.

     В последната глава Макиавели прави оценка на настоящата и историческа действителност по италианските земи и вижда момент подходящ за появата на нов водач. Това прави Макиавели първия  идеолог на италианското обединение. Макар тогава призивът му да не е оценен и чут, това произведение оставя Макиавели в историята като първия политически мислител на новото време, завещал на поколенията идеята за стабилна, светска национална държава, разполагаща със своя армия.

     Владетелят се смята за учебник с практически съвети за държавни глави и наръчник за диктатори. Наполеон е държал книгата под възглавницата си, Мусолини венцеславел Макиавели, а Хитлер и Сталин са познавали твърде добре похватите, описани в книгата.
 

http://www.how2manage.com/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F








Гласувай:
26



1. barin - С голям интерес си припомних заб...
22.01.2017 07:04
С голям интерес си припомних забравеното за Николо Макиавели. Аз съм писал само за философите от древността, но и в по-късни времена има добри философи. Поздрави!
цитирай
2. tota - С голям интерес си припомних заб...
22.01.2017 10:51
barin написа:
С голям интерес си припомних забравеното за Николо Макиавели. Аз съм писал само за философите от древността, но и в по-късни времена има добри философи. Поздрави!

Благодаря за коментара! Барин,
във време, когато дефицит е и политическата култура, трябва да обръщаме поглед назад във времето за да си припомним оставеното ни наследство от философи, историци и мислители. Един от тях е и Николо Макиавели.
„Владетелят ” си остава настолна книга за разбиране на властта и личностите, които я упражняват вече повече от четири столетия. Не случайно се смята за учебник с практически съвети за държавни глави и наръчник за диктатори.
На гроба му през ХVІІІ в. е поставена скромната епитафия: „Никоя награда не може да бъде достойна за това велико име”.

цитирай
3. get - Мога да коментирам "Владетеля" единствено като понятие "макиавелизъм", което в политология и психология е натоварено с .... ?
22.01.2017 17:31
... пейоративен заряд!
Макевиализма е политологически термин, приет за обозначаване на държавна доктрина и политика основаваща се на КУЛТА към грубата сила с присъщото за това пренебрежение към общочовешки морални международно-правни и обичайни исторически наложили се норми на поведение. Изразява се в употреба на всякакви средства: насилие, убийство, измама и предателство!

В битово-личностен план се изразява в ПОВЕДЕНИЕ почиващо на използване, на манипулативни техники в процеси на междуличностно вз-вие.
За "мак-ма" е присъщо циничното ОТНОШЕНИЕ към другите поради присъщите за СУБЕКТА подозрителност, емоционална отчужденост, които го водят не към ориентиране потребностите на партньора, а към изгодата която може да получи от/чрез него.
ИГНОРИРАНЕ на обществено-моралните норми, когато те биха го отдалечили от при постигане на целеният резултат. Всичко това го доближава, като типова психологическа х-ка до социопата, т. е. човек с наследствено обременение изразяващо се с липса на съвест?
- Пример за това, което обяснявам са нароилите НПО-та на издръжка на "западни" и "източни" неправителствени:((( организации или ...? Една такава знакова фигура в лицето на КаГеБещника Игор Панарин кандидат на психологическите. науки, доктор по политология и професор в Руското МИД и Федерална сл. за сигурност академии?
- Това е "сивият кардинал" под чието ръководство РИА-новости прави "сензационни разкрития" за очакван "мейдани" в София и за размирици в България от недоволни от избирането на кандидата, на БСП за президент Р. Радев?!

Същият радетел "за мир" в България през 2009г. работеше за създаването на "световна валута" с цел подпомагане Евразийските интеграционни процеси с Владимир Путин, като "първи Владетел" на Евразийска Русс ... като за сведение на нашите български наивници, съвсем "по Макиавели" бяха пропускани "славянска", православна и ред други втръснали ми от постоянното им демагогско припяване епитети!

- Това на кратко, драга Ати.
цитирай
4. krumbelosvet - Макиавели беше издаден у нас в началото на 80-те, ако не бъркам.
22.01.2017 17:58
И стана ясно, че всички УСПЕШНИ държавници са изпълнявали основните му съвети, без да е сигурно дали са ги чели. Ще си позволя да отбележа само едно. Държавникът наистина се ръководи от НЕОБХОДИМОТО за държавата и е ПРИНУДЕН понякога да не се съобразява с ЛИЧНИЯ морал. Ако е НАШ държавник, го намираме за велик. Ако е вражески - за чудовище. Ще дам по-неактуален пример. Французите боготворят Наполеон, а Толстой го изобличава в ред дребнави слабости. Да не говорим за Сталин, който май не е участвал във ВСВ според явните ВРАГОВЕ на Русия.
цитирай
5. get - Аз, като "враг" на Русия заявявам!
22.01.2017 18:43
krumbelosvet написа:
И стана ясно, че всички УСПЕШНИ държавници са изпълнявали основните му съвети, без да е сигурно дали са ги чели. Ще си позволя да отбележа само едно. Държавникът наистина се ръководи от НЕОБХОДИМОТО за държавата и е ПРИНУДЕН понякога да не се съобразява с ЛИЧНИЯ морал. Ако е НАШ държавник, го намираме за велик. Ако е вражески - за чудовище. Ще дам по-неактуален пример. Французите боготворят Наполеон, а Толстой го изобличава в ред дребнави слабости. Да не говорим за Сталин, който май не е участвал във ВСВ според явните ВРАГОВЕ на Русия.


- Да участвал е като СЪЮЗНИК, дори и нас ни е канил да станем съюзници на Хитлер?
- Но след ВСВ си е преписал "унищожението на фашисткият звяр" а нас българите са ни наказали, защото Сталин "забравил" че ни е извивал ръцете да станем "съюзници на звяра" - това приятелю има ли го в твоята История от която четеш за Втората световна война?!
цитирай
6. tota - . . . пейоративен заряд! Макев...
22.01.2017 20:16
[quote=get]... пейоративен заряд!
Макевиализма е политологически термин, приет за обозначаване на държавна доктрина и политика основаваща се на КУЛТА към грубата сила с присъщото за това пренебрежение към общочовешки морални международно-правни и обичайни исторически наложили се норми на поведение. Изразява се в употреба на всякакви средства: насилие, убийство, измама и предателство!
............
Гет, благодаря за коментара. Направил си опит да хвърлиш светлина върху „макиавелизма”- понятие родило се от книгата на Николо Макиавели. Става въпрос за моралът в политиката и това е, да се запази стабилността и властта, а не онзи морал, с който сме свикнали в ежедневието.
„ Макар и да охулват моите книги те все пак ще се четат...” , казва Макиавели в пролога на пиесата „Малтийският евреин” на Кристофър Марлоу и по великолепен начин предсказва „съдбата” на макиавелизма. Независимо, че са минали толкова години от издаването на „Владетелят”, продължава да нараства интересът към него, а така също и литературата върху живота и творчеството на автора. Все още остава неразрешен големият спор за точната интерпретация на неговите произведения и за базисните му политически позиции. „Владетелят ” си остава настолна книга за разбиране на властта и личностите, които я упражняват вече повече от четири столетия.
Днес ,обаче, нито един политик не би се съгласил да бъде определен като макиавелист”, тъй като според стандартната дефиниция това означава поведение, характеризиращо се с „политическа хитрост, коварство и зла умисъл.” Но дали този стереотип е оправдан? Изследователите му нямат единно мнение и то се движи от пълно отрицание до преклонение.
Поздрави!


цитирай
7. tota - И стана ясно, че всички УСПЕШНИ д...
22.01.2017 20:40
krumbelosvet написа:
И стана ясно, че всички УСПЕШНИ държавници са изпълнявали основните му съвети, без да е сигурно дали са ги чели. Ще си позволя да отбележа само едно. Държавникът наистина се ръководи от НЕОБХОДИМОТО за държавата и е ПРИНУДЕН понякога да не се съобразява с ЛИЧНИЯ морал. Ако е НАШ държавник, го намираме за велик. Ако е вражески - за чудовище. Ще дам по-неактуален пример. Французите боготворят Наполеон, а Толстой го изобличава в ред дребнави слабости. Да не говорим за Сталин, който май не е участвал във ВСВ според явните ВРАГОВЕ на Русия.

krumbelosvet, Интересно е пояснението в коментара. "Макиавели беше издаден у нас в началото на 80-те, ако не бъркам." Да, издадена е през 1985 и 1991 г., а сега е преиздаден от издателство "Хеликон". Има я и в електронен вариант в "Читанка". Посочила съм линка. Една малка книжка с толкова истини в нея за технологията на властта, независимо, че е писана за друго време и друго държавно устройство. Наистина е била настолна книга на много държавници. "Наполеон е държал книгата под възглавницата си, Мусолини венцеславел Макиавели, а Хитлер и Сталин са познавали твърде добре похватите, описани в книгата."
И една друга гледна точка. „Според Жан Жак Русо, “Владетелят” е произведение с Прикрито републикански характер. Като вариант на темата за прикриването и разобличаването, той отбелязва в“Общесвения договор,” че “претендирайки да дава съвети на кралете, Макиавели всъщност дава най-добрия съвет на народа ” и в този смисъл “Владетелят” е една републиканска книга. Русо, който понякога е повече блестящ, отколкото точен, може и да бърка, но той е съвършено наясно с хитростта на Макиавели. А той еповече от хитър. Той е прям. „Хората забравят за убийството на баща си по – бързо отколкото загубата на собственост”; една неприятна истина, която владетелят, желаещ да консолидира властта си, трябва добре да помни, знаейки, че би могъл да разчита на верността на онези, чийто бащи е убил повече, отколкото на онези, чиято собственост е отнел.”
Поздрави!
цитирай
8. tota - И стана ясно, че всички УСПЕШНИ д...
22.01.2017 20:59
get написа:
krumbelosvet написа:
И стана ясно, че всички УСПЕШНИ държавници са изпълнявали основните му съвети, без да е сигурно дали са ги чели. Ще си позволя да отбележа само едно. Държавникът наистина се ръководи от НЕОБХОДИМОТО за държавата и е ПРИНУДЕН понякога да не се съобразява с ЛИЧНИЯ морал. Ако е НАШ държавник, го намираме за велик. Ако е вражески - за чудовище. Ще дам по-неактуален пример. Французите боготворят Наполеон, а Толстой го изобличава в ред дребнави слабости. Да не говорим за Сталин, който май не е участвал във ВСВ според явните ВРАГОВЕ на Русия.


- Да участвал е като СЪЮЗНИК, дори и нас ни е канил да станем съюзници на Хитлер?
- Но след ВСВ си е преписал "унищожението на фашисткият звяр" а нас българите са ни наказали, защото Сталин "забравил" че ни е извивал ръцете да станем "съюзници на звяра" - това приятелю има ли го в твоята История от която четеш за Втората световна война?!

Гет, krumbelosvet правилно е отразил от какво зависи гледната точка при определяне заслугите на даден държавник. Водещо е кой е той, на кого принадлежи, какви са действията му и от тук разминаването в оценките и квалификациите за него. Пак се връщам на книгата. Мисля, че нейната значимост произтича от неизменчивостта на човешката природа и това именно я прави изпитано напътствие как да се практикува властта. Затова ще продължава да бъде настолно четиво и в бъдеще.
цитирай
9. inel379 - Много подробно обобщение
22.01.2017 21:44
за важните моменти във философията на Макиавели си направила, Tota. Прочетох с любопитство. Модерно мислене, което успява да прескочи през вековете, за да го изучават и да се съобразяват с него и днес. Някак даже е чудно, че в разбирането за управлението, нещата не само че не са се променили особено, но и са запазили основната посока. Всъщност, няма защо да се чудим защо този култ към грубата сила, свързван с Макевиализма, има толкова много последователи и защо изобилстват стълкновенията и военните действия и в нашата съвременност. Все пак в днешния свят/и не само/ моралните черти на лидера са от значение при избора на средствата за управление. Хуманното мислене на оптимистите за развитието на света и човешките взаимоотношения в него, има нужда да вярва в това.:)
Поздрав за постинга!
Интересни са и коментарите.
Благодаря!
цитирай
10. krumbelosvet - Чедо Гет,
22.01.2017 22:16
Вярвам, че във версията на горещо любимата Америка, е точно така. Благодаря. Да бях умрял вчеря, нямаше да знам, че някой вярва тия идиотщини.
цитирай
11. get - - Ако ще спорим - дайте да е по същество, тоест фактологиата ... ?
22.01.2017 22:45
krumbelosvet написа:
Вярвам, че във версията на горещо любимата Америка, е точно така. Благодаря. Да бях умрял вчеря, нямаше да знам, че някой вярва тия идиотщини.


... на процеси преди, в навечерието и начало на Втора световна война?

- Дайте поради инфантилността при реакцията ви по тези въпроси + плюс МНЕНИЕТО ви за място и роля на Йосиф Джугашвили "Сталин - да не оставам с впечатление, че темата е далеч от вашите възможности, като знания, по История на Втората световна война ?!

Ако сте запознати малко от малко с проблематиката нямаше да реагирате по такъв непростим начин във връзка с твърдението ми за ФАКТА!
- При започването на Втората световна - която започва на 1-ви септември 1939 г. с нападението над Полша СТАЛИН и ХИТЛЕР са с ъ ю з н и ц и - Това факт ли е?
СЪЮЗНИЦИ са "де юре:: по силата на сключеният двустранен договор известен, като "Пакт Рибентроп-Молотов" ... такива са и "де факто", че две седмици след германското нападение Съветската армия навлиза и окупира Полша - това факт ли ... Да! Без значение от какъв учебник по История, Руски или Американски четете!

- А относно, че Сталин чрез неговите емисари ни е притискал да се включим на страната, на хитлеристкият пакт ... или като алтернативно условие да подпишем двустранен договор с условие предоставяне територия и пристанища за съветски бази ... искате ли да ви цитирам не само факти(съдържание) а и регистрационните номера на правителствени документи от Руски държавни архиви
единици?
цитирай
12. tota - за важните моменти във философията ...
22.01.2017 22:46
inel379 написа:
за важните моменти във философията на Макиавели си направила, Tota. Прочетох с любопитство. Модерно мислене, което успява да прескочи през вековете, за да го изучават и да се съобразяват с него и днес. Някак даже е чудно, че в разбирането за управлението, нещата не само че не са се променили особено, но и са запазили основната посока. Всъщност, няма защо да се чудим защо този култ към грубата сила, свързван с Макевиализма, има толкова много последователи и защо изобилстват стълкновенията и военните действия и в нашата съвременност. Все пак в днешния свят/и не само/ моралните черти на лидера са от значение при избора на средствата за управление. Хуманното мислене на оптимистите за развитието на света и човешките взаимоотношения в него, има нужда да вярва в това.:)
Поздрав за постинга!
Интересни са и коментарите.
Благодаря!

Благодаря, inel379, за коментара. Властта е един от важните компоненти на държавата. Властта, като структура и властта като действие, сила, упражнявана от владетеля. Мисля, че откакто човекът е станал разумно същество, освен за прехраната, се е вълнувал и от сигурността. На тази основа са възникнали различните образувания, в които постепенно той е бил поставен в подчинение. Съгласна съм с теб, че "разбирането за управлението, нещата не само че не са се променили особено, но и са запазили основната посока." Затова, от значение са "моралните черти на лидера и избора на средствата за управление." Ще добавя необходима е и съответната политическа култура и знания, за да ответства управлението на потребностите на обществото. Човечеството е извървяло дълъг път, но не е направило промени в тази посока, чрез които да бъдат удовлетворени двете страни на лоста - овластените и подчинените. Затова е и стремежът към демокрация, но тя от своя страна изисква развита материално - икономическа база и просветени и културни граждани на обществото. Да бъдем оптимисти и да вярваме, че доброто ще надделее.
Поздрави!
цитирай
13. jelezov - В ОТГОВОР НА 5. get
23.01.2017 04:06
Пактът „Рибентроп-Молотов”, заедно със секретните протоколи към него е факт. Всеки подобен факт, изваден от конкретния исторически контекст, губи смисъла си и може да бъде използван за „доказателство” на напълно противоположни тези. Както е в случая с get.
Обяснявам тогавашната ситуация простичко, разбираемо дори за необразовани люде. На 7 ноември 1917 г. под ръководството на болшевишката партия в Русия бива извършен политически преврат, поставил начало на победоносна Социалистическа революция, в резултат на което възниква нов обществен строй – отрицание на капитализма. Между двете Световни войни се оформя ситуация, която някои автори оправдано наричат примирие в рамките на една и съща Световна война. Тя се характеризира със сложен възел о дълбоки противоречия, главно и основно от което е между капитализма и все още значително по-слабия икономически и военно, но с колосален международен морално-политически авторитет СССР. Съветското ръководство осъзнава, че Светът на капитала няма да миряса докато не унищожи, включително и чрез война, победилия социализъм. Тази истина се оспорва само от дебили. Подготовката за защита на страната включва както създаване на военен потенциал, така и сложна политико-дипломатическа „игра”, целяща предотвратяване създаването на общ световен капиталистически фронт срещу СССР. Въпросният договор е един от основните и успешни моменти от тази игра. Другият и най-съществен момент, който малцина специалисти проумяват, е планираното отстъпление на Червената армия в началото на войната. Ако войната беше започнала с отбранителни сражения на границата, с последващо настъпление на Червената армия, това „моментално” щеше да обедини основните капиталистически страни за война срещу СССР, която би завършила победоносно за тях до началото на зимата. Ако това не стана, заслуга има и гения на Сталин.
цитирай
14. batogo - !!!:))) Нашият народ е доказателството за това, че:
23.01.2017 11:38
"Хората имат навик да хвалят миналото и да порицават настоящето"
"Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си."|
цитирай
15. get - Пактът „Рибентроп-Молотов”, з...
23.01.2017 14:06
jelezov написа:
Пактът „Рибентроп-Молотов”, заедно със секретните протоколи към него е факт. Всеки подобен факт, изваден от конкретния исторически контекст, губи смисъла си и може да бъде използван за „доказателство” на напълно противоположни тези.
Както е в случая с get.
Обяснявам тогавашната ситуация простичко, разбираемо дори за необразовани люде. На 7 ноември 1917 г. под ръководството на болшевишката партия в Русия бива извършен политически преврат, поставил начало на победоносна Социалистическа революция, в резултат на което възниква нов обществен строй – отрицание на капитализма.
...
...
но с колосален международен морално-политически авторитет СССР. Съветското ръководство осъзнава, че Светът на капитала няма да миряса докато не унищожи, включително и чрез война, победилия социализъм. Тази истина се оспорва само от дебили. Подготовката за защита на страната включва както създаване на военен потенциал, така и сложна политико-дипломатическа „игра”, целяща предотвратяване създаването на общ световен капиталистически фронт срещу СССР.
...
малцина специалисти проумяват, е планираното отстъпление на Червената армия в началото на войната. Ако войната беше започнала с отбранителни сражения на границата, с последващо настъпление на Червената армия, това „моментално” щеше да обедини основните капиталистически страни за война срещу СССР, която би завършила победоносно за тях до началото на зимата. Ако това не стана, заслуга има и гения на Сталин.


- Такъв куп от псевдо-исторически глупости - само това ще кажа?
- Какво сте ми зализали и замазвали победоносен колос СССР и тем подобни! В победоносният според Вас колос през 1921-22 год. хората не само мряха но се ядяха един друг от глад - справка при социалиста Карл Каутски - който критикува "болшевиките" за това! Това се повтаря 1930-32 год. МИЛИОНИ СЛУЧАИ ОТ ГЛАДНА СМЪРТ плюс ЛЮДОЕДСТВО - Това ли е ВЕЛИЧИЕТО на СССР и Сталин ?

- Другите простете за езика ми - ОТКРОВЕННИ ГЛУПОСТИ, НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ!!

П.П.
- Драга Ати ... именно поради такъв модел не само мислене но и интерпретиране на принципи в политиката от които КРЕЩИ ЛИПСА НА ИСКРИЦА ОТ МОРАЛ - се въздържах да коментирам книгата на Николо Макиавели!
- Това е "макиавелизма" - който от родните ни ТЕСНОГРЪДИ и МОРАЛНИ-СЕКТАНТИ ... се приема, че ВОЙНАТА Е МИР - след като е водена в Името на световната революция (но инак ми "реват" срещу присъщият за имперското поведение "глобализъм")?
- Реват срещу "законовият произвол" при класовото демократично общество - но когато дойдат на власт без НОРМАЛЕН СЪДЕБНО-ПРОИЗВОДСТВЕН процес ВКАРВАТ С МИЛИОНИ В ЛАГЕРИТЕ по класов признак, или по причина че не "следва партийната линия"!!

- Социализма - което не е тъждествено на КОМУНИЗЪМ ... по своите черти се припокрива доста с А-моралността - от страниците на "Владетеля" - знаех, че ортодоксалните "комунисти" ще налетят като "мухи на ..." та се въздържах - но не би въпреки мълчанието ми ... отново бях настигнат от тъпотата на брътвежите за социалистическа справедливост и нов пролетарски световен ред - а бе наивници!
- Вие явно не разбирате, че примерно един Обама в голямата част от своите инициативи е с о ц и а л и с т !!!
- Не можете ли да разберете че КАПИТАЛИЗМА В ПОСЛЕДНАТА МУ НАЙ-РАЗВИТЕ И НАЙ-РЕТРОГРАДНА ФОРМА ИМПЕРИАЛИЗМА - ПОРАЖДА СЪЩИТЕ като ТАКА МИЛИЯТ ВИ СОЦИАЛИЗЪМ ПОСЛЕДСТВИЯТА за НОРМАЛНОТО ЧОВЕЧЕСТВО!!

Една съвсем тънка прослойка най-горе в обществената пирамида ... който владее АБСОЛЮТНО както средствата за производство на материални блага - така и тяхното разпределение, С КОЕТО - Владее над останалите 99% от населението!

- Това бе направено с "пролетарската революция" от 1917 год. Бе създадена една "нова класа" на "богоизбраната" ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА - която държеше всички икономически и с това и политически властови лостове на управление! С това тя успя ТОТАЛНО ДА ПОДЧИНИ не само икономически и политически а дори и в интимно-личен план ... цялата руска държава в лицето на нейните не до там свободни - но поне притежаващи ЛИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ ПОДАНИЦИ!
- Но спирам защото темата е много голяма ... и в стремежа си да кажа много с малко думи - най-вероятно ще я опороча ИСТИНАТА!

- Ще завърша с една точна мисъл ПРИЛЯГАЩА за "съвестта" на блоговите "социалисти":

"Гъвкавата съвест е порок - гъвкавият ум е добродетел."
Ст. Михайловски

- такива са били и ще бъдат слепите оръдия на "марксизма" унищожители на страната(ми) а най-накрай и на себе си! -Това ще кажа - а кой доколкото може и както иска да ме разбира?
цитирай
16. krumbelosvet - Зная "аргументите" Ви, Гет
23.01.2017 15:50
Кой не знае тия "аргументи". Историята на ВСВ има привидни обрати, ТАКТИЧЕСКИ обрати, но целите на Хитлер са очертани далече преди това в "Майн кампф". Между тия цели са унищожение на комунизма и славяните - тор. Сталин го знае и Хитлер го знае, че знае. Дебнат се и се надлъгват, в създаване и избиране на момента за удара. Но ВСВ има едно фундаментално неудобство за ДНЕШНИТЕ победители - ролята на САЩ е второстепенна, а Русия превзема Берлин и славата й е толкова БЛЕСТЯЩА тогава, че в самите САЩ почти цялата интелигенция става лява. Налага се Макарти да размаха тоягата, за което не знам какво знаете. Тая тояга създава условията, при които постепенно се изгражда западното "обществено мнение", а и вашите "убеждения", като на човек влюбен в тая географска посока...
цитирай
17. tota - "Хората имат навик да хвалят ...
23.01.2017 16:03
batogo написа:
"Хората имат навик да хвалят миналото и да порицават настоящето"
"Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си."|


Благодаря, batogo, че се поспря на тази страница. Съгласна съм, че можем да отнесем тези мисли за нашия народ и действителност. На мисълта на Макиовели "Хората имат навик да хвалят миналото и да порицават настоящето" вероятно, защото
"Нищо не е тъй обезсърчително, както да не намираш нов повод за надежда." Животът те е поставил на колене, когато си в заника или в средата на жизненото поприще. Накъде да подхванеш? И с какво, дори и да си предприемчив. В тези години много мътна вода изтече и продължава да тече. Не зная до кога? Бих посочила и тази мисъл, като отговор: "Човек не може да застави себе си да се отбие от пътя, по който досега неизменно е преуспявал." Други , които се разпореждат със съдбата му го заставят.
Относно мисълта: "Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си." ще добавя, че продължителен е бил този период за нас, но и още, няма ги "лудите" глави, които да дръзнат да поведат народа ни. Мисля, че това, което се случи с така наречената демокрация (за кой ли път народът ни е подвеждан в името на нея) причините се коренят не само в променените обстоятелства. Сценаристите разчитаха на дисциплината и на социалния страх, формирани чрез диктата през годините. По принцип сме наясно за съдбата ни като малка държава, най - късно възкръснала за самостоятелен живот, подвластна на Великите от различни посоки. Дали народът ни е имал и глътка въздух за свободен вървеж, сам да си изгради своя дом, когато винаги го е занимавала мисълта за оцеляване, а овластените постоянно са се "боричкали " за властта.
Поздрави!
цитирай
18. planinitenabulgaria - Поздравления за постинга!
23.01.2017 18:23
Голяма част от коментариите показват, че лъжите за ВСВ още не са разбрани от хората. А те са в основата на злото, което днес се стоварва на света.
цитирай
19. tota - jelezov, get , krumbelosvet ,
23.01.2017 21:53
Благодаря Ви, за споделеното. Разбирам и уважавам правото на коментиращия да изрази вижданията си. Не очаквах, че една книга с актуално звучене ще насочи коментарите и към исторически събития и последствията от тях за световните процеси. Това още един път доказва, че оставеното ни от Николо Макиавели ще продължава да е настолна книга на упражняващите власт. На всички ни е известно, че човекът откакто е станал разумно същество, се е стремял да създаде такава политическа и икономическа система, която може да гарантира съществуването и просперитета му. Не е стихвал и стремежът към демокрация. В тази връзка от изминатия път и натрупания исторически опит са възникнали политическите учения, описани от науката. Четем ги, а прочитът ни е различен. Известна ни е и историята на нашата държава, история, изпълнена с възходи и падения, люшкана между изтока и запада и до ден днешен. Тъжен факт е, че и днес обществото ни е разделено и противопоставено, видно и от коментарите ни тук, видно и от всичко публикувано в периодиката, и в различните сайтове. В публикациите отсъства етикетът в изказа, няма я и културата на поведение. Уж всички милеем за България, а не можем да намерим пътя един към друг, дори и в споровете. Какво остава, ако бъдем изправени пред съдбовните проблеми. Отново ли ще бъдем разделени от тези, които се стремят непрестанно към властта? Ще се намери ли сила, която да обедини енергията ни и заработим за България.
Накрая, бих искала да споделя и мисли на древногръцкия мъдрец, политик, законодател - реформатор и поет Солон, ок.634-559 г.пр.н.е.:
Ако ти дадат власт, не назначавай на длъжности при себе си лукави хора, защото в каквото сгрешат те, в това ще те обвиняват като началник.

За всичко е нужна мярка.

Който е за многото страшен, той е длъжен много да се бои.

Упреквай другия в единение, хвали - публично.

Приемай само тогава в ръцете си власт, когато се научиш да прощаваш.

Поздрави!
цитирай
20. get - - Милий ми сънароднико Българино! Не прибързвайте без да ме познавате да ми ... ?
23.01.2017 23:27
krumbelosvet написа:
Кой не знае тия "аргументи". Историята на ВСВ има привидни обрати, ТАКТИЧЕСКИ обрати, но целите на Хитлер са очертани далече преди това в "Майн кампф". Между тия цели са унищожение на комунизма и славяните - тор. Сталин го знае и Хитлер го знае, че знае. Дебнат се и се надлъгват, в създаване и избиране на момента за удара. Но ВСВ има едно фундаментално неудобство за ДНЕШНИТЕ победители - ролята на САЩ е второстепенна, а Русия превзема Берлин и славата й е толкова БЛЕСТЯЩА тогава, че в самите САЩ почти цялата интелигенция става лява. Налага се Макарти да размаха тоягата, за което не знам какво знаете. Тая тояга създава условията, при които постепенно се изгражда западното "обществено мнение", а и вашите "убеждения", като на човек влюбен в тая географска посока...


... слагате етикети "англофил" от което й "русофоб" - не, не познахте! Аз съм единствено и само Родолюбец! А поради това ще ви кажа следното?
СССР още от тридесетте, а Германия от начало на четиридесетте години ... с техническата и финансовата помощ най-вече на едрият финансов капитал БЯХА ПОДПОМОГНАТИ В ИЗГРАЖДАНЕТО на военно-промишлената база във връзка планираната нова Световна война, втора по ред в така "прекрасният" 20-ти век!
- С това ПОЛИТИЧЕСКОТО ЗАДКУЛИСИЕ на ЕДРИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛ Целеше:
1. Продължаваща дезинтеграция не само традиционно КУЛТУРНА а и общо хуманно-човешка ПРЕДВИД Европа, като образец ЗА ПРИМЕР на такива ценности!
2. По тази причина "бяха отгледани" от "западното финансово задкулисие", двата подобни в идеологическата си същност "политически хищника", национал-СОЦИАЛИСТКА и интернационал-СОЦИАЛИСТКА (болшевишка), Германия и Русия!?
С допълнението, това че единият претрепал другият - от това не следва да поставяме ореола на светостта на последния :((( !
3. Допълнително следва да кажа: това отглеждане на "държави зверове" бе направено и поради съвсем прозаичната причина: Войната като печалба? Тоест едрият финансов и военно-промишлени капитали ИЗВЛИЧАТ НАЙ-ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ от ... войните? Това бе примерно със САЩ, който след Първата световна война излезе не само с неимоверни печалби а се утвърди и като новият световен капиталистически и финансов център .... да не говорим за просперитета на тази страна вече след Втората св. война .... спирам без да съм изчерпал темата в тази насока, като ще кажа следното за ПРЕДВОЕННА България?
- Същата в навечерието на Войната е шестата по просперитет ЕВРОПЕЙСКА държава с международно конвертиреума валута!
Посетилият я тогава през 1938 г. България Алберт Хомалайнен професор в Хелзинкският университет пише за страната ни и нас българите:
"Нищо друго не можете да направите, освен да отдадете почит на тези хора, които са постигнали толкова много за един толкова кратък период от време." - а това е станало по простата причина, че в навечерието на ВСВ, когато е писано това, у нас СРЕДНАТА КЛАСА е била 72 на сто от заетите в производството!
- Странното като факт е, че както за едрият и монополен финансов и промишлен капитал така и за ДОШЛИТЕ НА ВЛАСТ политически ОПОРТЮНИСТИ кичещи се с подвеждащото СОЦИАЛИСТИ - средната класа се явява техният основен "враг" , който те със всякакви средства целят елиминирането му?!

- На практика и на пръв поглед парадоксално Но? Както за едрият монополистически, така и за номенклатурния-социалистически, а в същността си държавно-капиталистически първа и основна цел след овладяването на властта е да унищожат именно тези представители на ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ, които се явяват реалните носители на икономическият и социален просперитет - Защо ли?!

- Именно поради тази причина бе предрешена съдбата на търпящата развитие и просперитет България, която след договорките между Чърчил и Сталин (датиращи още от 41 и 42 години, а не както ни лъжат, от м. октомври 1944 г. !) бе предопределена съдбата й на страна-сателит на тираничната и людоедска пост-военна Сталинска сатрапия!

- Пишейки настоящето следва да ви заявя - Не лъжа, а и за какво? Просто искам да ви отворя съзнанието за да разберете малко от малко причините за мизерния ни живот в който живеем в момента ние чедата на пост ... поради това че не сме се освободили от социализма ... социалистическа България?!

- Искрено желаещ ти, живот здраве и личен просперитет - твой брат по съдба и българин!
цитирай
21. tota - get , в допълнения на последния ти коментар, ето ги и фактите.
24.01.2017 00:43
Как така, въпреки Версайски договор с Германия от 1919 г.се пристъпва от САЩ към действия, които да подпомагат възстановяването на икономиката на Германия. Планът „Дауес” - Репарационен план за Германия е разработен от международен комитет от експерти под ръководството на американския финансист Ч. Дауес и утвърден от Лондонската конференция (16 авг. 1924) на държавите победителки в
I -вата световна война. Предвижда намаляване на репарационния натиск върху Германия и възстановяване на германската индустрия чрез международен заем от 800 млн. златни марки. В сила от 1 септ. 1924. Заменен с плана "Йънг"също Репарационен план за Германия, разработен от комитет от експерти под председателството на американския финансист О. Йънг и утвърден на Хагската конференция (ян. 1930). Заменя план "Дауес". Намалява размера на германските репарации, отменя всякакви форми на контрол над Германия. Съдейства за милитаризация на германската икономика. От 15 юли 1931 престава да действа. Формално отменен на Лозанската конференция през 1932.
През юни 1931 г., при опита си да се справи с изключително сериозната банкова криза, обхванала Централна Европа, Хърбърт Хувър (4 март 1929 – 4 март 1933 -президент на САЩ) издава така наречения „Мораториум на Хувър”, с който се спират плащанията на репарации от страна на Германия и Франция и плащанията на Съюзниците по военните дългове към САЩ. Това действие има ефект и временно спира банковия колапс в Европа. През юни 1932 г. се провежда конференция в Швейцария, в която се стига до решението да се опростят всички германски репарации.
Всички факти сочат, кой е главният виновник за подготовката на Втората световна война и продължи и след нея да бъде световен капиталистически лидер. Германия търсеща реванш след възстановяването и стабилизирането на икономиката и идването на власт на Хитлер неминуемо е вървяла към войната.
!
цитирай
22. stela50 - Поздрави за постинга, Ати !
24.01.2017 10:55
С благодарност към припомнянето... чисто професионално
съм свързана силно с темите и проблемите в трудовете на философите,
включая и Макиавели. С интерес и някаква скрита жажда прочетох
чудесно представения материал. „Владетелят"е книга, която не се забравя,
особено когато се чете и анализира правилно...
В богатото наследство, оставено ни от велики философи и мислители,
има ценни и мъдри прозрения, които често посочват грешките и проправят
път на правилните решения и действия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146488
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70663
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031