Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2017 07:59 - Дали е възможно?
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5016 Коментари: 12 Гласове:
34

Последна промяна: 18.03.2017 10:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дали е възможно?

Събудих се преди утрото да е надникнало в прозореца на стаята ми. Някакви мисли бяха разбутали спокойствието на духа ми. Опитах се, отново да се върна към съня. Не ми се удаде. Тогава станах и реших да почета, а след това надникнах в различни сайтове. Само и само реейки с погледа по различни текстове, да успея да променя посоката на мисълта. Попаднах на този материал и реших да  го споделя с всички Вас, които поспирате тук, на моята страничка. Провокира мислите, съветва, напъства, но се запитах: -Дали е възможно, човек да овладее такива техники, чрез които да се освобождава от товара на преживяното? 
Как мислите? Дали е възможно?

image
 

Научете се да се освобождавате: Само вие знаете какво сте преживели

По-силни сте, отколкото мислете – по-смели сте, отколкото някои смятат

Животът е дълъг и сложен. Случват се неща, които могат да го променят – всичко е възможно. Колкото и смела жена да сте, единственият човек сте, който знае за преживяното – за да постигнете това, което сте днес.

Може би утрешният ден няма да е от лесните. Членовете на семейството имат своите добри и лоши дни; партньорът не винаги оценява нещата, които правите за него, понякога се събуждате с мисълта, че не можете да се справите с още един такъв ден… Въпреки това – отваряте очи и поглеждате света. Успелите сте да стигнете дотук. По-силни сте, отколкото мислите – по-смели сте, отколкото някои смятат.

Всичко, от което се нуждаете, е да вярвате малко повече в себе си, за да сте способни да се изправите лице в лице с това, което идва насреща.

В днешната статия ще поразмишляваме върху няколко опорни точки. Вярваме, че те ще помогнат в преосмислянето на някои моменти от живота…

Научете се да се освобождавате 1.     Не става дума за хората, които са способни да предложат най-голяма подкрепа, а за тези, които са способни да „се освобождават“

Понякога сигурно мислите, че най-силните хора са тези, които могат да „устоят“ на всичко. Тяхната работа, отговорностите у дома, децата, родителите, роднините…

Всеки има своите потребности и понякога се случва да задоволяваме чуждите преди своите.

Без съмнение това може да е за добро. Няма нищо лошо да предлагате на хората от социалния и емоционалния кръг любов и подкрепа. Понякога балансът се нарушава.

Те не оценяват жестовете или нещата, които правите. Както и товара от проблемите им, с който сте се нагърбили.

·         Живейте според своите очаквания за живот, своите спомени и своите тревоги. Не се натоварвайте с отговорностите на другите, тъй като ще се сблъскате с лимита на възможностите в най-скоро време.

Ако в семейството има човек, който доминира в живота, ограничава свободата или пречи да тръгнете по своя път, поставете граници. „Научете се да се освобождавате“.

·         Не се нагърбвайте с тревогите на другите. Не позволявайте на техните: егоизъм, неувереност, подозрителност и неоснователна критичност,  да влияят.

Не се поддавайте на негативните емоции или перспективи, защото накрая  ще влезете в капан.

·         Ако партньорът в живота ограничава правата или  пречи да бъдете такива, каквито сте,помислете по този въпрос. Поставяте се в режим „на изчакване“: позволявате друг да казва какво да правите, да забранява неща, които обичате. Истинската сила лежи в човека – достатъчно смел – за да напусне онзи, който го дърпа назад или наранява.

Ако имате приятел, който поставя на първо място своите потребности, действа винаги в собствен интерес и идва при вас само при нужда, помислете отново по този въпрос.

·         Не се натоварвайте с чужди проблеми.Избягвайте да допълвате живота с тревоги. Вместо това търсете повече хармоничност.

Човекът, който се поставя сам над другите, не е егоист. Освободете се от всичко, което не носи щастие. В живота има няколко основни стълба, които не бива да неглижирате: самооценката и хората, които истински обичате.

Ще се сблъсквате с много камъни по пътя на живота. Избягвайте да се претоварвате, тъй като тежестта ще пречи на предвижването. Развържете онези „потопяващи камъни“.

Този е списъкът с препоръки: какво да не правите. Съществува едно важно „Да“, което е общовалидно за всичко случващо се в живота: „Научете се да се освобождавате“.

2.     Запомнете, че каквото и да сте преживели, то ще си отиде

Всеки човек е очаквал с нетърпение да му се случат някои неща: любовта на живота, пътешествие, работа, нова къща….

Не пресилвайте никога нещата. Животът се движи по свой ритъм – научите се да бъдете търпеливи, да се движите по безоблачното течение.

Животът не е изпълнен само с положителни емоции. Ще има разочарования, скръб и загуби.

·         Като жена, преживяла много трудни времена, разберете себе си.

Ние сме нещо повече от това,  което изглеждаме на пръв поглед. Крием старите спомени и загуби, които продължават да изплуват от време на време.

·         Всичко си струва да бъде пуснато на свобода. От значение е само „тук и сега“- мястото, на което се намирате в момента; това, от което се нуждаете и искате сега ( без да се нагърбвате с допълнителни чужди проблеми).

·         В този живот много неща идват и си отиват. Запомнете: не се бойте от минаващите една след друга години. Научете се да се освобождавате от незначителните неща.

·         Би трябвало да се страхувате от риска да изживеете живота непълноценно. Тогава годините изглеждат празни, в тях няма преживявания, дори и страдания… В крайна сметка тези неща карат човека да израства.

Знаете какво сте преживели и сте жертвали. Бъдете горди с това, което сте и което сте постигнали.

http://zdraveikrasota.bg/nauchete-se-da-se-osvobozhdavate-samo-vie-znaete-kakvo-ste-prezhiveli/

 Хубави, почивни дни Ви пожелавам! 
Обичайте и бъдете обичани! 
 









Гласувай:
34


Вълнообразно


1. distrelets - Добро утро! Моите нощи от известно ...
18.03.2017 09:21
Добро утро! Моите нощи от известно време са същите като твоята. Само, че ти намери текста , който ми беше нужен. Не че не зная това, което е написал авторът, но... Ати, благодаря ти! Пожелавам ти никога да не претоварваш колата, пожелавам същото и на себе си. Дано успеем.. Хубав ден!
Отговорът: Да, възможно е! Случвало ми се е много пъти чрез самоконтрол и не зная точно какви техники /аз ги наричам инстинкт за самосъхранение/, да променя посоката на мислите си, да избягам сякаш от мисли и грижи, които ме карат да се чувствам на "границата" !
цитирай
2. tota - Добро утро! Моите нощи от известно ...
18.03.2017 09:49
distrelets написа:
Добро утро! Моите нощи от известно време са същите като твоята. Само, че ти намери текста , който ми беше нужен. Не че не зная това, което е написал авторът, но... Ати, благодаря ти! Пожелавам ти никога да не претоварваш колата, пожелавам същото и на себе си. Дано успеем.. Хубав ден!
Отговорът: Да, възможно е! Случвало ми се е много пъти чрез самоконтрол и не зная точно какви техники /аз ги наричам инстинкт за самосъхранение/, да променя посоката на мислите си, да избягам сякаш от мисли и грижи, които ме карат да се чувствам на "границата" !

Диди, благодаря, че се отби и сподели тези твои мисли. Този материал допадна на трептенията в душата ми. Няма случайни неща. Отворих страница и попаднах на него. Музиката, която съм приложила - по същия начин се появи. Сякаш някой беше доловил това? Вероятно, мислите ми търсейки отговора са ме насочили? Възможно ли е човек да се освобождава от товара на преживяното, от онова, което не е било на неговата вълна или, което сетивата му са доловили? Дали човек сам не се "напъхва" в неща, от които няма изход? Дали тогава, именно такива техники, биха го освободили от неприятните усещания? Може би това, което е в края на текста, до което и аз съм достигнала, донякъде дава отговор. Но, не съвсем. То не е достатъчно. Авторът, сякаш не е завършил мислите си, защото в основата на освобождаването от натрапващото се в мислите ни, е примирението. Трябва да осъзнаваме и приемаме, че в живота има всичко, че нещата в него се редуват. Само тогава, когато се успокоим от натрапващото се, можем да намерим сили и воля да продължаваме вървежа си.
Хубав ден!
цитирай
3. wonder - Напълно възможно е. Наистина няма ...
18.03.2017 19:47
Напълно възможно е.
Наистина няма невъзможни неща.
Ние сме много повече от това, което можем да изразим.
цитирай
4. donchevav - И аз мисля, че самоконтролът е въ...
18.03.2017 21:11
И аз мисля, че самоконтролът е възможен - и че е необходим, за да съхраним здравето и енергията си през годините. Имам примера на майка си, а също така на свекър си и свекърва си... Някога не се замислях на какво дължат своето дълголетие и този младежки дух и жажда за живот - и у тримата... Но те не отнесоха тайните със себе си - оставиха ми ги - да избирам: светлият, утвърждаващ хумор на свекърва ми, която във всичко виждаше повод за се засмее, да каже нещо весело; философията на свекър ми, че няма вечно слънце и вечен дъжд - ще вали, вали, пък ще пекне - и никога не го видях отчаян; вечните тетрадки на майка ми, в които тя записваше всичко - и най-вече нескончаемите си въображаеми диалози с нас, скъпите й хора, за които толкова се тревожеше... след години разбрах, че така тя е изхвърляла цялата негативна енергия от лоши мисли и майчини опасения... Сега, когато моите скъпи родители ги няма, а аз съм на години да се замислям и самоанализирам, се стремя да се усмихвам, да гледам на света позитивно и... и изплаквам негативните си мисли в блога:)))) Диалектика!
Много ми хареса тази статия, мила Ати! Препрочетох я няколко пъти! Благодаря ти! Прегръдка с пожелание за по-малко тъжни минути пред компа, повече усмивки и поводи за положителни равносметки, за високо самочувствие и удовлетворение! Весела пролет!
цитирай
5. inel379 - Сигурно е възможно.
19.03.2017 01:46
Вероятно с някакви техники.
Има такива.
Нашата чувствителност и емпатийност
ни правят подвластни на психическо натоварване
от което трябва да се освобождаваме, ако искаме
да сме полезни на себе си, на хората,
с които сме емоционално обвързани,
в професионалните си ангажименти
в социалните си контакти.
Това не е егоизъм, а инстинкт за самосъхранение.
Хубаво е, когато успяваме.
Това съхранява силите
и прави живота пълноценен.
Да. Често сме много по-силни,
отколкото си мислим.
Лека нощ,Tota!

цитирай
6. tota - Напълно възможно е. Наистина няма ...
19.03.2017 11:46
wonder написа:
Напълно възможно е.
Наистина няма невъзможни неща.
Ние сме много повече от това, което можем да изразим.


Дела, споделям твоите виждания. Да, напълно възможно е, но мисля, че това е в зависимост от личностните качества и характера.
Хубав неделен ден!
цитирай
7. tota - И аз мисля, че самоконтролът е въ...
19.03.2017 12:01
donchevav написа:
И аз мисля, че самоконтролът е възможен - и че е необходим, за да съхраним здравето и енергията си през годините. Имам примера на майка си, а също така на свекър си и свекърва си... Някога не се замислях на какво дължат своето дълголетие и този младежки дух и жажда за живот - и у тримата... Но те не отнесоха тайните със себе си - оставиха ми ги - да избирам: светлият, утвърждаващ хумор на свекърва ми, която във всичко виждаше повод за се засмее, да каже нещо весело; философията на свекър ми, че няма вечно слънце и вечен дъжд - ще вали, вали, пък ще пекне - и никога не го видях отчаян; вечните тетрадки на майка ми, в които тя записваше всичко - и най-вече нескончаемите си въображаеми диалози с нас, скъпите й хора, за които толкова се тревожеше... след години разбрах, че така тя е изхвърляла цялата негативна енергия от лоши мисли и майчини опасения... Сега, когато моите скъпи родители ги няма, а аз съм на години да се замислям и самоанализирам, се стремя да се усмихвам, да гледам на света позитивно и... и изплаквам негативните си мисли в блога:)))) Диалектика!Много ми хареса тази статия, мила Ати! Препрочетох я няколко пъти! Благодаря ти! Прегръдка с пожелание за по-малко тъжни минути пред компа, повече усмивки и поводи за положителни равносметки, за високо самочувствие и удовлетворение! Весела пролет!

Благодаря, Вени, за споделеното. Нашите родители са живели в друго време, с друга ценностна система, примери, обстоятелста. Те притежаваха сила на духа и не допускаха, бремето на живота да ги повали. Крепяха ги и родствените връзки, които се поддържаха. После, спазваха празнично обредната система. Споделям и мнението по проблема на приятел на блога. "Освобождаване от негативното е възможно, но само донякъде. Ако човек притежава здрав егоизъм и още му се живее. Това, което сме натрупали през душата си ни преследва до край, не може да бъде забравено." Ще допълня, не може да бъде изтрито, каквото и друго да му е отредила съдбата.Желая ти радост
цитирай
8. tota - Вероятно с някакви техники. Има ...
19.03.2017 12:23
[quote=inel379]Вероятно с някакви техники.
Има такива.
Нашата чувствителност и емпатийност
ни правят подвластни на психическо натоварване
от което трябва да се освобождаваме, ако искаме
да сме полезни на себе си, на хората,
с които сме емоционално обвързани,
в професионалните си ангажименти
в социалните си контакти.
Това не е егоизъм, а инстинкт за самосъхранение.
Хубаво е, когато успяваме.
Това съхранява силите
и прави живота пълноценен.
Да. Често сме много по-силни,
отколкото си мислим.
Лека нощ,Tota!
/quote]
Инел379, верен е твоят поглед към проблема. "Това не е егоизъм, а инстинкт за самосъхранение." Може би от значение е възможността човек сам да "превключи"инстикта чрез примирението, казвайки си, че "всичко по хората ходи." Мисля, че всичко е строго индивидуално, като реакция и пренастройване на силата и волята в посока, където си необходим. Но, има камъни, които и сами не можем да помръднем.
Животът е най - ценното за човека и е хубаво доброто и красивото да докосва всеки! Дано!
Хубав ден!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави, Ати!
20.03.2017 10:18
Поднесе нешо , от което имах нужда!
Да, известни неща са ,но трябва да се припомнят Особено, когато има нужда от тях!
Човек трябва да е позитивен и добронамерен, такава е житейската философия Но плюсът привлича минуса, това е пък физическата философия и закономерност
Явно трябва да се търси средно положение- да съхраниш положителното и в същото време да не си безобидна сърничка!
Благодаря ти, запазих този материал! За лична употреба

Хубав ден!
цитирай
10. tota - Поднесе нешо, от което имах нужд...
21.03.2017 11:40
leonleonovpom2 написа:
Поднесе нешо , от което имах нужда!
Да, известни неща са ,но трябва да се припомнят Особено, когато има нужда от тях!
Човек трябва да е позитивен и добронамерен, такава е житейската философия Но плюсът привлича минуса, това е пък физическата философия и закономерност
Явно трябва да се търси средно положение- да съхраниш положителното и в същото време да не си безобидна сърничка!
Благодаря ти, запазих този материал! За лична употреба

Хубав ден!

Иване, приятно е да чуя,че с нещо съмбила полезна. Има моменти, когато човек се стъписва и спира от нещо, което "дремело" в мислите му изведнъж се появява. Сякаш светва сиилно лампата. Тогава осъзнава, че нещо не е така както според неговите разбирания трябва да е. Не е в съзвучие с настройката му. Опитва се да намери решение, но не му се удава. Не му остава нищо друга освен да приеме нещата такива, каквито са и да продължи напред. Но мярата трябва да я има.
Хубав ден! .
цитирай
11. vilish - Здравей, Ати!
28.03.2017 16:55
Полезна публикация!
Харесвам една фраза : "Не се обръщай назад. Там нищо не се е променило." И все пак, погледът назад, от позицията на натрупания опит и преживявания, често е полезен. Търсейки хубавите спомени и ситуации, които са променили мислите, светоусещането или са довели до положителен обрат в житейския ни път, моментите на щастие, затвърждават увереността в смисъла на извървяния път. Когато сме "на ръба", е добре да усетим приятелско рамо ( знам от опит ). Не винаги и не всеки има този шанс. И тогава разчита на себе си. Липсата на себеуважение и увереност в собствените сили, ни сриват в трудни моменти. Вярвам, че има неизбежни предопределености в живота, както и в способността на човек да се справи с всякакви предизвикателства. Въпрос на личен избор, воля, вяра и дух.
Така мисля !!! :)
Поздрави, мила Ати!
Хубав ден!
цитирай
12. stela50 - Да... всичко е възможно... колкото и да ти се струва невъзможно...
28.03.2017 21:37
има моменти, когато подчинени на една доминанта, мислите и чувствата
сякаш не успяват да се освободят от натрупани негативни преживявания...
но докато сам човек не си наложи - не може да се постигне успех...
сложна и многопластова тема... понякога обичам да споря с такива
материали, понякога им се доверявам, друг път следвам посланията...
Чета статията, слушам музиката, и си мисля - колко естествено и логично
изглежда всичко, а колко е трудно да се осъществи в някои моменти.
Важно е в "зоната на здрача" /така наричам моментите / да имаш
до себе си невероятен приятел, обич и разбиране... важно е...
винаги има нужда и от подобни статии, които сякаш разказват с думи
собствените ти мисли - нещо като "предай нататък" доброто в живота.
Благодаря, мила Ати за споделеното... и да - възможно е... трябва да е...
Поздрави !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146619
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70663
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031