Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2018 00:03 - Пети април е, но не 2008, а 2018 година
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4691 Коментари: 12 Гласове:
32

Последна промяна: 05.04.2018 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  
                                   Пети април е, но не 2008, а 2018 година

         Преди десет години за първи път съм "стъпила" в блог. бг. Питам се:  десет години  малко или много са? Отговорът  може би е в равносметката - над 1100  постинги и много приятели от цялата страна. Нямам намерение да пиша или публикувам нещо подобаващо за тези 10 години като време или да правя обобщения. Всеки един има свой мотив да бъде тук и да изразява себе си, по свой начин.  От значение е  спазването на  добрия тон и взаимното уважение, въпреки различията във вижданията.
        Ще споделя с Вас една мисъл на  Платон - древногръцкия философ, математик, ученик на Сократ,  учител на Аристотел, оставил ни  своите диалози, епиграми и писма.  А, както знаем, те тримата са поставили основите на западната философия.
         Ето мисълта:
" Ако някой, във времената  на демокрацията, се осмели да говори  истината ще бъде умъртвен от тълпите"
  
      Защо  тази мисъл на 2400 години ме  впечатли? Платон е  гений, който трудно може да бъде разбран. Той е доловил и разгадал капана,  заложен от демокрацията. И затова се е опитал да провокира мисли в главите на просветените, сам защитен от от непристъпната крепост на своята мъдрост ...Човече, Ти си "свободен" и "можеш да правиш всичко при нея" и същевременно нищо не можеш! Можеш да словоблудстваш по маловажни теми, да се перчиш и да  говориш атрактивно, безкрайно и гръмко, надвиквайки другите. Да проглушаваш ушите на другите със своите "истини" - напълно свободно. Кажеш ли истината по жизненоважни теми обаче, ще бъдеш "умъртвен" от тълпите!  Те не искат да чуват истината. За тях, тя е по -страшна от глад, холера и чума, взети заедно...Истината за тях  има стойност само под форма  на "хляб и зрелища".
         Само високо издигнат математичен и философски ум, може да различава, коя истина има стойност и коя друга истина служи за "прах в очите" на простолюдието...
        Интересно е, какво ли  е провокирало този голям ум, за да се роди тази мисъл? Вероятно преживяното по време на неговата политическа дейност, когато е бил на
40 - т години или всичко натрупано като житейски опит.
 Или ...какво друго? 
          Но, нека пренасоча мисълта си към предстоящия, най - светъл християнски празник -  Великден - възкресението, новото... начало, нов живот, събуждането на природата ...да свети слънцето за всички ни!  Да ни е светло и топло на душите!
          В очакване на тържествения камбанен звън ...и възпяването Христос възкресе....възкресение за нов живот и радост в сърцата ни!  Все с тази надежда. Дано!
         В навечерието на  празника  припомням пожеланията на Ди Николова,  моя приятелка и ги  отправям към всички!
 " ..и нека победи доброто над злото, истината над лъжата, справедливостта над неправдата, благодарността над неблагодарността, любовта над омразата, уважението над пренебрежението, благородството над низостта, разумът над безумието, щедростта над сребролюбието, но най - вече - животът! "

                                image











Гласувай:
32




1. tota - Като продължения на разсъжденията върху мисълта на Платон, са тези на Тит Лукреций Кар:
05.04.2018 10:19
Древноримският философ Тит Лукреций Кар ни е завещал в своя трактат "За природата на нещата" следното: " Кой е като мъдрият и кой разбира от природата на нещата? Скрит зад непристъпните стени на ума си, той наблюдава сраженията на простосмъртните, които се водят там долу, в равнината. Как се избиват и гинат, те - еднодневките, без да разбират нищо, без да научат нещо, само по заповед..."
цитирай
2. planinitenabulgaria - Честита кръгла годишнина - ти си един от блогърите със свесетн блог!
05.04.2018 17:46
Всичките велики мисли на древните философи днес съзнателно се изкривяват, извършва се подмяна на казаното от мъдреците, от които аз на първо място поставям Аристотел. Тази подмяна обслужва популиизма, чумата на ХХ и вече на ХХІ век. Популизмът, подхранван от медите и социалните мрежи опростачва хората, те стават манирулируеми, с промити мозъци, а базата на това опрастачване се появиха растения с дълбок корен, даващи горчиви, отровни плодове.
От всички инерции на този свят най-могъща е инерцията на опростачването /б. м. популизма, защото управляващите имат полза от този процес/ и тя днес е набрала такава сила, че нищо не може да я спре. Според мен унищожаването на ценностната система у хората и смяната й с популизъм /б. м. опростачване/ е най-страшната комбинация на света, която ще го върне в ерата на приматите.
цитирай
3. dedenze - Оценката и равносметката дават над 7600000 прочита !
05.04.2018 18:47
Чета с удоволствие, да си жива и здрава ! Ти сееш само добри, хуманни семена от които сега и след нас, ще се раждат здрави и хубави неща !
цитирай
4. stela50 - Десет години... минават като миг, понякога - като вечност...
05.04.2018 19:51
Важното е какво носи в сърцето си човек, и какво остава след него...
А ти, скъпа приятелко, /която имам чест да познавам доста повече
от десет години/ оставяш светли и дълбоки следи в блоговата история,
носиш обич и добро, мъдрост и красота, нежност и сила... и още... и още...
ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА, МИЛА АТИ ! БЪДИ !
Светли празници, щастливи дни, сбъднати желания !
Прегръщам те !
цитирай
5. aip55 - И аз те
05.04.2018 20:01
чета с удоволствие. Много знания и съвършенство цари в материалите ти.
Успешен и дълъг блогов живот...
цитирай
6. donchevav - Честит юбилей, Ати! Да си жива и з...
05.04.2018 21:20
Честит юбилей, Ати! Да си жива и здрава да хилядниш в блога! Впрочем статистиката ти отдавна е изпреварила моето пожелание - а това е достатъчно за един блог и за един човек.
Споделям размислите ти и тъгата по размитите стойности, по говорилнята, която ни обгражда отвсякъде, по премълчаваните важни, съществени неща. Казаното преди 24 века е толкова актуално и днес - и е прав planinitenabulgaria, докъдето и да сме стигали в движението си напред като цивилизация, днес се връщаме назад - е, и според този цитат в момента сме на ниво 4 в.пр. Хр. по отношение на ценностите, които изповядваме, и демокрацията, в която се кълнем:))) - явно наистина гоним приматите:)))
Прегръдка, мила Ати, светли Великденски празници!
цитирай
7. barin - Добра статистика, Ати. Като гледам ...
06.04.2018 12:09
Добра статистика, Ати. Като гледам колко хора са чели твоите теми. Аз наскоро си направих собствена равносметка за три години и показателите ги отчетох като добри. Продължавай!
цитирай
8. erato7 - Светли празници, Ати! Остани си ...
06.04.2018 14:45
Светли празници, Ати!
Остани си такава, каквато си! Обичам да идвам при теб.
цитирай
9. mt46 - Поздрови, Ати!
06.04.2018 16:58
И дни благодатни!...
цитирай
10. avangardi - Честит рожден ден, tota!
09.04.2018 09:40
Нека бъде една година изпълнена с вдъхновяващи дни, успешна и заредена с приятни емоции!!! Нека думите: обичам те и благодаря докосват често сърцето!!! Когато пожелаваш нещо на себе си, помни, че едно днес е повече от две утре и това днес започва с теб сега!!! Стремителен полет в бъдещето и голяма прегръдка от мен!
Христос воскресе! Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви! Много здраве и благополучие!

цитирай
11. totti - Честито и от мен! Пожелавам ти още ...
10.04.2018 15:22
Честито и от мен! Пожелавам ти още много, много години да радваш своите почитатели тук, Ати. По-важното за мен е да ти доставя удоволствие. Успех!
Бъди здрава и щастлива!
цитирай
12. katan - Честита годишнина, Ати!
16.04.2018 22:07
Преди мен си се поселила тук:).
Спомням си и бухалчето на аватара ти и много други неща от онова далечно време.
Честита да си и да множиш годините поне до 100:).
Здраве, успех и верни приятели ти пожелавам!

А това е за финал, без коментар: " Ако някой, във времената на демокрацията, се осмели да говори истината ще бъде умъртвен от тълпите".

Хубава вечер и прегръдка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148235
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031