Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2019 23:21 - Един юнски ден
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2796 Коментари: 5 Гласове:
26

Последна промяна: 15.06.2019 23:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                            Един юнски ден

   
        Не бях излизала извън града много време.  Днес на Черешова задушница, благодарение на моя приятелка, имах възможността да се докосна до света, извън четирите стени, където прекарвам по - голяма част от времето си. Денят беше специален, свързан с традициите ни,  да почитаме преселилите се в другия свят наши близки и всички знайни и незнайни, преминали през времето преди години. Тръгнахме към 10 часа, после след Асеновград, за  да избегнем задръстването се отправихме към шосето за Кърджали. На излизане от града погледът ми  бе привлечен не само от избуялата зеленина, а и от строителството на къщи успоредно на шосето, За миг премина мисъл, как така едни хора едвам   плащат сметките си, а други строят?
Преди да отбием наляво към Мулдава,  отдясно, все още се четеше надписът от засадените дървета "Боже, пази България!", Разбрах, че е още от времето на цар Борис Трети.
След като завихме към Мулдава, пред очите ми се откри панорамата към  "40- те  извора", с язовира  и застроеното  от страната на селото.  Кой строи и  с какви средства, толкова много? - се питахме.  От разменените думи, стана ясно, че това са хората на Ахмед Доган. Те  слизат от Родопите и се заселват, тук в полето,  в полите на  планината....
Минахме през Мулдава, едно китно село. Навсякъде с ремонтирани улици и оформени тротоари, със стара и нова църква и до новата - джамия. Оказа се, че кметът на селото е фелдшер по професия, но това не му пречи да усвоява средства за общото благо на съселяните му. На излизане, минахме покрай пътя за Червен. Там, като вдигнеш поглед виждаш и манастира "Света Петка".
Продължихме пътя си към Стоево. Селото, което изцяло е променено от новите му жители, заселници. Останали са само двадесет къщи, в които живеят местните българи, всички други къщи имат нови собственици, които са ги обновили или са си построили нови. И тук освен малката  стара църква, се издига и минарето на джамията. Селото вече е променило изцяло облика си  с новите заселници.
 Идвала съм тук преди много години, но не бях ходила над селото, където е площадката за борба с градушките, и където правят тържествата си новозаселниците. Едно прекрасно място, беше почти обяд, слънцето препичаше, а  покрай нас минаваше един прохладен ветрец от планината. Ето, защо са го предпочели за заселване. Климатът беше благоприятен, не само за отглеждане на растения и животни, но най - вече за хората. Нямаше , оная непоносима жега през лятото. Близостта на планината си е казала своето. Може би има и друга причина.  Да се навлезе в дълбочина към вътрешността на Родината ни. Ако дойде ден да се каже, кой населява тук тази земя? Отговорът да не е в наша полза. 
Спазихме традицията, почетохме предците на моята приятелка и продължихме пътя си към съседното село, където живееха, нейни родственици.
Четейки тези редове, вероятно се питате, защо ли трябваше да си губим времето?   Не ми се искаше да пиша тук, за това, което ме впечатли: новото строителство на заселниците и защо са избрали точно това място? Трудно ми е да дам еднозначен отговор.  Сами ли са го избрали селото, както  и другите околни села по цялото протежение на шосето Кърджали - Асеновград,  или някой ги насочва? Какво се цели?  Толкова ли са състоятелни тези хора, че могат да си  позволят да строят такива къщи?
Разменихме мисли и с нейни близки за съвместния живот на българи и турци в селото.  Споделиха, че те  избягват контактите. "Поздравиш ги, запиташ ги, как са, добре ли са, отронят една, две думи на български и до там е общуването" . Ако ги доближиш веднага млъкват или говорят само на турски.
Продъпжихме пътуването си за големия град, а на мен не ми излизаше от ума мисълта, какво допуснахме да се случи в  Родината ни, която ще е  превзета само с подмяна на населението? Никой ли не вижда това? Или в главите на тези, които трябва да прогледнат витае " мултикултуризмът" за съжителството на хора с различни култури. Ще издържи ли във времето тази политика  или ще  доведе до унищожението ни като народ и държава. Кой знае?
Един юнски ден сред красотата на природата, нашият земен рай, и безброй въпроси, търсещи истината и очакващи реалния отговор от тези, които стоят отпред .
Един юнски ден ....изпълнен с тъга и питане ....за превратностите на времето ...

Ати Милуш - Тота
  
image

Село Мулдава

image

Село Стоево

image









Гласувай:
26



1. bven - Така е, Ати! Земя като една човешка длан, на нас е нужна, а на другите - потребна.
24.06.2019 21:21
Да я експлоатират, да строят безогледно, да взимат - без да плащат...Целите Родопи са в нови джамии - както и къщите за гости, както и апартаментите бедни с джакузита и хасиенди, със собственици чисти като сълза:(((( Това е нашата България сега.
Дано Еньовден ни даде сили!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ахмед Доган няма нищо общо с тези процеси. Той е топлата връзка на машата
27.06.2019 17:49
мафия с руската, дилафът е угоеният овен Дилянчо. Турците нямат нищо общо с Догана, тях ги ползат за параван. Затова те не гласуват за него и считат всички от ДПС за мошеници. Електоратът на ДПС е продажният ромски вот и помаците, които не могат да се освободят от смъртната хватка на депесеразпореждащите се в личния им живот.
В България се води борба за заселничество от една страна от Турция, от където пристигат концесионери, които да обработват изоставените ни земи. Те идват с няколко души и могъща модерна техника, работейки от сутрин до вечер. Големите вериги магазини се снабдяват от тях с картофи, зеленц,ци, мелниците със зърно. Българските турци изкупуват на безценица изоставените земи на хората и основават села предимно с техния етнос. Кризата в Турция в момента с ненормальника Ер Доган предизвиква мултипликация на този процес, по-изтодно за преселниците ни е да се върнат в България.
От друга страна Путин ни набутва изроди - това са негови атенти или мафиоти, на които той разчита да има у нас влияние, каквото има в президентството, в парламента, а покрай тях набута и троянски коне в Европарлачента, двата боклука Йончева и Христов. Рускаите мафиоти купуват апартаменти по морето и курортите ни, нищо не работят и не могат да работят, защото са се изродили и умствено и физиологически, черпейки ресурс за живот от Русия или от някакваппрестъпност тук. Путин сехнадява да ги ползва както същите тези боклуци в Крим, позовавайки се на тях за аншлуса. Вината да се окажем в това положение е отнемането на собствеността на хората, прогонването от одните им места и като резулта от това, разрухата на ценностнатат систиме на българина.
В тия времена искат да ни върнат троянските коне на Путин в Балгария, Нинова, Радев и др, никой не споменава, че Турция и Русия се готвят да сиподелят територията ни.
http://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2019/06/25/buiukiumruk-v-suratia-na-hairsuzina-na-turciia.1663162
цитирай
3. tota - Благодаря Ви, за коментарите!
27.06.2019 21:09
Споделих това, което очите ми видяха. Не зная конкретно, кой какви интереси и планове има за нашата земя, но това, което се случва, не вещае нищо добро. Натискът отвън и ерозията отвътре ще ни довършат. Магистрали, магистрали, а човекът е оставен на доизживяване.
цитирай
4. tota - planinitenabulgaria
29.06.2019 12:38
http://socbg/2017/09/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-25-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%b4-%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%8f%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b5-2.html?fbclid=IwAR2aFEesG9NW3h6uht34g5Pmn_lBaoc2C3NekuFzm39vkUTQud97sggJBpA
цитирай
5. distrelets - Тъжно, тревожно, с много въпрос...
20.07.2019 16:00
Тъжно, тревожно, с много въпросителни! Благодаря, че сподели с нас, Ати! Дано поне намерим отговор! Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147271
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031