Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 09:21 - ЗА ИЗВИНЕНИЕТО, ПРОШКАТА, ВИНАТА, ВЯРАТА, МЪДРОСТТА И КАПАНА НА ГЛУПОСТТА
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 16577 Коментари: 35 Гласове:
10

Последна промяна: 10.04.2010 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОШКАТА не само заема централно място в Новия Завет. Тя внася радикална промяна в човешките взаимотношения, заменяйки древната норма: “Зъб за зъб, око за око” с новото “Обърни и другата буза”. “Обърни и другата буза” звучи непонятно за несвикналите да търсят и откриват собствените си грешки, но вярващите добре познават мъдростта и прозренията, които произтичат от усилието да следват тази норма преди да се подчинят на инстинкта си за самосъхранение и да отвърнат подобаващо на заплашващата ги сериозно агресия.

Обратното, вътрешният процес на въдържание срещу разпалването на агресия или безсмислени свади на примитивно интелектуално равнище, за невярващите остава незабелязано. Позицията на вярващия им се вижда източник на слабост, а собствената си глупава податливост на провокации оправдават с единствено възможната им “констатация”, че Библията ни лъже, оглупява, или проповядва лицемерие. Моралната сила на самозащитата, която се натрупва в процеса на въздържане от агресия, им остава непозната и неподвластна. В резултат от което, с времето тази нагласа нерядко ги отвежда до печално известното състояние на онези, за които казват: “Той никога не се извинява”.

Исус е въвел любовта като най-важния и основополагащ закон на вярата, което апостол Павел е онагледил с краткото, но изчерпатерно определение: “Любовта всичко ПРОЩАВА”. За да не накърни личната СВОБОДА, ПРОШКАТА трябва да бъде дадена в отговор на поискване или молба. Това превръща ИЗВИНЕНИЕТО в моралната разменна монета, необходима за заплащане на ПРОШКАТА.

Можем да онагледим как отношението към извинението и прошката предопределя морала в основните му измерения, като разгледаме понятието ВИНА. Истинската ПРОШКА освобождава от ВИНА. Което означава НАМИРАНЕ НА ОПРАВДАТЕЛНО ОБЯСНЕНИЕ за простъпката. Без намиране и приемане на оправдание, прошката и оневиняването са временни и привидни, но намирането на оправдателни причини може да постави на сериозно изпитание цялостната ситема от представи за добро и лошо, допустимо и недопустимо. Тези преценки за другите, се преплитат със самооценките на личните действия, права и задължения на ПРОЩАВАЩИЯ, които могат да се окажат доста различни от онези, които в представите си той е склонен да признае на околните. Например, може да не смята, че трябва лично да се запознае в подробности с обстоятелствата. Или, да не смята за необходимо да прецени внимателно значението и ролята на всяко едно от обстоятелствата, при което ПРОШКАТА става възможна единствено, ако отсрещната страна съумее да намери такъв подход, при който да го запознае с оневиняващите обстоятелства, но без да му досажда прекалено, за да стане ОНЕВИНЯВАНЕТО възможно.

Накратко казано, ПРОШКАТА може да зависи от всяко едно разбиране по въпрос, който отнасяме към определението “морал”. Да вземем за пример случая, когато Исус изгонва търговците. Да, Исус, въплътил в себе си божието дълготърпение и любов към грешните хора, сам изпада в ярост и принуждава самозабравилите се да напуснат храма! Това е единственото документирано избухване на Исус, и забележителното е, че никой не го обвинява точно за това, въпреки, че съществуват немалко възможни претексти. Защо толкова хора са преглътнали натрошените си или повредени стоки, разпръснати или изгубени пари или вещи и самоуправството на Исус над тях, пропускайки възможността да го обвинят за унижението над тях, упражнено от него с бич в ръка?

Всеки ще си отговори според собствената си камбанария или отсъствието й. Единствено времето дели истината от делата, а убедеността на мнозина от невярващите, че лъжата е по-добрия път към успеха не променя факта, че дори “успели”, те са много по-уязвими от хората, които са предпочели истината. По-рано или по-късно истината за цената, която техния личен “успех” струва на останалите, излиза наяве.

Случаят с прокурора Роман Василев е подходяща илюстрация на казаното и показва моралната слепота, която е придобило в момента обществото ни. Усилието на прокурора да разпъне разбойниците, засега е “възнаградено” с искането да бъде разпънат самия той. Въпреки, че той е ръката на закона, която е предвидено да предпазва обществото от разбойниците. Виковете “Разпнете Василев" стъпват на презумпцията за невиновност на арестуваните, но погазват по брутален начин същата презумпция спрямо прокурора и свършената от него работа по борбата с престъпността.

Управляващото войнстващо невежество по стар изпитан начин подменя истината с лъжа, като се опитва с всички сили да отклони вниманието от факта, че Прокурорът е единствената оторизирана длъжност, която има не правото, а ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да ОБВИНЯВА в ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Но вкоренения навик на престъпното мислене не допуска съмнение в основателността на настояването за разпъване на Василев и се опитва да задържи държавата и всички ни в капана на властващата глупост, която мачка като валяк всяка добросъвестност и стремеж към справедливост у нас.

Има съвсем прост начин за проверка на казаното до тук. Това е ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА НЕВИНОВНОСТ. Приложена обаче НЕ САМО ЗА АРЕСТУВАНИТЕ, НО И ЗА ПРОКУРОРА ВАСИЛЕВ. Обратната страна на въпросът: “Ами ако арестуваните се окажат невинни?” e “Ами ако прокурора наистина е събрал доказателства, от които на нормален човек му се иска да крещи?”.

Но заинтересованите от безнаказаността на бандитизма няма да признаят, че кресливо заставайки на страната на арестуваните, те не поемат никаква отговорност за тяхната порядъчност, но СЪС СИГУРНОСТ санкционират възможната порядъчност на прокурора ВАСИЛЕВ!

Остава да зададем логичният въпрос: Ако сега послушаме адвокатите на арестуваните и разпънем прокурора Василев, кой ще носи последствията, ако се окаже след време, че той си е свършил добре работата, а всички ние сме били за пореден път направени на най-големите в света завистници и глупаци, които не допускат никого в държавата си да се отличи с добре свършена работа?

И ако някой ехиден, зомбиран, надрусан, одрусан, тарикатеещ или просто изкуфял умник ми отговори, че правата на арестуваните с пачки в джобовете са по-важни от правата на оскотелите от безпаричие биещи се за безплатен козунак по площадите на Великден, пак ще му посоча Исус, който понесе безропотно всичко, за да остане верен на повярвалите му дори, когато с глупостта си Го разпъваха. Докато в нашия случай разбойниците си мечтаят за Страсбург като начин да смъкнат още някоя и друга кожа от тълпата, възползвайки се от това, че тя крещи: "Разпнетеimage прокурора!".





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nicodima - Vmir,
08.04.2010 09:36
навсякъде християнското човечество цитира Новия Завет, но фактически практикува Стария... Просто защото Вярата я няма...
А има и още едно избухване на Исус - срещу недаващата плод смоковница / смокиня /и проклятието му към нея, но то е друга тема...
За Василев имам друго мнение, а със сигурност не съм късогледа...
цитирай
2. vmir - 1. nicodima,
08.04.2010 09:46
nicodima написа:
навсякъде християнското човечество цитира Новия Завет, но фактически практикува Стария... Просто защото Вярата я няма...
А има и още едно избухване на Исус - срещу недаващата плод смоковница / смокиня /и проклятието му към нея, но то е друга тема...
За Василев имам друго мнение, а със сигурност не съм късогледа...


Нито съм коментирал никъде, нито бих приел оценки за качествата на Василев, предвид известната ни клеветническа система за манипулиране на общественото мнение. Интересува ме свършената от него работа и да не се пречи на никого да си върши работата.

p.s. Въпреки, че извинението му в наложените обстоятелства ми говори изключително добре за него. Ако и други бяха се извинили като него, сега щяхме да бъдем в съвсем друго положение. Дори само по причина на това, че се е извинил, тези хора ще правят всичко по силите си от тук нататък да дискредитират Василев, защото представяш ли си, какво означава за тях извинението?
цитирай
3. nicodima - И аз адмирирам извинението му...
08.04.2010 11:37
С тази разлика, че не се възприе от ВСС и главния прокурор... които никога няма да го направят...
цитирай
4. smani - У нас
08.04.2010 11:46
от нищо нещо се прави. Не е за първи път и винаги някой има интерес от това. Затова трябва да се внимава как се играе играта, защото правилата са меко казано нечестни. Целта се постигна - леката изцепка на прокурора, измести факта на задържане на хора с власт, заподозрени за престъпление.
цитирай
5. vmir - 3. nicodima,
08.04.2010 11:51
nicodima написа:
И аз адмирирам извинението му... С тази разлика, че не се възприе от ВСС и главния прокурор... които никога няма да го направят...


Нека да изчакаме и да видим, доколкото знам, те не излязоха с окончателно решение. Не искам да кажа нищо за тях, но няма как да се игнорира и желанието на тълпата, колкото и тъпо да е, знаеш защо Пилат си е измил ръцете, не че го одобрявам, но поне разбирам положението, в което го заварва случаят. Да не говорим за освобождаването на разбойника вместо Исус, но онова е била имперската политика на принципа: "Разделяй и владей". Да видим сега какво ще измъдрят и после ние ще мислим.
цитирай
6. vmir - 4. smani - У нас
08.04.2010 11:56
smani написа:
от нищо нещо се прави. Не е за първи път и винаги някой има интерес от това. Затова трябва да се внимава как се играе играта, защото правилата са меко казано нечестни. Целта се постигна - леката изцепка на прокурора, измести факта на задържане на хора с власт, заподозрени за престъпление.


Точно така стана. А правилата на играта не допускат извинение, и се опасявам, че ще пакостят на Василев не толкова заради ареста, колкото заради извинението му.
цитирай
7. анонимен - Как се "подменя истината с лъжа",
08.04.2010 13:59
това за хитри и школувани манипулатори е много лесно, vmir.

Кирил Маричков разказваше онзи ден по тв, как в детската градина са ги възпитавали в безбожност.

С бонбонче (за народа)

Другарката им казвала:

- Деца, затворете си очите!Я да видим има ли бог?

Те ги затворили и после тя ги накарала да ги отвоярт. Бонбонче йок.

-Деца, ето виждате ли, няма бонбонче, защото няма бог...

После им казала да направят същото, но когато ги отворили, пред всяко имало бонбонче.

-Деца, сега ВЯРВАТЕ ли ми, че бог не съществува, но бонбонче има, защото чичко Сталин съществува, мисли за вас и много ви обича...

Поздравления за мъдростта ти, vmir,
аз все пак се надявам, че разумът не си е тръгнал окончателно от нашия дом и ще ни предпази от влизане в капана на глупостта!
цитирай
8. vmir - 7. анонимен - Как се "подменя истината с лъжа",
08.04.2010 14:22
анонимен написа:
това за хитри и школувани манипулатори е много лесно, vmir.

Кирил Маричков разказваше онзи ден по тв, как в детската градина са ги възпитавали в безбожност.

С бонбонче (за народа)

Другарката им казвала:

- Деца, затворете си очите!Я да видим има ли бог?

Те ги затворили и после тя ги накарала да ги отвоярт. Бонбонче йок.

-Деца, ето виждате ли, няма бонбонче, защото няма бог...

После им казала да направят същото, но когато ги отворили, пред всяко имало бонбонче.

-Деца, сега ВЯРВАТЕ ли ми, че бог не съществува, но бонбонче има, защото чичко Сталин съществува, мисли за вас и много ви обича...

Поздравления за мъдростта ти, vmir,
аз все пак се надявам, че разумът не си е тръгнал окончателно от нашия дом и ще ни предпази от влизане в капана на глупостта!


Толкова ли сме тъпи, да мижаме като деца, докато подменят държавата и живота ни за бонбонче? :(
цитирай
9. vmir - 9. zaw12929, - изпратен да дообмисли в кошчето за боклук заради набеждаване във фашизъм.
08.04.2010 14:40
Със същата клевета бяха почернени хиляди семейства и беше вкарана България в капана на глупостта и оскотяването.

Дори имаше и статут на АБПФК (активен борец против фашизма и капитализма), който осигуряваше фантастични привилегии на притежателя му, след като фашизмът съществуваше само в главите на "борците" срещу него. Днес фашизмът и комунизмът са приравнени един на друг и отречени официално в ЕС, но някои все още ни пробутват "пак същите идеи и мечти".

Моята мечта пък е да спрат да ме занимават с глупостите си, както и да се правят на по-католици от Папата защото и аз имам право на спокойствие.
цитирай
10. djgator - vmir
08.04.2010 15:29
Приятелю, вместо коментар - написах цял постинг по темата.. заповядай.
цитирай
11. kass - vmir
08.04.2010 16:27
Когато на малките деца им четат приказка, те реагират с буйна радост когато лошият кумчо вълчо си получава заслуженото...Можем ли да кажем че децата са извратени или безбожно зли защото не проявяват грам съчувствие към злия??? Не! Те просто реагират спонтанно и откровено... Затова има и едно друго понятие "състояние на афект", "смекчаващи вината обстоятелства" и други такива, защото именно когато някой е прехвърлил границата на възможностите на човешката психика, защото всяка психика има лимит, нормалните съдилища приемат тези факти. Тъй, че няма какво да се чудят някои, че народа извратено се кефил на ареста, или че прокурора го арестувал по "брутален" начин, защото престъпленията над България и българския народ отдавна са прехвърлили границата на осмисляне...
цитирай
12. vmir - 10. djgator
08.04.2010 16:49
djgator написа:
Приятелю, вместо коментар - написах цял постинг по темата.. заповядай.


Четох и даже се включих в обсъжданията, поздравления за постинга и позицията!
цитирай
13. анонимен - 8. vmir,
08.04.2010 16:53
не всички сме тъпи, постингът ти сам по себе си ме отказва да те убеждавам в очевидни неща. Маричков каза, че през годините изобщо не се е сещал за случката, но тези дни я разказвал вече няколко пъти, и защо ли!
Усещането ми може би е като неговото, че колкото по-отворено и високо гледаме, толкова по-самотно е...
Поздрав за теб:
http://www.youtube.com/watch?v=1q0wnICxvjg
цитирай
14. анонимен - Поздрави vmir!Този път,направо ще цитирам Светата Библия по този въпрос.
08.04.2010 16:53
;„Аз, премъдростта, живея с разума и диря разсъдъчно знание” (Прит 8:12);
„Мои са решение и правда; аз съм разум, у мене е силата.Чрез мене царе царуват, и заповедници правда узаконяват; чрез мене началствуват началници и велможи, и всички съдии земни. Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще ме намерят;
” (Прит 8:14-17);„Защото премъдростта е по-подвижна от всяко движение, и поради своята чистота през всичко преминава и прониква. Тя е дихание на Божията сила и чист излив на славата Вседържителева, затова нищо осквернено не ще влезе в нея. Тя е образ на вечната светлина, чисто огледало на действието на Бога и образ на благостта Му. (Прем Сол 7:24-26).
цитирай
15. vmir - 11. kass,
08.04.2010 17:05
kass написа:
Когато на малките деца им четат приказка, те реагират с буйна радост когато лошият кумчо вълчо си получава заслуженото...Можем ли да кажем че децата са извратени или безбожно зли защото не проявяват грам съчувствие към злия??? Не! Те просто реагират спонтанно и откровено... Затова има и едно друго понятие "състояние на афект", "смекчаващи вината обстоятелства" и други такива, защото именно когато някой е прехвърлил границата на възможностите на човешката психика, защото всяка психика има лимит, нормалните съдилища приемат тези факти. Тъй, че няма какво да се чудят някои, че народа извратено се кефил на ареста, или че прокурора го арестувал по "брутален" начин, защото престъпленията над България и българския народ отдавна са прехвърлили границата на осмисляне...


Съгласен съм, права си за "състоянието на афект", разбира се, има колосален дефицит на разбиране смисъла на извинението и прошката. Един улегнал народ добре разбира, че извинението в случая изпълнява функцията на декларация, че грешката няма да бъде използвана срещу арестувания. Но нали у нас стана утвърдена традиция да се лови риба в мътна вода, продължават усилията дори, когато човекът се е извинил.

И може ли да е друго положението, след като силните на деня ни се хилеха подигравателно от телевизора, че "поемат вината" ама само с мезета? Ми виж им паметниците на бандитите, култовете към убийците-партизани, уверенията им, че и "мечтите и идеите" им са същите както по времето, когато мечтаеха да избият всички богати, и става ясно защо хората са се побъркали дотам, че да застават на страната на разбойниците.
цитирай
16. vmir - 13. анонимен,
08.04.2010 17:25
анонимен написа:
не всички сме тъпи, постингът ти сам по себе си ме отказва да те убеждавам в очевидни неща. Маричков каза, че през годините изобщо не се е сещал за случката, но тези дни я разказвал вече няколко пъти, и защо ли!
Усещането ми може би е като неговото, че колкото по-отворено и високо гледаме, толкова по-самотно е...
Поздрав за теб:
http://www.youtube.com/watch?v=1q0wnICxvjg


Никога не съм твърдял, че всички сме тъпи нито, че умните сме малко. Просто, наложените идеи и пропагандните клишета на прехода направиха така, че умствените възможности и приличието да са недостатъци, а не достойнства на личността.

Благодаря много за песента, ужасно ме развълнува и веднага я качих в постинга.

Благодаря
цитирай
17. vmir - 14. анонимен,
08.04.2010 17:32
анонимен написа:
;„Аз, премъдростта, живея с разума и диря разсъдъчно знание” (Прит 8:12);
„Мои са решение и правда; аз съм разум, у мене е силата.Чрез мене царе царуват, и заповедници правда узаконяват; чрез мене началствуват началници и велможи, и всички съдии земни. Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще ме намерят;
” (Прит 8:14-17);„Защото премъдростта е по-подвижна от всяко движение, и поради своята чистота през всичко преминава и прониква. Тя е дихание на Божията сила и чист излив на славата Вседържителева, затова нищо осквернено не ще влезе в нея. Тя е образ на вечната светлина, чисто огледало на действието на Бога и образ на благостта Му. (Прем Сол 7:24-26).


Благодаря много за навременните цитати! Дано да проговорят на повече хора! Чалгата е къде по-лека, пък и не изисква мислене.
цитирай
18. анонимен - 14
08.04.2010 18:01
Като спомена чалгата..улесни ме ,моля те,от коя дата беше този постинг?Искам да го копна за един приятел.
Благодаря,предварително!
цитирай
19. анонимен - Е,кажи как да не искам ..линч?
08.04.2010 18:42
http://novini.dir.bg/2010/04/08/news6173135.html

Ако това е истина,не ритници и белезници....бесило!Публично!
Докога бе,хора?Докога ще търпим?
Не е ли време и ние като Христос да се разгневим и да ги искаме .?
цитирай
20. vmir - Като спомена чалгата. . улесни ме, ...
08.04.2010 18:44
анонимен написа:
Като спомена чалгата..улесни ме ,моля те,от коя дата беше този постинг?Искам да го копна за един приятел.
Благодаря,предварително!


Заповядай, мисля, че този имаш предвид, нали?:

http://vmir.blog.bg/drugi/2009/09/24/ah-tazi-chalga.403187
цитирай
21. vmir - 19. анонимен,
08.04.2010 18:58
анонимен написа:
http://novini.dir.bg/2010/04/08/news6173135.html

Ако това е истина,не ритници и белезници....бесило!Публично!
Докога бе,хора?Докога ще търпим?
Не е ли време и ние като Христос да се разгневим и да ги искаме .?


Нека да не избързваме, ние сме граждани и не можем да знаем повече от онези, на които плащаме да събират доказателствата за престъпления и да поддържат обвиненията в престъпление. За мен по-целесъобразно е да искаме от тях непримиримост към престъпниците и да ги пазим от кампании за възпрепятстване на работата им, като кампанията срещу прокурора P. Василев. Престъпниците се чувстват най-добре в условия на беззаконие и самоуправство, защото това е родната им среда, не е ли така?

И да не забравяме, че Р. Василев в момента е под прицела на яростни обвинения за това, че нарече сгащен тип с пачки в джобовете "абсолютен престъпник".
цитирай
22. анонимен - 14
08.04.2010 19:16
Точно това.Благодаря!
Аз ти връщам жеста с нещо тематично,във връзка с днешния ти постинг....ех,доста си се порадваха някои.....Само дано излезе вярна сентенцията-безплатен обяд няма!

http://www.vbox7.com/play:7c6bca0b
цитирай
23. vmir - Две новини от БТВ:
08.04.2010 19:32
1. Разбита е печатницата, бълвала по хиляди фалшивите 20-то левки дневно. Операцията е ръководена от "нашия" прокурор Роман Василев.

2. Макар съобщението да гласеше, че Главния Прокурор изразил силно отрицателна оценка за репликата на Роман Василев при ареста на бившият военен министър, във видеоматериала той беше категоричен, че няма да допусне съдбата и кариерата на Роман Василев да бъдат поставени на карта заради случайно изпусната реплика! Слава Богу!!!
цитирай
24. vmir - 22. анонимен,
08.04.2010 19:42
анонимен написа:
Точно това.Благодаря!
Аз ти връщам жеста с нещо тематично,във връзка с днешния ти постинг....ех,доста си се порадваха някои.....Само дано излезе вярна сентенцията-безплатен обяд няма!

http://www.vbox7.com/play:7c6bca0b


И аз ти благодаря!
цитирай
25. анонимен - 16. vmir,
09.04.2010 10:41
благодаря за вниманието, моля, забележи книжката и кошчето за боклук от клипа ;), което е на особена почит в твоя блог...

Днес също има интересни новини, движение и суматоха из коридорите, килерите и кабинетите на държавата, сигурно ще ги видиш и коментираш. Надявам се всичко това да продължи и да се потърси сметка за всеки умишлено грешно похарчен български лев. А ние да бъдем по-търпеливи и да спрем да се съмняваме във всеки опит да се извадят цифрите от тефтерите пред обществеността, да изчакаме ревизиите и оставим специалистите да си свършат работата. Кога преди се е случвало да се говори за злоупотреби по този начин - ясно, кратко и песонално отговорно...

Важно е в този момент поне да не пречим с необмислени критики, също да спазваме стриктно правилника за движение и да се вгледаме повече в собствените си дела, сигурно има какво да направим и по този въпрос...за да спрем шествието на злите сили из българската душа:

и през забрани и страх
и без подслон или стряха
и незнайна заплаха
и през болка и страст
да сме си като нас
и без подлост и страх
и без корист и грях
и през огън и прах
през сълзи и през смях
да не сме като тях...
(Васко Кръпката)


Успешен ден на всички!
цитирай
26. feq - Аз също писах...
09.04.2010 11:09
за Вярата... и още нещо...

провокира ме!
КВГ!

цитирай
27. vmir - 25. анонимен,
09.04.2010 12:45
анонимен написа:
благодаря за вниманието, моля, забележи книжката и кошчето за боклук от клипа ;), което е на особена почит в твоя блог...

Днес също има интересни новини, движение и суматоха из коридорите, килерите и кабинетите на държавата, сигурно ще ги видиш и коментираш. Надявам се всичко това да продължи и да се потърси сметка за всеки умишлено грешно похарчен български лев. А ние да бъдем по-търпеливи и да спрем да се съмняваме във всеки опит да се извадят цифрите от тефтерите пред обществеността, да изчакаме ревизиите и оставим специалистите да си свършат работата. Кога преди се е случвало да се говори за злоупотреби по този начин - ясно, кратко и песонално отговорно...

Важно е в този момент поне да не пречим с необмислени критики, също да спазваме стриктно правилника за движение и да се вгледаме повече в собствените си дела, сигурно има какво да направим и по този въпрос...за да спрем шествието на злите сили из българската душа:

и през забрани и страх
и без подслон или стряха
и незнайна заплаха
и през болка и страст
да сме си като нас
и без подлост и страх
и без корист и грях
и през огън и прах
през сълзи и през смях
да не сме като тях...
(Васко Кръпката)


Успешен ден на всички!


Правилно си забелязала, че мястото за боклука е на особена почит при мен. Даже и баща ми е клошар, ама истински. Живееше безгрижно, гледаше на околните отвисоко, защото си имаше бизнес и предостатъчни доходи. Ходеше на почивка или екскурзия с куфарче, но по-често с торбичка, пълна с пачки, говоря за преди хиперинфлацията. Гледаше на държавата и на всеки без собствен бизнес с присмех, криеше данъци и осигуровки, . Но, през 1996, всичко рухна. Срина се и големия бизнесмен, в бизнеса на когото си беше вложил парите. Сега ми казва, че ако на времето си бил платил смешните за тогавашните му възможности осигуровки, щял да има незнам колко си пъти по-висока пенсия от сегашната. Не помни дори, че аз го агитирах всячески да го направи, а може и да не иска да признае, че съм се оказал прав.

И само още нещо интересно, когато уж за укротяване на долара решиха, че ще пренасочат паричните потоци от доларови към левови депозини с 300% основен лихвен процент, писах на баща ми да си изтегли парите от бизнесмена и да ги сложи на долари, защото беше повече от очевидно, че няма начин да се свалят обратно лихвите и да си останат спестяванията в левове, но той беш свикнал с високите лихви и не ме послуша да излезе навреме от капана. В Народното Събрание тогава В. Димитров се провикна, че с тази лихва ще направят долара 200 лева, а циганката, която ми купи имота по същото време ми каза, че по Нова Година доларът ще е 500 лева, което не ме учуди ни най-малко. И наистина, след малко повече от половин година, на Нова Година официалният курс на БНБ беше 497 лева за долар и не мисля, че циганката беше гениална, нито, че е била в конспирация с управляващите.

Както и да е, песента на Васко е страхотна.

Благодаря, успешен ден и на теб!
цитирай
28. vmir - 26. feq,
09.04.2010 13:31
feq написа:
за Вярата... и още нещо...

провокира ме!
КВГ!



Благодаря, ходих, видях, слушах, коментирах.
КВГ!
цитирай
29. анонимен - 27. vmir, благодаря!
09.04.2010 15:04
"Даже и баща ми е клошар, ама истински"

След твоя коментар, vmir, намигването ми е крайно неуместно, извинявам се, но нямаше как да зная.
Срещам клошари всеки ден, но не познавам живота им.
Сега ме караш да се замисля сериозно, защото за някои е бизнес, но за други си е последен акт по физическото оцеляване, чувала съм и за хора, ровещи по кофите, но отказващи да протегнат ръка в просия...
Но самото им излъчване, изоставяне мотивацията да се бориш с ежедневието с чистоплътно тяло и дух, идва ми сложно, но такава е картината и печално е за този век...Всъщност исках да ти подскажа за няколкосекундното размотаване на идеите(томчето на Живков), които се върнаха в ръцете на клошаря, но и той ги изхвърли, като от последното стъпало на обществената стълбица, който също вече не вярва, че биха могли дори да го нахранят...
цитирай
30. vmir - 29. анонимен,
09.04.2010 15:54
анонимен написа:
"Даже и баща ми е клошар, ама истински"

След твоя коментар, vmir, намигването ми е крайно неуместно, извинявам се, но нямаше как да зная.
Срещам клошари всеки ден, но не познавам живота им.
Сега ме караш да се замисля сериозно, защото за някои е бизнес, но за други си е последен акт по физическото оцеляване, чувала съм и за хора, ровещи по кофите, но отказващи да протегнат ръка в просия...
Но самото им излъчване, изоставяне мотивацията да се бориш с ежедневието с чистоплътно тяло и дух, идва ми сложно, но такава е картината и печално е за този век...Всъщност исках да ти подскажа за няколкосекундното размотаване на идеите(томчето на Живков), които се върнаха в ръцете на клошаря, но и той ги изхвърли, като от последното стъпало на обществената стълбица, който също вече не вярва, че биха могли дори да го нахранят...


Ох, какво ли да ти отговоря, освен: На маймуни ни направиха!

Не е чак толкова лошо обаче, да се лиши човек от някое и друго левче, за да се огледа по-добре наоколо и да потърси по-стабилни опори от вярата, че далаверките, с които успява да се по-чувства по-важен от останалите, са онова, на което трябва да посвети живота си.
цитирай
31. анонимен - току що,ми попадна този цитат и го поствам при теб..
09.04.2010 19:36
На тази среща, най-паметното са думите на Сталин, казани на Димитров в навечерието на ВСВ: „Ние нямаме нищо против те (империалистическите държави) здравата да се напердашат и взаимно да се изтощят. Без да съзнава, Хитлер разклаща, подрива капиталистическата система. Ние можем да маневрираме и да настройваме едните срещу другите, за да се изпотрепят по-добре.”
цитирай
32. vmir - 31. анонимен,
09.04.2010 20:08
анонимен написа:
На тази среща, най-паметното са думите на Сталин, казани на Димитров в навечерието на ВСВ: „Ние нямаме нищо против те (империалистическите държави) здравата да се напердашат и взаимно да се изтощят. Без да съзнава, Хитлер разклаща, подрива капиталистическата система. Ние можем да маневрираме и да настройваме едните срещу другите, за да се изпотрепят по-добре.”


Точно го е казал. Като се замисли човек, цялата тактика и стратегия за завладяване и задържане на властта от комунистите се свежда до същото, като почнем от "Учението" за революцията, че пролетариат трябва да се насъсква срещу буржоазията, за да вземат комунистите властта, та и до ден днешен не си ли е пак същото?
цитирай
33. анонимен - 31
09.04.2010 20:17
Същото!Затова го постнах.Явно,това си е вродена комунистическа психология....цинизъм,подлост и гавра-това им е изключително характерно.
цитирай
34. vmir - 33. анонимен,
09.04.2010 23:10
анонимен написа:
Същото!Затова го постнах.Явно,това си е вродена комунистическа психология....цинизъм,подлост и гавра-това им е изключително характерно.


Най-неприятното е, че винаги приписват собствените си прийоми на другите, а за хората, които нямат капацитета да го забележат, това е подходящ повод да се представят със "собствено" мнение, заради което да бъдат забелязани и подобаващо възнаградени.
цитирай
35. анонимен - 31
11.04.2010 13:32
http://novini.dir.bg/2010/04/11/news6186870.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092761
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54869
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031