Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2018 16:28 - Психология на протестите или как се придобива власт по недемократичен начин
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1306 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Резултатът - катастрофален край на обществения договор и власт на най-лошите, наричани в древността Какистокрация
  image

Д-р Любомир Канов

  Д-р Любомир Канов

Каква е динамиката на уличните протести и защо те обикновено се превръщат в нещо неугледно, безмислено и накрая вредно за самите протестиращи? Ако приемам, че протестите започват от това, че на някакви нормални хора им е дошло до гуша от една ненормална ситуация и са излезли на улицата, за да изразят своя гняв и недоволство, с цел да да я нормализират, не след дълго с протеста се случва следното:
1. Една особена категория от хора и от двата пола, наричана в психопатологията хистероидна или хистрионична, се появява на площада, защото площадът за този тип характери не е нищо друго освен 

сцена, където те са главните актьори

 А хистеричните характери копнеят за сцената цял живот. Те се хранят от вниманието на околните към тях, те са театрални, внушаеми, демонстративни, фалшиви, играят във въображаеми представления, където им е отредена главната роля, опиват се от погледите на публиката насочени към тях, имитират емоции, търсят значимост и смятат, че са много красиви в своя демонстративен артистичен порив, защото хистеричността и нарцисизма са неделими едно от друго. Тези хора заемат кръстовището на площада, те попадат в снимките на жадните за сензация репортери и в телевизионните камери. Те плачат, лицедействат, имитират силни емоции, с което затулват лицата и реакциите на не толкова възбудимите и на обикновените трудови хора, които имат някакви реални и легитимни причини да са на улицата, различни от хистероидната нужда да се покажат в преувеличена повърхностна възбуда. 

2. Ако и когато, различни политически и, особено антисоциални движения и организации, включително и такива финансирани от врагове на дадената държава регистрират, че такъв протест е в ход, като макар и рядко, е предизвикан от самите тях с някаква провокация, тогава на сцената излиза друг антропологичен вариант. Те са приблизително един и същи тип — млади, 

остригани, необразовани, татуирани,

 полу безработни, криминални, организирани като фенове и агитки и, разбира се, между тях -платени провокатори с маски и запалителни факли. Те са ударният фронт, който преобръща колите, пали и разбива витрините на магазините, богатите къщи, учрежденията, отмъстително напада полицаите, защото ненавижда законите и мрази нормите на цивилизования свят.

3. След тях излизат учащите се, подведени от идеализма си и желанието да установят нова справедливост и един нов свят, където да се живее по-добре, макар че изобщо не знаят как това да стане и да не са допринесли с нищо за изграждането на сегашния. 

4. Накрая, силите на реда постепенно се деморализират, отказват се от опитите да озаптят тълпата или пък се присъединяват към нея, защото се досещат, че са имали някакви претенции, например за по-високи пенсии или за социални придобивки, които не са получили навреме.
Когато тази разнородна и експлозивна тълпа залее градовете и започнат уличните изстъпления и сблъсъците, единствените, които знаят какво точно искат в настъпилата анархия, всред трясъците, пожарите и грабежите, са онези, които преднамерено са търсили този хаос, за 

да го овладеят и да го използват за своите подривни и разрушителни цели;

 онези които целят да придобият власт по недемократичен начин и които в бъркотията най-успешно злоупотребяват с демагогията (Вж. Владимир Улянов, наричан Ленин). Останалите са дезориентирани, а тълпата винаги е по- глупава от отделните свои членове. 
Резултатът от всичко това, освен разрушенията, обикновено са щети върху морала и качеството на живота на цялото общество, понякога възникването на диктатура, понякога общ упадък на институциите и цивилизацията, понякога катастрофален край на обществения договор и власт на най-лошите, наричани в древността Какистокрация.
А иначе, на площада в унес всред разрухата продължават да танцуват валс хистероидните характери, докато не ги приберат камионетките.



Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - В блога се появяват и такива статии,
09.12.2018 23:52
към които и една дума не може да се прибави. От Вас очаквам Решението на Св. Синод за Украинската автокефалия. Ще се наложи ли Путин и сега, както на времето, когато не пусна нашата БПЦ на Вселенския събор?
цитирай
2. vladtepes - За Ленин
10.12.2018 16:33
Руската икономика е изнемогвала от войната - инфлацията в края на 1916г. и началото на 1917г. е достигнала 3000%, властта е прибягвала до реквизиции за да изхрани армията, в земеделието не е достигала работна ръка поради мобилизацията, вдовиците и съпругите не са получили никакво подпомагане, в заводите са бавени заплати с месеци и голям брой работници са останали без работа. Изобщо участието на Русия във войната е грешка - контролът над проливите е бил нереалистична цел. Ленин се възползва от тежката икономическа ситуация за да вземе властта. Временното правителство е имало възможност да сключи по-изгоден мир и да работи за решаване на икономическите проблеми, но не е направило нищо по въпроса. Също Николай е можел да предприеме подобни стъпки.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087835
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031