Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 16:01 - деликатес: синьо сиренце...и то домашно ???
Автор: sistemite Категория: Рецепти   
Прочетен: 10702 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.03.2012 09:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              Лично изпробвано - резултат : работи !!!

           Не всички обичат този деликатес - "синьото" сирене !
Казват му синьо, пък то по-вече изглежда на зелено, а други казват, че е мухлясало, но едно време преди 38 год.
за пръв път се "престраших" да опитам и аз от продукта на "загниващия" капитализъм. И от тогава съм му и почитател.
           Все, пак си е скъп продукт , даже и в днешно време.
Из хранителните хипермаркети = от 20 - 50 лв. за килограм, говорим за качествено сирене. Може да намериш и по-евтин продукт и чужд и роден на около 13 лв, но пък си е менте.
            Скъпо е това сирене : влаги, пещери, зреене, ензими, т.е. "маи" и пр..но..??? Миналата година за 2 -3 месеца експерименти докопах един сравнително задоволителен резултат за "домашно" правене. Пак си е с готови продукти, но излиза далеч по на "кяр". Дали излезе менте, ако трябва аз да го оценявам по 6-то бална скала, то: ако скъпите сирена (~30 - 40 лв/ 1 кг.) са 6-ца, моят резултат без пристрастие го определям на 4,5 - може би и 5-ца, което пък сметнато средно излиза = 4,75. Ако горната група, стойностни (купешки) сирена е със средна цена = 35 лв./ 1 кг., то все едно, че моят (по "сглобена" технология) продукт би струвал условно в магазинната мрежа : 4,75 по 35 лв., разделено на 6,0 или = 27,71 лв.
Тези сравнения са условни, както казах и служат само за да определим, дали има сметка от това, а и да не си задаваме после въпроса : каква е "ползата" от "кяра", като нямаше "файда" от "келепира". С други думи както казвам, като аналитик на системи : ефект ли е резултата от изхода на системата или е дефект ? Да видим ?...при следния 
                                 а л г о р и т ъ м :
1. Купуваш от хр.хипермаркет бяло сирене, но само тип "Дунавия"( продавачките на щанда го знаят, щото няколко производители правят такъв продукт и всичките стават, но типажът е този или имаше едно време в кутии Датско бяло-подобно). Да не е растителен продукт, не че няма да стане но...вкусът ?. Вземаш = 1 кг. = около 7 лв. (+, -) промоцията, ако случиш !
2. Купуваш най-малката разфасовка "синьо" сирене - 100 гр. може и по-евтино (марки не споменавам).
3. В къщи си измиваш, преди да започнеш,ръцете много добре, след като си приготвил чиста пластмасова или стъклена купа.
4. Сиренето - в купата. С вилица го натрошаваш хубаво. Въртиш купата и разбъркваш с вилицата.
5. В друга купа или стъклен съд си подготвяш един тензух или кърпа с подобна тъкан. Ако е тензух - то на два ката. Слагаш тензуха така, че да полегне по купата- да покрие дъното, стените на купата и да остане и извън купата. З начи размера на тензуха трябва да е такъв, че това да стане.
6. В една чаша слагаш малко от купеното синьо сирене-количество колкото 2-3 чаени лъжички. Останалата част от синьото сирене можеш да съхраниш във фризер, за второ производство.
7. Наливаш в чашата вода ~ 33-37 градуса, не гореща и около 100 гр.(мл) и леко започваш да размиваш синьото сиренце с водата - до хомогенна маса.
8. Изливаш от чашата съдържанието в първата купа и с вилицата активно разбъркваш общо сместа от бялото и течната кашичка от синьото сирена.
9. Изсипваш съдържанието във втората купа, върху тензуха. Оставяш го за сега.
10. Вземаш една тава не-голяма обръщаш я на обратно.
Две по две събираш краищата на тензуха, повдигаш във въздуха и усукваш, докато се получи една топка сирене вътре в тензуха и я слагаш върху тавата. Вземаш дъска кухненска и затискаш сиренето (топката и леко да не се развие усуканата част, даже можеш да я подпъхнеш) с тежест върху дъската ( книги, гиричка, 2 л. шише с вода и др).
11. Оставяш 24 часа минимум. Ако имаш по голяма тава, предварително може да я подложиш отдолу за отичане, което не е кой знае колко, но все пак го има. Нещо си подложи - прецени- кърпа, кухн. хартия и пр..
12. След това вземаш решетъчна подложка - има такива кръгли,правоъгълни на крачета и слагаш питката вече от сирене, като разгръщаш внимателно само тензуха върху решетката. Хубаво разгръщаш на страни тензуха, да се открие питката.
13. Вземаш една пластмасова сламка от тънките за безалкохолни и сокове, сядаш спокойно на масата и запачваш с въртеливо движение да дупчиш питката. Бавно от горе надолу и от центъра на питката. След това около центъра на 1 см. отвор до отвор (т.е. дупка до дупка = 1 см. Със сламката бавно и въртеливо особено при изваждането на сламката. Когато стигнеш периферията на питката много не си престаравай и на 2 см. от крайщата спри дупченето.
14. Това е правене на вентилационните канали за навлизане на влага и температура и повърхност за развитие на мицела(гъбичката). Няма страшно, тя е полезна за здравето. Така, че само леко покриваме отново с тензуха, без да мачкаме, без да усукваме и пр... загръщаме само леко обратно тензуха.
15. В хладилника ниско долу, където е по "мека" температурата поставяш една тавичка или чиния с малко вода ( примерно 150 гр.) и върху нея слагаш решетката със сиренето. Трябва му тъмнина, влага, температура и вент.канали,които си му направил за да стане кондиката. А това долу-горе става в хладилника и да го отваряш по-често за други продукти не му пречи, даже по-добре.
16. Всеки ден след 5-6-можеш да проверяваш, вадиш сиренето (
с решетката) отгръщаш, гледаш, връщаш пак в хладилника.
17. Към 20 ден, ако по повърхността цвета е вече, наподобаващ купешкия (въпреки че ще му трябва още) можеш да си резнеш и да опиташ.
18. Ако ти харесва вземаш питката сирене, разрязваш я върху дъска на четири (на кръст) и всяко парче опаковаш в домакинско фолио и го слагаш на по-горните ниши на хладилника. Това вече е твоят "Made in Данчето, Пепа, Мима, Данчо, Гошо и ...." продукт.
                       Данчето и Данчо са на първо място, щото днес е Йордановден, да им е честито !!
           Сега да си видим сметката : Купих сирене за 7 лв. + синьо сирене от което ползвах една част ~ = 0,80 лв. + труд (разбира се) = Вие си го определете, тъй като за мен си беше удоволствие и моят е = на 0 лв. Тоест общо 7,80 лв. От този 1 кг. ми излезе 900 гр. минимум или 0,9 кг. по мойта цена 27,71 лв. = 24,94 лв., а аз дадох 7,80 лв. Е, разликата си е "кяр" = 17,14 лв = 1 бут. хубаво червено вино (~ 8 лв) + 1 кг. пържоли (9,14 лв). Е, ако прежаля коефициента, то икономията ще е по-голяма : т.е. купя 0,9 кг. по 40 лв. щях да изхарча 36 лв.,т.е. 36 лв - 7,80 лв. = 28,20 лв. Значи, освен виното и пържолите ще ми дойде в горница и 4,2538 литра дизел (при цена 2,60/ литър), или да речем кръгло 4,0 литра, щото колонката ще ми "чопне" 
0,2538 л., но пък при разход на "таралясника" = 10/ 100 градско, пак ще мина ~ 40 км. Значи за (при мен както е )
 за два дни нафтата съм я вързал, Разбира се една лека корекция с коефициент 0,8 по 40 км. = 32 км. от задръстванията и сфетофари (НЕРЕГУЛИРАНИ ПО ПОТОК) , което е съмнение за "лобизъм" на бензинажиите. Независимо от това допълнителния +32 км; "кяр" си го бива.
                       А сега деца, лека нощ от дядо Ви и да 
          сънувате цял кош със сиренце.
                                Христо Вълков
                               










































































































































              



































































































Гласувай:
2



1. анонимен - Hristov
23.01.2012 19:03
Чудесна статия г-н Вълков! Всичко най-хубаво
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 252913
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930