Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 20:58 - Tроя – мит или реалност
Автор: cindy Категория: Туризъм   
Прочетен: 12877 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 30.10.2009 00:04


 

 

Или пък научна мистификация...?

 

Ще ви разкажа и покажа, пък изводите си ги правете вие. :)  Първо да отбележа, че към Троя имам известен сантимент, заради една изложба, която посетих докато бях в Германия. Тя обикаляше цяла Германия и имаше експонати от цял свят – запомних, че даже от Ватикана и далечен Китай. Тук обаче не става дума за някакви артефакти, доказващи съществуването на Троя, а произведения на изкуството най-вече, свързани с Троянската война – керамика, литографии, скулптури, книги и т.н. Взех си един аутогид и се потопих в атмосферата. Разглеждах, пусках си записите от гида – изобщо ми беше много интересно. Беше изложена и книжката, която баща му подарил на Шлиман и го разпалила да посвети живота си в търсене на митичната Троя. Предполагам, че сте запознати с биографията му, затова няма да изпадам в подробности. Понеже цялата експозиция беше посветена на мита, около Троянската война, всичко си звучеше като приказка. Въпреки, че имаше и някои реалистични моменти – войната се е водила 9 години поред според Омир, но идеята е, че нито Хубавата Елена вече е била чак толкоз хубава, за да се трепят заради нея, нито пък онези юнаци са били в зенита на славата си през цялото това време. Но да отдадем заслуженото на поета, боговете и художествената иизмислица...

 

Експозицията беше разделена на две части в две отделни здания. След като се потопих в приказката, ред беше да се върна към реалността. В другата сграда беше показано с макети и фотоси това, което ще ви покажа сега как изглежда на живо. Някои сигурно са го виждали, после ще споделят.

 

Когато разглеждах тази другата част от експозицията и мен ме обхвана известно разочарование. Очаквах нещо по-внушително, а не хълмче с разкопки, които хич не ме впечатлиха. Дори всички пана и разрези на Троя 1, 2,3,.... та до 9 не ми се видяха много интересни. По-добре да не бях влизала да ги гледам, а да си остана с очарованието на легендата, поемата или каквото там.

 

Поради тази причина, посещавайки Троя преди десетина дена имах представа какво ще видя и не останах разочарована. Не че имаше нещо кой знае какво да се види, но не бях тръгнала с голямата кошница. Екскурзоводът ни на място – турчин си изпя беседата, мотахме се покрай камънака в компания поне на още десетина групи. Показа ни и мястото, където се предполага че е била битката между Ахил и Хектор. Ей там доле у ливадето, където имаше май нещо земеделско, може би трактор, но не му обърнах чак такова внимание. За съжаление ми се падаше срещу слънцето и не заснех сакралното място.

 

Пътешествието ни по Троя ще започне от музея, който всъщност накрая посетих. По време на беседата просто прехвърчахме покрай него. Но нека има и предварително инфо, за това, което ще гледаме:

Отделните културни пластове в Троя са номерирани от Троя I до Троя IX, с няколко подразделения:

  • Троя I 3000-2600
  • Троя II 2600-2250
  • Троя III 2250-2100
  • Троя IV 2100-1950
  • Троя V: 20 – 18 век пр.н.е.
  • Троя VI: 17 – 15 век. пр.н.е.
  • Троя VIh: късната бронзова епоха, 14-ти век пр.н.е.
  • Троя VIIa: ок. 1300 – 1190 пр.н.е, най-вероятният "кандидат" за Омировата Троя.
  • Троя VIIb1: 12-ти век пр.н.е.
  • Троя VIIb2: 11-ти век пр.н.е.
  • Троя VIIb3: допреди около 950 пр.н.е.
  • Троя VIII: около 700 пр.н.е
  • Троя IX: Елинистичната епоха, 1-ви век пр.н.е.

 

image




За моя изненада в музея зърнах и плаката на изложбата за Троя, която обикаляше по Германия по мое време




image



Така се предполага, че е изглеждала Троя, когато я възпява Омир



image


В музея


image



Съпругата на Шлиман - София, накичена със "съкровището на Приам"




image

 

Съкровището понастоящем се намира в музея "А.С.Пушкин" в Москва, на изложбата в Германия беше показано негово копие. Не знам дали знаете скандалната история, че Шлиман просто го е отмъкнал от Турция, като жена му го изнесла, като се е увила с шал. Затова и турците не го долюбват особено



image



На тази карта ясно се вижда, че Троя си е бая далечко от морето, дето й било пред портите едва ли не ...



image



Тъй требе да са презвземали гърците Троя VI, според въображението на художника




image



Ето нещо наистина истинско - макет на коня, а аз съм още по-истинска размахвайки ръце от първи балкон




image



От този ракурс конят е още по-внушителен!



image



 Ето ви Троя барабар с всички възможни пластове




image



Това е първата площадка, на която се спираме




image



Изследователите на Троя, най-отгоре е Шлиман, наречен презрително "иманяр" от екскурзовода, поради горе споменатите причини




image




От тук насетне само камънак ще гледаме, накрая е малко по-разнообразен



image

 

Катерим се по разни стълби...




image




image



Според екскурзовода - от това място е започнал Шлиман да кОпа



image



Храмът на Атина би следвало да е това по-долу




image




image




image


"Глинената" Троя е предпазена отгоре с навес, за да не стане на кал



image


Находки


image


 Троя II


image


Горе Троя I



image


Троя II, III и  IV накуп



image




image


Жертвен олтар



image


Амфитеътър



image



Тук вече отиваме към Троя VII, VIII  и IX




image




image


Това е Троя VI според табелите



image


Градините на Питос, които се намират до музея, откъдето започнахме обиколката



image


Ето накрая нещо съвсем реално - пазарче с троянски джунджурии


И съвсем накрая
един клип, който на мен ми беше забавен :))


П.С. Ако някой смята, че майтап си правя с Троя - ето ви едно сериозно научно съчинение, откъдето става ясно, че нищо по въпроса не е ясно! :)



Тагове:   реалност,   мит,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malkiatprintz - В общи линии – да е жив и здрав Омир :) ...
30.10.2009 03:08
В общи линии – да е жив и здрав Омир :) Брад Пит не го ли видя някъде? :):):)
цитирай
2. krotalka - Синди,
30.10.2009 07:42
добре е, че не си тръгнала с голяма кошница на това посещение...С повечето паметници от онова време положението е същото. Ако не беше Омир, можеше и нищо да не знаем за Троя.
Преди години посетихме храма на Аполон на Пелопонес, намира се високо в планината и наистина беше внушителен, макар и в процес на реставрация, но нали не е писал никой тогавашен поет за него, не е известен! Рекламата му е майката!
цитирай
3. cindy - malkiatprinz,
30.10.2009 09:22
само в клипчето, към което съм дала линк :)

Всъщност една приятелка ми каза, че като ходили там, мъжът й бил единственият, който не пожелал да влезе. После всички останали го поздравявали за мъдрото решение и спестените там 15 лири. :)))) Но на нас ни влизаше в цената на екскурзията и нали знаеш "Пенило се, не пенило се..." :))

цитирай
4. cindy - Кроти,
30.10.2009 09:32
там е работата, че не е ясно дали това не си е негова иазмишльотина, виж научната статия - не е категорично доказно, че е имало такава война.
И при това положение, как може да е сигурно, че това е Троя?
Да, има там разкопки на някакъв град, но дали е Троя или не, е отделен въпрос.
Обявен е през 1998 за обект на Юнеско, но това пак не доказва, че става дума за "онази" Троя.

Май най-вече за реклама си става дума, защото както се вижда, кой знае какво за гледане няма. Пък и е много малко мястото, откъде са намерили тези троянци хора 9 години да воюват хич не ми е ясно! :))))

цитирай
5. panazea - cindy ,
30.10.2009 12:00
Много добре си подредила материала за Троя!
Много се увличам по Омир , който според мен не е грък . Интересувам се от разкопки. Троя е интересна.
А в България под всяка могила се крие по една Троя. Само да поразровим малко и да направим реклама.
цитирай
6. cindy - panazea,
30.10.2009 12:40
както казах в началото и на мен темата ми е интересна, затова се постарах. :)

Но пък хората май много не се вълнуват от Троя. Според мен митът, легендата, омировата поема създават вълшебството на Троя. Даже не е важно дали наистина е съществувала.

Не е необходимо да се търси "замъка на спящата красавица" си мисля. Пък и както се вижда всичко си е в сферата на догадките. Намерено е съкровище, което на Шлиман много му се е искало да е от древната Троя и го кръстил "съкровището на Приам". Разкопките са на действително съществуващ град, но дали това е Троя?

В България се крият много неща под могилите. Перперикон е в пъти по-величествен от Троя, но ... не е имало кой да му напише поема :)
цитирай
7. luben - Някой
02.11.2009 13:04
разправяше, че Шлиман е действал много безотговорно - май бе взривявал могили да претупа по-бързо ровенето, с което е унищожил на няколко места пластове история. Помня, че като малък четох една книга "Мечтата за Троя", но после малко по малко намирах материали за Шлиман и как една болна амбиция може да доведе до погрешни резултати и беди. Все пак заради Омир - Троя си остава Троя. Иначе съм съгласен, че Перперикон е много по-внушителен. Както и тракийските златни накити/прибори/др от тези, които съм виждал по гръцките и турските музеи, но траките с липсата си на писменост ... не са оставили матриал за писатели и филмови дейци :) ПЪк и завиждащите им на изкуството гърци хич не са си дали зор да опишат постиженията им - само са ги заклеймявали кат пияници :)

Интерсно ми бе, че около 2000 или 2001 от сателит се установява, че Троя е бил много, много по-голям град. И това бе отразено при последното ми посещение там преди 2 години. 1997-ма, като ходих за 1 път видях само най-старата (малката) Троя. И конят менте, на който и аз разбира се се щракнах. Да оформят Перперикон и Татул - Троя отива в малкото им джобче. Ала това е друга тема.
цитирай
8. cindy - luben,
02.11.2009 15:01
къде е било отразено преди две години, след като аз преди двайсетина дена не го видях отразено?
На мен и без това малка ми се видя, а през 1997, ако е била още по-малка, нямам думи.

На Перперикон се почувствах направо божествено сред огромната смълчана планина бяхме само ние -няколко групи туристи вдигахме джангър. Тогава разбрах, защото са построили този град там - ами за да са близо до боговете! :)
цитирай
9. luben - Уф,
03.11.2009 10:56
то там няма кой знае колко музейна площ - беше някъде под покрив. Ама къде точно... Имаше 1 или 2 табели, сложени и сочещи какъв е бил големия град Троя. Като ида отново - ще ги снимам и ще ти ги покажа :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cindy
Категория: Туризъм
Прочетен: 4117133
Постинги: 562
Коментари: 8978
Гласове: 20310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031