Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2021 09:18 - Руски професор: Ваксината на "Пфайзер" е тествана само върху кучета и котки
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2021 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Руски професор: Ваксината на "Пфайзер" е тествана само върху кучета и котки  

Актуално интервю 16:00 - 17 Януари 2021  
      image image Автор: Lupa.bg  

СЗО е готова да помогне за ускоряване процеса на сертифициране на руската ваксина «Спутник V». Въпреки това редица страни все още изключват възможността за закупуването й, като предпочитат американските или други западни ваксини. Има ли медицинска обосновка за това решение? И защо някои експерти наричат ​​Pfizer експериментален препарат? По този въпрос се изказа руският професор и доктор на медицинските науки Дмитрий Еделев. Бил е ректор на Московския държавен университет по производство на храни. Участва в създаването на Национален център за безопасност на храните в Русия. Води по телевизията рубриката "Здравословно хранене с д-р Еделев. Професорът е и президент на националния проект "Здравето на нацията". Дмитрий Еделев е бил депутат в местния парламент в Ставрополския край и председател на Държавната Дума на Ставрополския край в Руската федерация.

- Пандемията COVID-19 отприщи надпревара с ваксини. Редица страни, включително постсъветското пространство, предпочитат американската и немската ваксина пред «Спутник V» . Защо? По-надеждни ли са?

- Има такава детска шега „Напук на баба ще оставя да ми измръзнат ушите“. Днес се случва следната ситуация: руската ваксина "Спутник V" е ваксина номер едно, която се понася по-лесно и която е с по-висока ефективност, по-лесно е да се работи с нея, но всички се втурнаха да купуват ваксината Pfizer.

Позволете ми да ви напомня, че Pfizer е първата ваксина, създадена по технологията за матрична РНК. Преди това по тази технология са правени ваксини само за животни, тоест това е ваксина за кучета и котки. 

Тази ваксина никога не е тествана при хора. Можем да кажем, че това е експериментална ваксина, създателите са решили да потренират при хората след котките и кучетата. 

- Можем ли да кажем, че технологията е експериментална? Възможно ли е да има непредсказуеми странични ефекти?

- Тази технология е абсолютно експериментална по отношение на хората, за разлика от ваксината „Спутник V“, чиято технология е тествана в продължение на 17 години в противотуморни ваксини, използвани във всички страни по света. 

Днес в Русия са направени общо около един и половина милиона инжекции с ваксини. Това е първият етап, сега е започнал вторият етап на масовата ваксинация.

Днес в Русия няма нито един човек с тежки усложнения след инжекцията, няма нито един починал човек. За разлика от Pfizer, където има огромен брой усложнения. Не знаем как ще се държи американската ваксина в бъдеще, тъй като това е технология, която изобщо не е изучавана върху хората.

- Според ръководителя на Центъра „Гамалея“ Александър Гинсбург, руската ваксина "Спутник V" ще предпазва от COVID-19 в продължение на две години, докато ваксината от американската компания Pfizer - около четири до пет месеца. Как така руският препарат може да защитава за по-дълъг период? 

- Тъй като работим с Ad26 аденовируси от 17 години, ние отлично знаем как се държат и знаем какво да очакваме. Освен това днес в света има повече от триста ваксини на Ad26, включително ваксината срещу вируса Ебола. Следователно ние можем не да предполагаме, просто поглеждайки към небето, а ясно да кажем, че ще работи около 2 години, за разлика от новата експериментална ваксина за хора, която се прави от Pfizer и BioNTech. Нещо повече, колко всъщност ще работят, все още никой не знае, защото освен експерименти с животни и първите експерименти с европейци, включително литовци, все още няма нищо. Повтарям, ваксина по технологията на матрична РНК се използва по отношение на хората за първи път в света.

- Ваксината Pfizer трябва да се съхранява при около -70 ° C, за да се поддържа оптималната й ефективност. „Спутник V“ може да се съхранява при температури между -2 и -8 ° C. Каква е причината за различния температурен режим?

- Pfizer не успя да създаде ваксина, толкова ефективна за хората, колкото за животните, която се съхранява при + 4 ° C. Ваксината за хора трябва да се съхранява при екстремално ниски температури - според паспорта, не по-ниска от -80 ° C. Оказва се, че ваксината Pfizer е някакъв суров, недоработен продукт, който пускат на пазара. Дори европейската държава Литва не можа да спази температурния режим.

Как например тази ваксина може да бъде транспортирана до южната част на Италия, до топла Испания, Португалия? Какво да говорим за африканския континент, където е огромен проблем да се спазват условията за съхранение и транспортиране на тази ваксина. Знаем, че специално е направен цял самолет, за да докара ваксината Pfizer в Украйна, тъй като няма самолети, способни да транспортират тази ваксина. Тоест самолетът трябва да бъде специално преоборудван, а именно да бъдат инсталирани суперхладилници за транспортиране на американската ваксина. 

- Но ако „Спутник V“ е висококачествен препарат за коронавирус и транспортирането му е по-лесно, защо редица страни настояват за закупуване именно на американски ваксини? Как може да се обясни това?

- Това се дължи преди всичко на американската политика и натиск. САЩ принуждават да купуват тяхната ваксина, която между другото е много по-скъпа от руската. Това е просто печелене на пари.

Интервюто взе Юлия Шанина 

Интервюто е публикувано на сайта на Руския културно-информационен център в България.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39760710
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031