Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2021 18:59 - НИЕ-555 Всички срещу Симеон
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 946 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2021 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ВСИЧКИ СРЕЩУ СИМЕОН, ТОЙ ОЦЕЛЯ

 

·               “Естествено е между една лява партия и един синдикат да съществува тясно взаимодействие”, усмихва се соцлидерът на БСП Сергей Станишев и хвърпя бегъл поглед към седящия до него профсъюзен водач Константин Тренчев”, написа вестник “168 часа”. Датата е 25.04.2003 година.
Естествено било?! А защо точно същият Константин Тренчев и неговият синдикат “Подкрепа” организираха общонационална стачка през ноември 1990 година, която свали от власт именно партията БСП. Ще кажете: “Ама тогава Андрей Луканов беше лидер на партията, а не Сергей Станишев...” Я, че вие правите ли разлика между тях двамата? Каква? – Че единият е раждан в Москва, а другият – в Харков ли? Малко смешно изглежда. Много по-вероятно е да има промяна в непримиримите позиции на партията и на синдиката. И кой мислите се е променил? Стогодишната баба или 13-годишния палавник? Аз само ще припомня, че Тренчев (Костадин, а не Константин, ако искаме да бъдем точни) още в предучилищна възраст е бил вербуван в службата за защита интересите на “бабата” ДС.
И още – спомени от бъдещето. Станишев ще стане председател на ПЕС - Партията на Европейските Социалисти, а Тренчев... да му Дава Господ Добро.

·               Николай Камов след срещата си със Симеон Сакскобургготски, 3.04.2003г. в.”Стандарт”: “Предложих на премиера да поднови изцяло правителството, но той не даде индикация за съгласие. “Коалиция за България”, член на която е нашето Движение “Социалдемократи”, отдавна настоява за ремонт на кабинета. По време на разговора не е обсъждана оставката на ген.Бойко Борисов и дали тя ще даде старт на ремонта на кабинета.”
Как ви се струва? Има ли социалдемократи, дето да мислят различно от социалисти?

·               Андрей Бунджулов (“Сега”, 4.04.2003): “Симеон трябва да мисли как да съхрани своето мнозинство. Той не може да извади от джоба си ново чудо, не може да обещае нищо ново. Това, което му остава, са стратегически маневри – нови съюзи, тактически подкрепи, отлагане на неизбежното. Неизбежното в смисъл да не дойде една лява коалиция на власт. ... ДПС е ключът към развръзката. И от решението на ДПС – дали ще заложи на широка дясна коалиция, или на социално-либерална коалиция с БСП, ще зависи и следващото управление на страната. Не е изключено левицата да вземе най-много гласове и на местните, и на парламентарните избори, но да не може да състави управление. Има и нещо друго. Вече има геополитически залог. Вече има реален избор - между това да се остане в някаква проамериканска орбита, или да се направи завой към Европа, към една европейска писта. Тази писта досега беше заета от СДС, от НДСВ, сега тя стои празна. Големият въпрос е дали левицата ще може без компромиси да заеме тази писта.”
Моите скромни наблюдения водят до извода, че ако един български социалист стъпи на европейска писта, то той престава да бъде български социалист. Това е големият проблем бунджуловски. Вярно, че проблемът на Симеон Сакскобургготски – да направи българина по-толерантен към другите му сънародници българи – е по-голям.

·               В.”Труд” от 3.06.2003; Юрий Асланов собственик на социологическа агенция “Афис”: “На пръв поглед заканата на опозицията да започне консултации за предсрочни избори прилича на плашене на гаргите. Това обаче е само на пръв поглед. Самоуспокояването на управпяващата коалиция се базира на два аргумента: първо, че предсрочните избори не зависят от опозицията, защото мнозинството е монолитно; второ, че в обществото няма нагласа за предсрочни избори.  Ние не знаем обаче какъв е скритият резерв на СДС и БСП, имплантиран в това мнозинство. Това може да се научи едва след като двете партии успеят да се споразумеят за общи действия.”
Даже прогнозите на Кольо Колев от “Медиана” имат по-голяма обоснованост, базирана на нагласите на общественото мнение. СДС и БСП никога за тези почти 15 години не са стигали до споразумение за общи действия. Сега, ако Асланов от “Афис” брои президента Желев за седесар, “сините мравки” - от СДС, или Костов за демократ след като вече е взел властта, то аз, освен да спусна ръце за убеждаване и да го оставя да “познава”, какво друго да направя... Иначе е вярно, че и на БСП, и на СДС, не им харесва Царят. Обаче е повече от наивно, да не пиша глупаво, предположението, че когато жертвата умре, двата хищника ще започнат да се канят един друг над трупа й: “А, изяж я ти, аз ще погледам!”   

·               Цветозар Томов в “Стандарт” от 23.06.2003: “Управляващата партия ще загуби тези избори, но не така категорично, както очакват някои наблюдатели. БСП ще ги спечели, но не така убедително, както очакват същите наблюдатели. СДС ще покаже слаби признаци на стабилизация и излизане от вътрешната си криза. ДПС ще спечели там, където си печели.”
Такава е прогнозата на собственика на социологическа агенция “Сова Харис”, какъвто се явява Цветозар Томов. Иначе той има брат-близнак Красимир Томов (бог да му прощава), който беше заместник на Стефан Продев (и на него бог да му прощава) във вестник “Дума”.

·               “Доган срещу Симеон” – заглавие в “Труд” от 26 май 2003, автор Валерия Велева:
“Те ще ми играят тази игра, дето аз я играя от години! Няма да стане!” Така фучал в кабинета си лидерът на ДПС Ахмед Доган в средата на миналата седмица.” (Аз: Смятаме. Мадам Доганката написала “средата на миналата седмица - значи 18-20 май. Това е времето на доклада със снимките и оставката на Бойко Борисов по този повод. Какво общо има Доган с удара срещу “Новото време”?) Е, Симеон за пореден път размаха пръст – промени на министри ще има тогава, когато Той сам реши. Отговорът на Доган не закъсня! “В сряда ще назовем министри, които трябва да бъдат сменени”, каза в събота (31.5) заместничката на Сокола Емел Етем, сякаш забравила, че 4 дни по-рано лидерът й обоснова липсата на необходимост от това. Тогава лицето му беше толкова сиво, колкото и косата, която като че ли за месеци прибави десетина години върху плещите му. Какви са обаче изводите дотук?
Първо, между Царя и Сокола вече няма доверие. Симеон унизително показва на Доган, че има само поддържаща роля. А Сокола трябва или да се примири или да покаже зъбите си на истинско политическо животно, които българските държавници от 13 г. добре познават.
Второ, разривът ще се задълбочи не само защото двамата различно оценяват ситуацията в страната, а и защото единият е действащ политик, а другият – ексмонарх, стъпил в блатото на родната ни демокрация с лачените си чепици.
Трето. С настъпателното си поведение Доган иззе инициативата на Симеон. Лидерът на ДПС вече открито говори за неизпълнените обещания и за всичко, което е заседнало в гърлото на българина. И ако премиерът не влезе в такта на Доган, всеобщата оценка ще е, че управлява на инат.
Четвърто, Симеон
II е сериозно обременен от противоречията сред своите. Напразни се оказаха усилията на Пламен Панайотов да разбие НИЕ, предлагайки апетитни държавни постове. Досега Симеон не е опровергал слуховете, че синът му Кирил е бил на прочутата яхта в Монако в компанията на спорния Спас Русев и съмнителния бизнесмен Иван Тодоров-Доктора. Доган е щастлив, че няма тези кахъри. За разлика от Симеон, той не е допуснал  името му да се компрометира.
Пето, лидерът на ДПС няма проблем с политическото си бъдеще. Ако не е с НДСВ, ще е с БСП и пак ще е във властта. Но Симеон има огромен проблем заради настоящето. Той е безкрайно уморен и съжалява за авантюрата, чийто хазартен риск може би вече желае да компенсира.”
(Г-жа Доганката говори неща, които НЕ БИХА СЕ СЛУЧИЛИ, ако Царят нямаше да се поддаде на кадесарския натиск. За съжаление той няма да му издържи и Велева ще тържествува в онова, което е написала като Пето. Това е и причината за политическата загуба, която предстои на Царя и неговото НДСВ. А можеше да бъде другояче!
След по-малко от десет години ситуацията ще се повтори. Държавната сигурност пак ще противопостави същия този свой  Доган на демокрацията. Но този път срещу му ще бъде Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Човекът от Банкя ще се окаже по-хитър и по-важното – по-твърд от човека от Мадрид. А и Европа ще е вече тук. Тиква бил, разправят, ама Царска тиква. Добре си е учил уроците покрай потомствените роднини Тодор и Симеон. Ще бъде честен да обяви пред целия български народ от трибуната на Парламента, че Доган се кани да го убие, защото само така може да продаде България на Турция и СССР. Това ще коства падането на Доган до “почетен председател на ДПС”, опита на Лютфи Местан да се разграничи от БСП и да се надява на съюз с ГЕРБ. Обаче Тиквата Бойко пак ще заяви открито от парламентарната трибуна, че “ГЕРБ няма при никакви обстоятелства да прави коалиция с ДПС” и тогава на ДПС ще му остане само “съюз със БСП” (виж пак Пето). Велева ще остарее, без да види осъществена мечтата си. Така й се пада!)
А дотогава... В средата на май 2003г. Парламентът избра за шеф на Агенцията за чуждестранна помощ Едиз Лютфи. Това е синът на Юнал Лютфи, заместник на Ахмед Доган и представляващ ДПС в президиума на НС. През тази Агенция минават всички парични и материални потоци, които идват от чужбина. Обяснения и някакъв особен шум в обществото – няма. Вероятно, защото е конфликт на интереси на семейно ниво, а не е конфликт на коалиционни интереси между НДСВ и ДПС. Подигравам се!
Ама ще кажете, че НДСВ и ДПС не са коалиционни партньори?! Днес може би – да, но утре? Ах, утре – 2005-2008 – какви коалиционни партньори ще станат... Като слънце.
Оцеляването, г-н Сакскобургготски, е много разтегливо понятие. Би трябвало да го знаете по линия на рода си.

·               Изказвания на разни други... мечтатели
Стела Банкова
, 30.04.2003, ”Стандарт”: “Оставката на Бойко Борисов е перфектна постановка с цел той да оглави нова царска партия. При провал на икономическата и социалната политика на правителството  Симеон ще извади генерала като резервен играч, за да продължи управлението на династията в България.”
Вероника Лазарова, журналистка от в.“168 часа”, на 25.04.2003 написала едно антрефиле от което нищо не разбрах. Дано вие имате повече късмет: “Всички изоставят НДСВ. След мандатоносителите и обединените монархисти обявиха война на царската партия. “Докато върви във вярната посока, аз ще бъда с царя!”, с треперещ глас завършва речта си Тошо Пейков пред конгреса на монахическите организации в Пловдив. Стотината монархисти на преклонна възраст аплодират възторжено изповедта му.”
20.05.2003, в.”Труд”: ”Коригирайте се или си отивайте!” е призивът на ВМРО към кабинета. “Проблемът е в премиера, а не в един или друг неудачен министър, защото удачен министър няма.” Така лидерът на воеводите Красимир Каракачанов коментира темата за възможен ремонт на правителството. Той разговаря вчера с председателя на КНСБ д-р Желязко Христов.”

·               И на други разни обикновени тарикати и лъжци
- Иван Славов: “Цели поколения заболяха от астигматизъм, взирайки се в хоризонта, където се очертаваха миражните. Сега “господарят на мълчанието”, чиито измъчени реплики ни връщат към енигматичния език на китайските мандарини, нарочно неразбираем за поданиците им, ще решава кога е дошло дългоочакваното време. Вечно лъганият народец, който ежедневно се стапя, а децата му поголовно напускат кораба с безброй пробойни, продължава да мърмори обезкуражен и примирен.”
Тарикат или лъжец, преценете сами: Иван Славов е преподавател в катедра „Философия“ в Софийския университеттам от как се помни. Станал е доцент там в далечната 1971 г., а от 1979 г. е професор.  Забележете годините в които гради кариерата си – когато точно такива мекерета като него ни водеха към сияйните върхове на комунизма, без майтап. Ама той не бил, не знаел, не подозирал, борил се против...  да ги разправя на шапката си. А вие си обяснявайте как се е ставало професор по философия в 70-те години на миналия век.
- Христо Карастоянов-Дядото, в “Сега” от 17.06.2003, поздравява Симеон
Ii за неговия рожден ден така: “Симеон обясни, че във всяко село има поне по едно положително нещо (измазана къща), пък вестниците това не го забелязват, дето им е под носа, а забелязват някаква си яхта чак на майната си в Монако! Което си е направо срамота! С такива медии, каква Европа, братко, какво НАТО, какъв ЕС бе, айол? Радикалното решение на въпроса, естествено, е да се забранят медиите. Направо да им се клъцне главата!”
(Аз не очаквам от такива дърти комунисти други мераци, други готовности, освен да режат глави. А на който му се вярва, ами да им вярва. А може по този начин да му е по-леко – така направо няма да усети свистенето на куршума им срещу себе си.)
Виж следващите от завършващата страница на вестник “Сега”, наречена “После”:
- Христо – Комарницки. Карикатурата му показва кабинета на Симеон Сакскобургготски. Той седи на бюрото си и уплашено сочи с пръст големия прозорец, където прелитат: бомба със страховитото фиуууу, един куршум – бум!, още един куршум от картечница та-та-та. Зад него прав Бойко Борисов му обяснява: “Салюти в чест на Ваше Величество!”
- Ивайло Диманов отишъл на риболов и хванал хан Аспарух, който му се оплакъл, че “новата власт му поискала данък общ доход, който забравил да плати след някакъв поход” – ох, това беше стара история от неговите. Новата история на Ивайло (9.08.2003) е, че хванал златната рибка. Която му казала:
“- Казвай да ти изпълня едно желание.
- Чакай, как едно? Нали бяха три?
- Три бяха при Тодор Живков, сега е само едно. Пазарна икономика! Девалвация на долара и всички останали чудеса. И казвай по-бързо, че страшно много работа ме чака. Бойко Борисов поиска да му напиша списък на всички корумпирани политици в България.
- Знаеш ли, искам... да заживея щастливо!
- А, не! Слагай тигана. По-добре да ме ядеш. Нямам право да провокирам предсрочни парламентарни избори.”
- Николай Василев, създателят на Алтернативната Социалистическа Партия, ПРЕДИ създаването на самата Социалистическа БСП (във в.“Стандарт” от 30 април 2003): “Проклятието на България са партиите. Нужни са хора с автономно мислене. Трябва да знаем точно кого избираме. Трябва да се разчисти и въпросът с мръсниците, с доносниците на ДС. Подчертавам – трябва да знаем имената на доносниците, не на някакви разузнавачи. Това е спасението.” (По-големи “алтернатици” - и преди, и сега, и вовеки веков – познавате ли?)
- Кристина Патрашкова интервюира Доньо Донев послучай неговия рожден ден. Направо се подмокря от възхищение тая... кудошлия журналистка от в.”24 часа” пред откровенията на доносника аниматор как с двете си ръце изградил име и кариера. Знаете мръсната му кадесарска история, целият артистичен свят я знае. И аз ви я описах на предните страници. Вярно – с двете си ръце писал томове и години наред доноси за колегите си. Само Патрашкова не я знае, пардон – забравила я е. И кой й е наредил в цяла вестникарска страница да не го пита за нея?! Да не би да е същият, който вменява мислите на горния... Николай Василев, че трябва да се чистят доносниците, но не и техните вербовчици от ДС, а?
- Стефан Цанев в “Стандарт” от 19 май 2003: “Забавлява ме царят, който все повече се вживява в ролята си на цар. Още по-забавни са ми министрите и депутатите му – как се мъчат да играят на царедворци. Хем се държат високомерно с простолюдието, хем раболепничат унизително пред Величеството си. Трудно е да се разбере: такива глупаци ли са наистина, или се правят на глупаци? Или от много преструване оглупяват. От всичко това става великолепна трагикомедия. Лошото е, че ние играем в миманса.”

Отмествам настрана с два пръста гнусливо вестникът и неговият ползвател, чиито основен фон е син, и продължавам със Събитията, които съпътстват горните изявления на Лицата:
27.05.2003
. СДС внесе вот на недоверие срещу премиера Симеон (трети за две години). Мнозинството го отхвърли със 120 гласа “против”. “За вота” гласуваха 104 депутати (от СДС – 50, останалите от БСП), а трима се въздържаха (Марианна Асенова – НДСВ, Владимир Димитров – НИЕ и независимата Елка Анастасова)
3.06.2003. Вестниците пишат, че БСП ще поиска вот на недоверие на правителството на Симеон, заради външната му политика. На което външният министър Соломон Паси отговорил: “Бих искал да видя нещо черно на бяло и добре обмислено.” Естествено, че такъв вот нямаше. След 2 дни се проведе заседание на Висшия съвет на БСП. След него партийният зам.шеф Румен Овчаров каза: “По-нормално е да се изчака да се навършат две години от управлението на правителството и тогава да се направи анализ и оценка на кабинета.” Кривите дървета за този гаф на Партията, бяха стоварени на инициаторката за вота Емилия Масларова с мотива (прочетен между редовете на нейните съпартийци): Тя е социално ориентиран ръководител, но е решила да коментира външната политика.
Изкушавам се да запазя за историята един анализ във в.Стандарт” на някоя си Тони Кожухарова: “НДСВ се срива пред очите ни като на забавен филмов кадър. За “критични стойности” на общественото доверие  се говореше още преди месец-два, когато данните на социолозите бяха поне с 2% по-добри от сегашните. Днес те трептят на “санитарния минимум”. Колко ли още термонология може да се нововъведе, за да се обозначат малките пространства около социологическата нула. Преди две години близо 2 милиона българи гласуваха за царя. Днес одобряващите икономическата му политика се измерват в промили.” – Датата на това “проникновение” е 22.05.2003.
5.06.2003: Темата за вотовете веднага беше заменена с темата за гражданството на премиера. (Само да кажа, че въпросът “Чий гражданин е премиерът Симеон
II“, поставиха сините от новото СДС,чийто шеф е Надежда Михайлова.) “Не може да си живял 50 години в Испания и да не си станал испански гражданин”, е червената теза. “Няма случай в света монарх в изгнание да е приел чуждо поданство”, отвърна говорителят на Симеон Димитър Цонев. Последно се оказа, че преди много години лично испанският крал Хуан Карлос е подписал дипломатически паспорт на царя, с който той пътува в чужбина. Сигурно е така, но остана още един въпрос: Какво общо има Испания, като семейството на Симеон е живяло в Португалия? – Отговорът беше: Кралят Хуан Карлос е личен приятел на семейството! След още малко спорове - Защо тогава Симеон е плащал данъците си в Испания? Плащането на данъците няма нищо общо с гражданството! – темата беше свалена от дневния ред.
Е, остана екскрементът, снесен от Петьо Цеков във в.“Сега” от 5.06.2003г., който поставя знак на равенство между Симеон
II от Мадрид и Кире Либерало от Перник. И двамата били либерали, е агрументът цеков.
16 юни 2003: О, чудо! “Две години след царския тайфун” е нарекъл своите мисли Евгений Дайнов. Наистина чудо! Няма го онзи мразещ до физическа болка “син шаман”, който познаваме до погнуса. Чието най-ласкаво обръщение към Царя беше: “Време е да си ходиш, бай Сакс!”. Какво ли се е случило с миндянския барон, та да напише днес (във в.“Труд”, 17.06.2003): “Странното, чудновато, невъзможно управление на НДСВ продължава да съществува благодарение на самоотвержената работа на няколко министри, както и на това, че Симеон успя да деполитизира обществото. На този фон няма реални политически партии, а съществуващите бледи сенки на такива нямат мускулите, нито енергията да бутнат правителството и да оглавят управлението чрез избори. Ако бе оставена сама на себе си, България би потънала – бавно, но уверено, като по Берово-Виденово време – в хаос. Исторически късмет – и героизъм  на Мони Паси – е, че не сме оставени сами на себе си. Все по-малко сме оставени да правим, каквото си искаме и все повече ни казват, какво да правим от Брюксел и от Вашингтон. И шансът на царското управление да не влезе в историята като пълен провал е просто да не проявява самодейност в тази ситуация.” Изключителна мърда от Миндя!
След години мястото на Евгений Дайнов като Главен Громящ -  вместо на НДСВ, на ГЕРБ – ще заеме Явор Дачков. Боже, и той от СДС! Избрани цитати от него – нататък.
На 30 юни царската депутатка Румяна Георгиева напусна ПГ на НДСВ. (Не я бъркайте с журналистката от вестник ”168 часа” Румяна Георгиева.) В началото няма мотиви, а докато станат ясни те, аз да припомня нейното “движение”. Тя отказа да стане учредител на партията НДСВ. Тя не влезе в десятката депутати, които на 10.2.2003 направиха групата НИЕ, но влезе в дискусионния клуб “Новото време” на Севлиевски и Кошлуков (8.04.2003). Когато избухна яхтеният скандал (в който директно беше намесено името на Севлиевски, Бойко Борисов си подаде оставката, но Симеон не я прие), тя каза: “Лично аз считам, че премиерът трябва да каже мотивите си. Обществото трябва да знае цялата истина за мотивите на тази оставка. Ако има наистина хора, които трябва по някакъв начин да понесат отговорността – да я понесат.”
Мотивите си Румяна Георгиева посочва лично няколко дена по-късно (интервю на Елена Янева, “Стандарт” 3.07.2003): “Няма прозрачност в групата, решенията се спускат като директива. Г-н Пламен Панайотов ми каза, че ще бъда луда, ако напусна ПГ на НДСВ. Тогава си казах: Да, може би аз съм луда, защото имам собствено мнение и го отстоявам, и не искам да се чувствам пълнеж.”
Според вестниците Румяна Георгиева става независим депутат, защото се противопоставила много остро на “директивата” 36-годишният пирдопчанин Иван Искров да бъде избран на поста директор на БНБ, вместо предложения от нея, Тошо Пейков и Весела Драганова, досегашен шеф на банката Светослав Гаврийски. Само да допълня, че БСП и ДПС подкрепят кандидатурата на Иван Искров.
- Така и така засегнах големи парични потоци, още нещо: Шефът на Комисията по хазарта Георги Петров-Тъпото отказал лиценз на казино на турския бизнесмен Суди Озкан. Ахмед Доган поискал оставката му, а НДСВ го защитило, заради съпругата му Христина Петрова, която е царска депутатка. Дали е така, кой да ти каже...
Догодина, 2004-а, Гошо Тъпото ще бъде уволнен от шеф на хазарта, а съпругата му-депутатка Христина Петрова ще бъде отместена в Афганистан, където ще стане посланик.
На 6 юли (това е 744-я ден) премиерът Симеон Сакскобургготски свика всички свои депутати на работен семинар в Банкя. Вестниците пишат, че там той обявил, че сменя ръководството на ПГ на НДСВ и готви персонални промени в кабинета.
Не е точно така. Но докато премиерът решава кого да обяви за сменен, аз да ви представя другата Румяна Георгиева, журналистката, която пише неинформирано в “168 часа” само 3 дни преди семинара в Банкя: “За първи път, откакто е премиер, Симеон май ще отпусне края на кабинета. Като го изпрати накуп на море за две седмици през август. Къде ли ще пекат тела министрите за тен? На яхта по вълните край Монако в компанията на някой пробутан колкото за снимки сенчест бизнесмен? Едва ли. Вероятно ще останат по родните курорти на повикване, ако се случи нещо извънредно. Пък и ще им излезе по-евтино. Нали животът през лятото ще поевтинее, както заяви министър Василев. Въпреки скока на цените на тока, топлото и телефоните.”
8 юли -
Станимир Илчев смени Пламен Панайотов на върха на ПГ на НДСВ. Симеон посочил допълнително още трима негови заместници – Мирослав Севлиевски, Веселин Близнаков и Борислав Ралчев. Групата на НДСВ добавила Константин Пенчев, Борислав Цеков и Валери Цеков. Така  “Новото време” получава в зам.ръководството от 6 души две места: Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков. 

А Емил Кошлуков оглави “Новото време” вместо Севлиевски.
Познатият ни журналист във в.”Стандарт” Евгени Петров е новия пресаташе на “жълтата” парламентарна група.
Представям ви малко “биография” за седмината (отзад напред), според каквото пише във вестниците:
- “неизвестният”Валери Цеков: лекар, от Пловдив, “води се човек на Владимир Дончев“ (??);
- “чаровният”Борислав Цеков: юрист, 31-годишен, “винаги готов да даде отговор на всякакви журналистически въпроси – от проблемите в НДСВ до проблеми на църквата” (Такъв ще си остане той и след залеза на Симеон в следващите години, прехождащ без проблеми във всяка партия от ляво до, слава Богу, до центъра само – бел. моя);
- “приказливият”Константин Пенчев: юрист, “много говори, но не казва много”, председател на Контролния съвет на НДСВ;
- “предпазливият”Борислав Ралчев: юрист, от Варна, “той тропа по масата, но така че да не разберат медиите, прави го само когато са зесегнати интересите на варненци”, женен за полякиня, 26 години брак към момента;
- “верният”Веселин Близнаков: ядрен физик, твърд поддръжник на запазването на блоковете в “Козлодуй”, “мълчалив, но последователен, така се опази от врагове и запази поста си зам.шеф на групата”, бивш председател на Българското ядрено д-во;
Само след седмица Веселин Близнаков  се отказа от зам.шефското си място. Причината е най-вероятно катастрофата, която причинил депутатът с личния си “мерцедес” – блъснал дете, което пресичало пред колата му. “Детето няма тежки травми и увреждания”, пишат вестниците.
Вместо него депутатите избраха Юлияна Дончева. “Ако не беше толкова красива, щеше ли да стане депутатка”, питат вестниците. Иначе тя е от шуменското “ново време”.
- “експертът”Мирослав Севлиевски: “абсолютен експерт по избори, баща на Българското сдружение за честни избори БСЧИ, лоялен към НДСВ” (интересно ми е как последното твърдение на вестниците се съчетава с яхтения скандал и създаването на ”Новото време”); първият депутат стъпил на Антарктида;
- “дипломатът” - Станимир Илчев: бургазлия, “пълна противо-положност на Пламен Панайотов. Илчев изслушва, Панайотов налага. Илчев убеждава, Панайотов – принуждава”; Препоръчан на Симеон от княгиня Мария-Луиза, докато е бил пресаташе на Американския Университет в Благоевград. Той самият препоръчва Емил Кошлуков за столичен кмет. В бъдеще Миглена Кунева ще се откаже от спечеленото евродепутатско място в негова полза.
Но дотогава има време. Да разкажа за историята за ареста на сина на Станимир Илчев и жена му Светла Петрова, водеща на собствено предаване в
bTV. Синът Владимир Илчев бе арестуван само два месеца преди избирането на баща му за шеф на “жълтите” в Парламента – на 10 май 2003. Обвинението: за трафик на жени от България към Испания. След 40 дни арест той беше пуснат под гаранция, без право да напуска Испания. Историята ще се проточи във времето, затова сега само я отбелязвам. Не смея да оценявам предварително. Освен да напиша, че до събитията от 8 юли оставаха само две седмици.
Оставам с впечатлението, че този човек на княгинята е много “препоръчван” от бая хора, въпреки някои очевидности. Защо? Ето един нашепващ факт:
“24 часа” от 25 май. В материал, подписан от Алексения Димитрова (помните ли й агентурния псевдоним в ДС), се казва: “Българинът Камен Червеняков, собственик на едни от най-елитните заведения в София, е бил истинската цел  на суперсекретната операция в испанския град Алмерия. Той обаче е напуснал чуждата държава два дни преди да започнат масовите арести (Помните ли Тодор Айвазов и Желю Василев от аферата “Агджа”? – Същата схема), при които бе задържан синът на председателя на парламентарната комисия по външна политика Станимир Илчев и на тв-звездата Светла Петрова. ... Според близки на 36-годишния Камен Червеняков той е 4-ти братовчед на депутата от БСП и бивш правосъден министър  Младен Червеняков. От офиса на бизнесмена категорично отричат двамата да имат родствена връзка.”
А Румен Овчаров, който в момента е зам.шеф на БСП, казва: “Смешно е да се говори за някакъв сценарий, много сценаристи станаха. На всекиго може да се случи.”
От каква чудесна възможност да захапе Симеон смъртоносно, се отказва другарят Овчаров. Защо? Да не би двамата Червенякови да се наистина роднини?!

16 юли -
Действителните промени в кабинета на Симеон:
- Отива си министърът на здравето Божидар Финков, на негово място идва нов - Славчо Богоев (1966, икономист).
- Мястото на образователния министър Владимир Атанасов заема нов - Игор Дамянов (1953, историк).
- Транспортният министър Пламен Петров е сменен от Николай Василев. Който пък отстъпва своето досегашно икономическо м-во на Лидия Шулева. Която пък отстъпва своето социално м-во на новата Христина Христова (1954, социология).
(Другият министър от яхтата в Монако - на финансите, Милен Велчев запазва министерството си.)
- министърът без портфейл Неждет Моллов отстъпва своето място на друг член на ДПС – Филиз Хюсменова (1966, филолог френски, руски)
- Пламен Панайотов става трети вицепремиер (заема ованкатеното място на Костадин Паскалев) с ресор евроинтеграция
- Туризмът се отделя от икономическото м-во и става Изпълнителна агенция с шеф Димитър Хаджиниколов.

На 17 юли 2003г. “за” кабинета гласуваха 119 депутати, 107 бяха
против” (вътре Теодора Литрова и Николай Чуканов от партията на Тошо Пейков) и 7 се въздържаха (вкл. Тошо Пейков и Весела Драганова, както и нововремката Мима Ненкова). Димитър Ламбовски изобщо не е гласувал.
Реакции по повод тези промени в кабинета:
- на политици:
Ангел Найденов, говорителят на БСП: “Министър-председателят симулира промени в кабинета и с това за пореден път излъга очакванията на българското общество.”
Надежда Михайлова, лидер на СДС: “Преместването на министрите от едно министерство в друго и замяната им с досегашните им заместници не дават надежда, че ще има промяна в политиката.”
Ахмед Доган: “Ремонтът в правителството не е козметичен, той е по политическа необходимост и е среден по мащаб”. Депутатите от ДПС са почти съгласни – някои изразяват съжаление, че Симеон не е отстранил Валентин Церовски, но всички са съгласни с назначението на Лидия Шулева за икономически министър. Може би защото новосъздадената агенция по туризма е под шапката на икономическото министерство.
“Промените задоволяват безкрайните претенции за политическо въздействие върху управлението на България от страна на ДПС.”, се казва в декларация на партия “Оборище” на Тошо Пейков. На същото мнение е и Партията на българските жени на Весела Драганова.
(Вестник “168” часа пародира по филма “Терминаторът” Драганова, наричайки я “Термовесела”, а Пейков – “Тошоратор”.)
Кръстьо Петков, лидер на ОБТ (Общ Блок на Труда): “НДСВ си отива от политическата сцена, експериментът с царското движение не успя. Наесен ще има предсрочни парламентарни избори.”
Емил Кошлуков, новият лидер на “Новото време”: “Промените са лични, на премиера, той носи отговорността за тях, защото ни бяха спуснати. Никой не се е консултирал с нас, не знаем аргументите. Давам кредит на доверие. Знам цената, която ще платя, надявам се обаче да не ми се наложи.”
- на социолози и политолози:
Кольо Колев: “Предложените промени са добър политически ход на премиера. Българските избиратели обичат да гледат сцената “падане на министър”.”
Димитър Аврамов: “В политически план промените вероятно ще заздравят мнозинството. В управленски план промените са половинчати. С две думи  - наблюдаваме полупромени, полуразмествания.”
Татяна Буруджиева: “Замяната на едни хора с други от същия екип показва, че премиерът не може да се справи. Чрез тези козметични промени той иска да каже, че не е сбъркал.”
Светослав Малинов: “Направените промени са изключително повърхностни и няма да променят линията на управление. Рокадите само ще предизвикат раздразнение у избирателите и това ще се отрази на вота им в предстоящите местни избори.”
- на няколко характерни наглеци:
Драгомир Драганов: (Онзи, когото Партията на Тодор Живков изпрати в Мадрид да преподава история, докато в същото време интернира колегата му Жельо Желев да брои патките в родното си село Веселиново, а после се разсърди до живот, че тя, Партията, предложила Желев за президент, а не него.)  “Тодор Живков си въртеше верните хора без значение с какво образование са и от какво разбират. Всеки човек с авторитарен стил на управление оценява кадрите по степента на вярност, а не по възможностите.”
Христо Карастоянов-Дядото: (Онзи, сравнимият само с “писателя” Димитър Шумналиев) “Като чета за чудовищните притежания на величествения ни премиер на републиката и кака му, които очевидно са зинали да глътнат земята ни, си викам: Юргана на дядо му да върнат!”
Георги Софкин: (Мъникът с “голямото парче”, когото защитават много мъже и почти никакви жени)  “Батето ми е заповядал да се държа великодушно с Ники Василев – да ми подавам ръка, да се снимам с него... Само така Никито щял да се почувства голям и висок. И като го уволнят от Министерския съвет, ще го взема вицепрезидент при мен.”
- няколко показателни къси съобщения във вестниците:
В.”Сега”, 25.07.2003, Мария Радмилова: “
VI блок на АЕЦ спря, 1/3 от София без ток” – Не го тълкувайте буквално. Оказва се, че блокът на АЕЦ е бил изключен по технологични причини за около 10 минути, а едната трета от София е била БЕЗ ТОК ЗА ПОЛОВИН ЧАС.
В.”Стандарт”, 26.07.2003, неподписано: “Юлският ток с 4 лв. по-скъп” – Ако сте си помислили, че с 4 лева поскъпва цената на тока от 1 юли, не е така. С около 4 лева повече ще бъде средната МЕСЕЧНА СМЕТКА НА ДОМАКИНСТВО.
В.”Стандарт”, 27.07.2003, Борислав Петров: “Марица ще почервенее от домати. По-добре в реката, отколкото на безценица, заканват се пловдивски производители. Някога зеленчукът изхранваше цяло домакинство за цяла година. Доматите се изнасяха за бившия СССР, а цените бяха фиксирани. По-трудолюбивите можеха да съберат за лада или москвич за един сезон, припомнят стопаните.”
Като се има предвид, че за москвич се чакаше ред 10 години и една кола се караше поне едно 20 години, питам се за какво трудолюбивите са харчили парите си в останалите 29 години.
В.”168 часа”, 5.09.2003, журналистът Иван Иванов укорява: “Жълтите кадруват в правителството”
Ами то тяхно бе, Иване. Други ли да кадруват в него?
И пак там: “Ясно е като бял ден, че Кобургготски си има приоритети. Той се усамоти в Шабла с най-младата си министърка Долорес Арсенова.” – подписали две жени: Петя Минкова и Сима Владимирова.
Ех, пусти мераци и  завист женска... Мен, ако питате, царят има вкус. И аз бих избрал Долорес, даже ако Петя и Сима вървят в екип.
 В.”24 часа”, 27.07.2003, карикатура на “малкия Иванчо”:
- Тате, имам една лоша новина  - освен на парното, тока и телефона, щяла да се увеличава и цената на водата.
- А добрата, Иванчо?
- Цената на яхтите се запазва!...

Междувременно бившият депутат от СДС Спас Гърневски беше изключен от Партията. Втората му партия! Първата беше БКП. То такива като него много – като бълхите в юргана. Но аз го споменавам тук изрично, защото неговата жена беше 4-та основателка на фондация “Бъдеще за България” – след Елена Костова, Алиса Софиянска и Антонина Стоянова. Какви времена...

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Май не ланския сняг,
09.01.2021 03:34
а хилядолетните пластове в ледниците на Антарктида.
цитирай
2. pitatlimedejzorata - Не разбирам.
09.01.2021 18:19
Какъв лански сняг, какви ледници в Антарктида... Няма връзка с изложението.
Но ще използвам случая да пробутам и аз едно сравнение без връзка. Оня ден прочетох едно опасение на някакъв епидемиолог, че повишението на средната температура на Земята, можела да доведе до разтопяване ледниците на Антарктида. А това пък от своя страна щяло да освободи цяла армия от древни смъртоносни вируси, "погребани" в тях. И тогава - жална ни майка.
Това е предположението. Но във връзка с него ми хрумна сравнението. "Размразяването" на погребаните в ледниците на времето стари комунисти ще възбуди у наследниците им дремещите демони на отмъщението - нали са рода, същият ген. Не е ли по-добре за здравето на Земята ни, да ги оставим тези престъпници да умрат от собствената си смърт, пък нека Господ да ги съди там горе на небето!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461767
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031