Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 09:47 - Духът на законите на Хамураби – древен и (или) съвременен?
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4395 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.04.2014 09:30


Духът  на законите на Хамураби – древен и (или) съвременен? 

     
Духът на законите на Хамураби е древен и съвременен, защото държавата не може да съществува без законодателната си власт, а така също властта не би била защитена ако социално слабата част от населението е оставена без закрила. Обръщането на поглед назад във времето винаги е необходим, защото живелите преди нас са оставили своя опит и знание от които можем да се поучим. Такива са законите на Хамураби – шестият цар на Първото Вавилонско царство.

През своето управление, той се бори за обединението на своята държава и стабилизира нейните основи. Успял да създаде древна Вавилонска империя. Увековечил своето царуване със създадения от него труд, в който обединил различните закони в едно цяло, известни като законите на Хамураби.

 По своята същност те представляват законодателно творчество, в което се третират различни въпроси на Древно-вавилонското общество с основен мотив – „ справедлива защита и закрила на слабата част от народа „. Този знаменит паметник е открит от френска ескпедиция през 1901-1902 година и се съхранява в Лувъра. Творчеството на Хамураби предизвиква интереса на археолозите от различните краища на света, поради съдържанието на различните разпоредби и законодателни решения в социалната и други сфери на живота в древен Вавилон в т.ч. правосъдието, отбраната, земеделието и търговията.

Текстът на законите е издълбан върху голям базалтов стълб на който е изобразен и самият вавилонски цар, застанал в тържествена поза пред върховния бог Шамаш.

image

Законите на Хамураби доразвиват шумерските закони на Ур-Наму, Липит-Ищар, а също и законите на Билалама, царя на Ешнуна. В него Хамураби е обединил в групи близките по съдържание параграфи на законите и е успял да създаде сборник от отделни съдебни решения. По своето съдържание редица параграфи се отнасят до углавното право, съдопроизводството, нарушаване правото на собственост (кражба и грабеж), правата на войните.

Отделни параграфи засягат притежаването на недвижимо имущество, търговията, заложното право, семейното право, нанасянето на телесна повреда, регламентират работата на строителите и корабостроителите, наемането на работна сила. Уводът и заключението имат ясно изразен декларативен и отчасти демагогски характер. В тях царят изброява своите титли и заслугите си пред народа, прославя величието си, отбелязва благодеянията си оказани на страната, посочва , че издаването на закони има за цел да установи справедливост в страната, моли за благословия онези царе, конто ще изпълнят законите му и изпраща страшни проклятия на всички, които няма да ги спазват и ще се решат да ги отменят.

Достигнали до нас през времето законите на Хамураби по дух са колкото древни, толкова и съвременни, тъй като със своя основен мотив - справедлива защита и закрила на слабата част от народа, в нашето съвремие се изразяват чрез стремежа ни към социална справедливост.

image




Гласувай:
3




Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12149855
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031