Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 08:26 - Основни понятия в монографията на Джон М. Кейнс – „ Обща теория на заетостта , лихвата и парите”
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16023 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.09.2012 17:33



image 

            Джон Мейнард Кейнс ( 1883 – 1946) е английски икономист, журналист, финансист, известен преди всичко с революционните си икономически теории върху причините за продължителната безработица.

          В най-значителното си произведение „ Обща теория на заетостта,  лихвата и парите”, публикувана през 1936 г. в най-тежките години на Голямата депресия, Кейнс предписва лекарство срещу икономическата рецесия на базата на субсидирана от правителството политика за пълна заетост. Противно на песимизма на своите съвременници икономисти Кейнс оптимистично заявява: „ Няма причина да се примирим с рецесиите и с депресиите! Икономиката – ако се вгледате в бъдещето – не е изначален проблем на човешката раса.”

          Основната идея на Кейнс е следната: когато в икономиката започне свиване, правителството трябва да увеличи бюджетния дефицит, за да поддържа пълна заетост. И това е така, защото частният сектор не инвестира достатъчно. Когато спадне търсенето, фирмите ограничават инвестициите и така се задвижва порочен кръг: по-малко инвестиции, по-малко работни места, по-малко потребление и дори по-малко основания за инвестиции въобще.

          След определен брой подобни цикли на празен ход икономиката може и да достигне равновесие, но с цената на висока безработица и социална мизерия. По-добре още в самото начало правителството да поеме нещата в свои ръце и да избегне проблемите.

          Някои от основните понятия, които Кейнс обяснява са:

-         агрегатно предлагане – олицетворява съвкупното количество стоки и услуги, което бизнесът желае да произведе и продаде в течение на една година. Агрегатното предлагане ще приема различен вид в кратки периоди според това каква е разликата между реалното и потенциално съвкупно производство поради факта, че съществуват нечувствителни елементи на цените, респективно на разходите. В кратки периоди при повишаване на търсенето фирмите реагират едновременно чрез повишаване на цените и чрез увеличаване на  производството, а в дълги периоди реагират повече чрез повишаване на цените и по-малко чрез нарастване на производството.

-         агрегатно търсене -  общото количество стоки и услуги, които могат да бъдат купени при дадено равнище на цените. Взаимодействието между агрегатното търсене и агрегатното предлагане определя равнището на съвкупното производство, безработицата и използването на мощностите, което влияе върху степента на инфлацията.

-         безработица – тя е последица от общите условия на възпроизводството, характеризиращи не достатъчното равнище на ефективното търсене;

-         величина на мултипликатора – тя е функция на склонността на потребление. „Увеличаването на съвкупното търсене е равно на увеличаване на общата сума на инвестициите умножено с мултипликатора, определян от пределната склонност към потребление.”

-         влиянието на парите -  при непълна заетост увеличаването на парите в обръщение ще спомага за увеличаване на заетостта, но не и за повишаване на цените; При пълна заетост цените ще се изменят със същата пропорция  както и количеството на парите;

-         доход – величината на производството, която включва потреблението плюс инвестициите;

-         ефективно търсене – то е тъждествено на националния доход, разпределян като потребление и натрупване;

-         заемни пазарни фондове – общо понятие, което описва пазарната организация, която координира заемодаването и заемополучаването с  кредитните е дебитните решения на фирмите и домакинствата;

-         инвестиционен мултипликатор – показва, че когато има нарастване на съвкупните инвестиции, доходът ще нарасне с величина, която е к-пъти по-голяма от прираста на инвестициите;

-         макроравновесие -  условие, което съществува когато предвиденото агрегатно състояние равно на общия доход. При това равнище на дохода предвидените добавки към потока на дохода са точно равни на предвидените изземвания от потока на дохода. Тъй като съществува баланс на силите равновесното равнище ще съществува, ако то не съвпада с пълната заетост.

-         мултипликатор – показва свързването на прираста на националния доход с прираста на инвестициите, тази зависимост се свежда до нарастване на продукцията при нарастването на инвестициите, тъй като  всеки нов капитал в материалното производство привежда в движение допълнителна работна сила или увеличава производителността на труда;

-         национален доход – образува се от индивидуалните доходи, което изисква да се проследи как инвестициите влияят върху индивидуалните доходи. Мултипликаторът зависи от размера на доходите изразходвани за потребление.

-         обем на заетостта – определя се от пресечната точка на функцията на съвкупното предлагане и функцията на съвкупното търсене;

-         предвидено агрегатно търсене -  общото предвидено потребление и инвестиционните разходи за стоки и услуги през съответния период;

-         принудителна безработица – хората се в принудителна безработица, ако в случай на слабо покачване на цените на купуваните с работната заплата стоки в сравнение с номиналната заплата, които съвкупното предлагане на труд, приемаш работа за текущата номинална заплата, така и съвкупното търсене при тази работна заплата биха били от съществуващия обем на заетостта. Той разглежда още пълна заетост, фрикционна безработица и доброволна безработица.

-         принцип на акселератора -  предположението, че нарастването на потребителското търсене, ще резултира в разширяване в инвестициите, понеже по-големи капиталови наличности ще бъдат необходими, за да се произвежда по-голямо количество стоки за потребление. Принципът загатва също, че когато потреблението расте, забавянето на неговите темпове ще предизвика забавяне на растежа и на брутните инвестиции следователно този принцип подсказва, че инвестициите са силно променлива величина.

-         разходи за потребление – за даден период трябва да се разбира стойността на стоките продадени на потребителите за този период;

-         спестяване -  означава повишаване на дохода над разходите за потребление;

-         спестяванията – са равни на дохода минус потребление, следователно спестяванията са равни на инвестиции;

В своя фундаментален труд Джон Кейнс посочва „най-значителните недъзи в едно общество, в което живеем се състоят в неспособността му да осигури пълна заетост, а също неговото произволно  и несправедливо разпределяне на богатствата и доходите.”

В общата теория Кейнс анализира равновесието като посочва, че то не зависи от пълната заетост. Няма основание да я асоциираме и с равновесието на дохода. Кейнсианският модел приема, че равнището на агрегатното търсене е формирано от несмущаван пазарен механизъм, който координира милиони индивидуални икономически решения, но често пъти е неспособен да осигури пълна заетост.

Когато агрегатното състояние се измени доходът и равнището на заетост също се изменят. Когато пълната заетост е достигната, предлагането става податливо на приспособяване.

Докейнсиянският възглед е: „Предлагането създава собствено търсене.” Кейнсиянците го обръщат : „Когато е достигнат капацитетът на икономиката при пълна заетост, търсенето създава собствено предлагане .”

Основното понятие в теорията на Кейнс е „ефективно търсене”. Той се интересува  от това как хората разпределят своя доход за потребление и спестяване и стига до извода, че това зависи от психологически, а не от технологични фактори. Потреблението нараства заедно с нарастването на дохода, но не в същата степен, защото привичките към разходване на дохода са достатъчно устойчиви.

Инвестиционната активност свързва с динамиката на лихвения процент и така придава завършен вид на своята теория. Инвестициите са функция на лихвения процент и пределната ефективност на капитала. Заетостта е функция на дохода и инвестициите. Пределната ефективност е функция на очакванията на предприемача. Лихвения процент се определя от склонността към ликвидност и количеството на паричната маса.

Революционното значение на теорията на Кейнс се дължи на откритието, че пазарната система не притежава свойството да се самокоригира  така, че да не се спира икономическият растеж. Същността на посланието на Кейнс е, че държавните разходи могат да послужат като основна  икономическа политика за депресирания капитализъм за възстановяване на неговата жизненост. Дали „лекарството” на Кейнс действа или не и какви последствия имат държавните разходи за пазарната система са теми от съществено значение за съвременната икономика. Значението на труда на Кейнс е в промяната на самата същност на възприемането на икономическата система, в която живеем.

 

 




Гласувай:
2



1. анонимен - teoriqta na Keins
06.01.2011 16:20
Mnogo e samnitelno 4e teoriqta na Keins moge da deistva po 2-pri4ini
1) imenno namesata na dargavata vav ikonomikata e vav zna4itelna stepen vinovna za krizite empiri4no e dokazano 4e imenno ikonomikite vav koito ima minimum dargavna namesa prosperirat

2) kriza se polu4ava kogato ima nesavpadenie megdu razhodite i dohodite i uveli4enata dargavna namesa na praktika izkrivqva principa na pazarnata ikonomika.kogato dohoda ne se izrazhodva izcqlo e nalice stagnaci

za da se uveli4at pravitelstvenite pokupki agregat G dargavata trqbva predi tova da e provefdala politika na budgeten izlisak a pravitelstvata kato cqlo ne sa sklinni da q provegdat.Svetovnata finansova kriza go dokazva . kolkoto po malka e namesata na dargavata vav ikonomikata tolkova po dobre
цитирай
2. анонимен - Good info
05.01.2012 23:36
Very nice site!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150373
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031