Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 23:39 - Докосване до академик Ангел Балевски – български учен /15 април 1910 – 15 септември 1997 година/
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7816 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 23.04.2013 11:23


        Онези, които са го познавали отблизо, които са разговаряли с него или са слушали беседите му, знаят  каква енергия  е притежавал.Човек с висок дух, който е увличал и другите.! Какво обаяние е излъчвал  с каква лъчезарна усмивка е посрещал и изпращал чуждестранните гости и обикновените посетители този благ и добронамерен човек...

        И днес се питам – пише Кирил Момчилов - от къде всичко това у този българин, който работи повече от половин век в производството и науката "на ползу роду".Трудно е да си отговорим на този въпрос, ако не познаваме биографията му. А тя започва от Балкана, от Троян. Както много други деца и той е белязан от съдбата на сираците. Баща му умира рано и той остава от малък сирак. Момчето слуша съветите на майка си, слуша и се учи, учи и работи. След като завършва през 1929 г. Трета образцова мъжка гимназия в София, не се спира пред още големите трудности, стига до Бърно, Чехия, където получава диплом за машинен инженер. Тази негова диплома, ако я сравним със следващите, които получава - за професор /1945/, за член-кореспондент /1951/ и за академик /1967/, за мнозина може би ще е без значение, но за големия учен тя означавала повече от всички други.
          "Когато ме попитат какъв съм по специалност, аз казвам - и н ж е н е р, защото винаги съм се чувствал именно като инженер. И ако би имало второ прераждане, пак бих станал машинен инженер". Тези думи съм чул от акад. Балевски преди двадесет години. Пак тогава, говорейки за науката, той се изповядва:
          "Можеше ли, Кирчо, преди време да разказваме на хората, че ще могат да слушат музика от другия край на света, че ще могат да пращат сигнали до други планети?... Фантасмагории щяха да бъдат разказите ни. Знаем ли ние, че сме открили всички видове енергия? Смятам, че както Нютон е казал: "Аз приличам на малко дете, което е намерило няколко лъскави хубави камъчета на брега на океана, ама какво има вътре в океана - не знам", така и ние много малко сме узнали за нашата планета. Туй, което природата е творила милиарди години, не може човек в един период от няколко хиляди години да го разгадае. Дума да не става. Особено живата материя, тайната на живата материя и тайната на човека. Няма във Вселената по-велика тайна от човека. Да се разгадае атомът и частиците, да се уловят даже и тези частици, които минават през Земята - да видим къде отиват, разширяват ли се във всемира, да разберем какво е времето и пространството и т. н. И до тези категории физически, които преминават във философски - може би човек ще се допре до тях, но той никога няма да разгадае тая велика тайна - човека: човекът, който има разум, който има чувство. Това е фантастично нещо. Знанието е безгранично; още много малко знаем за природата, за космоса и особено за самите нас."

            Мнозина може би не ще повярват, че пътят на младия инженер Ангел Балевски започва като неплатен стажант в Инженерната работилница в София. После минава през фабриките "Чиличена ръка", "Борис Ташков", "Електрометал", "Авгис"... Ще работи и ще се самообразова - ден и нощ, нощ и ден. Творческата му мисъл е започнала да се развива от онези далечни години: работи за създаване на първите български машини за горещо пресоване на цветни метали и сплави, работи за създаване на технологии за топене на стомана в електродъгови пещи, конструира инструменти и устройства за производство на метални изделия чрез студена пластична деформация и други. Оригинален се е оказал и създаденият от Балевски нискотемпературен метод и инсталация за добиване на чугун в барабанна въртяща се пещ, загрявана с въглищен прах.
За шестдесет години творчески труд Ангел Балевски създа
ва крупно научно дело, каквото малцина български учени са ни оставили: 200 научни труда и 20 изобретения! А методът за леене с газово противоналягане, известен в технологичната наука като "Метод на Балевски-Димов", намера широко практическо приложение в цял свят. В момента институтът, който той създал и който продължава делото му, изнася тонове части за автомобилната промишленост в САЩ, изработени по българския метод за леене с противоналягане. За тази планетарна новост в леярската техника, която позволява да се произвеждат отливки с голяма точност и високи механични свойства, са издадени над 100 патента в чужбина. Какво по-голямо признание от това да те признаят не само у дома, но и по света!
          Бих искал да напомня само едно от многото признания: през 1985 г. Ангел Балевски е удостоен с най-авторитетната европейска награда за перспективен научно-технически принос. Тя му бе присъдена от фондацията "Крьобер" - Хамбург, ФРГ. Заедно със специалния диплом той получи и 800 000 западногермански марки!    
          За всички, които не знаят, както и за всички, които искат да забравят високоблагородния му дарителски жест, ще кажа, че цялата сума от осемстотин хиляди марки академик Балевски дарява  на държавата - за развитие на металургията!
Като професор в Държавната политехника /днес Технически университет/ Ангел Балевски създава нова катедра "Механична технология", бе заместник-ректор и ректор на първия ни висш технически институт, а от 1968 до 1988 година е несменяем председател на Българската академия на науките. Хиляди са машинните и електро-инженерите из цялата страна, които най-добре могат да разкажат какъв изкусен педагог е бил той, колко живо и непринудено е изнасял лекциите си. Ангел Балевски е автор и на пъвите учебници по металознание и по инструментални машини. С широките си познания той бе вещ консултант и проектант на десетина от машиностроителните ни заводи. Неговите изследвания днес са в основата на редица нови разработки на сътрудниците и учениците му от не един институт и лаборатория.
            Разрухата, която обхвана страната ни през последните години, тревожи академик Балевски до сетния му час. Особено тежко и болно му е било пренебрежението на държавата към науката и научните изследвания. "Науката има нужда от кадри, има нужда от учени. - изповядваше той. - Ние трябва да създаваме кадри, защото кадрите движат науката, а науката движи живота... Ние трябва да трупаме духовното богатство на нашия народ, да пълним непрекъснато кладенеца , от който да се черпи..."
            Още чувам болния му глас от предългата ни беседа през 1995 г.: "Академията беше най-големият изобретател в България... Сега какво, какво може без пари? Трябва да се дават пари за наука, за патенти, за научни постижения на този, който произвежда. Когато се съживи индустрията и започне конкуренция, ще започнат да търсят неща, които да бъдат тяхна собственост. Трябва да се създаде фонд "Индустриална собственост", фонд за подпомагане на самата наука. Както го има в другите страни. Това, което се даде за иновации, което се дава за наука, за култура, да се приспада от печалбата. Фирмите да не губят нищо".
            У Ангел Балевски инженерът и академикът съжителстваха с общественика. Закърмен с възрожденски дух, ученият бе неуморим и в обществената работа, пълен бе с идеи и решения за едно или друго народно дело. Много сили и време той посвети за духовното издигане на българския народ. Често повтарям мисълта му, която повдига самочувствието ни: "И нашият народ може да се причисли към великите, но не по своята материална мощ, а по духа си. Той е велик със своето историческо минало, със своите възможнсоти, със своето духовно богатство... Всяка духовна проява на нашия народ е била чисто негово дело, в нея първоначалният зародиш е бил делът на духовно издигнатите хора".



image

          

  Един от духовно издигнатите българи е Ангел Балевски. Чувството за хумор, което преливаше в неподражаемите му епиграми, сатири и стихове, не го напусна никога и в живота. През един светъл слънчев ден го срещнах за последен път случайно на трамвайната спирка на ъгъла на "Веслец" и "Дондуков". Стопен от товара на годините и живота, с бастун в ръка, попрегърбен, той ме изненада с непомръкналата си усмивка. Отиваше при учениците си от Института, който бе родил и ръководил, отиваше като баща при любимите си деца... Не ще го забравя и в кабинета му в Президиума на БАН - как обичаше в края на работния си ден, да почерпи "едно пръстче" троянска ракия. Държеше шишето в бюрото си отдясно и сам наливаше чашките...
/Всичко даде на ползу роду - Кирил Момчилов/

             В годините, когато се налагаше  да бъда във Военна медицинска академия – София един от лекарите, който го е лекувал ми предостави неговата малка книжка, от която в бележника съм записала негови стихове и шеги:

 

Мъдро да умра

Живях живот напрегнат, неспокоен

И силите си залудо пилях.

Сега стоя озадачен, разстроен,

Защото малко истини разбрах.

В тъмата на отминали години

Блуждае мисълта ми всеки ден;

Умират спомени, сърцето стине,

А аз умирам бавно, угнетен!

Да се живее мъдро тъй е трудно!

Таз истина житейска проумях

Във време обезсмислено и блудно

Аз да живея мъдро не успях.

И мисля си – дали поне ще мога

/но вече вън от пошлата игра/;

Застинал в неизвестност и тревога,

Поне достойно – мъдро да умря

Човешко

Пилат Понтийски

даде вече разрешение

За снемане от кръста

и за погребение

На тялото Христово.

А Йосиф от Ариматея го запита:

Осъден бе невинен...

Той защо зачита решения сурово?

„Управник римски съм.

Аз съдя и решавам.

Със опит съм богат

И хората познавам.”

Отвърна му Пилат:

„Във разговор с Христа

Словата му следях;

Прониквайки в тях,

Аз истини прозрях:

- Не са за тоя свят!

Повярвалите люде

– чисти, възвисени,

Със неговото име

–небесно озарени

Блаженства ще съзират.

А други пак на кръста,

Само зарад слово

За мисъл само друга

В името Христово

Смъртта си ще намерят!

/24.06.1991 година/

 

Шегите на академика

Не може да завърже гащи,

а към властта със нокти дращи.

Не може даже да е грешник

с този мозък – гладък като лешник!

На връх политически щом се изправи,

юнак набеден политик,

засуква ръкави да ни направи

на чужда кола катраник.






Гласувай:
4




1. анонимен - a koi napisa, toezd izkrivi balg...
02.03.2009 11:51
a koi napisa , toezd izkrivi balgarskia ezik i napisa MAKEDONSKIA, AAAA???
цитирай
2. tota - @анонимен
03.03.2009 08:46
Надявам се не визирате академик Ангел Балевски. Там в основата стои едно име -Йоан Цвиич, който пуска в обръщение една несъстоятелна теория,че славяните в Македония представляват "аморфна маса" , без национално съъзнание , че те са еднакво близо до българите , и до сърбите и ще станат българи или сърби съобразно стова, кой ще ги владее. Близка по замисъл е и тезата на Ст. Новаковичза македонизма. Според нея българите в Македония могат да бъдат посърбени само като най-напред се обявят за македонци.Така че македонизмът да послужи като преходен етап по пътя отбългаряване и посърбяване на българите в Македония. По късно се въвеждат букви в азбуката, които да я направят различна от българската. След това към имената им се прибавя и сричката - ски. Но тове не е без подкрепата на Великите. И не без насилие от страна на бивша Югославия. Тъжно, много тъжно за нашите братя и сестри в Македония. Ако загиналите за нейната свобода знаят какво се случва ще се обърнат в гроба.
цитирай
3. tota - Надникнете тук:
03.03.2009 08:58
http://www.makedonskatribuna.com/MakEzik.pdf
Как измислят македонската азбука и македонския литературен език? Документи от м. април 1945 година.
цитирай
4. tota - Един постинг, посветен на големия българин - академик Ангел Балевски. Благодаря!
29.07.2010 08:56
http://nautchnitrudove.blog.bg/technology/2010/04/16/100-godini-ot-rojdenieto-na-akad-angel-balevski.529470
цитирай
5. анонимен - Имах удоволствите да го познавам
11.08.2011 12:50
Вицаджия и един от най-добрите български историци.
цитирай
6. bogomil - Уважаема Тота благодаря ви за цитирания материал подготвен от моя скромна милост
11.08.2011 12:51
Изказвам искрена благодарност на уважаемата Тота за публикуване като коментар линка "Един постинг посветен на големия българин -академик Ангел Балевски' който е отразен в мой блог.

Уважаема Тота, читатели и фенове на Тота, за ваше сведение бих искал да представя и следната допълнителна информация;

Този материал е публикуван от автора д-р инж. Богомил Великов Колев, в органа- издание на федерацията на научно-техническите съюзи " Наука и общество" под заглавие; " Бащата на металознанието" бр.10 /2010 . стр. стр.14-17,


За сведение вторият материал в сайта посветен на академик А. Балевски след wikipedia озаглавен ;
"АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ. На 15 септември т.г. се навършват 12 години откакто престана да тупти сърцето на големия учен, педагог, организатор на българската...

mech-ing.com/journal/Archive/2009/5-6/1_akad.A.Balevski.pdf - Cached - Similar

е подготвен също от д-р инж. Богомил Великов Колев и е публикуван като уводна статия в съкратен вариант в органа на НТС по Машиностроене, научното списание " Машини, технологии. материали" бр.5-6/2009 г.

Подготвен и публикуван от същия автор е и материалът "Академик Ангел Балевски (100г. от рождението му ) и в списание " Вселена, наука и техника"/април 201О-, книжен носител.

от автора д-р инж. Богомил Великов Колев

Поздравления за вашия прекрасен постинг!

с уважение и най-добри пожелания;

www.bogomil.blog.bg
www.vestnitcibogomil.blog.bg
www.nautchnitrudove.blog.bg
www.metaloved.blog.bg
цитирай
7. iokooko - "Da se jivee mudro tui e tru...
24.06.2012 22:38
"Da se jivee mudro tui e trudno"!!!Chudesno e Ati !!!!Pozdravi!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147379
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031