Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2008 22:53 - Връзката – пари, име, власт – със средновековна или с над историческа значимост?
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1883 Коментари: 2 Гласове:
1



 

          Да ли връзката – пари, име, власт е със средновековна или с над историческа значимост въобще не подлежи на съмнение. От опита който имам мисля, че и трите понятия са свързани с личността на човека и нейното място в обществото. Не случайно народът е казал: „името прави човека, парите също, а властта дава и двете”.

Магическият триъгълник – пари, име, власт е съществувал много преди паричните знаци да станат мерило за благосъстояние. Тази зависимост между тези три феномена за първи път е установена от Тома Аквински – най-големият представител на църковната схоластика през ХІІІ век.   До тогава притежаването на стоки и имоти е заемало мястото на парите и е било знаково за нечия заможност. Тази състоятелност е означавала много – давала е възможност за достъп до политическа власт (чрез купуване на места в парламента, както е било в Англия). Също така имотното парично състояние давало възможност за закупуване на титли. Можем да заключим, че от трите – пари, име, власт – паричните знаци в Средновековието са били в началото на тази тричленна верига.

В днешно време тази верига съществува, но редът е по-различен. Разликите са продиктувани най-вече от общественото устройство. В до скоро съществувалия у нас обществено- икономически строй, за да се стигне до парите и властта определен човек трябваше да се ползва с добро име. И тъй като парите и властта бяха в ръцете на тясна, точно определена политическа клика,  то беше необходимо съответният гражданин да бъде член на властващата партия и да е доказал с действията и родословието си, че е годен да бъде член на структурите на властта. Така, доброто име, а не парите беше началната стъпка към власт и финансово благоденствие. В крайна сметка, обаче присъствието във властта води както до добро име, така и до финансов просперитет.

В така наречените капиталистически общества, парите, освен ако не са наследени, идват като резултат от труда и предприемчивостта на съответния индивид. Пътят към натрупването на капитал вече сам по себе си е изграждане на име. Тук, примерът на фамилията Рокфелер идва съвсем на място, за да покаже как градежът на собственото финансово благосъстояние се превръща в нещо повече от трупането на парични знаци – превръща се в легенда за изграждането  на едно име, което днес се асоциира и с упражняването на власт и влияние.

Пари, име, власт са били и остават взаимносвързани независимо от обществения строй и етапа на  човешко развитие. Редът, в който индивида преминава по тези звена може да е различен, но в крайна сметка резултатът е един – пари, име и власт образуват единна система, в която елементите са в правопропорционална зависимост.




Гласувай:
1



1. tota - " Знаете ли кой съм аз?"
02.05.2008 23:01

Народен бях, дорде бях гол
и нямах хляб да ям;
за народа си бях готов
и живота си да дам.

Народен бях, дорде имах
аз нужда от народа;
цели пет години крещях
за чест и за свобода.

Но видях аз - свободата
парички не печели;
сал кражбите у хората
лежи в меки постели.

И видях аз, че всичкото
продава се с парици;
на почит са само онез -
богатите с жълтици.

И заклех се пред себе си
парички да добия;
с дявола станах ортак,
мекере на Сърбия.


Продавах аз народа си
за лъскави жълтички,
продавах аз брата си
за пустите парички.

Ще каже някой, на тоз свят
че подлост съм направил
и юнаци без срам, без грях
на онзи свят отправил.

Но...хвала ми! Спечели си
две хиляди жълтички;
ще хванат те веч от сега
да се въдят самички.

Ще стана аз човек почтен,
не ще съм вагабонтин
и аз ще да спусна корем
и пак ще съм "народен".

Ще ми стискат ръчицата
нашите великаши;
"Пълна му е торбичката",
ще казват, "той е наши".

И аз, честит, ще си купя
файтон с два бели хата,
ще се разхожда по Букурещ
в него мойта Ната!
цитирай
2. tota - Мисли
03.05.2008 09:36
"Когато бях млад , мислех, че парите са най-важното нещо в живота. Сега, когато съм стар, зная, че това е така." -Оскар Уайлд

"Грижи се за наука, а не за пари! Защото много науки носят пари" - това е записал на страниците на семейна книга жеравненски първенец през 1834 г.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150450
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70668
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031