Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2008 11:22 - Критичен поглед върху „Немирството на парите” в интерпретацията на Милтън Фридмън
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2399 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2013 19:14


            
image

Милтън Фридман е роден на 31 юли 1912г. в Ню Йорк. Скоро след раждането му, семейството се премества в Рахуей, щата Ню Джърси. В този град Фридман завършва гимназиално образование на 16-годишна възраст през 1928г. По-късно учи и се дипломира в Rutgers University в Ню Джърси, след което и в Чикагския университет, където през 1933г. получава магистърска степен. През 1933-1934г. е стипендиант в Колумбийския университет, където изучава статистика.

Продължението тук: http://www.novavizia.com/10464.html

Критичен поглед върху „Немирството на парите” в интерпретацията на Милтън Фридмън


През 70 – те години на ХХ век представителите на съвременната западна икономическа мисъл правят опит да преосмислят процесите извършващи се в съвременното индустриално общество, да преоценят традиционното икономическо мислене, да предложат теоретико-методологическа платформа на такава икономическа политика, която да отговаря на новите явления и промени в различните области на обществото. През този период настъпват безпрецедентни за следвоенните години промени в икономиката на индустриално развитите страни като: нарастване цените на стоките, намаляване на производството, снижаване темповете на нарастване на производителността на труда, вялост на инвестиционния процес и т.н. Всичко това свидетелства не само за пълния крах на постановката за „изчезване на цикъла”, но и за нарастването на дестабилизиращия ефект на правителствените мероприятия.

          От края на 70 – те години на ХХ век западната икономическа мисъл се развива под знака на „консервативното възраждане”.

           

1.     Възникване и развитие на неоконсерватизма в САЩ

В САЩ неоконсерватизмът възниква и се развива чрез така наречения неокласицизъм след Втората световна война в непримирима борба с неокейнсианството. Последното счита, че икономическите кризи и стагнацията стават вътрешно присъщо, трайно повтарящо се явление в развитието на икономиката.. Неокласицизмът – обратното. Спорът между тях е главно по проблема за ролята на паричната система, докато неокейнсианците виждат в парите едно от решаващите средства за въздействие от държавата, то неокласиците ги разглеждат като глобална категория за саморегулирането на производствения процес.

          Неоконсерватизмаът в САЩ е представен най-ярко от известната Чикагска група с нейния създател Милтън Фридмън и представители Бенжамин Андерсен, Едуар Чембърлейн, Морис Копелан и др. Монетаризмът е най-зрялата изява на неоконсерватизма в САЩ и получава най-широка известност в края на 70-те и през 80-те години на ХХ-ти век. За негов създател се счита М.Фридмън, професор по икономика в университета в Чикаго. Той е носител на Нобелова награда по икономика -1976 г. и автор на стотици публикации.

Началото на монетаризма като течение и направление в икономическата наука датира от 1956 г., когато излиза първата му крупна разработка по тези проблеми озаглавена „Изследване в областта на количествената теория на парите”. Едва обаче през 70-те години монетаризмът влиза в ролята на лидер сред господстващите икономически концепции, претендиращ за званието „истинска теория и надежден компас за една ефективна икономическа политика” .

Представителите на монетаризма се опитват да дадат ново теоретическо обяснение се опитват да дадат обяснение на жизнеспособността на индустриалното общество, на неговата вътрешна устойчивост и ефективност като стопанска система. Монетаризмът като идеология, политика и практика търпи развитие и образува различни направления: „класически” монетаризъм, „глобален” монетаризъм, концепцията за „номиналния” доход, хипотезата за естественото равнище на заетостта и други.

Представителите на класическия монетаризъм се опитват да докажат голямото значение на парите в икономиката.

Представителите на глобалния монетаризъм се опитват да анализират проблемите на вътрешното парично обръщение и инфлацията в отделните страни през призмата на извършващите се процеси в световната икономика в цялост и във валутно- финансовата сфера в частност. Като признават интернационалния характер на процесите, произтичащи в сферата на паричното обръщение те виждат борбата с инфлацията във въвеждането на един ред в световната валутно -финансова система.

Монетаризмът се разглежда от представителите на западната икономическа мисъл като „ренесанс” на количествената теория на парите. Методологическата връзка между монетаризма и количествената теория за парите се състои в това, че наблюдаваните от тях икономически процеси и явления се отъждествяват с тяхната същност. Тази методологическа насоченост е характерна за по-голяма част от представителите на западната икономическа мисъл, но тя не се откроява ясно както при изследванията на парите и паричното обръщение от представителите на монетаризма.

В стремежа си да приспособят своята теория за анализ на конкретните социално-икономически проблеми на индустриално развитите страни монетаристите са принудени да преосмислят и осъвременят представите си за предмета и задачите на количествената теория за парите

Следва продължение...

http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/05/17/kritichen-pogled-vyrhu-nemirstvoto-na-parite-v-interpretacii.193361

 

 




Гласувай:
1



1. virtuals - Монетарните Матрици и Глобалният Монетаризъм
11.12.2014 15:25
Монетарните Матрици и Глобалният Монетаризъм

http://virtuals.blog.bg/drugi/2014/12/05/monetarnite-matrici-i-globalniia-monetarizym.1319985
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147324
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70665
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031