Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2009 23:16 - Любимият роман на българските читатели... „ПОД ИГОТО”
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2155 Коментари: 3 Гласове:
1



      Преди  малко приключи заключителното предаване на кампанията „Голямото четене”  на което  стана известен любимият роман на българските читатели...Неговият автор е патриархът на българската литература Иван Вазов, а романът е „Под игото”.
 Споделеното от проф.  Андрей Пантев за романа: 
     „Признавам, че „Под игото” на младини ми изглеждаше прекалено патетичен, наивен и примитивен. След толкова жизнени напластявания и при цялата ми резерва към понятието „най”, намирам че този роман трябва да бъде четен не като назидание, а като потребност да разбереш една епопея, защото всеки народ има изначална епопея, с която оправдава причините за своето съществуване. Бойчо Огнянов е именно тази личностна бленда, където мечът и евангелието са основните фактори в това, което условно наричаме българско националноосвободително движение. Той е и Екзарх и Караджата. Той е духовен човек, той е чувствителен човек, болезнено уязвим човек, той е свидетелство, че повечето наши герои-мъченици, да не кажа – всички, са умирали в пълна самота, умирали са може би, без да се правя на пророк, с едно угнетяващо съмнение, че си отиват мърцина. Че едва ли ще бъдат забелязани, едва ли ще бъдат запомнени, едва ли ще бъдат споменавани някога.
Какво има в „Под игото”? ... Има всичко: предателство, мерзост, грозота, величие, любов, самота, омерзение. Самото понятие „Под игото”, най-напред внушава емоция. Не че са били толкова бедни нашите прадеди. Не че непрекъснато са ги клали, палели и мъчили – а са усещали едно тягосно състояние, че зависят от други, които исторически, а може би и културно, не са по-високо от тях.
Вероятно знаете, че най-напред „Под игото” излиза като отделно книжно тяло в Англия, като притурки на вестник. Това е още едно свидетелство за значимостта на този роман. Не като признание и репутация в чужбина, а защото той е освободен от тази сладникава атмосфера, в която всички са само герои, рицари, или чудовища. Тази многопластовост в „Под игото” е първата индикация за великото и вечното изкуство и затова романът – дано да не ви прозвучи патетично – е безсмъртен. „Под игото” е начало, взрив и в същото време – връх. И затова, като че ли, тази книга остава вечна не само като четиво в учебниците, а вечна като идея, метод и коридор да разберем себе си.”






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Слагам бас, че 102 % от българите до 25 години не са чели "Под игото"
22.03.2009 23:18
Да не говорим за "Записките по българските възстания"
на Захарий Стоянов.
цитирай
2. tota - boristodorov56
22.03.2009 23:27
Имате основание, но едва ли процентът е 102% . Удовлетворена съм от резултата, защото съм българка и смятам, че трябваше да бъде номиниран български автор.
За Иван Вазов http://www.youtube.com/watch?v=A7cdJ0fNDi8&feature=related
цитирай
3. avangardi - Някои не одобряват избора на този роман, защото
23.03.2009 07:22
е четен? само в училище!

Ако се четеше от любов към самото четене, спорове нямаше да има.
Защото и другите в класацията "Време разделно" от Антон Дончев, "Тютюн" от Димитър Димов и "Железният светилник" от Димитър Талев са също мои любими книги, препрочетени поне по 10 пъти.

Трудно е да се определи - българските класици са ненадминати, всеки сам по себе си.
Труден, но много достоен избор!
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12186729
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70758
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930