Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 07:20 - Съпоставка на екранизацията „Крадецът на праскови” с едноименната новела на Емилиян Станев
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15117 Коментари: 22 Гласове:
30

Последна промяна: 13.03.2012 07:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Съпоставка на екранизацията   „Крадецът на праскови”  с едноименната новела на Емилиян Станев

Продължение 

   

Младият и търсещ сценарист и  режисьор Въло Радев  се насочва към творбата на Емилиян Станев.  „Крадецът на праскови” е неговият  режисьорският дебют; филмът е направен с култура и вкус, с изобразително решение – чудесни панорами от старо Търново и изразителни портрети / оператор Тодор Стоянов/, филм, който в отделни епизоди напомня за трагическия лиризъм на Емилиян Станев, така проникновено въплътен в новелата „Крадецът на праскови” .

 

                                 image

Едва ли някой би препоръчал да се стремим към  адекватност между литературната основа и филмовото произведение, изградено върху нея.  Едва ли има някой, който да оспори, че това би било невъзможно. И ще бъде невъзможно талантливото  прозаично произведение да се вземе едно към едно и да се преведе на езика на творбата на Емилиян Станев.

От друга страна обаче много неща в този филм предизвикват принципиални възражения: Въло Радев, който и е сценарист на филма вместо да съсредоточи действието върху взаимоотношенията на Елисавета и Иво и максимално да доразвие сюжетните обстоятелства, в който действат двамата герои и техния диалог, се е впуснал в създаването на допълнителни сюжетни линии / пленническия  лагер/ , който макар и добре постигнат във филма, убива лирическата атмосфера, де центрира вниманието от драмата Елисавета, създава ненужна историческа фактологичност.

Ние можем да съжаляваме, че някои страни, преди всичко съществени подробности от сложната вътрешна борба  и осъзнаване на жената в главната  героиня Елисавета, са се загубили във филма , но можем да се радваме, че е намерена цялостна кинематографична структура, филмов разказ, филмово изграждане на образи и човешки взаимоотношения, обогатяване на картината на епохата. И в това отношение сценаристът Въло Радев е постъпил творчески; търсел е изобразителни петна и психологически реакции, които да създават завършената физиономия на филмовата творба.Той се движи по строгите линии на реалистичното повествование: драматургичната структура е изградена върху логиката на психологическата правда; върху сюжетното развитие , в което отделните компоненти  взаимно се обуславят. И ако ударението в творбанта на  Емилиян Станев пада върху Елисавета, а сръбският военнопленник е почти без биография и без свой психологически живот, във филма на Въло Радев е потърсен образът на Иво. Този образ е поставен във взаимоотношенията не само с Елисавета, - това е интимният план на неговата драма , - но и във взаимоотношения с хората от пленническия лагер, а тук се открива общественият план на неговата драма.

 Драматургът е търсил и обогатяването на образа на Елисавета. Освен , че познава истинската любов, тя открива и пясъчните основи върху които е изградала семейната сигурност, спокойствие, безоблачност. Същевременно всичко се руши : родината, еснафското благополучие, устойчивите обществени нрави на провинциалния град. Тези компоненти не навсякъде достатъчно и убедително са вплетени в повествованието и не достигат силата на органичното художествено внушение.Това не подрива умението, с което Въло Радев е изградил сценария. Образът на полковника  звучи в по-благоприятна гама,  вмъкването на поручик Варенов в сюжета е сполука , защото това още един път акцентира върху трагичния национален погром на България – рамка в която ще се разиграе една семейна драма. В сценария Въло Радев развива  някои образи за да докаже здрав художествен усет , находчиво споил привнесеното , с това, което реално съществува в повестта на Емилиян Станев. Всъщност сценаристът  не само вярно е прочел творбата , но се е помъчил да разгъне човешките взаимоотношения по-широко и по-богато, да покаже най-живописно епохата , нравите, трагедията на историята, да се домогне до по-голямо обобщение.

Въло Радев се разкрива и като режисьор на филма. Той вдъхва доверие и с умението си художествено да обобщава, здраво стъпил върху терена на киноизкуството. Той следва една графична линия – сложно съчетание от черно и бяло – пресъздавана със закръглена мекота. Той търси сгъстеност и простота, наситеност на чувствата и сдържаност на поведението . Той се домогва до стил във филма. Успял е да подбере и извлече от всеки член на творческия колектив най-много творчески пламък , разум, умение. Това се отнася до Тодор Стоянов, Симеон Пиронков и актьорите Раде Маркович, Невена Коканова, Наум Шопов, Михаил Михайлов, Васил Вачев, Георги Георгиев. Тук проличава умението му като режисьор да установи верните координати на ония точки, където ще се срещнат режисьор, оператор, композитор, актьор. Това са сцени изпълнени със суров реализъм  и вълнуваща нежност, с  психологическа правда и човешки размисъл, графични петна и линии, нахвърляни смело  и все пак обединени  и омекотени от една ръка , от една дълбоко хуманна позиция, от изводите на едно историческо мислене. Същественото е нов повик срещу войната, срещу предразсъдъците на миналото, които донесоха толкова много кръв  и нещастия на нашия народ, рушеха  човешките отношения , раждаха омразата. . Режисьорът се стреми да разбере и гледната точка на тези, които историята обрече на загниване, хора, чиито души бяха изпепелени от епохата. Отрицателното отношение към тях се ражда от психологическото проникване в нищетата на мисловния им свят, на идеалите им, на поведението им.

                       image

В желанието си да създаде колкото е възможно по- голяма пълнота на образите Въло Радев е употребил някои пестеливо изречени и сдържано изразени детайли. Нека си спомним оная сцена в църквата, където Елисавета се среща с войнишката вдовица. Между тях има една  мълчалива размяна на погледи, изпитателни , всеки един изпълнен с пристъпите на неизразени чувства.  Смисълът на тия погледи не е разкрит със слова, но в тях се съдържа всичко, което е трябвало да се каже. Заради какво запалва свещ Елисавета. Нима тя е имала мъж, който вече не е жив и когото жали? Нима тя знае какво е вдовишка мъка, глад, неизвестно бъдеще? Защо тя е тук, какво търси между тези нещастници жената на коменданта на града? Това е сцена, намерена и осъществена  с вълнуваща психологическа правда. В нея художествено обобщение надхвърля битовата фактура на времето.

Но детайлите на Въло Радев не винаги са така сполучливи. Във филма има например един скромен и вълнуващ образ – ординарецът, който ще изпълни суровата заповед на полковника, който ще стреля срещу „крадецът на праскови” ще го убие. Две топли очи, мълчание, което е затворило плътно устните, няколко жеста, в които сякаш са събрани предразсъдъците на времето, сковаващата дисциплина на казармата, преобразяването на мирния селянин в бездушен изпълнител на заповеди. Сякаш ординарецът е малкото дървено войниче на висилката, което може да се върти тъй, както чуждите ръце поискат. Но това е детайл лишен от непосредственост. В такива моменти почеркът на режисьора  не е достатъчно категоричен, страда от някои външни внушения, не като преки заемки, а като инерция в разрешаването на психологичните задачи във филмовото изкуство.

Режисьорът Въло Радев е съумял да трансформира във филмовото произведение положителното от творбата и оттук идва силата и привлекателността на новото произведение.

Противоречиво е впечатлението от постиженията на актьорския ансамбъл.  Югославският актьор Раде Маркович с много очарование  и простота на изразните средства превъплътява образа на Иво. Неговата игра се отличава с тънка нюансировка със сложно изградени преходи и поетичност. До мащабите на това постижение се доближава Михаил Михайлов /полковникът/ , Наум Шопов /френският офицер/, Васил Вачев /ординарецът/. Не същото обаче може да се каже за Невена Коканова. В ролята на Лиза талантливата актриса не изгражда многопланов образ – нейната игра е вътрешна , статична, тя „играе” определени психологически състояния без единна линия, без дълбок под текст...
                      image

Оценка за  филма срещаме в „Континентал филм Ревю” от главния редактор Гордън Рейд. Той пише, че „Крадецът на праскови” „задоволява не само заради съдържанието, но и заради емоционалното режисиране и изграждане на двата вълнуващи образа от Невена Коканова и Раде Маркович”.” Крадецът на праскови” е   творба - класика, играта на актьорите -невероятна...Никой, дори войната не може да спре това прекрасно човешко чувство наречено любов , на което всички са подвластни ...Контрасти и човешки съдби...се преплитат на екрана. Творбата навява  тъга заради прекършените млади животи, заради всички войни водени тук на нашата земя...Незавърнали се , неналюбили се, не създали дом, деца ...неизвървели докрая житейския си път заради политиката на Големите , Великите ...и технити неизменни интереси, които винаги стоят над живота...
Тъжно и много красиво, заради пресъздаденото човешко чувство на екрана от тези великолепни актьори...

  

Използвана литература

  1. Костадинова , Р., Пътищата на човешката душа в повестта „Крадецът на праскови” Родна реч, 1994,  № 7-8, с. 47- 90;
  2. Каракашев, В.,Противоречиви впечатления, Пламък, 1965, №11 с.106;
  3. Нонев, Б. Мисли около „Крадецът на праскови” Киноизкуство, 1964, № 12 с.14 – 20;
  4. Станев, Е., Крадецът на праскови, Изд. Тилия, С., 1998;
  5. Стефанов, И., Крадецът на праскови, Народна култура бр. 46/14 ноемв.1964
  6. Британския печат за „Крадецът на праскови” Народна култура бр.45/ 7 ноемв. 1964 ;

 


Крадецът На Праскови (1964) - Целия Филм (ENG/BG Sub)

http://www.youtube.com/watch?v=V4rMdvfbn9w

 

 

 

 







Гласувай:
30



1. mariniki - съгласна съм с теб...
13.03.2012 10:33
екранният еквивалент не може никога да достигне
дълбочината на текста...и не само в този случай...
но това не прави филма по-малко вълнуващ
и запомнящ се...с уникалната игра на
нашата Невена и Ради Маркович...
сърдечен поздрав за теб
и успешен ден...
цитирай
2. tota - @1. mariniki - съгласна съм с теб...
13.03.2012 12:08
Така е, трудно може да има пълно съвпадение на едната с другата творба. В случая по важно е внушението, което се постига и от двете - човешките неща се проявяват въпреки обстоятелствата. " Никой, дори войната не може да спре това прекрасно човешко чувство наречено любов , на което всички са подвластни ..." И това е прекрасното!!

Хубав и успешен да е и твоят ден, Мариники!
цитирай
3. gocho52 - Липсва ми магията на киното...
13.03.2012 14:01
Пред телевизора ефектът на присъствие е нищожен.
Благодаря ти,че ни го припомняш!
цитирай
4. stela50 - Моето мнение е ясно за теб , Ати ...
13.03.2012 17:31
Но невероятната актьорска игра е незабравима .
Лека вечер , мила !
цитирай
5. megg - Благодаря ти, Ати!
13.03.2012 18:54
Благодаря за проникновения анализ, с топлота и с обич към хубавата българска книга, към незабравимия филм и актьорска игра, която се помни, остава в нас.
Приятна вечер!
цитирай
6. tota - @ 3. gocho52 - Липсва ми магията на киното...
13.03.2012 19:42
Георги, реших да припомня творбите заради годишнини на Емилиян Станев - скоро магнолия публикува постинг във връзка с годишнина от рождението му 105 години - 28 февруари 1907 Търново, България. Във връзка с 33 годишнината от кончината му - 15 март 1979 (на 72 години) София, България да публикувам този материал писан преди доста време.
цитирай
7. tota - @ 4. stela50 - Моето мнение е ясно за теб , Ати ...
13.03.2012 19:44
Танечка, споделям мнението ти за невероятната актьорска игра.
цитирай
8. tota - @ 5. megg - Благодаря ти, Ати!
13.03.2012 19:46
Мег, не зная колко съм била успешна в анализа, но "обичта към хубавата българска книга, към незабравимия филм и актьорска игра, която се помни, остава в нас." Неоспоримо е ...
цитирай
9. get - - Мила Ати - гласувам "за" !!
13.03.2012 20:00
- Но становището ми за филма и основните послания, които той носи ... по-скоро е отрицателно !! ... най-вече посланията !!!

- Съжалявам, но той следва линията по която върви прапагандата на "едни" за ... "велико българският" ни шовинизъм ?!! ... може би щеше да бъде, по-добре ? - да си премълча !! - Съжалявам !

- С уважение !
цитирай
10. ivankalilova - Прочетох с удоволствие изчерпа...
13.03.2012 20:06
Прочетох с удоволствие изчерпателния анализ, и напълно съм съгласна с вас,че невероятната актьорска игра е незабравима .
Светла и спокойна вечер, мила Ати!:)))
цитирай
11. tota - @ 9. get - - Мила Ати - гласувам "за" !!
13.03.2012 20:10
Приятелю, Гет! Защо да премълчиш? Всеки има право да изрази мнението си. Ти си направил именно това. Може би когато има различни гледни точки ще се получи по пълна картината за творбите. И аз не одобрих поведението на съпруга на военен, в образа на Лиза, но трябва да допусна и другото, че любовта е чувство, което не може да се постави в рамки.
Хубаво е, че надничаш.

цитирай
12. tota - @ 10. ivankalilova - Прочетох с удоволствие изчерпа...
13.03.2012 20:19
Ваня, благодаря за коментара.
цитирай
13. sande - Крадецът на Неввена Коканова ...
13.03.2012 20:23
Раде Маркович, голям също артист като Невена Коканова.

Не успя да ни я открадне.

За добре или лошо.
цитирай
14. tota - @ 13. sande - Крадецът на Невена Коканова ...
13.03.2012 20:53
Санде, защо крадецът ...такива отношения винаги могат да се породят на всяко работно място.
Ето какво е споделено на страниците на в. 24 часа, в който се споменава за смъртта на Раде Маркович.
"Около екранизацията по повеста на Емилиан Станев има романтична легенда. Говори се, че между Раде Маркович и Невена Коканова е пламнала любов от пръв поглед. "Дълго пазех стотици писма, които си бяха писали, ще ги изгоря, но няма да издам любовта им", признава близък на актрисата.

Филмът на Въло Радев разказва за невъзможната любов между българка и сърбин, но двамата актьори играят самите себе си.

Привличането между тях е като електричество на снимачната площадка, а зрителите в салона и до днес могат да видят колко голяма е разликата между фалшивите и истинските чувства. Любовта им продължава и след края на снимките, заедно са на Венецианския фестивал и фестивала в Москва... Веднага след филма Раде Маркович се разделя със съпругата си, сръбската звезда Оливера Маркович. Но връзката им с Невена е обречена. Тя не събира сили да напусне съпруга си. Седем години по-късно екранните партньори се разделят.

"Влюбихме се още в първия миг, в който режисьорът Въло Радев ни остави да импровизираме - разкрива самият Раде Маркович в документалния филм "Аз коя съм", посветен на Коканова, дело на журналиста и продуцент Георги Тошев. - При пристигането ми в Търново, където бяха снимките, първият човек, когото видях, беше Невена. Тя беше толкова красива и земна, че дъхът ми спря. Още на първия дубъл се усети, че между нас прехвърчат искри. Мисля, че филмът се харесва и днес, защото в него се разигра истинска любов, не само на екрана, а и наяве. Това беше една любов, каквато може да се роди по време на войната.” "

Санде , на друго място прочетох, че Невена Коканова не е искала да нарани съпруга си. Чувството за дълг и отговорност е надделяло над голямото чувство любов!!
цитирай
15. get - - Разкъсвам се какво да отговоря и как да го обясня ?!!
13.03.2012 21:17
tota написа:
Приятелю, Гет! Защо да премълчиш? Всеки има право да изрази мнението си. Ти си направил именно това. Може би когато има различни гледни точки ще се получи по пълна картината за творбите. И аз не одобрих поведението на съпруга на военен, в образа на Лиза, но трябва да допусна и другото, че любовта е чувство, което не може да се постави в рамки.
Хубаво е, че надничаш.



- Любовта е от Бог, Да !!
- Но ние за това сме хора ... надделяваме дори над такива чувства !! - Защото ... !!
- Защото живота на Човек и Семейството, това е Служене !!
цитирай
16. tota - @ 15. get - - Разкъсвам се какво да отговоря и как да го обясня ?!!
13.03.2012 21:30
Гет, недей да се разкъсваш. Разбирам те напълно. Моето виждане се припокрива с твоето.
"- Любовта е от Бог, Да !!
- Но ние за това сме хора ... надделяваме дори над такива чувства !! - Защото ... !!
- Защото живота на Човек и Семейството, това е Служене !! "
Именно това разбиране за "служене" изповядвано от поколенията преди нас, донякъде и нашето правеше семействата здрави и устойчиви в битката наречена живот. Това е слабостта на творбата, макар, че има моменти, когато героинята е владяна от противоречиви чувства.
Но да не дълбая...сложна тема ...много лична...Ще се върна към прозрението на
Маргьорит Юрсенар, изказано в нейното прочуто есе „Фауст”: „Само ако не е светец, всеки човек , който се е лишил от удоволствията, може да си позволи утешението да ги презира...”
Кое е вярното? Кое надделява? Всичко е строго индивидуално и е въпрос на възпитание.

Гет, не мислиш ли, че внушението на филма и силно именно от тази истинска игра на двамата големи актьори?
Те не са изпълнявали роли, те са били себе си с онова велико чувство на което понякога въпреки волята не може да се устои.
цитирай
17. get - Гет, недей да се разкъсваш. Разб...
14.03.2012 08:16
tota написа:
Гет, недей да се разкъсваш. Разбирам те напълно. Моето виждане се припокрива с твоето.
...
... Ще се върна към прозрението на Маргьорит Юрсенар, изказано в нейното прочуто есе „Фауст”: „Само ако не е светец, всеки човек , който се е лишил от удоволствията, може да си позволи утешението да ги презира...”
Кое е вярното? Кое надделява? Всичко е строго индивидуално и е въпрос на възпитание.


- Не познавам Юрсенар, тази странна фигура на френският ... или по-скоро американският културен небосклон ?!

- По-близко до това което мога да взема за отправна точка е същностното, при "Отец Сергий" от Лев Толстой ?! ... вероятно си е чела, ако не(?) препоръчвам ти я !!?

- Казваш ?
tota написа:
Гет, не мислиш ли, че внушението на филма е силно именно от тази истинска игра на двамата големи актьори?
Те не са изпълнявали роли, те са били себе си с онова велико чувство на което понякога въпреки волята не може да се устои.

- Така е, като актьори са прекрасни ... като играта им допълнително е озарена(вероятно) от чувствата, които са изпитвали един към друг ?? - но ако, се бяха "събрали" ... най-вече (?) щеше да ги застигне драмата на Лора и Яворов (!?!) ... на Пърси и М.Шели ... на сър Ланселот и лейди Гуинивер ... Тристан и Изолда ... и ред други такива примери(срещани в литературата) ?!! - Като вероятно първият от тях, е Легендата за Тезей и Ариадна ?!!!

- Прощавай, че говоря с отправки, а не от първо лице ... но това е твърде лично !

- С уважение !

от Гет ктист ... гетите, които вярваха в Скиталчеството на Душите ... ?
цитирай
18. tota - @ 17. get - Гет, недей да се разкъсваш. Разб...
14.03.2012 09:37
Приятелю, Гет, трудно е да гадаем какво би се случило, ако тази любов пламнала на снимачната площадка бе продължена чрез брак.
Трудно е да определим и посоката на развитие на едно толкова силно силно чувство .
Неведоми са пътищата на любовта...Много воля е необходима за да погасиш в теб огън, който тлее, а бягството чрез отшелничеството не е спасение, а бягство от реалността.
Тайната на любовта, е „тайна велика“.

Хубав ден!
цитирай
19. get - - Като дадох пример с "Отец Сергий" ... нямах за пример аскезата а Служенето ... "подвижничеството" !
14.03.2012 18:32
- Това е казано донякъде, в Молитвата на оптинските старци ?!
"Господи, дай ми с душевно спокойствие
да посрещна всичко, което ще ми донесе настъпващият ден.
Дай ми всецяло да се предам на Твоята свята воля.
През всеки час на тоя ден ме наставлявай и подкрепяй.

Каквито и вести да стигнат до мен през деня,
научи ме да ги приема със спокойна душа
и с твърдото убеждение, че всичко това е според Твоята свята воля.

Във всички мои думи и дела ръководи мислите и чувствата ми.
При всички непредвидени случаи не позволявай да забравя,
че всичко е изпратено от Теб.

Научи ме да постъпвам правилно и разумно с всеки член на семейството ми,
като не смущавам и не огорчавам никого.

Господи, дай ми сили да понеса умората на настъпващия ден и всички събития през деня.
Ръководи моята воля и ме научи да се кая, да се моля,
да вярвам, да се надявам, да търпя, да прощавам,
да благодаря и да обичам всички. Амин. "

- Защото всичко в този живот е служене, тъй като както Любов(та) така и Изпитанието ни се изпращат от Твореца ?! ... ако не следваме това то ... Любовта може да се обърне на Изпитание ?!!

- Защото любов не се купува ! - любов се печели(заслужва) !!

- Един Хайтов, много точно го е казал - Жената е като Орлицата, тя не се храни с мърша ... а всеки ден с живо месо(което любимият й къса от плътта си) ! - кога стане това, то Жената, ще ни "изнесе" на Горната земя - досущ като с Юнака от приказката на Каралийчев !! ... но това мисля, бе по-скоро казано от мен за Мъже ... прощавайте мили дами !!

- Дано Господ ви прати такъв юнак, през изпитанията на Живота ?!

- Добра и ведра вечер !

от Гет ктист ... гетите, които вярваха в Скиталчеството на Душите ... ?
цитирай
20. tota - @ 19. get - - Като дадох пример с "Отец Сергий" ... нямах за пример аскезата а Служенето ... "подвижничеството" !
14.03.2012 22:28
Благодаря, приятелю Гет, за поясненията. Молитвата на оптинските старци дава спокойствие на духа за да може разумът на чисто да взема решения.
Благодаря и за пожеланията!

Лека и спокойна нощ, Гет!

цитирай
21. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Ати!
15.03.2012 13:59
Беше ми интересно да прочета. Оригинален анализ. Знаеш ли, истинските неща са противоречиви, както казва Цвайг. Голяма книга, силен, според мен, филм. Неравен, но силен именно в тази си неравност. Там е и допирната им точка, според мен, с шедьовъра на Емилиян Станев. Да не говорим, че двамата актьори наистина са се обичали - в живия живот... Този филм ми въздейства не по-малко от романа - но много различно. Бях дете, но ще го помня завинаги. Както и книгата на Емилиян Станев ме промени и оформи. Но силата на Въло Радев е в това, че грабва живия живот и той еманира някак, преобръща времето на зрителите в зрящо време... Благодаря ти и за отзивите, не бях ги чела. Поздрави и хубав ден, Ати!
цитирай
22. tota - @ 21. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Ати!
15.03.2012 18:49
Наде, благодаря ти , че с коментара си допълни картината за тези две прекрасни творби - каквото и да е казала критиката, по - важна е следата, която те оставят върху нас след това.
Поздрави и от мен!!
Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150305
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031