Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 10:32 - МЪЛЧАНИЕТО ….. Размисли по повод
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20009 Коментари: 46 Гласове:
42

Последна промяна: 21.04.2012 21:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

МЪЛЧАНИЕТО ….
Размисли по повод


Тези дни в Скопие проблеснаха отново етнически искри. Бруталното убийство на петима македонски граждани / четирима младежи и мъж на средна възраст/ в квартал «Радишани» на македонската столица разбуни отново призрака на етническия вампир.Толкова е нелепо всичко лишено от всяка правдоподобност, която нормалният разум отказва да приеме. Няма причини за кървавата драма. Стреляно е по македонските граждани от три вида оръжие. Споменава се за лек автомобил без регистрация и фалшив регистрационен номер. Никакви следи от престъпниците. Подстрекателски първи информации от Атина и Белград, в които се говори за етническо напрежение и сблъсък между албанци и македонци.
Случайно ли е всичко това или отново имаме преднамерен и опасен опит за взривяване на етническия мир в младата балканска държава? А, после и на Балканите?

Преди време, когато съм проследявала фолклора на балканските народи съм написала, следното:
"Рових се " във фолклора и обичаите на балканските народи... и видях, много неща са пренесени през времето чрез бита и традицията и затвореността на отделните компактни групи наричани - горани, торлаци и още по географските райони с други наименования. Долових, че каквото и вмешателство да има, каквото и влияние да има, каквато и чужда култура да се насажда, кръвта е тази, която те кара да настръхнеш, когато доловиш родното.

 Но долових и още нещо чрез косоварите - албанската инвазия на Балканите, а чрез нея налагане на исляма. А процесите, които текат тук у нас ...в районите, където компактно живеят български турци? Възстановяване на Римската империя чрез ЕС, а тук по друг начин - чрез разделянето и противопоставянето - дали няма да се възстанови Османската империя - под друго име?

Опасни са тези процеси на обрати ...изследванията сочеха, че към 2025 година - исляма ще доминира като религия над християнството ....Империите ....ще успеят ли да се наложат и да издържат?

Въпроси, въпроси, защо ли умът ми се връща към тях? Надникнах във форума и се осмелих да напиша горните редове. Истината за социалната трансформация трябва да бъде казана на глас, но в стремежа ни към нея да не изпуснем главното - България!!!И дано не излезе вярна изречената от Любен Каравелов мисъл: "Ние сме родени да кърпиме чуждите дрехи".. Да си отворим очите, братя и сестри..., защото "Сляпо, като прогледа, на далеч не види" - казва поговорката.”

Тези дни прочетох интересни пътеписи за забележителни български манастири от нашия съблогър Коста.Силно бях впечатлена от кръстовете в манастирската обител. Изящна, солидна изработка, внушаваща респект, почит и дълго вечност. А манастирите пустеят. Кръстовете потъват в бурени. Няма ги миряните. Мълчат камбаните. Какво ни говори тишината? Какво ни говорят изоставените кръстове? Какво ни вещаят идващите години и десетилетия на бурни промени, на глобализация и разбиване на националните култури и националната идентичност?

Ще допуснем ли на Балканите отново народите да бъдат разделени по сфери на влияние на т.н Велики за постигане на своите интереси, а от политиката на държавите  чрез религията. Връщам се на публикация преди време.

В свое изследване сръбския османист и турколог проф. Дарко Танаскович "Неоосманизмът” разкрива  феномена неоосманизъм, откроил се след  активизирането  на  настъпателната външна политика на Турция на Балканите, в Близкия изток и Кавказ - региони, влизали някога в състава на Османската империя.

Целта не се променя: превръщането на Балканите в съвременна стабилна Румелия. Нова Румелия чука на портите на Европейския съюз, а тя не ги отваря..."
Проф. Дарко Танаскович показва, че неоосманизмът сериозно се стреми към реализирането на такъв сценарий и основателно смята, че със същата сериозност това трябва да бъде взето под внимание преди всичко от балканските държави, но и от Европа, към която - за разлика от Турция с около трите си процента европейска територия - Балканите безспорно принадлежат.   

Не бих искала споделеното да бъде смятано за насаждане на омраза. Напротив, не бива да се допуска през ХХІ век  народите да стават оръдие на политиката, която водят държавите. И въпреки това ме занимават мисли  които ме карат да се страхувам за съдбата на малките народи на Балканите.  Обезлюдяват цели територии и опоскването им от т. н. себе си роми,  какво са те  - без хората?  Земя! Празно прострастно!  Няма такова. То ще бъде овладяно и  ще бъде населено от други.  Само с подмяна на населението могат да бъдат овладени тези територии и откъснати от всяка една балканска държава. Така, както се случи в Косово.

„Но темповете на тази експанзия могат да бъдат спрени от общите действия на балканските държави. Естествено не трябва да се говори за някаква антитурска или антиалбанска  политика. Всичко зависи от това дали най-сетне България ще приеме своя национална доктрина и дали ще инициира стратегия на една общобалканска политика, която да бъде разумна и дългосрочна.”

 Ще се оставим ли на тишината и мълчанието…Ше ни носи ли течението на процесите, които вървят в света и тук на Балканите?  Само заради едното оцеляване?  Дано разумът надделява и не допуснем примламналите искри да направят пожар! А тишината да не приспи мисълта ни за България!!   

Тук има интересни мисли във връзка с процесите, които текат  у нас и на Балканите:

http://doktora757.blog.bg/politika/2012/04/20/georgi-prokopov-bylgariia-suverenna-ili-vasalna.942852

http://dodoiv.blog.bg/politika/2011/04/26/iztochniiat-vypros-i-ekspanziiata-na-neoosmanizma.736183

 http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/12/16/quot-nova-rumeliia-quot-chuka-na-portite-na-es.652120

 http://deathmetalverses.blog.bg/politika/2012/03/31/2013-nova-balkanska-voina-i-nova-osmanska-imperiia.931679

http://alchemist.blog.bg/regionalni/2011/01/11/turcite-blenuvat-za-osmanski-balkani.665301

 

 image

                Снимка skribezium
 


 











Гласувай:
42



1. syrmaepon - Съгласна съм
21.04.2012 10:55
Някой има полза от тези етнически сблъсъци,разгаряне на локални пожари.Не знам дали ще успеем да издържим на провокациите ....Дай,Боже......
цитирай
2. tsanynka - Такова мълчание е взривоопасно!
21.04.2012 11:03
Не бива да му се оставяме!Дано мъдростта надделее...
Поздравления за този постинг!
цитирай
3. stela50 - Винаги са били провокирани сблъсъците
21.04.2012 11:56
на Балканите ... историята го доказва .
И в самите държави , и помежду им ...
Дано тези локални сблъсъци нямат това
опасно последствие , което би се получило,
ако продължат и наистина мъдростта
не надделее. Хубаво е да се знаят събитията .
Поздрави за постинга , Ати !
цитирай
4. mitkaloto - Споделям написаното Ати! Имам у...
21.04.2012 12:04
Споделям написаното Ати! Имам усещането,че Великите сили рано или късно ще подкрепят Велика Албания.Те искат шиптърите да запалят фитила на бурето.
И тук ще припомня думите на техният герой Скендербег-Велика Албания трябва да да се простира до Вардар. На изток от Вардар живеят българите. Не воювайте с тях. Поздрави!
цитирай
5. kalin8 - Поздравления за постинга!
21.04.2012 12:13
И аз те поздравявам за написаното, Ати!
Б.
цитирай
6. diso - Политиците мълчат, защото хората мълчат
21.04.2012 13:12
Ние сме тези, които трябва да ги принудят говорят и да действат.
Докато просто обменяме мнения - на масата или в нета, няма кой да ни чуе. Трябва да излезем и да им покажем, че искащите промяна сме много и обединени в исканията си. Иначе - мълчание, после - мълчаливо изчезване.
цитирай
7. tota - @ 1. syrmaepon - Съгласна съм
21.04.2012 13:19
Сирме, точно си доловила мълчанието ... Навреме изниква въпросът : "Не знам дали ще успеем да издържим на провокациите? " За това е необходима далновидна национална доктрина и иницииране стратегия на една общобалканска политика, която да бъде разумна и дългосрочна. Работа в посока постигане на сътрудничество във всичко области. Отново сякаш съседите ни са надигнали глас. Румъния има претенции към Южна Добруджа. Гърция и Сърбия работят за своите интереси - стига само Македония да мрази България и още стига да пламне конфликт да скочат и те да я разделят. Турция си плете кошницата. Нашите т.н. демократи съсипаха икономиката ни и станахме един от пазарите й.
Ще оцелеят само тези малки народи, които работят за икономическото си стабилизиране и съхранят националната си култура и идентичност.
цитирай
8. tota - @ 2. tsanynka - Такова мълчание е взривоопасно!
21.04.2012 13:21
Дано мъдростта надделее... Вярно Цанинка, но как? Как да пробудим духът?
цитирай
9. tota - @ 3. stela50 - Винаги са били провокирани сблъсъците
21.04.2012 13:27
"Дано тези локални сблъсъци нямат това опасно последствие , което би се получило, ако продължат и наистина мъдростта не надделее."
Танечка, дано да сме се поучили от историята ни и националните катастрофи, които народът ни е понесъл. Най - важно е да се запази мирът, но за това се изисква и далновидна национална доктрина и правилна външна политика.
цитирай
10. tota - @ 4. mitkaloto - Споделям написаното Ати! Имам у...
21.04.2012 13:31
Митко, вярно е твоето усещане, "че Великите сили рано или късно ще подкрепят Велика Албания.Те искат шиптърите да запалят фитила на бурето." И рано или по - късно ще намерят повод да го запалят. Или само с подмяна на населението. Колкото до Скендербег - във вените му е текла българска кръв за това е изрекъл:" На изток от Вардар живеят българите. Не воювайте с тях."
Но всичка е в ръцете на обикновените хора - да не се поддават на провокации, да живеят в мир и сътрудничество. Стига да има хляб за всички.
цитирай
11. tota - @ 5. kalin8 - Поздравления за постинга!
21.04.2012 13:37
Благодаря, Борисе! Изрекох на глас неща, които сетивата ми долавят.Преди години станах неволен свидетел на следната гледка в градската градина, когато почти не можеше да се срещне бременна жена. Минава покрай нас бременна жена и един възрастен човек, като я видя се спря и се прекръсти. Никога няма да забравя това. Този човек ясно е съзнавал накъде върви народът ни след като младите не раждат. Статистиката вече го показа - демографски срив.
цитирай
12. mitkaloto - Митко, вярно е твоето усещане, &...
21.04.2012 13:45
tota написа:
Митко, вярно е твоето усещане, "че Великите сили рано или късно ще подкрепят Велика Албания.Те искат шиптърите да запалят фитила на бурето." И рано или по - късно ще намерят повод да го запалят. Или само с подмяна на населението. Колкото до Скендербег - във вените му е текла българска кръв за това е изрекъл:" На изток от Вардар живеят българите. Не воювайте с тях."
Но всичка е в ръцете на обикновените хора - да не се поддават на провокации, да живеят в мир и сътрудничество. Стига да има хляб за всички.

И да имат хляб от обикновенните хора не зависи нищо.Там интересите са много и са преплетени от други държави. И ти ги знаеш!
цитирай
13. tota - @ 6. diso - Политиците мълчат, защото хората мълчат
21.04.2012 13:45
Дисо, всичко, което си написал е вярно. Не смятам, че излизането на улицата ще реши проблема. Толкова е изтощена държавата ни, да не кажа, че почти я няма, че това ще е пагубно за нея. И не само това, не бива да отваряме нова рана, която ще роди омраза.
По скоро трябва да преодолеем това разделяне и противопоставяне, което те постигат с различните партии и с това люшкане на изток или на запад и обратно. Националният идеал трябва да е в основата на всички ни. Да работим за пробуждането на духа, да преодолеем нихилизма и чуждопоклонничеството. Да повярваме в себе си, че независимо лошият пример ние можем да променим нещата. "Иначе - мълчание, после - мълчаливо изчезване."
цитирай
14. tota - @ 12. mitkaloto - Митко, вярно е твоето усещане, &..
21.04.2012 13:50
И да имат хляб от обикновените хора не зависи нищо.Там интересите са много и са преплетени от други държави. И ти ги знаеш!
Да, Митко имаш основание. Споделих го до толкова, до колкото не позволяват да бъдат въвличани в името на нечии каузи и интереси.
Приемам споделеното. Човекът е като водата ....тръгва натам накъдето се отприщи бентът...
цитирай
15. mitkaloto - И да имат хляб от обикновените хора ...
21.04.2012 13:53
tota написа:
И да имат хляб от обикновените хора не зависи нищо.Там интересите са много и са преплетени от други държави. И ти ги знаеш!
Да, Митко имаш основание. Споделих го до толкова, до колкото не позволяват да бъдат въвличани в името на нечии каузи и интереси.
Приемам споделеното. Човекът е като водата ....тръгва натам накъдето се отприщи бентът...

Права си Ати!Дано не сложат бурето в бента!
цитирай
16. sande - Поздрави за този вик в тишината!
21.04.2012 14:01
Тишината е измамна.Зад нея е ежедневната борба за оцеляване на обикновените хора, залисаните в оцеляване фирми и форми на дребния и средния бизнес, омаломощените и деградиращи се села, обречени на бързо изчезване и затриване. Тук е мълчанието на горите, които се изсичат безпощадно и изчезват по сред бял ден. Тук е мъэлчанието на родните поля, които запустяват, превръщат се на целини, където само бурените цъвтят и човешки крак не стъпва.
Повечето от селяните в Кюстендилско и Дупнишко не са си узаконили наследствената земя поради недоимък, високи такси и административни затруднения от рзличен характер. Как ще събереш многобройните наследници на имота, след като много от тях не са живи, разпраснати са из България и по целия свят.
А хората по селата са вече стари и не са в състояние да обработват имотите.
Как е възможно да пустеят златни земи, включително и с напоителни системи.

Публикацията на авторката поставя тревожни въпроси, свързани с оцеляването на България като държава. И на българите като народ.

Циганската напаст и тотална инвазия, разграбването на всичко, което подлежи на скрап или строителни материали, е загърбена от властите. Кражбите станаха ежедневие.

И отделно е мълчанието на Балканските държави, затънали и затъващи икономически, неосвободили се от наследените исторически вражди и противопоставяния. Даже напротив - създават се нови огнища на напрежение с опасни последици, като последния инцидент в Скопие. Засега се потулва, но е ясно, че играта с балканското "буре с барут" тепърва като че ли предстои.

Основателно е поставен и въпроса с неоосманизма, глобализационните процеси и опасностите пред националните държави. Албанският фактор на Балканите ще става все по-решителени той не е зад девет планини в десета. Няма място за наивности.
За кого бие камбаната? Камбната не бие втори път за глухите. Камбаната бие за всички!

цитирай
17. tota - @ 15. mitkaloto - И да имат хляб от обикновените хора ...
21.04.2012 14:44
Дано не сложат бурето в бента!

ДАНО! Да се надяваме на разума!
цитирай
18. tota - @ 16. sande - Поздрави за този вик в тишината!
21.04.2012 14:52
Благодаря, Санде за коментара, за допълненията, които направи за днешната наша действителност! Основателно питаш:
"За кого бие камбаната? Камбната не бие втори път за глухите. Камбаната бие за всички!"

Дано да я чуем всички от горе до долу. Дано да се намери поне един, който да ни изправи до стената, както пише Марко Семов в едно от Писмата до България. .." И не само заради фиданките и гората, но и за тая пустош, в каквато май превърнахме България."
цитирай
19. planinitenabulgaria - За постинга:
21.04.2012 19:03
Написала си статия-откровение за бъдещето на целите Балкани. Така задълбочено не пишат които трябва, защото не им дават Най-застрашените от изчезване на балканите са т.н. македонци. За сега те са доволни, защото албанците се трудят и произвеждат много селскостопанска продукция. Но и много раждат и не променят и ислямската си вяра. Македония е второто Косово на Балканите, което сега е в динамично равновесие. Още десетина години и превесът на албанците като етнос в Македония ще е налице. След още пет години те ще бъдат мнозинство. Аз не виждам как може да бъде спрян този процес. Никога македонците няма да започнат на работят и раждат колкото албанците и са обречени на албанската инвазия: Со курец ке ги победим. Този номер мина в Косово, сега се готви по южната част на Сърбия и в Македония. За Македония аз спасение не виждам поради причината, че албанците никак не са прости или да не знаят какво искат. Те могат да си имат държава, да спазват законите в нея, да се трудят, да прогонват циганите-паразите, да се занимават с интерпрестъпност и др.Каквото се наложи.
Ворите по застрашеност сме ние заради циганите. Поради техните грабежи в България е извършва етническо преселване в огромни мащаби, които вече освободиха ооло 1/3 от територията ни за циганите. Идват цигани, унищожават или носят на отпъдъци всичко, изсичат горите и после отиван да унищожават други населени места. Нека някой да отиде по Видинско да види какво стана. Българите бягат в няколко града, но каво бъдеще имат те там. В пловдив паразитите скоро ще станат 100000. Агонията идва поради факта, че циганите не работят както албанците и паразитират към гостопприемник. Но гостоприемникът не може да ги храни повече, те сами не могат нито да се трудят, нито да мислят, нито да имат държава. Те имат права,а тук им ти поднасяме. Агонията е съвем близо.
Поздрави за този забележителен постинг, доказващ, колко умни хора имаме и колко тъпи политици.
цитирай
20. анонимен - Санде: Това виждат поетите!
21.04.2012 19:48
ПРЕСЕЛЕНИЕ



Мъртвите не чуват камбаната.


Бие на умряло.


Селото цяло
се пресели на хълма.


Дааан ...


Дааан ...


Дааан...


Последни копия
на далечни мълнии.


Камбаната е ритната от попа.

Дааан.


Велин Георгиев
цитирай
21. анонимен - Снде: Плачът на поетите за изчезващите села ...
21.04.2012 19:56
СЪЛЗА ЗА ПЕТРЕВЕНЕ



Едва ли ще се върна, Петревене,
при милите ти хора откровени.
А знам:
ще си припомнят те за мене,
тъй както аз за тебе, Петревене.

Кръвта изстива в старческите вени
на жителите твои, Петревене.
В дворовете – оазиси зелени –
деца си нямаш само, Петревене.

Децата твои – другаде родени –
за тебе се не сещат, Петревене.
Боли ме, че са вече затревени
пътеките към тебе, Петревене.


Единствено щурците вдъхновени
останаха ти верни, Петревене.
А моя стих за теб сега рефрен е
за българското село, Петревене.


Велин Георгиев
цитирай
22. анонимен - Обяснил съм го в моя блог, но ще го ...
21.04.2012 20:21
Обяснил съм го в моя блог, но ще го кажа и тук с две думи.
За да се узакони разполаганито на 40 000 американски войници в България е нужно на границата на страната да има военен конфликт. По закон и без решение на НС могат да пребивават бруто до 2500 души за един месец. С оглед на предстоящата война в Иран тук трябва да се съсредоточи авангардния корпус, който да се изнесе по маршрута Бургас-Поти-Тбилиси-Баку-Техеран. Убитите македонци са жертва на провокатори от ЦРУ. Това е накратко цялата история. Учил съм точно такива операции. Турция както винаги от 1916 година до сега, ще запази пълен неутралитет, въпреки че има 660 000 армия и сама произвежда Ф16.
цитирай
23. diso - tota, под "излизане на улицата" имах предвид нещо по-общо
21.04.2012 20:33
"Гражданите", в смисъла, който влагат френските революционери(не само жителите на градовете) да се обединим и заедно да си влезем в ролята на "работодатели на политиците".
Да почистим заедно със съседите околоблоковите пространства и улиците, на които живеем, да станем нетърпими и да обръщаме внимание на тези, които замърсяват и, ако не възприемат, да "тормозим съответните органи.
Да снимаме всяко бездомно куче без маркировка или куче-майка с маркировка и да питаме службите ЗАЩО?
Да питат софианци как така общината им плаща до 10 лв/кв.м. за почистване на плакати и некролози, като и 5 е много, как бившият директор на "Екоравновесие" е плащал по няколко хиляди лева на декар за косене на терени, като един човек може да го свърши и за 20 лв...
Да питаме къде са 9-те млн. лева, похарчени за регистър на домашните кучета, щом регистъра го няма.
Да питаме защо, при намаляващо население в трудоспособна възраст, безработицата не спада?
Да питаме докога определени групи от населението ще се маргинализират повече и повече...

Накратко, да задаваме точните въпроси, на точните институции, докато не получим ясен отговор.

Наименованието НПО трябва да придобие реален смисъл - реални цели, постигане на резултати, разгласа и приобщаване на още хора.

Когато всички средства са изчерпани, тогава и на улицата да се излезе!
Дори в извънработно време 100 000 или даже 50 000 човека за София са си маса, която не може да се пренебрегне... За Пазарджик и 2 000 стигат.
цитирай
24. megg - Въпроси, въпроси ...
21.04.2012 20:50
И всеки от тях е болезнен, удря по чувството ни за национална идентичност; заговаря любовта към хубавата наша природа, старините, миналото, магията на фолклора ни... И - болката заговаря.
Поздравления за размислите, Ати!
" ( ... ) кръвта е тази, която те кара да настръхнеш, когато доловиш родното. "
цитирай
25. tota - @ 19. planinitenabulgaria - За постинга:
21.04.2012 21:21
Благодаря Коста за задълбочения коментар. Открояваш процеси, протичащи и на Балканите и у нас, които няма да ни донесат нищо добро. Нима са слепи за всичко случващо се правителствата, които се смениха в годините на прехода? Как не се намери поне едно, което да спре процесите на водещи до агонията на Родината ни?
Ще допълня коментара с това, което съм прочела в спомените на
професор Балабанов: „ Въпросът за Балканския полуостров ще се обърне иначе: засилването няма да става за сметка на сърби в полза на българите, нито в полза на сърбите за сметка на българите. А, ще си остане за обща полза и за обща сметка. Кога и да е?” За всички нас ще си остане огорчението за съдбата на малките народи. А, аз се питам. Кога ли ние балканците ще осъзнаем това? Защото те големите – разделят и владеят, а ние сме за обща полза.
……………………..
Колкото повече се стопяват хората наричани българи, толкова по бързо държавата ни ще бъде довършена. Тази земя, осеяна с костите на много поколения за да сме сега тук на този кръстопът. Прав е бил и Димо Кьорчев, изричайки следното след края та Първата световна война: „Какъв ще бъде мирът – не можем да знаем. Само знам, че от мира ме е страх , не от войната. Но едно знам сигурно. След тая война съществованието на малките държави ще бъде почти невъзможно...Не искам да кажа, че веднага няма да има малки държави, но само това: тяхното съществование ще бъде невъзможно...Те или ще се групират в големи единици, или ще бъдат погълнати от големите, или ще влачат едно привидно съществование. Клиенти. Сателити. Протежета.”
Какви прозрения? Колко точно са доловени световните процеси още преди Първата световна война. Професор Балабанов е допълнил: „Само тия малки държави ще могат по-дълго да противодействат на тая съдба, които се стремят, не да мерят мегдан с големите, а просто да се засилват вътрешно, да работят усилено за културното си и национално затвърдяване, да се обособят по-рязко, да си създадат як гръбнак, и яка броня.” А ние накъде вървим с това противопоставяне? И с тази нарочна слепота и глухота?


цитирай
26. tota - @ 20. анонимен - Санде: Това виждат поетите! @ 21. анонимен - Сaнде: Плачът на поетите за изчезващите села ...
21.04.2012 21:31
Благодаря, Санде! Велин Георгиев по образен начин с езика на поет е разкрил болката си по случващото се у нас. Ще допълня със силно звучащото четиристишие на военния марш "Един завет." („Заветът на дедите”). по текст: Иван П. Йончев – 1915. и музика: Георги Шагунов -1919.

"Един завет оставили са нам дедите -

велик завет, написан с кървав меч:

- „Деца, на родний край пазете си земите

от подъл враг, кат зеницата на очите

бранете ги от близо и далеч!...“

Деца, на родний край пазете си земите!!!!
цитирай
27. tota - @ 22. kushel - Обяснил съм го в воя блог, но ще го ...
21.04.2012 21:49
Прочетох, добре си разкрил истини, които не достигат до всеки или в битката за оцеляване обикновените хора не виждат и дори да са стигнали до нея няма как да променят.
Ще допълня с истини доловени и написани от Марко Семов в Писма до България:
" От НАТО ли трябва да ни учат какво да правим с проскубаните хълбоци на планините си, от там ли да ни кажат как да плевим буренясването на душите си? И как да спрем отродяването си като народ, чрез което на някои толкова им се иска да се видят европейци!
И те глупаците , още не са разбрали , че Европа не ще безродници и безотечествени скитници. Европа иска да е Дом на отечествата. Дом на народите със свои традиции, със своя национална култура."

Давам линк и към твоята страничка:
http://kushel.blog.bg/drugi/2012/04/20/malko-sramejlivo-prikrivani-istini.943104
цитирай
28. tota - @ 23. diso - tota, под "излизане на улицата" имах предвид нещо по-общо
21.04.2012 21:57
Съгласна съм с теб за всичко, което си споделил. Но за това се иска гражданска позиция. Участие в работата на общинските съвети не само с присъствие на заседания, а и с конкретни виждания по проблемите по места, с упражняване на контрол. Но преди това примерът трябва да е пример и законността - законност.
цитирай
29. tota - @ 24. megg - Въпроси, въпроси ...
21.04.2012 22:05
Мег, благодаря ти за коментара. " Дано кръвта е тази," която те кара да настръхнеш, когато доловиш родното", отново да пробуди патриотични чувства за да заработим за съхраняване на културната и националната ни идентичност.
цитирай
30. анонимен - Марко Семов е от неудобните инте...
21.04.2012 22:17
Марко Семов е от неудобните интелелектуалци. Слави го осмя така позорно когато възропта сщещу бруталната чалгаризация, че чак ми покърти.
Тая вечер гледах на няколко пъти проститащината на Бойко Борисов и отново изпитах това покъртително чувство. Боже, Боже...до къде стигнахме?! (казва го атеист)
цитирай
31. анонимен - Ани
21.04.2012 22:26
Оръжейната индустрия създава конфликти в различни точки на света. "Нищо лично, само бизнес." - биха казали мафиотските босове.
Не ми харесват тези мръсни игрички в които се всява религиозна омраза. Както казах в политиката няма идеи и идеали, а само железни правила и крупни, престъпни интереси. Възможно е и наркомафията да се е поразвихрила. На балканите от край време кипят буйни страсти, неразбираеми за останалия свят.
Лека нощ!
цитирай
32. tota - @ 30. kushel - Марко Семов е от неудобните инте...
21.04.2012 22:39
Каквито и квалификации да ползват Марко Семов е име. Ще остане в историята с острото и вярно перо на български писател, журналист, сценарист, есеист, народопсихологи учен. Изследванията му за българското и българищината ще бъдат преоткривани и изучавани. Проф. Семов има редица трудове по българска народопсихология, изследвания по проблемите на глобализацията и отражението й върху националните ценности и култури, публикации в международни научни издания. Можем само да се възхищаваме на любовта му към България и да се поклоним за това, което ни е завещал.

"Да не би другите народи да са направени от някакво различно тесто, та са се научили да щадят миналото си, националното си име, държавата си... А ние все рушим я, надъхани от омраза към политическия си враг и поради това към нея, твърде често и без дори да се усетим и замислим за това.
Този въпрос не е без отговор. Само че и този отговор, както и редица други, не е в Европа и няма защо да го търсим там. Защото той е тук, в самите нас...."

Марко Семов
“Писма от България”
цитирай
33. анонимен - Убийствено, но е в девета глуха. Не ...
21.04.2012 22:52
Убийствено, но е в девета глуха. Не го и споменават даже. Сега героите са други.
цитирай
34. mariniki - абсолютно споделям...
21.04.2012 23:36
от първата до последната дума...
поздравления....
цитирай
35. tota - @ 31. анонимен - Ани
21.04.2012 23:54
Ани, благодаря за коментара и верния поглед. " На балканите от край време кипят буйни страсти, неразбираеми за останалия свят."
Отговорът можем да намерим най - напред в създаването на малки държави на Балканите след Освобождението им. Изискване от т. н. Велики да няма голяма държава на Балканите - никой да не доминира, да не би да се обединят.Или някоя от тях да доминира с влиянието си над тези земи и народи.
След това разделяне на сфери на влияние от различните държави и противопоставяне една на друга.
Благодарение на "справедливите" мирни договори прекрояване на териториите им в полза на една за сметка на друга и така между тях да стои омразата като разделител, а не добрите съседски взаимоотношения.
Никой няма интерес Балканите да са единни и да си сътрудничат. Напротив нека са разделени, а те да постигат интересите си.
До като не осъзнаем, че балканските народи сме много близки и не постигнем едни нови Балкани, Европейски Балкани, където да загърбим най-после старите вражди и заживеем като добри съседи и приятели, няма да настъпи покой.
Колкото и да изглежда невероятно и нереално?
цитирай
36. tota - @ 33. kushel - Убийствено, но е в девета глуха. Не ...
22.04.2012 00:00
Не го и споменават даже. Сега героите са други.

Ще му дойде времето... Трябва да можем да си отговаряме на въпросите: Кои сме? Защо сме такива? Само народопсихологията може да ни даде верните отговори.
цитирай
37. tota - @ 34. mariniki - абсолютно споделям...
22.04.2012 00:02
Мариники, благодаря ти за разбирането и подкрепата.
цитирай
38. planinitenabulgaria - Още веднаж по темата само за България:
22.04.2012 10:30
За опастността пред Македония писах, там положението е неспасяемо. Пред България не съществува такава опастност от претопяване, ние сме изправени пред агония във връзка с нарастващото т. н. ромско население. Както ефектът на колективизацията пропъди хората от селата и се прекъсна живителата им връзка с животните и стоката, така и поколението цигани, което отрасна само от помощи и чрез всякакви далавери понятието труд е нещо непознато. Помощите им съм ги изброявал, но най-сигурните са детските. В населените места с банкомати като Трън, Крумовград, Бяла Слатина и др. на опредеделени дати цигани идват и почват да проверяват пуска ли вече банкомата. Под закрилата на разните правозащитни органзации технте детски нарастват непрекъснато. Ако една българче взема по 35 лв. за т.н. ромчета помощите са поне 150 лв. за дете, а при отделни случаи до 240. Но не е само това. Много ог ромските деца са пенсионирани по болест - ненормални, психо не добре и т. н. с пенсии около 140 лв, които получуват до животно. Ако има счупени и зарастнали накриво крака или ръце деето взема пенсия, но го ползват да проси. Крадците роми с удостовереие, че не са в ред не подлежат на наказание от съда при кражби. Малолетните - също и поради това основните битови кражби се извършват точно от тях. Малолетните като откраднат овца или магаре и ги закарат в дома им, пълнолетните ще върнат ли животното или ще го изядат?
Този поминък, който съзадоха след 1989 г. на т. н. роми, да раждат деца и да живея от това доведе до тяхната оромна популация и те растват в геометрична прогресия. Подмята се един пенис - щяли да се интегрират ромите. Няма да стане, защото това означава те да започнат да се трудят, да спазват законите. Така им е по-лесно - в маалата, отиват където има далавера, раждат, имат приходи. И опустошават страната, принуждавайки хората от малките населени места да ги напускат поради липсата на държавата там.
Ако някой прочете оментара ми, нека да отиде в района на Димитровград...
цитирай
39. tota - @ 38. planinitenabulgaria - Още веднаж по темата само за България:
22.04.2012 13:47
Благодаря, Коста за направеното допълнение. Решаването на този сериозен проблем има две страни. Едната - промяна на отношението към младите хора в България, осигуряване на условия за реализация и стимулиране на раждаемостта. За да намали по някакъв начин "изтичането им" от България, търсейки спасение в чужди страни, където да изкарват потребните за що годе човешки живот средства.
И другата - промени в политиката спрямо ромското население и вземат радикални мерки за работа сред това население. Първо - контрол над всички фондации, които наливат средства в тези общности. В каква посока се изразходват тези средства? На следващо място решаване на въпросът с детските надбавки без привилегии. Здравна просвета. Въвеждане на критерии при даването на помощи - само ако децата им посещават училище, а те полагат обществено - полезен труд. Създаване на институция от рода на строителни войски и още може да се мисли в тази посока. Задължително е на обществени места да се въведе изискване да се ползва само български език. И да се спре порочната практика за използването им и печелене на избори.
Питам се дали ще има воля за това, защото държавата ни не само ще е в агония, но е и застрашена да се превърне само в Причерноморска зона, както е е обявена в някои геополитически карти.
цитирай
40. gocho52 - Албанците правят това вече няколко века...
22.04.2012 17:38
Няколко века.
цитирай
41. tota - @ 40. gocho52 - Албанците правят това вече няколко века...
22.04.2012 19:10
Георги, имаш основание. Ето едно интересно изследване на Иван Танев Иванов.

"Съвременните албанци наброяват около 9 млн. и заемат компактна територия в няколко държави – Албания, Косово, Македония, Черна гора, Гърция и Италия След няколко десетки години албанците ще станат 20 млн. и ще са най-многобройният народ на Балканите. Говорят два диалекта, северен “гег” и южен ”тоск”, който сега е официална норма. В диалекта „гег” има много носови гласни. Албанците наричат езика си Shqip или Shqipri, а себе си шкип или шкиптари (Shqip, Shqipetar, Shqiptar). Това самоназвание е записано за пръв път през 14 век. Някои свързват това название с албанската дума shqiponje (орел) и се аргументират с това, че двуглавия орел (византийски знак) е герб на съвременна Албания. Най-вероятна обаче е хипотезата на Demiraj [Shaban Demiraj. Prejardhia e shqiptarve n dritn e shmive t; giuh s shqipe (Произходът на албанците от гледна точка на албанските езикови доказателства). Shkenca, 1999, p. 194], който отбелязва, че на албански sqip означава "ясен, разбираем", от тук shqiptar - човек, чийто език е разбираем."
--------------------------------------------------
Още преди 50 години македонският професор от албански произход д-р Каплан Ресули говори за политическата опасност от агресивната илирска доктрина на албанската държава. Правдивостта на неговите мисли става очевидна в наше време.

Тук подробно:
http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Albantsite%20-%20avtohtonen%20narod%20li.htm
цитирай
42. анонимен - по-страшно е
22.04.2012 20:54
Нещата са по-страшни и ген.секретар на ООН каза че имаме 10год. да се спасим от еко-катастрофа и основното е http://www.ifrvarna.com/?p=1368 фитопланктона даващ 80% от кислорода на Земята и гледах снимки на НАСА че изчезва планктона поради киселинноста на океаните и повечето политиците са некомпитентни за екологията и откъде да се почне и как http://www.dw.de/dw/article/0,,4736438,00.html
Нещата са по-сложни и тук http://darikfinance.bg/novini/74253#comments съм обяснявал и сега 50-учени го потвърждават http://zahariada.blog.bg/novini/2012/04/13/50-vodeshti-astronavti-ucheni-i-injeneri-podpisaha-pismo-v-k.939477
А логиката и историята е стигнала до заключението преди 100год. и да не откриваме Америка - книгата е \'\'Лихвата - рак на обществото\'\'oт Владимир Богданов http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 която трябва да се изучава в университетите и Силвио Газел през 1918год.пише до немски вестник, че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма.
Mързи ме да пиша за всичко което знам и може да го намерите ако желаете - http://estirbg.blog.bg/novini/2012/04/01/sasht-obiaviavat-hristiianstvoto-izvyn-zakona.932022 в коментарите 75,76,77,81-2-3-4-5-6,88,89,93,95,96,97 е просто информация и знание с години събирано.
''Априлското въстание'' в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но трябва и да сме добре информирани и образовани защото може да се прецакаме сами поради липса на информация или чрез манипулации. Едно време Левски е трябвало да ходи от къща в къща и да образова хората ,а днес е лесно - интернет е ''5-власт'' но трябва да попаднеш на компитентни източници
''До всички граждани: прочетете, копирайте и разпространявайте този текст защото носим морална отговорност за информацията,знанието която предлагаме на българите и хората. Конституция да се допълни тук-там чл.150 - всички да могат на основание чл.6 ал.2 защото чл.69 води до колективна безотговорност 'игрички' с 'вратички'
цитирай
43. tota - @ 42. анонимен - по-страшно е
22.04.2012 21:48
И едните и другите проблеми са сериозни. Дано не останем слепи за тях.
цитирай
44. liliyanaandreeva - Беше казано, че ислямът е послед...
28.04.2012 21:10
Беше казано, че ислямът е последната най-съвършена религия, която щяла да победи окончателно и завинаги! Това го признава и Америка. Върховните водачи на световната доктрина са убедени в това и натам ни водят. След Нелсън Мандела в ЮАР дойде господар - негър мюсулманин с 4 жени и 20 деца! За исляма ли се бори Мандела?



ТОЛЕРАНТНА ДЕМОКРАЦИЯ


Сгромоляса се Мавзолея
и изникна импозантен храм
на братския освободителен Ибрям…

Да гръмнем победно
на Бузлуджа летящата чиния
и да въздигнем там новичка джамия…

Да направим център
на Аллах – бащицата Спасител
вместо паметник на Цар – Освободител…

А “Една българка”
вместо читанка от хартия
да се забулва вече с копринена шамия…

Накрай на ВСИЧКИ депутати
в палатата на Народния аул
ще раздадеме фесче с червен пискюл…
цитирай
45. liliyanaandreeva - Тайно подмениха те Еллада с Аллах ...
28.04.2012 22:30

Тайно подмениха те Еллада с Аллах –
браво, ашколсун и машаллах!...
Атина тайно сменят с Айшето
и кувента наш – с мешарето…
Толкоз упорити страсти, олелия –
за да станем пълна цигания…
цитирай
46. tota - Македония: Убийците избрали случайно петимата рибари
01.05.2012 20:07
Македония: Убийците избрали случайно петимата рибари
01 май 2012 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Скопие. Жертвите на петкратното убийство край Скопие били случайно избрани, а целта на екзекуторите била разпространяване на страх и несигурност сред населението в Македония. Това съобщи македонското МВР, предаде агенция Макфакс. Македонският министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска е заявила, че при полицейска операция тази сутрин са били арестувани около 20 души, заподозрени за убийството.
„Става дума за група от Скопие, последователи на радикален ислям”, заяви Янкуловска.

http://www.focus-news.net/?id=n1648424
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12227778
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70795
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930