Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 10:40 - На 13 юли 1878 година е подписан несправедливият Берлински мирен договор
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4377 Коментари: 12 Гласове:
32

Последна промяна: 13.07.2012 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 13 юли 1878 година е подписан несправедливият Берлински мирен договор 

 В териториалното уреждане на България след Освобождението съществува един крайно любопитен, но малко известен факт. Той опира до въпроса защо София и областта около нея е оставена в границата на Княжество България, след като се намира в Южна България.

Руската делегация на конгреса в Берлин прилага дребна, но значима за българите хитрост. Тя тихомълком е наложила да се приеме за граница между Княжество България и Източна Румелия не билото на Стара планина, а вододелът минаващ по Стара планина между Северна и Южна България. Никой не е хванал уловката, че по този начин целият водосборен район на река Искър се включва в Северна България.

По онова време центърът на политическия живот е в Търново и именно там през януари 1879 година се събира Учредителното събрание да приеме новата Конституция. И ако София беше останала в Източна Румелия, не се знае кой град щеше да бъде избран за столица на новообразуваната държава и дали след Съединението тя нямаше да бъде преместена в Пловдив.

Тази хитрина на руската делегация е единственото светло нещо в Берлинския договор, подписан на 13 юли (нов стил) 1878 година, който урежда промените в Османската империя след Руско-турската война (1877-1878). България е единствената ощетена държава на Балканите от този конгрес.

Договорът се състои от 64 члена, които анулират клаузите на Санстефанския мирен договор между Русия и Султана. Според тях България трябвало да бъде възстановена на територия от 160 хиляди квадратни километра, тоест по-голяма с още половината от сегашната площ.

Целта на егоистичните Велики сили – преди всичко на Великобритания, Австро-Унгария и Германия - е да не се даде възможност на Русия да разшири влиянието си до Средиземно море. Затова е възстановена по-голямата част от Османската империя, като Македония, Източна Тракия и Западна Тракия остават отново в пределите на Османската империя под пряката власт на султана.

Според договора бъдещото българско княжество получава значителна част от Егейска Македония, но губи Нишко и Северна Добруджа. Руската империя, изхождайки от своите интереси, взема от Румъния владяната от нея Южна Бесарабия, като я компенсира с българската Северна Добруджа. Стъпването на Румъния на десния бряг на Дунав впоследствие поражда нейните апетити да завладее и Южна Добруджа.

На Балканския полуостров се формират слаби буферни държави, разяждани от противоречия и териториални амбиции. В резултат през последвалите години Балканите се превръщат в „барутен погреб”, източник на остри противоречия, конфликти и продължителни войни. Милиони хора остават да живеят в Средновековието, стотици хиляди са убити или прокудени от родните си места. Конкретно за България Берлинският мирен договор предопределя участието ни в четири войни: в Балканската, в Междусъюзническата, както и в двете световни войни. Въпреки изминалия почти век и половина и положените усилия за изглаждане на последиците от този договор, неговите идеи съпътстват политиката и даже на днешните Великите сили. Очевидно историята не е достатъчно поучителна.

На Берлинския конгрес не случайно не  е поканен да присъства български представител и баницата се разделя без наше участие и за наша сметка.


                                                                      image
България след Берлинския конгрес
 

image
Карта на териториалните промени, направени от Берлинския конгрес

Ето кой задочно е решил съдба на България:
• Великобритания: Бенджамин Дизраели, Роберт Гаскойн-Сесил, Одо Ръсел;
• Австро-Унгария: Андраши, Алойс Граф Кароли, Хайнрих Карл фон Хаймерле;
• Германия: Ото фон Бисмарк, Бернхард Ернст фон Бюлов, Хлодвиг цу Хоенлое-Шилингсфюрст;
• Италия: Луиджи Корти, Едуардо до Лоней;
• Русия: Александър Горчаков, Пьотър Шувалов, Барон д"Убри;
• Франция: Уилиям Анри Уадингтон, Сен Валие, Пол Депри;
• Османска империя: Александър-паша Каратеодори, Карл Детроа (Мехмед Али паша ), Садуллах бей, Мъкртич Хримиян;
• Румъния: Михаил Когълничану, Йон Братиану;
• Гърция: Теодорос Делигянис, Петрос Браилас-Арменис;
• Сърбия: Йован Ристич;
• Черна гора: неизвестен представител.


От Берлинския договор спечелиха:
• Австро-Унгария получава правото да окупира в продължение на 30 години Босна и Херцеговина, да държи свои войски в оставащите под османска власт части на Санджак и да контролира черногорското крайбрежие на Адриатическо море.
• Великобритания узаконява своето право да окупира османския остров Кипър.
• Русия получава османски територии в района на Кавказ, включително градовете Батуми и Карс. Тя присъединява и румънската дотогава Южна Бесарабия. Договорът потвърждава задължението на Османската империя да въведе на остров Крит изготвеният още през 1860 година Органически устав.
• Румъния е призната за независима държава, като е компенсирана със Северна Добруджа за сметка на присъединяването на Южна Бесарабия към Русия.
• Сърбия получава пълна независимост и разширява територията си, като освен предвидените в Сан Стефанския договор територии от Поморавието, получава и градовете Ниш, Пирот и Враня.
• Черна гора е призната за независима държава.

http://www.blitz.bg/news/article/146401


 













Гласувай:
32



1. kostas - Сега Запада, ръководен от Юдо-Америка, лобира за мюсюлманските общности на Балканите, което за нас е още по-катастрофално.
13.07.2012 11:07
Съгласно сега действуващото международно право, клаузите на Ньойския договор от 1919 г. относно Западните покрайнини са недействителни. Тази недействителност може да бъде предявена било по политически път, било пред съответните международни съдебни институции.Само погледнете външния министър Николай Младенов - за него съществуват интереси на Световната банка, на "Отворено общество" , но не и български интереси. Той е яростен българофоб, самото споменаване на понятието "български интерес" го изприщва и предизвиква невероятно озлобление, което все пак е обяснимо, с оглед еврейското му потекло. Де да беше само той...
цитирай
2. tota - 1. kostas - Сега Запада, ръководен от Юдо-Америка, лобира за мюсюлманските общности на Балканите, което за нас е още по-катастрофално.
13.07.2012 12:19
Очевидно е, че историята не е достатъчно поучителна. За съжаление и до ден днешен на Балканите витае този престъпен акт на Великите...те са движени само от собствените си интереси...
цитирай
3. kostas - tota - Очевидно е, че историята не е достатъчно поучителна. За съжаление и до ден днешен на Балканите витае този престъпен акт на Великите...те са движени само
13.07.2012 13:01
И до утре да си говорим ,като се наспим и изникват други теми и проблеми и така до безкрай.. Докато не се смени бездействието с действие ,лъжата с истина ,лицемерието да се изтрие -нищо ново няма да има под слънцето !!! Имаме врагове , знаем кои са ,знаем и техните помагачи , от тук -ясно и мощно ИЗОБЛИЧАВАНЕ -словата ,езика да им строши кокалите ! ..и т. н. т. !!!!!!!!!!!!!!!!! Война ..един ще загуби ,да видим кой!!!
цитирай
4. mt46 - Поздрав, Ати!
13.07.2012 18:26
Великите сили все са ни прецаквали...
цитирай
5. stela50 - Поздрави за постинга, приятелко ...
13.07.2012 21:34
Споделям думите ти ...Очевидно е, че историята не е достатъчно поучителна.
За съжаление и до ден днешен на Балканите витае този престъпен акт на Великите...те са движени само от собствените си интереси...
За голямо съжаление е така ... Не историята да виним , тя винаги носи поуки,
просто не трябва да се забравят ... Всеки такъв момент е урок ...
цитирай
6. анонимен - За урок.
14.07.2012 10:39
Никоя държава в света не е създадена по правилата на живота,освен Българската.Българската държава има несломим дух,и то наш.А духа е творческата енергия на земята.Приказката който бута чужда къща остава без къща.Вече почна да се вижда и явно,и за това е яростния геноцид над нас.Ма беше.Да не споменавам че сме направили няколко държави,и всички са по правилата.Ма сме прогонени от тях.Е щял да има апокалипсис,да са си правили сметката.Ние продължаваме,защото имаме дом/държава по правилата на живота.
цитирай
7. tota - 3. kostas - tota - Война ..един ще загуби ,да видим кой!!!
14.07.2012 11:05
Така е Ник, идва ден, когато всеки ще си плати за това, което е сторил.
цитирай
8. tota - 4. mt46 Великите сили все са ни прецаквали...
14.07.2012 11:10
Така им е било угодно...само не зная защо нашите "помагачи" нямат волята да говорят за това при всеки удобен случай. Не да се примиряват с техните преценки за нас!!!
цитирай
9. tota - 5. stela50 - Не историята да виним , тя винаги носи поуки, просто не трябва да се забравят ... Всеки такъв момент е урок ...
14.07.2012 11:13
Да, Танечка нищо не трябва да се забравя ...да се помни и припомня при весик подходящ повод.
цитирай
10. tota - 6. анонимен - За урок.
14.07.2012 11:15
Ние продължаваме,защото имаме дом/държава по правилата на живота. Невидимите нишки на живота...те ще сложат нещата на мястото им.
цитирай
11. анонимен - Санде: Поздрави за постинга!
15.07.2012 17:09
Падналият / слабият/ няма приятели.

Ами Букурещкият мирен договор!?

Ами Ньойският мирен договор!?

Независимо, че "е велик нашият войник"

Измокрен, гладен, уморен,

без отдех би се ден и нощ.

Бърдата цепи разярен

със страшния си вик "На нож"!
цитирай
12. tota - 11. анонимен - Санде: Падналият / слабият/ няма приятели.
15.07.2012 18:58
За съжаление злощастна е съдбата ни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12224195
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70788
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930