Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 09:35 - Нежната власт
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9691 Коментари: 14 Гласове:
49

Последна промяна: 13.10.2013 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дора Габе съветва жените да не се разкриват докрай в любовта

Голямата поетеса гледа на мъжете снизходително като на безразсъдни деца

                                                       image
                                                                         Дора  Габе

Нейното място е завинаги запазено в нашата литература, дори ако беше написала само тази малка книга, наречена скромно “Някога” (1924 г.). Дора Габе е автор с дълъг житейски път и богата творческа биография.

Има късмет с родители – дъщеря е на духовно извисен и толерантен баща, евреин беглец от Украйна, модерен чифликчия, който дава възможност на децата си сами да избират своето образование и дори религия. Има късмет и с мъжете – десетилетия наред я обграждат с любов и внимание няколко поколения известни българи, изтъкнати интелектуалци, сред тях и видни личности чужденци. Тя е еманципирана не като държание, а като душевно състояние.

Чирпанлията Яворов е бил луд по нея и много тежко преживява девическата й незрялост и въздържаност. Йовков не само въздиша по тъмнооката амазонка, но и я вплита като образ в едно от най-хубавите си произведения. Боян Пенев, вече доцент в университета, й предлага брак и не се отказва дори когато става ясно, че булката трябва да се прекръсти в православната вяра, за да получат благословията на Църквата. Вазов, вече възрастен, с удоволствие я посещава, разговаря с нея, чака я да му отиде на гости в деня на смъртта си. Била е много близка на Ян Каспрович. Витезслав Незвал й пише трогателни писма и се кълне, че заедно с тях й изпраща и “доверчивото си сърце”.

Младото момиче, израснало в големия добруджански чифлик с хора от различни етноси, с много книги и много свобода, е решително и освободено от предразсъдъците на времето.

Казват, че

като ученичка във Варна първа дръзва да се появи на пързалката по къси панталонки

Нейната независимост и разкрепостеност прави толкова силно впечатление на съотечествениците й, докато следва в Женева и Гренобъл, че един от тях – Петко Росен - буквално я наклеветява пред Яворов и това предрешава края на дружбата й с ревнивия чирпанлия.

Между Дора Габе и Боян Пенев има силно и плодоносно интелектуално общуване.
                                                      image
                                                       Боян Пенев и Дора Габе
Големият учен – историк, критик и естет, внася в живота й широки интереси, страстна любов към сериозната музика, към изобразителното изкуство, досег до световната култура, изключително благодатна среда от писатели, поети, университетски преподаватели, преводачи. Когато става дума за раздялата им, обикновено се изтъква, че Боян Пенев не е оценил творческата стихия у нея, че й налага една мяра за духовни ценности, която я стряска, подплашва нейното емоционално начало, нейната импулсивност и склонност към детинска непринуденост. Но никога няма да разберем със сигурност какво налага тази раздяла, защото Дора Габе,

вярна на своето възпитание, никога не си позволява интимни себеразкрития
,

нито пък хули и сипе публични упреци към съпруга си. В късни години ще каже: “Много го разбирах, извънредно много му давах и много получих от него… И кой знай дали духовно нашата среща в живота не беше по-продуктивна от всичко останало и за него, и за мене…” Който може – да разбере за каква толерантност и широта на духа става дума. Макар че за някои неща има безспорни доказателства – Боян Пенев не само е изневерявал на съпругата си, но има и дете от една своя любовница – Олга Милетич. Запазени са писма на Дора Габе, в които тя в прав текст поощрява мъжа си да не се въздържа от нищо, което би му доставило радост.

Десетилетия след смъртта му тя, в една статия, ще ни даде възможност да разберем нейните преживявания и прозрения за любовта, брака и дружбата с мъжете. Нейните, макар и късно осъзнати грешки: “Да не крием нищо от мъжете ли? Не смятам, че трябва да се разкриваме изцяло. Защо ли? Защото скоро ще се изчерпим и ще им станем скучни. Особено жени, които непрекъснато дърдорят и уморяват мъжа, завърнал се вкъщи уморен. Трябва да остане в душевността на жената нещо неразкрито от мъжа – нещо в характера й, нещо в мнението й за някоя негова проява. Да знаем кога да премълчим, за да оставим мъжа сам да разкрие неправилността или грозотата на своята постъпка”.

Дора Габе съумява, толкова млада, да постигне онази еманципация на жената, която не е външна, показна, а състояние на духа, жизнерадостно самоутвърждаване, нов тип обществено и културно поведение.

Боян Пенев я кара да се запознава предварително с музикалните пиеси, които ще слушат на концерт, да научи лайтмотивите, да прочете текстовете. Той настоява тя да усвои добре полския език, за да превежда повече. Той, дори и след раздялата, си остава неин изповедник, педагог и близък приятел. Дора Габе ще пише след време:

Трябва да постигнем дружбата с мъжа

За голямата магьосница на словото не е тайна, че мъжете и жените гледат по различен начин на любовта: ”Трябва да се опознаем: мъжете нас и ние тях. Жената да си е жена, а мъжът – мъж. Ние сме две различни същества – и физически, и душевно”.

Много приказки са изприказвани и изписани за съперничеството между Дора Габе и Елисавета Багряна. Истината е обаче, че те съумяват – всяка по свой начин, да се издигнат над злословията. Нещо повече – десетилетия след като любимият и на двете Боян Пенев лежи в Централните софийски гробища, те се сближават и другаруват без каквито и да е пози и предвзетост. Заедно изнасят сказки из страната, пътуват в чужбина, участват в литературни четения, всеки ден се чуват по телефона. И двете подкрепят – със слово и дела, каузата за връщането на изконните ни земи в Южна Добруджа. Когато Дора Габе замества проф. Шишманов като председател на ПЕН-клуба в международния конгрес в Брюксел, намират се недостойни люде, които после я обвиняват в разхищение на служебни пари. Група писатели пишат писмо в защита на обруганата поетеса. Името на Багряна е на второ място под този текст. В този списък от “защитници” на Дора Габе има и едно име, един мъж, който години наред ще й бъде много близък. Йордан Стубел (псевдоним на Йордан Бакалов, 1897-1952), български поет, популярен тогава автор на стихове за деца). Запознават се покрай “Златорог”, където той другарува с Владимир Василев. Тя ще напише след години: “Има нещо детско у мъжете. И трябва да проумеем това.

Да разбираш мъжете, е творчество

Това е нещо голямо, велико. Жената е родителка, самата природа я задължава не да руши, а да създава…”
Нейното отношение към “Дако” е подчертано майчинско, ласкаво, покровителствено, той е девет години по-малък. Тя го нарича “детко”, “Дак”, “Милия ми…”

Дора Габе го поощрява да пише за деца, наставлява го в житейските проблеми, помага му като по-опитен автор. Има запазени писма помежду им, които свидетелстват за високия полет на нейните чувства. Когато види недостатъците на мъжа, (жената) да не ги посочва направо, грубо, безтактно, а търпеливо…

Мъжът не бива да бъде унижаван,

ще напише след време тя. Йордан Стубел е бил обект на голяма и светла любов. Но Дора все по-често забелязва, че с него трудно се водят сериозни разговори, че той няма тази богата култура, която я респектира и окриля у Боян Пенев.

В анкетата с проф. Иван Сарандев тя пестеливо ще каже след време, че той, Стубел, бил като дете… завеян… странен... И най-важното, което предопределя раздялата им: в общуването им тя чувства празнота. “Обаянието на младостта не компенсира липсата на култура”.

В своите спомени за Маруся Каспрович Дора Габе разказва с възхита как младата съпруга на възрастния и полупарализиран писател искрено желаела любимият й мъж да се влюби в друга жена, за да излезе от депресията, да се вдъхнови, да си върне вярата в себе си… За Дора Габе, както изглежда, това е висша проява на любовта – така да обичаш човека до себе си, че да не мислиш за себе си, да превъзмогнеш егоизма си. Голям урок от голямата дама на българската поезия.


Петя АЛЕКСАНДРОВА

http://www.blitz.bg/article/35990

 









Гласувай:
49



Следващ постинг
Предишен постинг

1. paciencia - Ати, много ценен постинг!
13.10.2013 10:22
И текста и видеоматериалът са много интересни. Възхищава ме тая талантлива и чувствителна жена. Благодаря, Ати, че при тебе винаги присъства българското, това, което трябва да познаваме!
цитирай
2. megg - Хубав постинг, мила Ати!
13.10.2013 16:00
Дора Габе - с таланта си да създава ярки, дълбоки художествени светове, да разбира, да прощава, да подава ръка ... Една от трите жени в живота на Яворов и една от малкото, които му помагат след смъртта на Лора, в самотата му, отхвърлен ... Откъс от стихотворението "Защо", посветено на Яворов:

Не са ли песните ми твои,
щом като в тях е зърното,
което ти зася,
от оня розов храст - спомняш си,
където славеят не спираше да пее
над нас.

Поздрав, Ати, и благодаря за споделеното!
цитирай
3. makont - Страхотно,
13.10.2013 17:02
Ати! Велика е и като жена и като поет, а оказва се, че е и добър философ. "Жената трябва да създава , а не да руши", екзистенциално. Усмивки от мен и прекрасна неделна вечер!
цитирай
4. flymore - Красив постинг, tota!
13.10.2013 17:21
Невероятна поетеса е Дора Габе и със завладяващото, топло докосване до детската, чиста като сълза душа...А, и не само децата...
Благодаря, за споделеното, мила!
Благословена бъди!
:)
Поздрави!
цитирай
5. sande - Дора Габе и Елисавета Багряна са най-голямите поетеси на България!
13.10.2013 18:31
Велики имена от културната история на България през 20-ти и 21-ви век.

А Боян Пенев има реална опасност да бъде забравен, да се загуби из прашните страници на литературната история или да се споменава само с любопитните моменти от личния му живот.

Малко хора се интересуват от него, преди всичко специалистите - учени го изследват. Ако са ми верни впечатленията.
Затова смятам за много ценни постингите на авторката на постинга, която ни връща периодично към този знаменит човек.

Поздрави!
цитирай
6. dedenze - Добре е схванала мъжката същност.
13.10.2013 20:06
Сексуалното увлечение и власт на един женски общо взето кожен калъф е моментна и опасна! Прозрението и любовта, духовната същност, идват много по късно и не всеки мъж е способен да ги усети и разбере. Но почти всяка жена възползувала се от тази власт, по късно разобличена, плаща с лихвите.
По- просто казано, мъжът е по- наивен и идеалист, развива се по- бавно в интелектуално отношение, но е лошо когато разбере, че е бил употребен ! Затова независимо от изкушението това не бива да се прави !
цитирай
7. ivoki - ПРЕКРАСНО !
13.10.2013 22:09
ПРЕКРАСНО !
цитирай
8. stela50 - Великолепно представяне на една от Големите поетеси,
13.10.2013 22:44
невероятната, забележителна жена Дора Габе ...
колко много сме чели за нея, а сега имах чувството,
че животът и поезията и` се откриват отново за мен.
Прегръщам те с благодарност, мила приятелко ...
Прекрасно !
цитирай
9. erato7 - Много ми беше интересно да проче...
14.10.2013 09:29
Много ми беше интересно да прочета!
Благодаря ти!
Хубава седмица, Ати!
цитирай
10. qbylkovcvqt - Дора Габе е жена икона. . . . въпреки ...
14.10.2013 16:00
Дора Габе е жена икона. ...въпреки всичко казано... въпреки достойнството и респекта ... в очите и, големи, красиви, изпълнени със спокойствие и топлина, плува и ...неизбежната дълбока тъга...
цитирай
11. kometapg - Страхотен постинг! Прочетох с у...
14.10.2013 16:00
Страхотен постинг! Прочетох с удоволствие! Благодаря ти! :)
цитирай
12. tota - Благодаря Ви за коментарите!
14.10.2013 19:36
Повод да споделя с Вас написаното от Петя АЛЕКСАНДРОВА за Дора Габе бе отправеният въпрос от qbylkovcvqt под коментар от постига за Боян Пенев - ":) За коя жена говорим? ;) Та Боян Пенев е бил магнит за жените..."

1. paciencia - Ати, много ценен постинг! Да, Вася, българското трябва доминира в постингите ни. За къде сме без него?

2. megg - Хубав постинг, мила Ати!
Мила Мег, интересно е споделеното за теб за Дора Габе. Говори за една богата душевност и съпричастност към болката.

3. makont - Страхотно, Ати!
Мая, вярно е виждането и за жената като съзидател и пазител на семейството.

4. flymore - Красив постинг, tota!
Дора Габе - невероятна като поетеса и жена.

5. sande - Дора Габе и Елисавета Багряна са най-големите поетеси на България!
Благодаря, Санде!

6. dedenze - Добре е схванала мъжката същност.
Интересен коментар, но мисля, че нежната власт на жената, за която иде реч, няма нищо общо с тази на чалгаджийките днес.
Няма я романтиката на тяхното време вече. За съжаление.

7. ivoki - ПРЕКРАСНО !
Благодаря!

8. stela50 - Великолепно представяне на една от Големите поетеси..
Танечка, винаги можем да открием нещо ново за тях, което да ни впечатли и поучи.

9. erato7 - Много ми беше интересно да прочета...
Приятно ми бе, че надникна!


10. qbylkovcvqt - Дора Габе е жена икона. . . . въпреки ...
Славе, жена икона! Точно! А, тази тъга, вероятно е тъга на жената, нестанала майка...

11. kometapg - Страхотен постинг!
Благодаря, че беше с нас в света на невероятната Дора Габе.

Желая Ви нежна вечер! Поздрав и за всички, които празнуват днес!
http://www.youtube.com/watch?v=jbdPUiih020
цитирай
13. qbylkovcvqt - 10. qbylkovcvqt - Дора Габе е жена ...
14.10.2013 21:52
10. qbylkovcvqt - Дора Габе е жена икона. . . . въпреки ...
Славе, жена икона! Точно! А, тази тъга, вероятно е тъга на жената, нестанала майка...

И не само...

цитирай
14. tota - 10. qbylkovcvqt - Дора Габе е жена ...
14.10.2013 22:23
[quote=qbylkovcvqt]10. qbylkovcvqt - Дора Габе е жена икона. . . . въпреки ...
Славе, жена икона! Точно! А, тази тъга, вероятно е тъга на жената, нестанала майка...

И не само...

Славе, вероятно имаш право за това и "не само".
В книгата, която диктува на жената, грижеща се за нея и секретарка, тя говори с голяма болка за това. Ще се поровя да я открия. Силни са думите и там.


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12149581
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031