Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2013 11:04 - „България е имала винаги един умен и добър народ, но лоши и бездарни управници" - Янко Сакъзов
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19282 Коментари: 41 Гласове:
46

Последна промяна: 22.11.2013 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  „България е имала винаги един умен и добър народ, но лоши и бездарни управници" - Янко Сакъзов

image

Янко Сакъзов - един от лидерите на т. нар. "широки социалисти" - през погледа на Атанас Буров

"През 1930 година се чествуваше в София 70 годишната дейност на Янко Сакъзов, водачът на „широките“ в България. Един много умен човек. И аз го попитах: „Господин Сакъзов, ще поканите ли Казасов?“ „Не“ — каза. „Защо?“ „Само като го видя, ми се разваля настроението.“
— Сакъзов не умря ли рано, господин Буров?
— Не. Дочака юбилея си. Тогава той стана и каза такива думи за България и за българския политик, каквито никога не бях слушал дотогава. Той е шуменец. А шуменците — като изключим генерал Рачо Петров — са много, много умни хора.
— Какво каза той?
— Каза горе-долу следното:
        „България е имала винаги един умен и добър народ, но лоши и бездарни управници. За мене, каза той, не е бил умен управник Петко Каравелов, който не построи нито една държавна фабрика, за да създаде поминък на народа, да го запомни народът с нещо, както е направил Евлоги Георгиев. България има нужда от фабрики. Но не да създава пролетариат, както искат комунистите, а да създава заможни хора.
         Само заможният човек, независимият и сигурен в хляба си човек купува книги, чете, мисли, образова се и учи децата си.
         Безработният е враг на държавата, враг на обществото, враг на всичко. Колкото повече безработни има една държава, толкова тя е по-окаяна и по-бедна. Всеки безработен има право на къшей хляб, на паничка чорбица, на подслон. Защо ще го лишаваш ти, бездарни управнико, от къшея му хляб, от паничката бобена чорбица. Ами че и той е човек. И той е чедо на тая земя.
         Утре, ако враг нападне родината ни, той няма да каже: «Аз съм безработен. Аз не съм длъжен да браня гладния си, празен живот. Бранете го вие, богатите, имащите, вие управниците, дето ме държите гладен.» Но ще му връчат повиквателната.“ Ще му дадат пушката и той трябва да брани, господин Памукчиев, своята мила България.
      „А управниците — продължи Янко Сакъзов, те седят на топло, ядат, пият и смятат да управляват вечно. О, окаяни и жалки управници — провикна се той и протегна ръце нагоре, към небето — вие не сте лягали никога гладни, не сте спали по гара София и по нейните коловози, не знаете що е глад, що е мъка. Аз ви заклинам, аз ви проклинам — вие не сте годни да водите България.“

Из "Срещи с Буров" с. 144








Гласувай:
48



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - велико
22.11.2013 11:14
велико
цитирай
2. milady - koй ги избира тези маскари ,а....
22.11.2013 11:32
ТИ ,ТОЙ,ТЯ, ТО ...
НИЕ, ВИЕ ,ТЕ ..нали ,бабче ???!!!
цитирай
3. zzz65 - хареса ми, не само с хубави песни, но ...
22.11.2013 11:36
хареса ми ,не само с хубави песни ,но и с разсъжденията на един голям българин.въпроси който чакат своето решение.
цитирай
4. анонимен - Умни мисли. Безработицата кара ...
22.11.2013 12:02
Умни мисли. Безработицата кара хората да оскотяват. Държавни фабрики против безработицата - това е нужно. Правено е и в Америка и в Англия и във Франция.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Брависимо за този постинг!
22.11.2013 12:09
Имаме страхотни българи, но мафията не ги допуска до висши постове. Снощи бях на сбирка на "Искрецки искри", където Боян Балкански престави нова кнога. Той по убеждения е като мен, има хподобни интереси и прави това, което аз, но на много голяма висота. Инженер по образование, той е писател, сторик, географ, етнограф, литератор, поет. Около 30 професори присъстваха на представянето. Следващата сбирка на кръг "СЛОВО" ще е в деня на Ньойския договор.
Страхотно образовани хора имаме, с много знания, независими и неподкупни, но място за тях в страната няма. Просто не ги допускат в Университета, не им дават НИКАКВА работа. Дойде времето на тези като дялания с брадва /Пеевски/, на куфарния милионеер Андрей Райчев и др, които ще затрият страната ни.
Страната ни разполага с интелестуален ресурс, но той пречи на мафията и тя последователно го унищова или прогонва от България.
цитирай
6. ka4ak - Ати,бих наблегнал на тези думи на Буров!:)))
22.11.2013 13:08
— Не можеше. Всяка управляваща партия идва на власт да се обогати, а не да прави кефа на народа. Това бе цялото нещастие на българската изборна система. Ние, българите, търсим облага, злато, златна мина във властта, а не чест и име — двете сили, двата фактора на прогреса. Просперитетът на българина — политик идва от властта, а не от честта. Затова кметът на село се покварява за една година и на втората вече никой не го избира, освен ако не направи машинации с властта. Всеки новоизбран кмет идва с надеждата да манипулира хората, да обработи общественото мнение, че е честен, прям и откровен, а той е мошеник. Кмет значи хитрец. Кмет значи добре замаскиран престъпник по душа, който не може да си намери другаде добре платена работа и посяга към общинската каса.

Нека кмет да става учителят — за две години, а след това пак да се хваща за училището. Но да е учител, а не професионален политик.

България, господин Памукчиев, е плакала, викала и потъвала в борчове от професионални политици. Професионализъм е нужен навред, само не в политиката, подчертайте това два-три пъти. Не в политиката. Аз бях преди всичко банкер, финансист. Ляпчев бе стопански деец, организира Популярните банки. Цвятко Бобошевски — министър на търговията — бе юрист, имаше професия човекът. Без професия ли е някой — не бива да се допуща в политиката. Това е гибел за народа.
цитирай
7. megg - Ох, Ати ...
22.11.2013 14:18
И - Докога?! Сякаш сме в лош сън ...
Ето и откъс от стихотворение на Павел Матев:

България - каква тревожна дума!
От осем букви - траурни искри -
сме изковали святото ти име,
което като въглен ме гори...
Аз пия от ранения ти въздух.
Сърдитото ти слънце ме пече.
От тръпното ти недоволство зъзна.

Поздрав, Ати!
цитирай
8. makont - Всепризнати истини, Ати!
22.11.2013 14:57
"Само заможният човек, независимият и сигурен в хляба си човек купува книги, чете, мисли, образова се и учи децата си." На управниците не им трябват такива хора, не напразно усилията са концентрирани върху това, да бъде унищожена средната класа. Социалното разслоение много бедни и малко, но много богати, и по възможност "те", е идеалният вариант за тях и те го постигнаха. Бедния човек е зависим, манипулируем. Когато си гладен и децата ти са гладни си способен да се продадеш за коричка хляб. Това направиха с нас, а ние не се противопоставихме. И сега, когато децата ни искат по-добро бъдеще, ние пак заставаме срещу тях, разнасяйки разни мантри, че били купени, че не знаят какво искат. На кой помагаме, на статуквото. Ние утре си отиваме, защото остаряхме, но няма да им позволим и на тях да живеят, ще се борим с нокти и зъби, комунистическата върхушка да си остане, за да отрови и техния живот. Сега ще дадат 50 лева на пенсионерите, а бедните ще залъжат, че 2015 ще им върнат данъка. Ето ти послушни и благодарни гласуващи. Това не е решение на мизерията, не дава тласък на икономиката. Това е популизъм, който ни затваря очите и ни принизява до едни безперспективни и непрогледнали роби. Това е положението. Жалко!
цитирай
9. vmir - Такова признание от политик е самоопровержение.
22.11.2013 16:36
Все пак, далеч по-добре е това да бъде казано от политик, особено от читав политик като Сакъзов, отколкото Сульо и Пульо да го повтарят след мафията до пълното си обезумяване.
цитирай
10. tota - велико Да, мисли на един ист...
22.11.2013 17:05
minevv написа:
велико


Да, мисли на един истински българин с актуално звучене.
цитирай
11. tota - ТИ, ТОЙ, ТЯ, ТО. . . НИЕ, ВИЕ, ТЕ. . ...
22.11.2013 17:10
milady написа:
ТИ ,ТОЙ,ТЯ, ТО ...
НИЕ, ВИЕ ,ТЕ ..нали ,бабче ???!!!


На небабче, "бабчето" ще отговори с коментара на " dedenze" при chara:
"НЯМА НОВА И СТАРА ПАРТИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ 24 ГОДИНИ КОЯТО ДА ЗАСЛУЖАВА ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА, КОЯТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ! ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МОРАЛ НЕ СЕ ВНАСЯ И НАЛАГА ОТВЪН, ТОЙ СЕ ГРАДИ С ВЕКОВЕ ОТ ЕДНА НАЦИЯ ! В БЪЛГАРИЯ ТАКЪВ НЯМА, ЗА ТОВА ИЗХОДА Е В ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ОТПАДАНЕ РОЛЯТА НА ПАРТИИТЕ - МАФИИ !"

Та белким ти светне лампичката, небабче!!! Кой знае коя си, а каква си вече си показала??
цитирай
12. tota - хареса ми, не само с хубави песни, но ...
22.11.2013 17:13
zzz65 написа:
хареса ми ,не само с хубави песни ,но и с разсъжденията на един голям българин.въпроси който чакат своето решение.


Благодаря, не би могло да бъде другояче. Това е оценка направена от противник, който е оценил по достойнство личностните качества на Янко Сакъзов.
цитирай
13. tota - Умни мисли. Безработицата кара ...
22.11.2013 17:15
kushel написа:
Умни мисли. Безработицата кара хората да оскотяват. Държавни фабрики против безработицата - това е нужно. Правено е и в Америка и в Англия и във Франция.


Всичко може, стига да има воля за това и да се мисли преди всичко за народа. Защото територия без народ вече не е държава. Някой може това да цели. По жълтите плочки се чували такива изрази от рода, че ще изчистят народа и ще засадят земята ни с картофи.
Вижте и това:
http://bgzemia.blog.bg/politika/2013/11/22/zagrabvane-na-zemiata-bylgarska-bylgarino-sybudi-se.1209545
цитирай
14. tota - Имаме страхотни българи, но маф...
22.11.2013 17:26
planinitenabulgaria написа:
Имаме страхотни българи, но мафията не ги допуска до висши постове. Снощи бях на сбирка на "Искрецки искри", където Боян Балкански представи нова книга. Той по убеждения е като мен, има подобни интереси и прави това, което аз, но на много голяма висота. Инженер по образование, той е писател, историк, географ, етнограф, литератор, поет. Около 30 професори присъстваха на представянето. Следващата сбирка на кръг "СЛОВО" ще е в деня на Ньойския договор.
Страхотно образовани хора имаме, с много знания, независими и не подкупни, но място за тях в страната няма. Просто не ги допускат в Университета, не им дават НИКАКВА работа. Дойде времето на тези като дялания с брадва /Пеевски/, на куфарния милионер Андрей Райчев и др, които ще затрият страната ни.
Страната ни разполага с интелектуален ресурс, но той пречи на мафията и тя последователно го унищожава или прогонва от България.


Коста, споделил си истини за интелигенцията, която отсъства от политическата палитра. Не само не се допуска, истинските, почтените, чистите с мисъл за България бяха натикани в девета глуха. Време е да заеме мястото си и да действа към пробуждането на народа за оцеляването му и спасението на държавата ни. Но без съгласие и обединяване на усилията няма да стане. Индивидуализмът ще ни довърши. Ново Възраждане трябва!!
цитирай
15. tota - — Не можеше. Всяка управляваща п...
22.11.2013 17:32
ka4ak написа:
— Не можеше. Всяка управляваща партия идва на власт да се обогати, а не да прави кефа на народа. Това бе цялото нещастие на българската изборна система. Ние, българите, търсим облага, злато, златна мина във властта, а не чест и име — двете сили, двата фактора на прогреса. Просперитетът на българина — политик идва от властта, а не от честта. Затова кметът на село се покварява за една година и на втората вече никой не го избира, освен ако не направи машинации с властта. Всеки новоизбран кмет идва с надеждата да манипулира хората, да обработи общественото мнение, че е честен, прям и откровен, а той е мошеник. Кмет значи хитрец. Кмет значи добре замаскиран престъпник по душа, който не може да си намери другаде добре платена работа и посяга към общинската каса.

Нека кмет да става учителят — за две години, а след това пак да се хваща за училището. Но да е учител, а не професионален политик.

България, господин Памукчиев, е плакала, викала и потъвала в борчове от професионални политици. Професионализъм е нужен навред, само не в политиката, подчертайте това два-три пъти. Не в политиката. Аз бях преди всичко банкер, финансист. Ляпчев бе стопански деец, организира Популярните банки. Цвятко Бобошевски — министър на търговията — бе юрист, имаше професия човекът. Без професия ли е някой — не бива да се допуща в политиката. Това е гибел за народа.


Прозрения на един българин, милеел за България, независимо кога е бил в политиката. Не случайно на няколко места е повторил на Памукчиев да пише, защото ще дойде ден, когато ще се наложи да се върнем към споделеното от него. Ако питаш мен всичките му споделени мисли кореспондират с добро познаване психологията на народа ни.
Трябват ни водачи, които да служат на народ и Родина, не само да са проводници на чужди интереси!!
цитирай
16. tota - И - Докога?! Сякаш сме в лош сън. . . ...
22.11.2013 17:36
megg написа:
И - Докога?! Сякаш сме в лош сън ...
Ето и откъс от стихотворение на Павел Матев:

България - каква тревожна дума!
От осем букви - траурни искри -
сме изковали святото ти име,
което като въглен ме гори...
Аз пия от ранения ти въздух.
Сърдитото ти слънце ме пече.
От тръпното ти недоволство зъзна.

Поздрав, Ати!


Мила Мег, законите на физиката с пълна сила важат и за обществото. Убедена съм, че лостът няма да се наклони само на една страна. Равновесието трябва да бъде постигнато. В противен случай следва федеративният принцип или анклави, което ще заличи народностните характеристики. Настанало е време балканските народи да засилим културното си и икономическо сътрудничество, да спрем да се противопоставяме. Ние тук заедно ще оцелеем, поединично - сме загубени.
Благодаря за споделените стихове на Павел Матев!
цитирай
17. tota - "Само заможният човек, не...
22.11.2013 17:51
makont написа:
"Само заможният човек, независимият и сигурен в хляба си човек купува книги, чете, мисли, образова се и учи децата си." На управниците не им трябват такива хора, не напразно усилията са концентрирани върху това, да бъде унищожена средната класа. Социалното разслоение много бедни и малко, но много богати, и по възможност "те", е идеалният вариант за тях и те го постигнаха. Бедния човек е зависим, манипулируем. Когато си гладен и децата ти са гладни си способен да се продадеш за коричка хляб. Това направиха с нас, а ние не се противопоставихме. И сега, когато децата ни искат по-добро бъдеще, ние пак заставаме срещу тях, разнасяйки разни мантри, че били купени, че не знаят какво искат. На кой помагаме, на статуквото. Ние утре си отиваме, защото остаряхме, но няма да им позволим и на тях да живеят, ще се борим с нокти и зъби, комунистическата върхушка да си остане, за да отрови и техния живот. Сега ще дадат 50 лева на пенсионерите, а бедните ще залъжат, че 2015 ще им върнат данъка. Ето ти послушни и благодарни гласуващи. Това не е решение на мизерията, не дава тласък на икономиката. Това е популизъм, който ни затваря очите и ни принизява до едни безперспективни и непрогледнали роби. Това е положението. Жалко!

Боли ме от истината в коментара ти Мая. Много боли, защото ние в стремежа си да оцелеем и с голямото противопоставяне, благодарение на роенето на партиите не доловихме играта на актьорите в сценария. Целта беше всичко да се очерни, да се съсипе и приватизира. Нито една държава от бившия източен блок на 100% е извършила приватизацията. Промяната беше неизбежна, но не по този начин, да се обогати група хора. Трябваше да има структурна политика, с виждания за икономиката ни. Многообразие във формата на собственост, запазване на производства, които можеха да продължат да съществуват.А за селското стопанство - с голяма грижа и внимание, то ни е измъквало във всички трудни за България години. Но сега, сега след като там имаше "ликвидационни комисии, какво остана. Целта бе постигната – да бъде изкупена земята. Някой може ли да каже днес точно, кои са собственици на земята ни? Без война, с пари и с продажни политици ни превзеха.
цитирай
18. tota - Все пак, далеч по-добре е това да ...
22.11.2013 17:55
vmir написа:
Все пак, далеч по-добре е това да бъде казано от политик, особено от читав политик като Сакъзов, отколкото Сульо и Пульо да го повтарят след мафията до пълното си обезумяване.


Това са мисли на един ерудиран политик, на когото не е чужда човещината. Слава Богу в нашата история имаме и други такива. На тях се крепи съществуването на малките народи и прогресът.
цитирай
19. sande - Всичко е много актуално и днес ...
22.11.2013 18:25
Което означава, че от тогава досега малко сме се променили.

А и загубените 45 години в преследване на "развитото соц. общество" оставиха черна диря. Колективизацията на земята - път за никъде. Авантюра безумна. Работа за всички - добре на пръв поглед. Но се родиха ниските заплати, ниския жизнен стандарт. Тъпкане на едно място. Бягане на място. Което е най-трудното. Провален преход. Емиграция. Падане на моралните ценности. Обезверен народ. Объркан. Мафия. Камуфлажна политическа класа. Срасната с мафията. Безизходица. Девета глуха.

Тука е така! Думите на Георги Марков също са актуални. За съжаление.
цитирай
20. ckarlet - Напълно споделям написаното от ...
22.11.2013 18:44
Напълно споделям написаното от теб, Тота! За съжаление това е истината...
Болна, но много актуална тема.
Поздрави за позицията!
цитирай
21. tota - Което означава, че от тогава досега ...
22.11.2013 19:20
sande написа:
Което означава, че от тогава досега малко сме се променили.

А и загубените 45 години в преследване на "развитото соц. общество" оставиха черна диря. Колективизацията на земята - път за никъде. Авантюра безумна. Работа за всички - добре на пръв поглед. Но се родиха ниските заплати, ниския жизнен стандарт. Тъпкане на едно място. Бягане на място. Което е най-трудното. Провален преход. Емиграция. Падане на моралните ценности. Обезверен народ. Объркан. Мафия. Камуфлажна политическа класа. Срасната с мафията. Безизходица. Девета глуха.

Тука е така! Думите на Георги Марков също са актуални. За съжаление.

Което означава, че от тогава досега малко сме се променили.

А и загубените 45 години в преследване на "развитото соц. общество" оставиха черна диря. Колективизацията на земята - път за никъде. Авантюра безумна. Работа за всички - добре на пръв поглед. Но се родиха ниските заплати, ниския жизнен стандарт. Тъпкане на едно място. Бягане на място. Което е най-трудното. Провален преход. Емиграция. Падане на моралните ценности. Обезверен народ. Объркан. Мафия. Камуфлажна политическа класа. Срасната с мафията. Безизходица. Девета глуха.

Тука е така! Думите на Георги Марков също са актуални. За съжаление.

Верни констатации. Само си пропуснал една много важна особеност, храктерна за малките държави – те нямат избор за провеждане на своя самостоятелна политика. И понеже Българиея е на стратегическо място е люшкана между Изток и Запад, между Запад и Изток. Тежка е съдбата ни. Раждаме се от пепелта, но с диктуване от силните държави на деня. Големи са изпитанията, те отнемат част от енергията потребна за икономическото ни въздигане. Войни, излизане от кризата, съвземане, нова криза, съвземане и отново война. След нея – нова посока на развитие. Нима можеше да имаме избор на модел на развитие, в който да бъде отчетено своеобразието? И така та и до днес. Ще повторя мои споделени неща тук. Но преди това за да може да се избегне ограниченивания суверинитет политици - държавници на малаката държава трябва да са дипломати от най – висока класа. Познаващи ситуацията , проблемите ни и действане гъвкаво при защитата на интересите ни. Връщам към написаното от проф. Александър Балабанов в неговите спомени. Това, което осемнадесет годишен е чул от професор Ратцел - най-големият географ на Германия тогава – 1898 година. Поканен да говори за географията и етнографията на Македония и въобще на Балканския полуостров той отказва по следния начин: „Науката е друго, животът – друго. А, политиката пък – съвсем друго!...Вярно поддържам начертаната от мен карта, но да Ви държа сказка за българите , да агитирам за засилването на един славянски народ на Балканите – не! Това не мога! И не искам. И не е тук въпросът за засилването на българите или на славяните въобще, а просто на просто ние нямаме нужда от такава агитация. Вие българите сте отлични хора, чуден народ, много ученолюбив, даровит народ сте.... Вие сте малки. От Вас не може да дойде нито зло голямо, нито добро голямо...” След разочарованието от отговора, професор Балабанов след време, връщайки към спомена за него ще напише: „ Въпросът за Балканския полуостров ще се обърне иначе: засилването няма да става за сметка на сърби в полза на българите, нито в полза на сърбите за сметка на българите. А, ще си остане за обща полза и за обща сметка. Кога и да е?” За всички нас ще си остане огорчението за съдбата на малките народи. А, аз се питам. Кога ли ние балканците ще осъзнаем това? Защото те големите – разделят и владеят, а ние сме за обща полза. Това онези горе много добре го знаят . Само че прекарали се на държавната ясла дали ги занимават въпросите за бъдещето на държавата ни, да не говорим за хората. Колкото повече се стопяват хората наричани българи, толкова по бързо държавата ни ще бъде довършена. Тази земя, осеяна с костите на много поколения за да сме сега тук на този кръстопът. Прав е бил и Димо Кьорчев, изричайки: „Какъв ще бъде мирът – не можем да знаем. Само знам, че от мира ме е страх , не от войната. Но едно знам сигурно. След тая война съществованието на малките държави ще бъде почти невъзможно...Не искам да кажа, че веднага няма да има малки държави, но само това: тяхното съществование ще бъде невъзможно...Те или ще се групират в големи единици, или ще бъдат погълнати от големите, или ще влачат едно привидно съществование. Клиенти. Сателити. Протежета.”
Какви прозрения? Колко точно са доловени световните процеси още преди Първата световна война. Професор Балабанов е допълнил: „Само тия малки държави ще могат по-дълго да противодействат на тая съдба, които се стремят, не да мерят мегдан с големите, а просто да се засилват вътрешно, да работят усилено за културното си и национално затвърдяване, да се обособят по-рязко, да си създадат як гръбнак, и яка броня.” А ние накъде вървим с това противопоставяне? Слепи ли са нашите политици, интелигенция? Питам се аз? Пиша , защото ме боли.. за разсипаната държава, за страдащия ни народ, за жалкото му съществуване ...
И така ще е докато не осъзнаем, че нещата са в нашите ръце. Да отстояваме себе си като народ и държава и да изискваме от тези, които стоят начело на държавата да бъдат истински българи!!
цитирай
22. tota - Напълно споделям написаното от ...
22.11.2013 19:30
ckarlet написа:
Напълно споделям написаното от теб, Тота! За съжаление това е истината...
Болна, но много актуална тема.
Поздрави за позицията!


Благодаря, Скарлет! Народът може да бъде воден във вярна посока стига да има воля за това. Целите бяха формулирани отново от външни сили и прокарани от нашите родни политици. А ние в стремежа си да оцелеем не успяхме да спрем, а можехме ли, налаганият ни отново модел. Махалото от едната крайност отиде в другата по отношение на собствеността. А тя е причината за социалното разделение в обществото и впоследствие противопоставянето. А то води до ерозия на държавата.
цитирай
23. tota - Управниците винаги произлизат от ...
22.11.2013 19:40
kosebose написа:
Управниците винаги произлизат от народа, включително и сегашните. Българския народ ще се оправи, когато се вгледа в себе си. Мразим да виждаме гредата в своите очи, а тресчиците в ближния можем. Нека не разделяме отново управляващите от народа, губи целия народ. Отговорен за сегашната ситуация е целия български народ, независимо дали протестира на улицата или си седи вкъщи.


Целта на споделено е друга, да ни покаже, че съдбата ни е тежка като народ и всичко, което се случва за да е по поносимо е в ръцете и на политиците ни. Защото те, независимо, че произлизат от народа, често забравят "Приказка на стълбата" на Христо Смирненски. /въпреки , че си я подаряват/. Разбирам, че сме отговорни всички заедно, никой не го отрича това. Проблемът е в така начертаната линия на прехода, която се превърна в перманентна криза. Дори периодът на първоначалното натрупване на капитала след Освобождението е по - малко години от нескончаемия преход? Това означава, че моделът е сбъркан. Не може 24 години едни и същи лица да са все политици. Нима там няма изчерпване. Ефективни ли са, полезни ли са дейностите им. Колкото до народа, той се води, направлява, използва ...Едно цяло сме - на два края. Балансът е властта!!
цитирай
24. planinitenabulgaria - Страхотен диспут се получи, истински!
22.11.2013 20:39
Дано част от енергията остане, за да бъде подобаващо отбелязана датата 27 ноември 1919 г. Поради сключените тогава несправедливи договори започна ВСВ, но тя бе яхната от световната мафия и вместо да реши проблемите на Европа, положи основите на разделението и разрухата на Европа, която вече достига и нас, утвърди ръководната роля на мафията в целия свят. Това, което става днес у нас е част от този разрушителен процес - мултиетнически държави, пазарна икономика, мошеническа демокрация, печатане на хартийки, култивиране на манипулируеми примати.
В постинга ми от 21.11. съм отправил покана за участие и на блогъри на лекцията на Кръг "СЛОВО" за позорния за нас Ньойски "договор" и последствията му за страната ни. За недопусканите до трибуната на Университета професори преподаватели, защото са независими, Кръг "СЛОВО" е едно от местата им за изява.
цитирай
25. alexs - И тогава и сега е все едно и също!В...
22.11.2013 20:47
И тогава и сега е все едно и също!Всеки народ си заслужава управниците! Нали ние си ги избираме и си ги търпим .....е така ще е, когато има избори българите ходят за гъби, за риба е и тогава турци и купени цигани от чичковци с много пари ще ни определят съдбата!
Поздрави Тота!
цитирай
26. ivesa - България е имала и умни управници,но си е патила и си пати от...
22.11.2013 21:06
некадърни такива.Проблемът с безработицата не търпи отлагане.Нужни са много нови съвременни програми за разрешаването му.Поздрави!:)
цитирай
27. tota - И тогава и сега е все едно и също!В...
22.11.2013 21:09
alexs написа:
И тогава и сега е все едно и също!Всеки народ си заслужава управниците! Нали ние си ги избираме и си ги търпим .....е така ще е, когато има избори българите ходят за гъби, за риба е и тогава турци и купени цигани от чичковци с много пари ще ни определят съдбата!
Поздрави Тота!


Алекс, имаш основание да изборите. За съжаление споделеното от теб е факт неоспорим. Но народът ни вече е много уморен, останалите, другите не изтърпяха превратностите и се преселиха на друго място, трети - доловиха случващото си и тръгнаха хляб да търсят по чужди държави.
Нали това е целта, да бъде приспан, да му подхвърлят трохи и всичко да върви по начертаната посока. Но има видовден. Всичко се вижда на длан, народът е наясно, че беше изигран все в името на тази демокрация, която е илюзия. Какво от това, че можем да говорим всичко? Въпросът е какво се случва?
цитирай
28. tota - Дано част от енергията остане, за да ...
22.11.2013 21:15
planinitenabulgaria написа:
Дано част от енергията остане, за да бъде подобаващо отбелязана датата 27 ноември 1919 г. Поради сключените тогава несправедливи договори започна ВСВ, но тя бе яхната от световната мафия и вместо да реши проблемите на Европа, положи основите на разделението и разрухата на Европа, която вече достига и нас, утвърди ръководната роля на мафията в целия свят. Това, което става днес у нас е част от този разрушителен процес - мултиетнически държави, пазарна икономика, мошеническа демокрация, печатане на хартийки, култивиране на манипулируеми примати.
В постинга ми от 21.11. съм отправил покана за участие и на блогъри на лекцията на Кръг "СЛОВО" за позорния за нас Ньойски "договор" и последствията му за страната ни. За недопусканите до трибуната на Университета професори преподаватели, защото са независими, Кръг "СЛОВО" е едно от местата им за изява.


Благодаря, Коста! Мисля, че подобаващо ще бъде отбелязана датата 27 ноември 1919 г Време открито да се говори за случилата се и откъснатите от България земи, население и неговата съдба. Трябва да сме осведомени за нещата за да ги казваме на глас и поставяме там, където е необходимо. Бъдещето и в засилването на културния обмен помежду ни. И истината - цялата истина за Балканите и съдбата българска.

И още нещо, което трябва да прочетем и знаем:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/11/21/geopoliticheskite-interesi-kym-bylgariia.1209192
цитирай
29. tota - некадърни такива. Проблемът с б...
22.11.2013 21:25
ivesa написа:
некадърни такива.Проблемът с безработицата не търпи отлагане.Нужни са много нови съвременни програми за разрешаването му.Поздрави!:)


Патилата ни идват от това, че сме малка държава и други дърпат конците на нашите политици. Факт е, че сме имали и държавници. "Проблемът с безработицата не търпи отлагане. Нужни са много нови съвременни програми за разрешаването му." И не само - привличане на инвестиции под различни форми и възстановяване на производства, за които има суровини и пазари. Това изисква намеса от страна на държавата и с други средства.
цитирай
30. breeze - Бях изгубил вече надежда...
22.11.2013 21:53
Но тук тя започва отново да наднича.
Поздрави!
цитирай
31. tota - Но тук тя започва отново да наднича. ...
22.11.2013 22:20
breeze написа:
Но тук тя започва отново да наднича.
Поздрави!

Брезе, самият факт, че сме имали такива българи ме дава основание да мисля, че има и други, чийто разум ще надделее. Ето какво пише Атанас Буров във в. „Мир" 16 октомври 1944 г. Мисли с актуално звучене, които могат да се приложат и днес. Стига да има воля за това.
"Да свием прочее временно партийните си знамена. Да избягваме дребнавите домогвания за партийно надмощие. Да си подадем братска ръка, за да подкрепим делото на правителството за създаване на мощна, свободна, демократична България."


цитирай
32. injir - Икономика за народа се прави с умни и ...
23.11.2013 09:46
Икономика за народа се прави с умни и почтени хора. Налице са обаче хитри и непочтени. Даже се боя да кажа ,,хора,,...
цитирай
33. miaa - Хубав постинг, поздравления,Tota!
23.11.2013 10:58
За да има правова държава, със силна икономика и просперитет във всички аспекти на социалния и обществено- политическия живот, трябва да възпитаваме децата си да бъдат почтени, да носят силата и независимия дух на нашите предци, посветили живота си, за свободата на родината си, да имат морал..и самодисциплина.И нещо много важно.. Да инвестираме в тяхното образование и бъдеще. Само образованият и нравствен човек, може да изведе страната си от нищетата и разрухатаи да привлича с авторитет чужди инвеститори.Темата е интересна и много общирна... Но и много актуална.
цитирай
34. tota - Икономика за народа се прави с умни и ...
23.11.2013 14:23
injir написа:
Икономика за народа се прави с умни и почтени хора. Налице са обаче хитри и непочтени. Даже се боя да кажа ,,хора,,...


Можеш да продължиш, истината трябва да се изговаря на глас. Стига демагогия, стига популизъм. Време е да поискаме от всички тях да работят за България!! И да не забравят думите на Аристотел: "щом си дръзнал да кажеш, че си над другите, то знай, че си им слуга!" Да служат на народ и Родина, не само за своя джоб.
цитирай
35. tota - За да има правова държава, със силна ...
23.11.2013 14:27
miaa написа:
За да има правова държава, със силна икономика и просперитет във всички аспекти на социалния и обществено- политическия живот, трябва да възпитаваме децата си да бъдат почтени, да носят силата и независимия дух на нашите предци, посветили живота си, за свободата на родината си, да имат морал..и самодисциплина.И нещо много важно.. Да инвестираме в тяхното образование и бъдеще. Само образованият и нравствен човек, може да изведе страната си от нищетата и разрухатаи да привлича с авторитет чужди инвеститори.Темата е интересна и много общирна... Но и много актуална.


Миа, бъдещето е в идващите след нас - децата. За това от значение е възпитанието и образованието им. Нека онези там горе добре да мислят и премислят, когато налагат промени в учебните планове и програми. Гъвкавост и адаптивност, но и съобразяване със своеобразието ни, народопсихологията ни.
цитирай
36. flymore - Силен акцент, напомняйки за велик българин!
23.11.2013 19:47
tota написа:


Миа, бъдещето е в идващите след нас - децата. За това от значение е възпитанието и образованието им. Нека онези там горе добре да мислят и премислят, когато налагат промени в учебните планове и програми. Гъвкавост и адаптивност, но и съобразяване със своеобразието ни, народопсихологията ни.

Авторите на учебни програми не мислят за децата, мила, Ати! Споделям твоето виждане напълно. Преди доста години работех в образователната система, ала сегашната няма аналог...С болка го пиша...
Благодаря за поднесеното и усмихнати почивни дни пожелавам!
:)
цитирай
37. iliada - Има ли надежда?
26.11.2013 10:30
Промяната трябва да започне от всеки от нас за да заживеем нормално,но рядко се мисли в тази посока за съжаление,Ати!Семейството го няма , държавата,образователната ни система........
цитирай
38. allvin - Думи,актуални и днес!!!
26.11.2013 18:23
Партиите наистина трябва да се премахнат. А който си обича повече Европа от България,ей го къде е пътят на запад-да си ходи в Брюксел! Същото е и с ислямистите - айде в Анадола!!! Възстановяване на армията,усилване многократно помощите за земеделието и помощите за майки с деца(само с бг. имена,християнска религия и говорещи добре български език),нова Конституция,нов изборен закон,национализация на златотодобива,рудодобива,земите,водите и горите - нали така,господа шибаняци,пардон-политици?! Ако не ги направите тези неща,има едно последно средство-куршумът!!!
цитирай
39. tota - Промяната трябва да започне от в...
26.11.2013 20:58
iliada написа:
Промяната трябва да започне от всеки от нас за да заживеем нормално,но рядко се мисли в тази посока за съжаление,Ати!Семейството го няма , държавата,образователната ни система........



Иля, правилно си доловила нещата. От всеки един трябва да зависи животът ни заедно в едно общество. За съжаление целите са други. За това се руши семейството - стълба на едно общество, от там ерозира и държавата, на която не и трябват образовани хора. Много по - лесно се поддават на манипулиране необразовани хора.
цитирай
40. tota - Партиите наистина трябва да се п...
26.11.2013 20:59
allvin написа:
Партиите наистина трябва да се премахнат. А който си обича повече Европа от България,ей го къде е пътят на запад-да си ходи в Брюксел! Същото е и с ислямистите - айде в Анадола!!! Възстановяване на армията,усилване многократно помощите за земеделието и помощите за майки с деца(само с бг. имена,християнска религия и говорещи добре български език),нова Конституция,нов изборен закон,национализация на златотодобива,рудодобива,земите,водите и горите - нали така,господа шибаняци,пардон-политици?! Ако не ги направите тези неща,има едно последно средство-куршумът!!!


Алвин, вярно си интерпретирал състоянието на държавата ни. Въпросът е ще има ли воля някой да изтегли каруцата от блатото?
цитирай
41. tota - речника, за да изкажа възхищението ...
26.11.2013 23:09
aip55 написа:
речника, за да изкажа възхищението от постинга ти Тоте. Истинска и безкомпромисна патриотка си. Достатъчно хубави коментари има по горе и няма какво повече да допълня, само ще кажа НА БОРБА ЗА ДА ИЗТЕГЛИМ БЪЛГАРЯ ОТ БЛАТОТО. КРЪВ Е НУЖНА И ТО РЕКИ ОТ КРЪВ БЕЗ КОМПРОМИС И СЪЖАЛЕНИЕ!


"НА БОРБА ЗА ДА ИЗТЕГЛИМ БЪЛГАРЯ ОТ БЛАТОТО." Това изисква много работа с хората, да са наясно накъде вървим и каква е цената, която заплащаме.
"КРЪВ Е НУЖНА И ТО РЕКИ ОТ КРЪВ БЕЗ КОМПРОМИС И СЪЖАЛЕНИЕ!" - От това настръхнах. Нима ще допуснем нова пропаст помежду ни, пропаст, която с години няма да се преодолее. Моят баща казваше, че и най - лошият мир е за предпочитане пред гражданския сблъсък и анархията. Тук в блог бг. има публикации как можем да излезем от ситуацията. Съгласна съм, че е дошло време за радикални промени.

http://dedenze.blog.bg/politika/2013/11/24/iskame-li-bydeshte-za-bylgariia-chast1.1210145

http://dedenze.blog.bg/politika/2013/11/25/iskame-li-bydeshte-za-bylgariia-chast-2.1210708

http://dedenze.blog.bg/politika/2013/11/26/iskame-li-bydeshte-za-bylgariia-chast3.1211136

Могат да се търсят различни пътища. Вече има виждане, не само тук в публикации. Работят и българи извън страната ни. Въпросът е да бъде чут гласът на милеещите за България и за българската народност.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12225150
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70792
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930