Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2015 07:15 - Поздрав от Корсика Александър Кондоферски
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8389 Коментари: 13 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Поз­­д­­­рав от Кор­­­си­­ка

Пос­­­ве­­ща­­ва се на ми­­нис­­­тъ­­ра на кул­­­ту­­ра­­та на Бъл­­­га­­рия

На 12 сеп­­­тем­­в­­­ри ня­­къ­­де в ста­­ра­­та част на Ни­­ца – ве­­ли­­ко­­ле­­пен град, сре­­ща­­ме бъл­­­гар­­­че­­та – мом­­­че и мо­­ми­­че на 25-го­­диш­­­на въз­­­раст, ко­­и­­то из­­­кар­­­ват прех­­­ра­­на­­та си ка­­то улич­­­ни фо­­тог­­­ра­­фи. Дър­­­жей­­ки под на­­ем ста­­ич­­­ка от че­­ти­­ри кв. м на цен­­т­­­рал­­­на тър­­­гов­­с­­­ка ули­­ца, ра­­бо­­тят от тъм­­­но до тъм­­­но и се спра­­вят ус­­­пеш­­­но с раз­­­нос­­­ки­­те. В сре­­да­­та на ста­­ич­­­ка­­та има ви­­со­­ко стол­­­че, ня­­кол­­­ко ви­­да шап­­­ки за неж­­­ния пол, ог­­­ле­­да­­ло, шкаф­­­че (в ко­­е­­то дър­­­жат сво­­и­­те ка­­ме­­ри), мал­­­ко хла­­дил­­­ни­­че. На до­­бър френ­­с­­­ки, с ка­­ме­­ра на гър­­­ди, ка­­нят зя­­па­­чи и лю­­би­­те­­ли на сним­­­ки, ко­­и­­то пра­­вят с от­­­лич­­­но ка­­чес­­т­­­во и за се­­кун­­­ди. Пред ал­­­тер­­­на­­ти­­ва­­та да сто­­ят в ро­­ди­­на­­та без­­­ра­­бот­­­ни и да очак­­­ват ми­­лост от без­ск­ру­­пул­­­ни чи­­нов­­­ни­­ци, оку­­пи­­ра­­ли клю­­чо­­ви­­те мес­­­та в жи­­во­­та, те из­­­би­­рат трън­­­ли­­вия емиг­­­ран­­т­­с­­­ки път. До­­се­­га – не без ус­­­пех.

Раз­­­пи­­та­­ха ни на­­къ­­де сме тръг­­­на­­ли, за­­ед­­­но се пос­­­мях­­­ме, нап­­­ра­­ви­­ха ни без­­п­­­лат­­­ни сним­­­ки и ни по­­же­­ла­­ха при­­ят­­­но пре­­кар­­­ва­­не на ос­­т­­­ров Кор­­­си­­ка. Раз­­б­­­рах­­­ме от тях, че ня­­кол­­­ко хи­­ля­­ди мла­­ди бъл­­­га­­ри ра­­бо­­тят по за­­ве­­де­­ния и хо­­те­­ли на Ла­­зур­­­ния бряг. Дос­­­та на брой са и бъл­­­гар­­с­­­ки­­те сту­­ден­­­ти, ко­­и­­то ид­­­ват да след­­­ват в уни­­вер­­­си­­те­­ти­­те, за­­вър­­ш­­­ват и кой­­то ре­­ши да ос­­­та­­не тук (95 %), без­­п­­­роб­­­лем­­­но по­­лу­­ча­­ва ра­­бо­­та. Та­­ка раз­­­ви­­ти­­те ев­­­ро­­пейс­­­ки ин­­­дус­­т­­­ри­­ал­­­ни дър­­­жа­­ви си на­­ба­­вят мла­­ди и мо­­ти­­ви­­ра­­ни да­­нъ­­коп­­­лат­­­ци, ко­­и­­то вкар­­­ват ог­­­ром­­­ни су­­ми в здрав­­­ни­­те и пен­­­си­­он­­­ни­­те ка­­си. Там, къ­­де­­то прис­­­ти­­гат мла­­ди­­те, има раз­­­ви­­тие и нап­­­ре­­дък, пос­­­то­­ян­­­но и ста­­бил­­­но уве­­ли­­че­­ние на це­­ни­­те на нед­­­ви­­жи­­ми имо­­ти и бан­­­ко­­ви ди­­ви­­ден­­­ти.

За ро­­ди­­те­­ли­­те ос­­­та­­ва фи­­нан­­­со­­ва­­та под­­к­­­ре­­па от стра­­на на мла­­ди­­те емиг­­­ран­­­ти и на­­ив­­­но­­то заб­­­луж­­­де­­ние, че де­­ца­­та им ще се вър­­­нат един ден об­­­рат­­­но в ро­­ди­­на­­та. Ува­­жа­­е­­ми пат­­­ри­­о­­ти, не­­дей­­те да уп­­­рек­­­ва­­те емиг­­­ран­­­ти­­те, че са на­­пус­­­на­­ли дом и ро­­ди­­на, Хайн­­­рих Хай­­не е из­­­ре­­къл ня­­ко­­га вер­­­ни сло­­ва: “Мо­­я­­та ро­­ди­­на  е там, къ­­де­­то ми е най-доб­­­ре!” Два ми­­ли­­о­­на ве­­че на­­пус­­­на­­ха, два ми­­ли­­о­­на стя­­гат ку­­фа­­ри за стра­­ни, къ­­де­­то мет­­­ро, ма­­гис­­т­­­ра­­ли и ин­­ф­­­рас­­т­­­рук­­­ту­­ра фун­­к­­­ци­­о­­ни­­рат ус­­­пеш­­­но от 100 го­­ди­­ни.

* * *

Са­­мо ден по-къс­­­но на фе­­ри­­бо­­та Ни­­ца – Кал­­­ви (Се­­ве­­ро­­за­­пад­­­на Кор­­­си­­ка) чу­­ва­­ме от­­­но­­во бъл­­­гар­­с­­­ка реч. При­­каз­­­ват си ти­­хо два­­ма мла­­ди мъ­­же (око­­ло че­­ти­­ри­­де­­сет­­­те) с уни­­фор­­­ми на фир­­­ма­­та-пре­­воз­­­вач. Из­­­ли­­зат от сво­­я­­та ано­­ним­­­ност и на­­ши­­ят раз­­­го­­вор се оказ­­­ва по­­ве­­че от при­­я­­тен. Оказ­­­ват се вар­­­нен­­­ци. Пър­­­ви­­ят от тях ра­­бо­­ти ве­­че 15-а го­­ди­­на на фе­­ри­­бо­­та на Сре­­ди­­зем­­­но мо­­ре. Се­­мейс­­т­­­ва­­та им жи­­ве­­ят във Вар­­­на, те из­­п­­­ра­­щат па­­ри и на все­­ки три-че­­ти­­ри ме­­се­­ца, ко­­га­­то по­­лу­­чат от­­­пуск, ги по­­се­­ща­­ват. Спон­­­тан­­­но ни да­­ват ключ от ед­­­на ка­­би­­на на де­­ве­­та­­та па­­лу­­ба, къ­­де­­то има че­­ти­­ри лег­­­ла, ба­­ня, то­­а­­лет­­­на и всич­­­ки удоб­­с­­т­­­ва. От­­­каз­­­ват ка­­те­­го­­рич­­­но да при­­е­­мат па­­ри за бу­­тил­­­ка уис­­­ки – да се по­­чер­­­пят за на­­ше здра­­ве. И два­­ма­­та при­­каз­­­ват ве­­че доб­­­ре ита­­ли­­ан­­с­­­ки и френ­­с­­­ки, спра­­вят се и на ан­­г­­­лийс­­­ки. По­­лиг­­­ло­­ти не са, но са ин­­­те­­рес­­­ни за фир­­­ма­­та със сво­­е­­то тру­­до­­лю­­бие, дис­­­цип­­­ли­­на и с пре­­во­­да­­чес­­­ки­­те ус­­­лу­­ги при ред­­­ки­­те по­­се­­ти­­те­­ли от сла­­вя­­но­­е­­зич­­­ни дър­­­жа­­ви.

Ос­­­та­­вя­­ме клю­­ча в ка­­би­­на­­та за­­ед­­­но с куп­­­чи­­на бъл­­­гар­­с­­­ки вес­­т­­­ни­­ци. Бла­­го­­да­­ря още вед­­­нъж мис­­­ле­­но на на­­ши­­те съ­­на­­род­­­ни­­ци за жес­­­та и им по­­же­­ла­­вам здра­­ве, ус­­­пех и се­­мей­­но щас­­­тие. По­­же­­ла­­вам им съ­­що та­­ка да ста­­нат на­­яс­­­но с пла­­но­­ве­­те за бъ­­де­­ще­­то и да ги осъ­­щес­­т­­­вят.

След шест ча­­са пъ­­ту­­ва­­не през мас­­­ти­­ле­­ни­­те во­­ди с бе­­ли гре­­бе­­ни спи­­ра­­ме в ста­­рин­­­ния Кал­­­ви. Ста­­ра­­та част на гра­­да е пос­­т­­­ро­­е­­на вър­­­ху гра­­мад­­­на бя­­ла гра­­нит­­­на ска­­ла, на 100-200 м ви­­со­­чи­­на над мо­­ре­­то. Мно­­го лес­­­но на­­ми­­ра­­ме ва­­кан­­­ци­­он­­­но­­то се­­ли­­ще – с две звез­­­ди, но с всич­­­ки удоб­­с­­т­­­ва. От­­­да­­ле­­че­­но е на 15 км от Кал­­­ви в по­­со­­ка Бас­­­тия, сто­­ли­­ца­­та. Из­­­не­­на­­да­­та е го­­ля­­ма, ко­­га­­то раз­­­би­­ра­­ме от при­­я­­те­­ли­­те, с ко­­и­­то сме за­­ед­­­но на та­­зи ва­­кан­­­ция, че на 14 сеп­­­тем­­в­­­ри от 21,30 ч. квар­­­тет “Ева” от Бъл­­­га­­рия е по­­ка­­нен да из­­­не­­се кон­­­церт във ве­­ков­­­на­­та ка­­то­­ли­­чес­­­ка ка­­тед­­­ра­­ла в ста­­рия град.

Умо­­ра­­та от пъ­­ту­­ва­­не­­то е по­­но­­си­­ма, до­­ри нап­­­ра­­во при­­ят­­­на. Вдиг­­­нах­­­ме та­­зи ве­­чер наз­­д­­­ра­­ви­­ца за здра­­ве­­то на май­­ки­­те ни, за нас, за при­­я­­те­­ли. Ед­­­на­­та от тях се от­­­на­­ся са­­мо за мен. Бе­­ше пе­­тък, 13 сеп­­­тем­­в­­­ри 1974 г., ко­­га­­то за­­поч­­­нах ра­­бо­­та ка­­то про­­ек­­­тант VІ ка­­те­­го­­рия в КИПП “За­­вод­­п­­­ро­­ект” в Со­­фия, на ул. “Гур­­­ко” № 12. От то­­га­­ва из­­­те­­ко­­ха 38 го­­ди­­ни неп­­­ре­­къс­­­на­­та ра­­бо­­та. В Бъл­­­га­­рия пре­­ми­­нах през всич­­­ки сте­­пе­­ни – бях гру­­пов ръ­­ко­­во­­ди­­тел, гла­­вен про­­ек­­­тант, стиг­­­нах до ди­­рек­­­тор на про­­ек­­­тан­­т­­с­­­ка ор­­­га­­ни­­за­­ция, как­­­то си бях без­­­пар­­­ти­­ен. От 22 го­­ди­­ни съм про­­ек­­­тант в Гер­­­ма­­ния и имах къс­­­мет да ра­­бо­­тя при дру­­ги кри­­те­­рии, нор­­­ми и въз­­­наг­­­раж­­­де­­ния. Мо­­я­­та ра­­бо­­та ка­­то про­­ек­­­тант ми до­­не­­се ра­­дост, вя­­ра в си­­ли­­те ми и не на пос­­­лед­­­но мяс­­­то фи­­нан­­­со­­ва ста­­бил­­­ност. По­­же­­ла­­вам си, ако е ре­­къл Гос­­­под, да про­­ек­­­ти­­рам още 22 го­­ди­­ни по­­не, да­­но то­­ва поз­­­во­­ли и здра­­ве­­то ми...

* * *

Град Кал­­­ви и гр. Аячо от Кор­­­си­­ка са да­­ли на све­­та две лич­­­нос­­­ти, ко­­и­­то за доб­­­ро или за зло про­­ме­­нят хо­­да на чо­­веш­­­ка­­та ис­­­то­­рия вър­­­ху три кон­­­ти­­нен­­­та: Ев­­­ро­­па и две­­те Аме­­ри­­ки.

В Аячо е ро­­ден На­­по­­ле­­он Бо­­на­­парт–Им­­­пе­­ра­­то­­ра. Най-из­­­вес­­т­­­ни­­ят меж­­­ду всич­­­ки фран­­­цу­­зи за всич­­­ки вре­­ме­­на. В Кал­­­ви е ро­­ден Хрис­­­то­­фор Ко­­лумб, ба­­ща на Ве­­ли­­ки­­те ге­­ог­­­раф­­с­­­ки от­­к­­­ри­­тия, най-из­­­вес­­т­­­ни­­ят от всич­­­ки ис­­­пан­­­ци.

В осем­­­ве­­ков­­­ния ка­­то­­ли­­чес­­­ки храм та­­зи ве­­чер, вър­­­ху гър­­­ба на мо­­гъ­­ща гра­­нит­­­на ска­­ла, се на­­ми­­ра­­ме на 200 км от род­­­на­­та къ­­ща на На­­по­­ле­­он и са­­мо на 20 м от род­­­на­­та къ­­ща на Ко­­лумб. До­­ма­­ки­­ни са гос­­­топ­­­ри­­ем­­­ни­­те кор­­­си­­кан­­­ци, про­­веж­­­да­­щи сво­­и­­те тра­­ди­­ци­­он­­­ни му­­зи­­кал­­­ни праз­­­нен­­с­­т­­­ва, та­­зи го­­ди­­на от 11 до 15 сеп­­­тем­­в­­­ри. Глав­­­ни ге­­рои та­­зи ве­­чер са че­­ти­­ри мла­­ди кра­­са­­ви­­ци от Бъл­­­га­­рия – квар­­­тет “Ева”. Мал­­­ко пре­­ди из­­­пъл­­­не­­ни­­е­­то се сре­­ща­­ме с тях, за­­поз­­­на­­ва­­ме се, раз­­­ме­­ня­­ме си ше­­ги и доб­­­ро нас­­т­­­ро­­е­­ние. Спон­­­тан­­­но ни по­­да­­ря­­ват вход­­­ни би­­ле­­ти за тях­­­но­­то пред­­с­­­тав­­­ле­­ние, ко­­е­­то ни трог­­­ва. Не че ня­­ма­­ме па­­ри да си ги ку­­пим, 23 ев­­­ро стру­­ва би­­ле­­та. Мно­­го при­­ят­­­но е да по­­лу­­чи чо­­век свес­­­тен по­­да­­рък от не­­поз­­­нати, как­­­ви­­то за нас са те­­зи мо­­ми­­че­­та.

Про­­чи­­там в бро­­шу­­ра­­та към кон­­­цер­­­та име­­на­­та на че­­ти­­ри­­те да­­ми: Гер­­­га­­на Ди­­мит­­­ро­­ва от Пле­­вен, Со­­фия Ко­­ва­­че­­ва от Плов­­­див, Еве­­ли­­на Хрис­­­то­­ва от Бла­­го­­ев­­г­­­рад и Да­­ни­­е­­ла Сто­­ич­­­ко­­ва от Со­­фия. Соп­­­ра­­но, ме­­цо­­соп­­­ра­­но, алт и кон­­т­­­ра­­алт. От 17 го­­ди­­ни из­­­на­­сят съв­­­мес­­т­­­ни кон­­­цер­­­ти нав­­­ся­­къ­­де по све­­та, а от „дъжд на вя­­тър” и в Ро­­ди­­на­­та си Бъл­­­га­­рия, къ­­де­­то ца­­ри лед­­­ни­­ко­­ви­­ят пе­­ри­­од на чал­­­га-кул­­­ту­­ра­­та. Ли­­ца­­та са мла­­ди, кра­­си­­ви и из­­­ра­­зи­­тел­­­ни.

Тук ве­­че са би­­ли пев­­­ци от Ту­­нис, Еги­­пет, Ли­­ван, Ар­­­жен­­­ти­­на, Фран­­­ция и Ита­­лия. В хра­­ма сме над 250 чо­­ве­­ка – кор­­­си­­кан­­­ци и гос­­­ти на Кор­­­си­­ка. След ед­­­но­­ча­­со­­во тър­­­пе­­ли­­во ча­­ка­­не гръм­­­ват ап­­­ло­­дис­­­мен­­­ти­­те, точ­­­но в 21.35 ча­­са. На сце­­на­­та се явя­­ва гор­­­дост­­­та на Кор­­­си­­ка – А Filetta за­­ед­­­но с шес­­­ти­­ма дру­­ги из­­­вес­­т­­­ни пев­­­ци. То­­ва е съз­­­вез­­­дие от всес­­т­­­ран­­­но на­­да­­ре­­ни му­­зи­­кан­­­ти – ком­­­по­­зи­­то­­ри и пев­­­ци, ко­­и­­то от го­­ди­­ни ра­­бо­­тят съв­­­мес­­т­­­но в чуд­­­на хар­­­мо­­ния. Те из­­­пъл­­­ня­­ват че­­ти­­ри на брой строй­­ни и мис­­­те­­ри­­оз­­­ни ме­­ло­­дии, въз­­­тор­­­же­­но ап­­­ло­­ди­­ра­­ни. Filetta съ­­об­­­ща­­ва, че те са­­ми­­те са фе­­но­­ве на квар­­­тет “Ева” и все­­ки път с удо­­вол­­с­­т­­­вие слу­­шат тях­­­но­­то из­­­пъл­­­не­­ние.

Град Кал­­­ви, Кор­­­си­­ка, ка­­тед­­­ра­­ла­­та, топ­­­ла и лун­­­на нощ, два дни пре­­ди пъл­­­но­­лу­­ние. Об­­­ле­­че­­ни в на­­ци­­о­­нал­­­ни но­­сии от че­­ти­­ри кра­­и­­ща на Бъл­­­га­­рия, се по­­я­­вя­­ват на­­ши­­те че­­ти­­ри гра­­ции. На до­­бър френ­­с­­­ки Со­­фия поз­­д­­­ра­­вя­­ва пуб­­­ли­­ка­­та. Пър­­­ва за­­поч­­­ва соп­­­ра­­но­­то и как­­­то преп­­­ли­­та во­­ди бу­­ен пла­­нин­­с­­­ки по­­ток, се включ­­­ват пос­­­те­­пен­­­но ед­­­на след дру­­га и ос­­­та­­на­­ли­­те. Пуб­­­ли­­ка­­та, за­­та­­и­­ла дъх,  бук­­­вал­­­но ги из­­­пи­­ва със се­­ти­­ва. Тек­­с­­­то­­ве­­те са бъл­­­гар­­с­­­ки, но из­­­пъл­­­не­­ни­­е­­то е та­­ка из­­­ра­­зи­­тел­­­но, мно­­го­­то­­нал­­­ност­­­та – та­­ка крас­­­но­­ре­­чи­­ва, че все­­ки слу­­ша­­тел от­­к­­­ри­­ва дъл­­­бок сми­­съл по сво­­е­­му. След­­­ват дъл­­­ги и къ­­си ме­­ло­­дии, бър­­­зи и бав­­­ни, тъж­­­ни и ве­­се­­ли, с аб­­­сур­­д­­­на или ло­­гич­­­на то­­нал­­­ност. Со­­фия е в със­­­то­­я­­ние да на­­ка­­ра пуб­­­ли­­ка­­та да се раз­­с­­­мее не­­у­­дър­­­жи­­мо, Ге­­ри в ли­­це­­то е ан­­­гел и има ан­­­гел­­с­­­ки глас. С ле­­ко­­та се раз­­­хож­­­да 3-4 га­­ми на­­го­­ре и все­­ки усе­­ща, че тя има още ре­­зер­­­ви. Ева е фо­­кус в то­­зи квар­­­тет, при­­те­­жа­­вай­­ки глас и не­­пов­­­то­­ри­­мо из­­­лъч­­­ва­­не. Да­­ни, кла­­си­­чес­­­ки кон­­т­­­ра­­алт, е кра­­ли­­ца­­та на пе­­ви­­ци­­те и пе­­ви­­ца­­та на кра­­ли­­ци­­те. В ре­­пер­­­то­­а­­ра се сре­­щат мо­­ти­­ви от ти­­пич­­­но­­то за пес­­­ни­­те ни над­­­пя­­ва­­не, му­­зи­­кал­­­но­­то “бър­­­зо­­ре­­чие и бръ­­що­­ле­­ве­­не” са под­­б­­­ра­­ни не­­нат­­­рап­­­чи­­во и ори­­ги­­нал­­­но.

Не съм спе­­ци­­а­­лист, же­­на ми и прид­­­ру­­жа­­ва­­щи­­те ни при­­я­­те­­ли – съ­­що, но въз­­п­­­ри­­е­­ма­­ме всич­­­ки­­те из­­­пъл­­­не­­ния с бла­­го­­дар­­­ност, въз­­­торг и рес­­­пект. Кра­­деш­­­ком наб­­­лю­­да­­вам въз­­­дейс­­т­­­ви­­е­­то на бъл­­­гар­­с­­­ка­­та кла­­си­­чес­­­ка на­­род­­­на му­­зи­­ка вър­­­ху оду­­хот­­­во­­ре­­ни­­те лица на поз­­­на­­ва­­чите на му­­зи­­ка, се­­дя­­щи око­­ло нас. Въз­­­хи­­ще­­ние и рес­­­пект се че­­те вър­­­ху вся­­ко ли­­це – мла­­до и ста­­ро!

Из­­к­­­лю­­че­­ние пра­­вят две мла­­ди гер­­­ман­­с­­­ки двой­­ки, ти­­пич­­­ни пред­­с­­­та­­ви­­те­­ли на мла­­до­­то по­­ко­­ле­­ние, ко­­е­­то пре­­кар­­­ва ця­­ло­­то си сво­­бод­­­но вре­­ме пред умо-ме­­лач­­­ка­­та на ком­­­пют­­­ри­­те. Точ­­­но по сре­­да­­та на то­­зи гран­­­ди­­о­­зен спек­­­та­­къл, в мо­­мен­­­та на из­­­пъл­­­не­­ние на гай­­да от Ми­­лен Ива­­нов – бо­­гат­­с­­т­­­во­­то на квар­­­те­­та, две­­те двой­­ки се из­­­низ­­­ват ти­­хо­­мъл­­­ком при­­ве­­де­­ни, за да не пре­­чат на дру­­ги­­те. Про­­със­­к­­­вам по те­­хен ад­­­рес на нем­­с­­­ки ед­­­на бъл­­­гар­­с­­­ка по­­го­­вор­­­ка, ко­­я­­то мно­­го доб­­­ре съ­­от­­­вет­­с­­т­­­ва на дейс­­т­­­ви­­я­­та им: “Как­­­во раз­­­би­­ра свин­­­кя от кла­­ден­­­чо­­ва во­­да!?...”

До­­ка­­то тра­­ят из­­­вив­­­ки­­те на ка­­ба гай­­да­­та, мо­­ми­­че­­та­­та по­­чи­­ват за пет ми­­ну­­ти – да пий­­нат во­­дич­­­ка, да се раз­­­тъп­­­чат, да се про­­каш­­­лят. Не­­у­­сет­­­но за­­поч­­­ва вто­­ра­­та част на спек­­­та­­къ­­ла – из­­­точ­­­ноп­­­ра­­вос­­­лав­­­на цър­­­ков­­­на му­­зи­­ка. Слож­­­ни­­те не­­рав­­­но­­дел­­­ни так­­­то­­ве се про­­ме­­нят с так­­­то­­ве на кла­­си­­чес­­­ка му­­зи­­ка. Ми­­лен се на­­реж­­­да пе­­ти на­­ред на сце­­на­­та и към це­­лия спек­­­тър от жен­­с­­­ки то­­нал­­­нос­­­ти се включ­­­ва и мъж­­­ки глас – кра­­сив бас-ба­­ри­­тон.

Акус­­­ти­­ка­­та в ста­­рия храм е уни­­кал­­­на, гла­­со­­ве­­те шко­­лу­­ва­­но се нас­­­лаг­­­ват с точ­­­ност, си­­ла и чис­­­то­­та. Незрящ слу­­ша­­тел би си по­­мис­­­лил, че пе­­ят по­­не два­­де­­сет ду­­ши.

Те­­че 90-ата ми­­ну­­та, а от­­­но­­во хук­­­ват пла­­нин­­с­­­ки­­те во­­до­­па­­ди от ру­­чи­­ло­­то на Ми­­лен. За­­поч­­­ва тре­­та­­та част от прог­­­ра­­ма­­та, ко­­я­­то из­­­ця­­ло об­­с­­­луж­­­ва не­­ис­­­то­­ва­­та мол­­­ба на пуб­­­ли­­ка­­та – “Бис!”. Из­­­ли­­зат пет пъ­­ти на „Бис” – до по­­лу­­нощ, пок­­­ло­­ни, лъ­­че­­зар­­­ни ус­­­мив­­­ки, ръ­­коп­­­ляс­­­ка­­не, свир­­­ка­­не, сил­­­но тро­­па­­не с кра­­ка... Сбо­­гом, кра­­са­­ви­­ци! Бла­­го­­да­­рим ви, че раз­­­на­­ся­­те му­­зи­­кал­­­на­­та сла­­ва на Бъл­­­га­­рия...

 Александър Кондоферски

image

Книгата може да  заявите на адреса на издателството:

Вестник "Приятел" - Самоков - 0722/66-730

www.vestnikpriatel.com

Надка Вардарова - 0899 789 002, 0885 115 307, 0878 270 223
Тодор Попов - 0896 400 164
Делян Василев - 0887 39 55 39

 image

 

 

 













Гласувай:
18



1. tota - Моят поздрав към всички Вас, които поспирате тук на страничката ми!
07.05.2015 07:40
Квартет "Ева" и зора е зазорила, и други народни песни от различни краища на България. Дали има сърце, което да не трепне от това изпълнение?
Спорна и успешна седмица Ви пожелавам!
https://www.youtube.com/watch?v=tDXM2o9vhxA
цитирай
2. iliada - Хубава седмица и на теб, Ати !Бла...
07.05.2015 08:04
Хубава седмица и на теб ,Ати !Благодаря !
цитирай
3. sande - Нашето богатство се разпилява по света за голямо съжаление! Един красноречив пример!
07.05.2015 08:15
"Про­­чи­­там в бро­­шу­­ра­­та към кон­­­цер­­­та име­­на­­та на че­­ти­­ри­­те да­­ми: Гер­­­га­­на Ди­­мит­­­ро­­ва от Пле­­вен, Со­­фия Ко­­ва­­че­­ва от Плов­­­див, Еве­­ли­­на Хрис­­­то­­ва от Бла­­го­­ев­­г­­­рад и Да­­ни­­е­­ла Сто­­ич­­­ко­­ва от Со­­фия. Соп­­­ра­­но, ме­­цо­­соп­­­ра­­но, алт и кон­­т­­­ра­­алт. От 17 го­­ди­­ни из­­­на­­сят съв­­­мес­­т­­­ни кон­­­цер­­­ти нав­­­ся­­къ­­де по све­­та, а от „дъжд на вя­­тър” и в Ро­­ди­­на­­та си Бъл­­­га­­рия, къ­­де­­то ца­­ри лед­­­ни­­ко­­ви­­ят пе­­ри­­од на чал­­­га-кул­­­ту­­ра­­та. Ли­­ца­­та са мла­­ди, кра­­си­­ви и из­­­ра­­зи­­тел­­­ни."

***
Епизодът с българчетата - фотографи, концерта на квартет "Ева" в Калви, са само щрихи /но ярки!/, "запеленговани" по една щастлива случайност от нашия пътуващ кореспондент, за истината, че българските таланти в областта на културата оцеляват по света. Намират и заслуженото признание.
Само в родината си "нямат хляб" За сметка на това се вихри чалгата, скандалите следват един след друг, медиите са заети с криминални новини.
цитирай
4. tota - Хубава седмица и на теб, Ати !Бла...
07.05.2015 08:40
iliada написа:
Хубава седмица и на теб ,Ати !Благодаря !


Благодаря, Иля! Приятно ми е, че се надникна в страничката ми.
Хубав ден!
цитирай
5. tota - "Про­­чи­­там в бро­­шу­...
07.05.2015 08:57
sande написа:
"Про­­чи­­там в бро­­шу­­ра­­та към кон­­­цер­­­та име­­на­­та на че­­ти­­ри­­те да­­ми: Гер­­­га­­на Ди­­мит­­­ро­­ва от Пле­­вен, Со­­фия Ко­­ва­­че­­ва от Плов­­­див, Еве­­ли­­на Хрис­­­то­­ва от Бла­­го­­ев­­г­­­рад и Да­­ни­­е­­ла Сто­­ич­­­ко­­ва от Со­­фия. Соп­­­ра­­но, ме­­цо­­соп­­­ра­­но, алт и кон­­т­­­ра­­алт. От 17 го­­ди­­ни из­­­на­­сят съв­­­мес­­т­­­ни кон­­­цер­­­ти нав­­­ся­­къ­­де по све­­та, а от „дъжд на вя­­тър” и в Ро­­ди­­на­­та си Бъл­­­га­­рия, къ­­де­­то ца­­ри лед­­­ни­­ко­­ви­­ят пе­­ри­­од на чал­­­га-кул­­­ту­­ра­­та. Ли­­ца­­та са мла­­ди, кра­­си­­ви и из­­­ра­­зи­­тел­­­ни."
***
Епизодът с българчетата - фотографи, концерта на квартет "Ева" в Калви, са само щрихи /но ярки!/, "запеленговани" по една щастлива случайност от нашия пътуващ кореспондент, за истината, че българските таланти в областта на културата оцеляват по света. Намират и заслуженото признание.
Само в родината си "нямат хляб" За сметка на това се вихри чалгата, скандалите следват един след друг, медиите са заети с криминални новини.


Да, Санде, за голямо съжаление нашето богатство се разпилява по света. Много вярно доловено от споделеното в разказа. Защото богатството на една държава са нейните хора или казано по друг начин човешкият ресурс. Възниква въпросът, какво е една държава без човешкия ресурс? Отговорът идва веднага - територия. Доловила съм, че някой има интереси към територията ни, а населението винаги може да бъде подменено с друго. Питам се още, какво ще последва от това? То е много близко до ума... Докато другите държави говорят за качество на живота у нас текат процеси да пилеем най - голямото си богатство по света, защото не се осигуряват условия за това. Сведени сме на ниво оцеляване. Да благодарим на автора за поздрава от остров "Корсика"! Мечтаейки си, че все някога можем да се озовем на това прекрасно място, нека си напълним душата с прекрасните изпълнения на квартет"Ева" долетели днес до нас от толкова далече.
цитирай
6. katan - Разпиляха богатството на България!
07.05.2015 11:06
Разпиляха го без скрупули и без свян, разграбиха материалното богатство на България.
Хората са най-голямото богатство на една държава - разпиляха и него... по света ...
Предвид, че нямаме държава, а само "тази страна" нямаме и богатство ...
НО ... ще имаме ръст на раждаемостта, я вижте колко бежанци сме "приютили" и се надаме на тях да поправят демографията ни!
Нищо, че не са българи /те са прогонени/, нищо, че не са християни, може да са и фундаменталисти, но може да станем с тяхна помощ 7 милиона.
Хубав поздрав от Корсика и квартет"Ева", Ати!

Стана ми интересно от съвпаденията в градовете и местата, които съм написала преди няколко месеца, но не съм публикувала.
Моите писания не са с въз­­­торг и рес­­­пект, а нещо доста по-различно ...
Поздрави, Ати!
цитирай
7. tota - Стана ми интересно от съвпаденията ...
07.05.2015 13:25
Стана ми интересно от съвпаденията в градовете и местата, които съм написала преди няколко месеца, но не съм публикувала.
Моите писания не са с въз­­­торг и рес­­­пект, а нещо доста по-различно ...
Поздрави, Ати!
[/quote]
Кате, правилно си доловила и разказа, и споделеното в коментарите. За съжаления много между нас мислят по същия начин и с тревога следят процесите, които протичат в нашата държава. Казваш, нямаме държава, факт неоспорим след като има още един хамут върху врата на народа. И още в геополитически план идва ред на регионите, населени със смесено население за да се потъмни облика, да се унищожат нациите. Пусти американски модел. Няма нищо случайно, ако се върнем и прочетем статията за съединените европейски щати. Има интересно изследване Джоузеф Стиглиц за неравенството, което ще се задълбочава. "В „Цената на неравенството“ Джоузеф Стиглиц, един от най-знаменитите икономисти, разкрива влиянието на неравенството върху демокрацията и правната система на САЩ, като изследва как паричната и фискалната политика, както и глобализацията, водят до драстичен ръст на неравенството." При такива обстоятелства може са оцелее, ако има свързващо звено в общността за да има и взаимопомощ. И не само. Прав е бил и Димо Кьорчев, изричайки: „Какъв ще бъде мирът – не можем да знаем. Само знам, че от мира ме е страх , не от войната. Но едно знам сигурно. След тая война съществованието на малките държави ще бъде почти невъзможно...Не искам да кажа, че веднага няма да има малки държави, но само това: тяхното съществование ще бъде невъзможно...Те или ще се групират в големи единици, или ще бъдат погълнати от големите, или ще влачат едно привидно съществование. Клиенти. Сателити. Протежета.”
Какви прозрения? Колко точно са доловени световните процеси още преди Първата световна война. Професор Балабанов е допълнил: „Само тия малки държави ще могат по-дълго да противодействат на тая съдба, които се стремят, не да мерят мегдан с големите, а просто да се засилват вътрешно, да работят усилено за културното си и национално затвърдяване, да се обособят по-рязко, да си създадат як гръбнак, и яка броня.” А ние накъде вървим с това противопоставяне? Слепи ли са нашите политици, интелигенция? Питам се аз? И много други като мене – също.
Поздрави, Кате!
цитирай
8. injir - Хубаво!
07.05.2015 15:51
Хубаво!
цитирай
9. stela50 - Хубаво... много...
07.05.2015 18:35
и поздравът от Корсика, и изпълненията на Ева квартет.
Споделям с болка думите на Кати -
..."Разпиляха богатството на България"...
Поздрави !
цитирай
10. megg - " трънливия емигрантски път "
07.05.2015 19:35
Какво да каже човек - преплитат се и тъга от горчивината в реалността, и гордост от изпълненията, и заболява от истината. А за бъдещето - още повече...
Поздрави, Ати!
цитирай
11. tota - Хубаво! Благодаря, Мария, че ...
07.05.2015 20:55
injir написа:
Хубаво!


Благодаря, Мария, че се докосна до споделеното от автора в неговия"Поздрав от Корсика!"
Приятна вечер!
цитирай
12. tota - и поздравът от Корсика, и изпълн...
07.05.2015 21:11
stela50 написа:
и поздравът от Корсика, и изпълненията на Ева квартет.
Споделям с болка думите на Кати -
..."Разпиляха богатството на България"...
Поздрави !


Танечка, благодаря ти за коментара! Една среща на българи, на едно място от света, на какви размисли може да ни наведе? Те са доловени и разказани и от автора. Една тънка нишка преминава през него и наред с прекрасните изпълнения на квартет "Ева" до нас достигат думите: "Пред ал­­­тер­­­на­­ти­­ва­­та да сто­­ят в ро­­ди­­на­­та без­­­ра­­бот­­­ни и да очак­­­ват ми­­лост от без­ск­ру­­пул­­­ни чи­­нов­­­ни­­ци, оку­­пи­­ра­­ли клю­­чо­­ви­­те мес­­­та в жи­­во­­та, те из­­­би­­рат трън­­­ли­­вия емиг­­­ран­­т­­с­­­ки път. До­­се­­га – не без ус­­­пех.
........
“Мо­­я­­та ро­­ди­­на е там, къ­­де­­то ми е най-доб­­­ре!” Два ми­­ли­­о­­на ве­­че на­­пус­­­на­­ха, два ми­­ли­­о­­на стя­­гат ку­­фа­­ри за стра­­ни, къ­­де­­то мет­­­ро, ма­­гис­­т­­­ра­­ли и ин­­ф­­­рас­­т­­­рук­­­ту­­ра фун­­к­­­ци­­о­­ни­­рат ус­­­пеш­­­но от 100 го­­ди­­ни."
Дали можем да приемем безрезервно мисълта, че Родината е там, където ми е най - добре? Питам се и не бих се наела да дам еднозначен отговор. Затова в историята е познато и Преселението на народите, така също и миграционни процеси вътре във всяка държава и извън нея. Но такова разпиляване на богатството на България не се наемам да приема за нормално и да оправдая. Нека се замислят всички онези "хранени хора", заели различни постове в структурите на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна и направят необходимото да настъпят радикални промени за този измъчен български народ. Всичко е в техните ръце, стига да имат воля за това.
Хубава вечер!
цитирай
13. tota - Какво да каже човек - преплитат се и ...
07.05.2015 21:19
megg написа:
Какво да каже човек - преплитат се и тъга от горчивината в реалността, и гордост от изпълненията, и заболява от истината. А за бъдещето - още повече...А можеше, можеше другояче да се проведе този преход, не само трансформация на собствеността. Дали можеше? Малката държава, ако няма истински возачи е обречена...на жалко съществувание...
Поздрави, Ати!


Мег, каква ли е цената, която се плаща, ако се поеме трънливия път...? Нищо не може да се добави, само може да се извлече поука стига да има някой, който да се интересува от нея. Горчивина и гордост...боли и от двете... Бъдещето то е незнайно...Добро или лошо тези, които построиха няколко Българии, чийто труд не получи подобаващо признание, а беше ограбен може би няма да дочакат нито Видовден, нито светлото бъдеще на лъжедемокрацията. Какво да се прави? Да се осланяме на истината, че нещата в живота се редуват, в обществата също.
Поздрави, мила Мег!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147671
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031