Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2015 08:14 - Нека да си припомним за един изключителен българин!
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8274 Коментари: 11 Гласове:
18

Последна промяна: 29.06.2015 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Реквием за Ари – рицар на горното „фа”

Няколко читателски коментара в You Tube /”Ю Туб”/ привличат вниманието веднага. Няма да е погрешно, ако се запознаем с тях в превод:
Вилфред Шрам: „Един глас, от който винаги се разплаквам.”
Томов: „Един велик български певец и актьор, познат и тачен от милиони в Европа и същевременно неизвестен в България.”
Жан Паул: „Такъв глас се ражда на хиляда години само веднъж.”
Захарина Колев: „Ари е велик!!!”
Фен на класиката: „Респект и поклон пред този глас. Ари не е бил „дете на тъгата” и цял живот близък приятел на много горещи жени. Умира на 31 юли 1978 г. беден и напълно забравен в един панелен блок на София. Каква съдба…”
Даринка Ангелова: „Ари! Ари! Ари! Ех, години…”
Райнер Рапман: „Невероятно красив е „Гласът на „Комедиан Хармонистс”. Какво постига този мъж… И колко много е дал на европейската култура… Това не ми дава покой!”
Розина Беере: „Този човек с омагьосващ душите и сърцата глас на стари години е трябвало да скубе бурен при комунистите…”
Чехословак: „Всяка къща в България трябва да пази и притежава по един диск от този велик човек, музикант и артист. И ние много го харесваме в цяла Чехословакия. Българският народ трябва да му издигне паметник в центъра на София!”
Лукан Луканов: „А бе, хора, защо се разплаквам от песните на Ари? Честно ви казвам, не съм пил нищо!”

image

* * *

…Аспарух Лешников се ражда в Хасково на 28 юни 1897 г. – преди 117 години. Мечтата му е да стане офицер от царската армия, но маестро Георги Атанасов, откривайки прекрасния му глас, го насочва към музиката. През 1923 г. започва да учи пеене при проф. Иван Вульпе и две години по-късно заминава за Берлин, където става стипендиант на „Sternische Konservatorium”. От 180 кандидати само четирима /между които е и Аспарух Лешников/ успяват да се класират за отпуснатата стипендия.
През 1928 г. във „Fridrichstadtpalast”, ревю театър в Берлин, се сформира мъжки секстет. Лешников става водещ тенор на „Komedian Harmonists”, втори тенор е Ерих Колин, буфо тенор – Хари Фромерман, баритон – Роман Циковски, бас – Роберт Биберти, пианист и аранжьор на състава е Ервин Боотц. Пеят на немски, френски, английски, италиански и испански.
Изнасят безброй концерти в Германия, Франция, Белгия, Англия, Холандия, Швеция, Швейцария и Испания. Фурор предизвикват в Италия – страната люлка на музикалната култура на човечеството. В САЩ пеят пред 85 хиляди моряци от Атлантическия и Тихоокеанския флот. Сред слушателите се намира и президентът Рузвелт.
Само през 1933 г. „Хармонистите” дават 150 концерта. Приходите на всеки един от състава били между 40 и 60 хиляди райхсмарки годишно – гигантска сума за времето.
На върха на славата си групата се разпада след идването на Хитлер на власт. Тримата евреи – Ервин Колин, Хари Фромерман и Роман Циковски, заминават за САЩ, като последният от тях доживява до 97-годишна възраст. Лешников, Биберти и Боотц създават групата „Das Meister Seхtet” заедно с Херберт Имлау, Алфред Грюнерт и Фред Касен. Активната певческа, артистична и музикална дейност на „Майсторите” продължава с небивал успех.
И в новата група рицарят на горното „фа” Ари продължава да бъде номер едно.
През 1938 г. Erwin Bootz напуска състава поради неразбирателство с Биберти. Последният решава да детронира Лешников от първото място и доносничи пред Gestapo /Гестапо/ за критични изказвания на Ари относно режима на националсоциалистите.
Отнемат на Ари работното разрешение и той се завръща в София. Групата се разпада завинаги.
През 1939 г. Лешников се опитва да направи отново кариера в Германия като солист и през 1940 г. окончателно се завръща в родината си.
През 1941 г. той влага всичките си спестени пари в недвижим имот в София. Три години по-късно, при бомбардировките на англоамериканците, четириетажната му кооперация е разрушена до основи.
Ари философски преглъща и този удар на съдбата, без да подозира, че ако неговата собственост бе оцеляла при въздушните нападения, само няколко години по-късно щеше да бъде конфискувана от „другарите” по „Закона за едрата градска собственост”… Само бохем и аристократ като Лешников би могъл да преглътне подобна загуба.
В родината си прочутият европейски тенор и артист издава повече от 100 плочи.
Текст, музика и изпълнение от Аспарух Лешников представляват пълна хармония и божествено триединство. Нека да си припомним:
„Горчиво кафе”
„Песен за рибаря”
„Страстно обичам жените”
„О, соле мио!”
„Белокаменна чешма”
„Шепотът на вълните”
„За нашата раздяла”
„Зората пукна”
„Вечна тайна е любовта”
„Чудно хубав е животът”
„Не чакай ме”
„Росита”
„Танцувай, циганко”
„Поне тази нощ”
„Две сълзи”
„Тъгата на изоставения”
„Недей тъгува”
„Катюша”

х х х

В книгата на Данте Алигиери „Ад” – деветият кръг е отреден за предателите и доносниците. Доносник на ДС изиграва черна роля в живота на Аспарух Лешников. „Сигналът” е, че Ари е бил любимец на Хитлер, Йозеф Гьобелс и нацистката пропагандна машина. Ари все пак изважда луд късмет, защото в тези времена би могъл да завърши живота си като Сашо Сладура на „Слънчев бряг” край Ловеч или пък в Белене. Вече на преклонна възраст „Рицарят на горното „фа”, познат на триста милиона души от цял свят, става метач в Парка на свободата, а от време на време изпълнява по някоя песен в цирка. Умира в бедност, без да прави изключение от своите съотечественици, на 31 юли 1978 г. в мизерно панелно жилище в София. Ерих и Хари са вече покойници, но Роберт Биберти и всички останали от двата секстета приключват живота си в охолство като многократни милионери от преиздаваните мелодии. Без да помогнат на Ари. А дори и да бяха помогнали с финансови преводи, същите щяха да отидат другаде.
Нека да си припомним за един изключителен българин!
юни 2014 г.

Александър Кондоферски
Мюнхен

Авторът е ползвал данни от всички известни публикации от немскоезичното говоримо пространство, включително книги на Еберхард Фехнер, Екхард Вендт, Андреас Шмаудер.

http://vestnikpriatel.com от 29.06.2014

Един филм за неговия жизнен път. Заслужава да се види.
Аспарух Лешников - Светлина и въздишка (1997)
Музикален филм с участието на Георги Д. Христов, Мирчо Сливенски, Николай Кауфман, Пенка Касабова, Хампо Папазян, Сашка Лешникова, Евгени Диков, Александър Абаджиев
https://www.youtube.com/watch?v=mwdZbnG1FQU

 













Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Аспарух Лешников - една забравена легенда!
28.06.2015 08:59
Да се забрави този глас, този невероятен артист, тези неумиращи негови песни - това може да се случи само в Бълагария! Особено сега когато бъка от всякакви самонабедени певци и певици, от всякакаква кинкалерия ...

Поздравления за Александър Кондоферски и Ати, които ни върнаха към легендата Аспарух Лешников!
цитирай
2. litatru - :) Здравейте!
28.06.2015 09:01
Много ми хареса постингът Ви!
Поздрави - Литатру!
цитирай
3. faktifakti - поздравления за постинга
28.06.2015 10:53
поздрави
цитирай
4. donchevav - Какъв глас, какво богатство от ...
28.06.2015 10:59

Какъв глас, какво богатство от звуци и страсти – мекост и нежност, благородство, романтика, любовен порив и плам, и вяра!... Безсилна съм, отказвам се да търся думи, които да отразят чувствата и вълненията ми, когато слушам този глас! Благодаря на автора Александър Кондоферски, благодаря и на тебе, мила Ати, за тази среща с уникалния български глас на рицаря на горно „фа", незабравимия Аспарух Лешников! Поздрави!
цитирай
5. katan - Поздрави за спомена за един велик българин, Ати!
28.06.2015 13:17
За пореден път се почувствах странно!
Тази сутрин, след много години реших да си направя ... кафе.
Цял ден си тананикам на ум "Горчиво кафе".
Случайно ли е?!
Мисля, че не ... Имало повод - 118 години от рождението на Аспарух Лешников.
Поздрави и благодарност!
цитирай
6. megg - " Горчиво кафе"...
28.06.2015 14:42
Загорчава, когато четем за съдбата на талантливи хора, чийто път завършва в тъжна самотност. Но над горчилката остават възхищението от дарбата, таланта и успехите на един значим българин!
Поздрави за постинга, мила Ати, с благодарност към теб и Александър Кондоферски!
цитирай
7. makont - Не напразно сме страната на Орфей!
29.06.2015 00:29
Незабравим глас. Благодаря ти, Ати! Никога не е късно за спомени!
цитирай
8. tota - sande, litatru, faktifakti, donchevav, katan, megg, makont ,
29.06.2015 10:09
Благодаря Ви, че заедно с мен си припомнихме за този благ човек с незабравим глас...
Благодаря и на всички, които надникнаха в тази страничка!
Един филм за неговия жизнен път. Заслужава да се види.
Аспарух Лешников - Светлина и въздишка (1997)
Музикален филм с участието на Георги Д. Христов, Мирчо Сливенски, Николай Кауфман, Пенка Касабова, Хампо Папазян, Сашка Лешникова, Евгени Диков, Александър Абаджиев
https://www.youtube.com/watch?v=mwdZbnG1FQU

Хубав, светъл ден на всички!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави за постинга!
29.06.2015 13:10
Много точно е казано, великите Българи са познати и тачени по света, но непознати в България
В най- добрия случай трябва да получат първо признание навън Въпреки, че точно това признание е причина за непризнанието в България Сбъркана работа
Приятен ден!
цитирай
10. tota - Много точно е казано, великите Б...
29.06.2015 22:00
leonleonovpom2 написа:
Много точно е казано, великите Българи са познати и тачени по света, но непознати в България
В най- добрия случай трябва да получат първо признание навън Въпреки, че точно това признание е причина за непризнанието в България Сбъркана работа
Приятен ден!


Нима бих могла да кажа нещо. Днес като гледах филма за него, който добавих под разказа на Александър Кондоферски и поздравих коментиралите, ми се напълниха очите, когато видях изражението на лицето му, държейки в ръцете си наградата - закъснялото признание. Колко малко е потребно на човека?
Хубава вечер, leonleonovpom2 !
цитирай
11. shtaparov - Никога не съм таял и капчица съмн...
30.06.2015 19:14
Никога не съм таял и капчица съмнение- този знаменит певец в моите представи винаги е бил един изключителен и уникално рядък талант на родната градска песен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146854
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031