Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2016 14:34 - "Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха..." Елин Пелин
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4652 Коментари: 9 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Елин Пелин - разказвачът, който нарисува вечността!

"Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха..."

Днес се навършват 67 години без великият разказвач на нашето време Елин Пелин. 

Той е един от гениалните разказвачи и сатирици в българската литература – той е Елин Пелин. Димитър Иванов Стоянов, каквото е истинското му име, е роден в село Байлово и е най-малкото от единадесетте деца в семейството.Израства в среда, където образованието е на особена почит, той завършва началното си образование в родното си село. След това учи в София, Златица, Панагюрище и Сливен. Не завършва гимназия, но пък се увлича страстно в четене, основно опознава българската и руската литература. Започва да пише още като ученик, а през 1895 г. в сп. „Войнишка сбирка“ и сп. „Извор“ са издадени първите му творби.През 1897 г. под стихотворението „Тихи тъги“ за първи път се подписва като Елин Пелин. В младежките си години той се увлича повече от поезията. В зрялото си творчество се насочва към разказа и повестта, като продължава да пише детски и хумористични стихотворения. Титулуван е като един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература, създател на галерия ярки, незабравими образи, много от които са вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати.

Елин Пелин умира на 3 декември 1949 г. в София на 72-годишна възраст. Произведенията му са популярни и в чужбина, преведени са на повече от 40 езика. Най-популярните сред тях са повестите „Гераците“ и „Земя“, разказите „Напаст божия“, „Ветрената мелница“, „Андрешко“, „Кал“, сборникът с хуморески в стихове и проза „Пижо и Пендо“, сборникът с разкази „Под манастирската лоза“ и др. 

image

Прочетете част от неговите най-популярни цитати които далеч не обхващат целия кръгозор, който Елин Пелин открива пред нас. 

–  "Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха..."

– "Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите си."

– "Най-хубаво е да не казваш нищо излишно. Важното е да знаеш какво да кажеш, да имаш златна мярка."

–  "Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро."

-"Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."

-"Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта.”

-"То целият свят е болен, синко... Едни от това, други от онова... Няма здрав човек на света... Гледаш, тялото желязно, а душата - гнилa..."

-"Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце."

-"Възможностите съществуват, за да се възползваме от тях." / "Книгите са като хората - казваше той, - когато остареят, стават мъдри."

-"Писателят се ражда с прочетените книжки." / "Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен."

-"Настоещето винаги е било море от чувства, по което се клатушкат хорските души, несигурни в своя път. Техните сълзи, техните вопли, радости, стремления, измами и дъшевни тържества, техните мисли и опити падат като скъпоценни бисери в бездние на това море. И когато те се оттече в далечното минало, хората намират на дъното му утаени всичките попаднали съкровища и черпят мъдрост.

-"Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя."

-"Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! Потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога… Сега сърбайте каквото сте дробили! Думах ви да подновим параклиса под село - не искате! Теглете сега!"

https://www.edna.bg/izvestni/elin-pelin-razkazvachyt-kojto-narisuva-vechnostta-4646054






Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - "Ще се оправят работите. З...
03.12.2016 15:55
"Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце."
Това е любимият ми цитат от повестта "Гераците". И още: "Доброто и злото заедно вървят. Дойде едното, па дойде и другото" /р. "Задушница"/.

Обичам Елин Пелин - оня човеколюбив и виталистичен поглед, с който прониква до дъното на човешката нищета, за да открие там доброта, жизнелюбие, порив към справедливост- и да ни ги покаже с обичлива усмивка и пиперлив шопски хумор.
Скъпа Ати, чудесно е, че отразяваш годишнината от смъртта на големия български разказвач - един от тримата велики майстори на късия разказ в българската литература! С пожелание повече хора да прочетем този постинг - и да потърсим отново безсмъртните творби на този сладкодумец, певеца на българското село Елин Пелин.
Поздрави, Ати!
цитирай
2. sande - Любим цитат ...
03.12.2016 16:50
Това е приказка, разбираш ли – рече твърдо Благолажът и настави: – Защо ти е истината? Да взе-ма да ти разправям, да речем, за дрипавите гащи на дядо Тодор или за смачканата калимявка на дядо поп? Или да ти разправям за нас, голи-голтаци, дето сме тръгнали, с коси на рамо и с просеник в торбата, да бием път цяла седмица до Тракия на коситба? Всичко това, приятелю, е истина. Ама защо ти е тая пуста истина?
– Ами тия чудновати работи, дето ми ги разправяш, защо ми са? – отговори Лазо.
– Чудновати, но хубави! Слушаш, слушаш и се забравяш... И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова... да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.

***

Всички, които пишат трябва да знаят това ...
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
03.12.2016 18:29
"... Е, ама чакай, жено селяшка — властта се лесно не лъже! Пипа тя — здраво пипа! За вас камшик, руски камшик — така ще се оправите… Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се — ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата. Ах, защо нямам повечко власт! Ангели ще ви направя. " /Е. Пелин - "Андрешко"/
цитирай
4. natali60 - Прекрасен,
04.12.2016 09:32
любим писател.
Поздрави, Ати!
цитирай
5. pioneer - Gluposti pravoslavni vo slava na ...
04.12.2016 11:55
Gluposti pravoslavni vo slava na ruskite vi oligarsi, oti neli nemate druzi. Taa pa taa. Vie si znaete!
цитирай
6. tota - Gluposti pravoslavni vo slava na ...
04.12.2016 12:23
pioneer написа:
Gluposti pravoslavni vo slava na ruskite vi oligarsi, oti neli nemade druzi. Taa pa taa. Vie si znaete!

Никола, Велешанино, преди да коментираш, чети. "Той е един от гениалните разказвачи и сатирици в българската литература – той е Елин Пелин. Димитър Иванов Стоянов, каквото е истинското му име, е роден в село Байлово, днешно Елин Пелин!!"
Който се от род отрича, пише такива непремислени добре неща. Поне изгледай клиповете, които съм качила, за да разбереш, кой е Елин Пелин? Но, простено ти е, не си виновен ти, че не знаеш българските писатели. А, онези, които създадоха македонизма и откъснаха част от България. Простено ти е. И чети за да си отвориш очите за майка България и нейните творци.
цитирай
7. planinitenabulgaria - Като прочетох думата "Байлово"
05.12.2016 00:03
в главата ми нахлу следния спомен:
Преминавах през Средна гора от Макоцево за Байлово като от превала между двете села исках да се изкача на вр. Опор, където има разрушен тракийски град. Останки от пособията на траките се виждат в почти всеки двор на хората в Макоцево, а насред Макоцево има място с няколко напълно запазени каменни кръстове, наричани Юстианов модел.
Достигам аз билната поляна, а там спят диви свини, прасето през деня спи. Само че като ме усетиха не побягнаха веднага, а се завъртяха по поляната, някои дойдоха да ме погледнат. Аз ги снимах и ги качих в блога . От свини не ме е страх, възприемам ги като смешни, но от мечки се страхувам много. Така е изоставена планината между селата Байлово и Макоцево, че животните вече не ги е страх от хората.
Ако се пътува с кола от София за Копривщица може да се мине през Байлово и да се посети къщата - музий на Елин Пелин.
цитирай
8. stela50 - Един от Големите майстори на разказа...
06.12.2016 03:08
Често препрочитам старите томчета, останали от библиотеката на татко.
Когато чета написаното от Елин Пелин, нещо застава сякаш на гърлото ми,
натежават мислите ми, навлажняват се очите... толкова е силно словото му,
така те сграбчва и голямата любов, и силната болка... Велик е !
Поклон пред човека и твореца Елин Пелин !
С благодарност за този постинг, Ати !
цитирай
9. flymore - Уникален, ненадминат в прозата...
06.12.2016 07:26
Добро утро, Ати!:) И лесно, и много трудно се пише за Елин Пелин. Простичко описание на лиричния герой във всеки разказ, а дълбае пластовете на живота с много реалистичното си перо.
Може да се гордеем с оставеното ни наследство, да се учим от него, да опазим!
Поклон пред огромния талант и човек, Елин Пелин!
И аз като Танюшка ти благодаря, мила Ати!
Топъл декември!<3
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147455
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031