Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2019 17:16 - Заслужава да се гледа
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5656 Коментари: 9 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                               Премиера на филма "Формулата на Тео"





Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Елена Емануилова за Теодоси Теодосиев
20.03.2019 17:18
Елена Емануилова Всичко, свързано с този Човек, ти отваря очите за други измерения - убедена съм, че не случайно е българин. Може много от посланията му да бъдат цитирани, да си ги повтаряме като вдъхновяващи мантри. Наред с тях, мен ме потресе това:"...в момента се наблюдава вторично подивяване на народите. И какво може да се направи? Кое е реалното? Спасяваме спасяемото. Не може всички да спасим – има хора, които искат да подивеят, да се върнат към дивачеството. Да се връщат. Обаче спасяемото трябва да бъде спасено и аз се опитвам това да правя“
цитирай
2. tota - Фурор пред претъпкана зала на столичната премиера на филма за Тео
20.03.2019 17:20
Премиерното показване на "Формулата на Тео",чийто главен персонаж е казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев, преживя пълен фурор снощи в Дома на киното в столицата. Документалният филм на режисьора Николай Василев, който е и сценарист на лентата, е включен в програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2019. Филмът разказва за "златния физик на България" - учителят Теодосий Теодосиев-Тео, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университетите Харвард и Принстън се състезават за тях. Теодосиев е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект. Самият режисьор на филма е бил негов ученик в Казанлък. Лентата е снимана в продължение на две години и на два континента и показва цялата активност на учителя по физика: учебни занятия, водене на школи, участия на различни места като лектор, летни лагери, срещи с негови ученици и пр. http://www/%D0%BD%D0%BE%D0%B2
цитирай
3. tota - Споделево от Цанка Велева - Звездичка
20.03.2019 23:33
Цанка Велева

"Един учител по физика, който не е като стандартните учители. Влезе в полезрението ми от известно време и ми е интересно да следя публикациите за него. И филма бих изгледала с удоволствие!

"Даже и да не бъдат приети методите на Тео в момента, той посява в няколко поколения семената на различността. Успял е да създаде един елит не само от учени, но и от хора които работят в други, най-обикновени сфери на живота, но също носят отпечатъка на наученото от него. Това са хора, които са бъдещ фермент в обществото, от тях биха могли да дойдат нови тенденции.
Негови ученици са едни от най-големите откриватели на нов начин за наблюдаване на молекулните движения, първенци в производството и изследванията с лазер, производители на камери за НАСА и други изследователи, бъдещи учени на високо интелектуално ниво."

Принципът на неговия баща, на когото са взели всичко след 9 септември: „Не събирай богатства, които молец ги гризе, ръжда ги пояжда“, тоест нещо, което могат да ти го вземат. Ако имаш нещо в тебе вътре, него няма как да ти вземат.

Учителя Теодосий Теодосиев за свободата:
"Една от основните точки в моята система за силов интелект е свободата като производителна сила. И това е още от преди демокрацията, в онази там тоталитарна епоха – винаги са ме критикували, че моите ученици били прекалено буйни, прекалено свободомислещи и прекалено свободно говорели. Поради тази причина през последните десетина години моите директори не ми дават да съм класен ръководител – защото учениците ми били прекалено свободни. Ами без тази свобода те не могат да бъдат творчески личности и да печелят златни медали!

Свобода, съчетана с висок трудов и човешки морал. Това е свободата на творческия човек, на Господ, а не на деструкцията и анархията. Свобода, която има морална подплънка."
цитирай
4. natali60 - Благодаря ти, Ати,
21.03.2019 09:02
че ни представи филма за Големия Учител. Велик човек.
За съжаление, не са включили филма във варненската версия на София филм фест, но ще си го намеря.
цитирай
5. анонимен - Горда съм, че познавам лично Тео!
21.03.2019 12:23
Изключителна личност! За него думите не стигат! Помня разговорите ни. Гледайки филма, сега е пред мен.
цитирай
6. emelika - Не съм анонимна
21.03.2019 13:41
emelika
цитирай
7. donchevav - Много интересна личност! Изчетох ...
21.03.2019 19:55
Много интересна личност! Изчетох лекциите му, публикувани в нета - изискванията му са толкова прости, толкова ясни: детето да идва от здраво семейство с добри трудови навици и морал, да чете много книжки и да го влече техниката - само толкова. Останалото е магията на личния пример, внушение, педагогическо майсторство, вълшебство... И вяра, че от всеки човек може да стане пръв в това, което върши - професор по физика или майстор баничар. И оптимизъм за бъдещето на българското:

"Има някои хора, които твърдят, че в България са останали само глупавите, умните са си заминали. Ние тука сме глупаци, че сме останали. Няма такова нещо. Господ раздава талантите с генератор на случайни числа. Има една поговорка: От поп – кюп, от кюп – поп. Кюпът е гърне, в което се слагат разни неща, нещо просто. Обаче попът е нещо интелигентно – знае неща, езици, чел е. Т.е. от нещо просто може да излезе нещо умно и обратното. Всички знаем, че Айнщайн има син, който е умрял в лудница. Който се труди, вероятно ще успее, който не се труди и най-интелигентния да е, няма да успее. От поп – кюп. Вратите за богоизбраните са широко отворени. А всеки от нас може да стане богоизбран."

Благодаря за интересната информация, мила Ати! Непременно ще потърся начин да гледам този филм! Прегръдка с пожелание за ползотворна и весела пролет!
цитирай
8. tota - www.poznanie.dir.bg Вчера в 22:55 ч. ·
23.03.2019 23:07

"Смъртно опасно е да си прост. И смъртно опасно е да живееш между прости хора"

"Онова, което цял живот съм се опитвал да правя, е да произвеждам незаменими хора.
Незаменими хора.
Как става тази работа?
Започва се от най-ранното детство. Аз може би съм бил 4-5 годишен, когато баща ми ме научи как се решава уравнение. Летяла една патка, срещнала сто патки, казала здравейте 100 патки, те казали не сме сто, колко сме… още толкова, половината, на половината, на половината и ти една и ставаме сто.
И ме научи как се намира неизвестното Х и се оказа, че били 36 патки. Но това трябва да стане в ранното детство."

"Има специалисти по високият процент на интелигентност на децата. И те казват така, че едно дете да има висок коефициент на интелигентност трябва – първо: до девети клас да е прочело поне 1000 книги средно по 600 страници едната, виждам тук смях в залата. За да се развие понятийният апарат на това дете, значи да не му е празен мозъкът на това дете, а да има огромно количество понятия, с които да процедира този мозък. Един празен мозък нищо не може да изобрети – трябва да има някакви думи, понятия и идеи, с които да работи този мозък, да има материал. Значи първото е натрупвания на понятия и точният смисъл на тези понятия."

~ Теодосий Теодосиев – Тео
наричан „златния“ учител на България, преподавател по приложна математика и физика.
_______
Цитираните текстове са от лекция на учителя Теодосий Теодосиев – Тео: Методика за формиране на силов интелект" [част 1]
Цялата лекция можете да прочете тук: https://mediabricks/лекция-на-учителя-теодосий-теодосиев/
цитирай
9. planinitenabulgaria - Специални поздрави за Коментар №1 -
25.03.2019 21:34
съдържа тревогата на интелигетните хора за бъдещето на света! Възприетата посока на опростачване - цитирана е друга дума - е пагубна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12146738
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031