Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2020 08:41 - Алберт Швайцер: Има два начина за бягство от нещастията в живота - котките и музиката
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6307 Коментари: 6 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Алберт Швайцер: Има два начина за бягство от нещастията в живота - котките и музиката        

Още цитати от философа и Нобелов лауреат за мир, който си отива от този свят на 4 септември 1965 г.

 Алберт Швайцер е сред най-великите мъже на ХХ век. Той е не само известен философ и теолог. На първо място е лекар, посветил голяма част от живота си на болните в Габон, Африка. Виден изпълнител на орган и музиковед, общественик и мисионер, именитият германец е удостоен с Нобеловата награда за мир през 1952 г.

Роден е на 14 януари 1875 г. в Кайзерсберг, Елзас, и попива ценностите, проповядвани от неговия баща, лутерански пастор. Възпитаник е на университетите в Страсбург, Берлин и Париж, доктор е по философия и теология. Медицина започва да учи чак на 30-годишна възраст и защитава докторска дисертация на тема „Психологическа оценка на личността на Исус”. Веднага след това – през 1913-а, заедно със съпругата си заминава за Африка и със собствени средства открива болница в Ламбарене,
Като немски поданик, по време на Първата световна война е изпратен във френски лагер. След края на войната, при преминаването на Елзас към Франция, приема френско поданство. Няколко години прекарва в Европа и изнася концерти с творби за орган, чрез които събира средства за възстановяването на напълно разрушената през войната болница в Ламбарене. През 1924 г. се завръща там заедно с екип от лекари и медицински сестри, които работят в болницата безвъзмездно.

Втората световна война заварва Швайцер в Габон. Едва през 1948 г. той успява да се върне в Европа, после посещава САЩ по покана на Чикагския университет, а през 1957 г. публикува знаменитото си „Обръщение към човечеството”, в което призовава за прекратяване на експериментите с ядрено оръжие. Две години по-късно Швайцер окончателно се заселва в Ламбарене. Там доживява завидните 90 години и умира на 4 септември 1965 г.

        image
                       Алберт Швайцер  снимка от afish.bg

   Предлагаме цитати от Алберт Швайцер по повод 51 г. от неговата кончина:

„Успехът не е в ключа към щастието. Щастието е ключът към успеха. Ако харесваш това, което правиш, ще успееш.”

„Същността на доброто е: да опазваш живот, да развиваш живот, да изведеш живота до най-висшата му стойност. Същността на злото е: да увреждаш живот, да възпираш живота в неговото развитие. Значи основният принцип на етиката е преклонението пред живота. Всяко добро, което правя на някое създание, в крайна сметка помага да бъде съхранен и развиван животът му.”

„Етиката на любовта ни вменява само поведението към другите, но не и как да се отнасяме към нас самите. От нея не може да се изведе изискването да бъдем верни на собствената същност, което е основен елемент на етическата личност.”

„Понякога собствената ни светлина угасва и бива разпалена от искрата на някой друг. Всеки от нас има причина да изпитва огромна благодарност към онези, които са ни върнали пламъка.”

„Ако правиш постоянно добро, ти си магьосник. Защото както слънцето може да разтопи леда, така и добротата може да преодолее неразбирането, враждебността и недоверието.”

„Няма обособено време за правдата. Часът на истината – сега и винаги.”

„Единственият изход от нещастното съществуване за човек се заключава в това, да стане достоен за доверието на друг човек.”

„Няма по-висша религия от службата за човечеството.”

„Личният пример – това не е най-важният начин да повлияеш на други хора. Това е просто единственият начин.”

„Цивилизация – това е толкова прекрасна идея, че всеки е длъжен да започне осъществяването й.”

„Ние сме толкова много, но всеки от нас умира от самота.”

„Човечеството винаги се е нуждаело от нравствени идеали, които са му помагали да намери верния път и най-добрия образ, използвайки собствените си сили.”

„Винаги търси начин да направиш добро.”

„Има два начина за бягство от нещастията в живота: котките и музиката.”

 „Не е задължително да бъдеш ангел, за да станеш светец.”

„За да се научиш да молиш, първо трябва да се научиш да благодариш.”

„Знанията ми са песимистични, но вярата ми е оптимистична.”

„Истинската етика започва там, където престават да използват думи.”

„На двадесет години всеки от нас има лице, дадено му от Бог; на четиридесет — лицето, което ни е дало животът; на шестдесет — лицето, което сме заслужили.”

„Не знам каква ще бъде вашата съдба, но едно нещо знам със сигурност: единствените измежду вас, които ще бъдат наистина щастливи, ще са онези, които са потърсили и открили как да служат.”

https://www.afish.bg/readings/item/1280-albert-shvaitzer-ima-dva-nachina-za-byagstvo-ot-neshtastiyata-v-zhivota-kotkite-i-muzikata.html 

 










Гласувай:
26



1. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=_ioc6sdgugo
05.06.2020 08:47
Ооо, начините са още много - Любовта, морето, кучето, но както знаем: ВСЕКИ ПИШЕ СЕБЕ СИ. ;)))
Прексрасен Бах, Ати!
Благодаря!
цитирай
2. stela50 - Мъдрост и вълшебна музика... Благодаря, Ати...
05.06.2020 09:29
„Има два начина за бягство от нещастията в живота: котките и музиката.”
Истина е. Не само бягство, но и лечение.
И още един цитат, който ме води в живота:
„Успехът не е в ключа към щастието. Щастието е ключът към успеха. Ако харесваш това, което правиш, ще успееш.”
Поздрави!
цитирай
3. tota - Ооо, начините са още много - Любо...
05.06.2020 12:29
wonder написа:
Ооо, начините са още много - Любовта, морето, кучето, но както знаем: ВСЕКИ ПИШЕ СЕБЕ СИ. ;)))
Прексрасен Бах, Ати!
Благодаря!


Благодаря, Дела! Алберт Швайцер, заслужено е Нобелов лауреат. Неговата дейност е разностранна и посветена на хората. Дълго време е и мисионер. Ето, допълнения към биографията му, за музикалната му дейност. Не е случаен подбора ми произведения на Бах. Той изследва живота и творчеството му, създава и "Бахово общество". "Още в ранна възраст Алберт Швайцер започва да учи орган и в началото на 20 век вече е известен като органист. По време на пребиваванията си в Европа развива богата концертна дейност.
Изключително силен е интересът му към творчеството на Йохан Себастиан Бах. През 1904 г. основава „Бахово общество“ в Париж, същата година публикува фундаменталния труд „Йохан Себастиан Бах“, значително разширен при следващото издание от 1908 г. За него Швайцер получава докторска степен по музика. Заедно с учителя си Шарл Мари Видор публикува пълното издание на органовите творби на този композитор.
Швайцер е експерт и по конструкцията на органа. През 1906 г. публикува монография на тази тема, която позволява на множество старинни инструменти да бъдат предпазени от неоправдана модернизация".
Приятен и успешен ден!
цитирай
4. tota - „Има два начина за бягство от нещ...
05.06.2020 12:34
stela50 написа:
„Има два начина за бягство от нещастията в живота: котките и музиката.”
Истина е. Не само бягство, но и лечение.
И още един цитат, който ме води в живота:
„Успехът не е в ключа към щастието. Щастието е ключът към успеха. Ако харесваш това, което правиш, ще успееш.”
Поздрави!

Благодаря, Танечке! Ценни са неговите мисли, формирани въз основа на неговата философия за живота. "Философията на Швайцер е близка до т. нар. „философия на живота“. В центъра ѝ стои самият факт на живота. В етически план е изведен принципът за благоговение към живота сам по себе си (Ehrfurcht vor dem Leben). Швайцер възразява срещу Декартовото „Мисля, следователно съществувам“, противопоставяйки своята концепция: „Аз съм живот, който иска да живее сред животи“. Основните си възгледи излага в книгите: „Философия на културата I: Упадък и възраждане на цивилизацията“ (Kulturphilosophie I: Verfall und Wiederaufbau der Kultur) и „Философия на културата II: Култура и етика“ (Kulturphilosophie II: Kultur und Ethik), публикувани през 1923 г." Алберт Швайцер е посветил живота си на много области на знанието. Докосването до оставеното ни от него може само да ни обогати.
Хубав и успешен ден!
цитирай
5. planinitenabulgaria - Швайцер е етнически германец, роден в Елзас.
06.06.2020 21:52
Започва да учи музика при френски професор, който не знае немски език. При заниманията с творби на Бах детето и професора са учат взаимно - детето превежда на френски език хоралите и другите религиозни творби на Бах, професорът му така разбира по-пълно значението му. Още тогава става ясно, че Бах ще бъде най-важната личност в живота на Швайцер.
Алберт Швайцер е евангелски християнин и решава да посвети живота си на тази цел. След като се запознава и работи върху голяма част от творчеството на Бах, между които и всичките му органни произведения - Швайцер е органист - той решава да стане мисионер - да живее според вярата на евангелските християни, реформирана он Мартин Лутер и да я разпространява по света. Това е причината той да завърши медицина и да отиде да работи в Габон. През целия си живот обаче той работи върху наследството от Бах и написва фундаментален труд за него - ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ - книгата, която го прави един от най-значимите музиковеди. Тя е преведена на български език, чел съм тази книга при запознаването ми с творби от Бах. Германциге го наричат най-великият познавач на Бах. В книгата има една негова мисъл: Всички пътища в музиката започват от Бах, всички пътища в музиката завършват при Бах. Като доста запознат с музиката, мисля, че го разбирам.
Докато Швайцер е лекар в Габон, европейците му подаряват орган - нещо изключително сткъпо, макар само с два мануала и доста малки възможности. Упражнявайки се на този орган Швайцер изнася концерти по света с творби от Бах. Вай-великият изпълнител на творби за орган и клавесин на Бах и диригент на творбите му е Карл Рихтер, който за съжгаление почина твърде млад. Има много записи с него.
Германците гледат на Швайцер като на човек, изпратен с мисия на земята - да утвърждава вярата на хората и да разясни на значенитено на музиката на Бах в тази връзка. Четейки тази книга или слушайки музика на Бах, дори и светска, аз винаги свързвам тези две линии, основните в неговия живот.
цитирай
6. tota - 5. planinitenabulgaria - Швайцер е етнически германец, роден в Елзас.
07.06.2020 10:25
Коста, благодаря за коментара за Алберт Швайцер! В него допълваш биографията му като музикант и музиковед, изследвал в дълбочина творчеството на ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ. Колко точно си доловил, неговата същност и дело, така както го виждат неговите сънародници. "Швайцер като на човек, изпратен с мисия на земята - да утвърждава вярата на хората и да разясни на значенито на музиката на Бах в тази връзка." Наистина той е личност и творец с мисия! Сам го е казал с думите:"„Не знам каква ще бъде вашата съдба, но едно нещо знам със сигурност: единствените измежду вас, които ще бъдат наистина щастливи, ще са онези, които са потърсили и открили как да служат.”
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147560
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031